Τετάρτη 27 Μάρτη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΘΑΝΑΣΗΣ ΓΚΩΓΚΟΣ
Το ΔΣ της ΔΥΠΑ δεν «νομιμοποιείται» να προχωρήσει σε πρόγραμμα που ορίζει τη ΛΑΡΚΟ «τελειωμένη υπόθεση»

Δήλωση του αντιπροσώπου των εργαζομένων στο ΔΣ της Υπηρεσίας Απασχόλησης

Το γεγονός ότι το ΔΣ της ΔΥΠΑ (πρώην ΟΑΕΔ) κλήθηκε από την κυβέρνηση ως «λαγός» για να βάλει ταφόπλακα στη δουλειά 850 εργαζομένων που ζουν και εργάζονται σε 5 νομούς καταγγέλλει με δήλωσή του ο Θανάσης Γκώγκος, εκπρόσωπος των εργαζομένων στο ΔΣ.

Υπενθυμίζεται ότι στο ΔΣ πριν από δύο βδομάδες είχαν παρουσιαστεί τα «ειδικά προγράμματα απασχόλησης», τα προγράμματα φτώχειας δηλαδή που στέλνουν εκατοντάδες εργαζόμενους της ΛΑΡΚΟ, ειδικευμένους μεταλλεργάτες στη βαριά βιομηχανία, με ολιγόμηνες συμβάσεις σε δήμους, νοσοκομεία κ.α. Πιο συγκεκριμένα, τα συγκεκριμένα προγράμματα προβλέπουν τη μεταφορά 267 εργαζομένων άνω των 55 ετών σε δήμους της περιοχής και άλλων 586 εργαζομένων κάτω των 55 ετών σε δομές Υγείας, στον ΕΦΚΑ και στη ΔΥΠΑ για τρία χρόνια το πολύ, και μετά στην ανεργία.

Μάλιστα, όπως καταγγέλλει ο Θ. Γκώγκος, το ΔΣ «κλήθηκε να πάρει απόφαση διά περιφοράς την Παρασκευή 22/3 για να το εγκρίνει!».

Και σημειώνει:

«Με βάση αυτό ελάχιστη σημασία έχει πλέον η συζήτηση που απασχόλησε πριν 2 βδομάδες το ΔΣ της ΔΥΠΑ για το αν το συγκεκριμένο πρόγραμμα ήρθε έτοιμο ως σχέδιο ΚΥΑ των πέντε συναρμόδιων υπουργείων ή είναι πρόταση της ΔΥΠΑ.

Στο κείμενο ζητείται η έγκριση της συμμετοχής της ΔΥΠΑ ως φορέα υλοποίησης στην υπό έκδοση ΚΥΑ και στην ουσία αθετείται από την κυβέρνηση ο νόμος για την "εκκαθάριση εν λειτουργία" και παραμονή των εργαζομένων στην εργασία, μέχρι η ΛΑΡΚΟ να περάσει σε νέο ιδιοκτήτη που θα την αναπτύξει διασφαλίζοντας τις θέσεις εργασίας και τις ισορροπίες στις τοπικές κοινωνίες.

Τη στιγμή που οι εργαζόμενοι στη ΛΑΡΚΟ και τα σωματεία τους δίνουν έναν πολύχρονο και διαρκή αγώνα για τη ζωή τους, με τωρινές πολύμορφες κινητοποιήσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη και μπροστά στην κάθοδό τους στην Αθήνα στις 28 Μάρτη με σύνθημα "Το έγκλημα στη ΛΑΡΚΟ δεν θα περάσει", θεωρώ πως το ΔΣ της ΔΥΠΑ δεν "νομιμοποιείται" να προχωρήσει σε πρόγραμμα που ουσιαστικά ορίζει τη ΛΑΡΚΟ τελειωμένη υπόθεση και χαρακτηρίζει τους εργαζομένους της ως "άνεργους απολυθέντες". Για αυτόν τον λόγο καταψηφίζω τη συγκεκριμένη πρόταση».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ