1324 Πεθαίνει ο Βενετός έμπορος και εξερευνητής Μάρκο Πόλο.
1642 Πεθαίνει ο Ιταλός φυσικός και αστρονόμος Γαλιλαίος Γαλιλέι.
1912 Συγκροτείται στη Νότια Αφρική το Εθνικό Αφρικανικό Κογκρέσο, με βασικό σκοπό την πάλη για τα δικαιώματα των μαύρων.
1918 Σε μήνυμά του προς το Κογκρέσο, ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Γ. Ουίλσον διατυπώνει τα περιβόητα «14 σημεία» του για τους όρους της ιμπεριαλιστικής ειρήνης.
1935 Γεννιέται ο Αμερικανός τραγουδιστής Ελβις Πρίσλεϊ.
1942 Μαχητική διαδήλωση 6.000 αναπήρων πολέμου και εργαζομένων στην Αθήνα αναγκάζει τις δυνάμεις κατοχής να κάνουν δεκτά τα αιτήματά τους.
1944 Αρχίζει τριήμερη μάχη στις κορυφές του Μποζ-Νταγ, κατά την οποία το 3/26 Τάγμα του ΕΛΑΣ Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης αποκρούει με επιτυχία επίθεση 1.500 Βουλγάρων, προξενώντας τους σημαντικές απώλειες (120 νεκροί, 190 τραυματίες).
1948 Το ΚΚΕ, το ΕΑΜ και η Εθνική Αλληλεγγύη τίθενται - και τυπικά πια - εκτός νόμου.
1961 Διεξάγεται δημοψήφισμα για τη μελλοντική σχέση της Αλγερίας με τη Γαλλία. Το 75% των ψηφοφόρων τάσσεται υπέρ της ανεξαρτησίας της μέχρι τότε γαλλικής αποικίας.
1973 Υπογράφεται συμφωνία χούντας - ΗΠΑ με βάση την οποία σε διάρκεια 5 χρόνων θα γινόταν ελλιμενισμός μονάδων κρούσης του 6ου Στόλου στην περιοχή της Ελευσίνας. Το ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ καταγγέλλει στον ελληνικό λαό τη συμφωνία.
1973 Αρχίζει στις ΗΠΑ η δίκη του Γουότεργκεϊτ, κατά την οποία αποκαλύφθηκε ότι τα γραφεία του Δημοκρατικού Κόμματος παρακολουθούνταν από τις αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες κατ' εντολή της ίδιας της κυβέρνησης Νίξον.
1991 Ο καθηγητής Νίκος Τεμπονέρας δολοφονείται από ΟΝΝΕΔίτες τραμπούκους με επικεφαλής τον Γ. Καλαμπόκα στην Πάτρα. Η δολοφονία έγινε στη διάρκεια μεγάλων μαθητικών κινητοποιήσεων κατά της εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης που προωθούσε η τότε κυβέρνηση της ΝΔ με υπουργό Παιδείας τον Β. Κοντογιαννόπουλο.