Τετάρτη 27 Μάρτη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΥΓΕΙΑ
ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΟΙ - ΣΩΜΑΤΕΙΑ ΚΑΙ ΦΟΡΕΙΣ
«Τα νοσοκομεία δεν είναι επιχειρήσεις» το μήνυμα των κινητοποιήσεων

Συνεχίζονται οι αντιδράσεις στα χειρουργεία με «νόμιμο φακελάκι». Σήμερα η πανυγειονομική στάση εργασίας και η συγκέντρωση στην Αθήνα

Aποφασισμένοι να μπλοκάρουν την παραπέρα εμπορευματοποίηση του δημόσιου συστήματος Υγείας και να μην επιτρέψουν τα απογευματινά επί πληρωμή χειρουργεία είναι οι εργαζόμενοι στην Υγεία, οι οποίοι σήμερα, Τετάρτη, στο πλαίσιο της πανυγειονομικής στάσης εργασίας (12 μ. - 3 μ.μ.) που έχουν προκηρύξει η ΟΕΝΓΕ και η ΠΟΕΔΗΝ, διαδηλώνουν για αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν Υγεία για όλους, με υψηλού επιπέδου υπηρεσίες. Για αύξηση του κρατικού προϋπολογισμού για την Υγεία. Μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού όλων των ειδικοτήτων και μονιμοποίηση των συμβασιούχων. Ουσιαστικές αυξήσεις στους μισθούς.

Στην Αθήνα διαδηλώνουν στη 1.30 μ.μ. στο υπουργείο Υγείας και πλατύ κάλεσμα συμμετοχής στη στάση εργασίας και στη διαδήλωση απευθύνει η ΕΙΝΑΠ. Στη Θεσσαλονίκη, κινητοποίηση θα γίνει στη 1.30 μ.μ. στην 3η ΥΠΕ (Αριστοτέλους 16).

Σε άλλες πόλεις: Λάρισα (1 μ.μ., πύλη του Γενικού Νοσοκομείου). Γιάννενα (12.30 μ.μ., πύλη του ΓΝ «Χατζηκώστα»). Ηράκλειο (12 μ., στο σαλόνι του ΠΑΓΝΗ). Γιαννιτσά (12.30 μ.μ., πύλη του νοσοκομείου). Λευκάδα (10 π.μ., είσοδος νοσοκομείου).

Επίσης, αύριο, Πέμπτη, στο Νοσοκομείο Νίκαιας, ενάντια στα απογευματινά επί πληρωμή χειρουργεία, ο Σύλλογος Εργαζομένων οργανώνει στάση εργασίας (1 μ.μ. - 3 μ.μ.) και κινητοποίηση στις 2 μ.μ. στο προαύλιο του νοσοκομείου.

Από τη χτεσινή συγκέντρωση στο Νοσοκομείο του Ρίου
Από τη χτεσινή συγκέντρωση στο Νοσοκομείο του Ρίου
Σε νέα κινητοποίηση αύριο, Πέμπτη, στις 10.30 π.μ., στο Νοσοκομείο «Αττικόν», καλούν τα Συνταξιουχικά Σωματεία Δυτικής Αθήνας ΙΚΑ - ΟΑΕΕ - Δημοσίου, ενάντια στα απογευματινά επί πληρωμή χειρουργεία.

Χτες κινητοποιήθηκαν στην Πάτρα

Την πλήρη αντίθεσή τους στα επί πληρωμή χειρουργεία και στην ένταση της εμπορευματοποίησης εξέφρασαν με δυναμική, μαχητική κινητοποίησή τους στο ΠΓΝ Πάτρας, στο Ρίο, χτες νωρίς το απόγευμα (μέρα «έναρξης» των απογευματινών επί πληρωμή χειρουργείων), η Ενωση Ιατρών Νομού Αχαΐας (ΕΙΝΑ) από κοινού με τα Σωματεία Εργαζομένων στα δύο νοσοκομεία της Πάτρας (Ρίου, «Αγ. Ανδρέας»), το Εργατικό Κέντρο, συνδικάτα και φορείς.

Από την ΕΙΝΑ και τα Σωματεία Εργαζομένων στα δύο νοσηλευτικά ιδρύματα πραγματοποιήθηκε και τρίωρη στάση εργασίας (12 μ. - 3 μ.μ.).

Στην πύλη μπροστά από το νοσοκομείο, το «παρών», εκτός από τους υγειονομικούς, έδωσαν εργαζόμενοι διαφόρων κλάδων, συνταξιούχοι, φοιτητές, ενώ τη στήριξή της εξέφρασε και η δημοτική αρχή Πάτρας με αντιπροσωπεία της.

Μπροστά οι ανάγκες μας

«Δώστε λεφτά για την Υγεία, κάτω τα χέρια απ' τα νοσοκομεία» και «Εμείς μιλάμε για ανθρώπινες ζωές, αυτοί μιλάνε για κέρδη και ζημιές», ήταν ορισμένα από τα συνθήματα που ακούστηκαν δυνατά όπως και «Τα νοσοκομεία δεν είναι επιχειρήσεις, κάντε τώρα μαζικές προσλήψεις».

Στις παρεμβάσεις που πραγματοποιήθηκαν τόσο από τους εκπροσώπους των Σωματείων Εργαζομένων, όσο και από τους φορείς, έγινε κάλεσμα στο προσωπικό των νοσοκομείων να μη δεχτεί τη συμμετοχή του στη νομιμοποίηση στο «φακελάκι» και να αντιπαλέψει τους εκβιασμούς της κυβέρνησης, όπως επίσης στα λαϊκά στρώματα να μη δεχθούν ότι πρέπει να πληρώνουν για να έχουν Υγεία.

Μάλιστα, από την Παρασκευή Ντούσκα, εργαζόμενη στα χειρουργεία του ΠΓΝ Πάτρας στο Ρίο και μέλος του ΔΣ του Σωματείου Εργαζομένων, καταγγέλθηκε ότι την ώρα που στο νοσοκομείο παραμένουν κλειστά χειρουργικά κρεβάτια και στο προσωπικό οφείλονται άδειες και ρεπό ακόμη και από το 2021, λόγω έλλειψης προσωπικού, η κυβέρνηση επιλέγει να ενισχύσει την επιχειρηματική δράση με τα επί πληρωμή χειρουργεία τα απογεύματα.

Την πλήρη αντίθεση της δημοτικής αρχής σε αυτές τις εξελίξεις εξέφρασε στον χαιρετισμό της η αντιδήμαρχος Υγείας, Βίβιαν Σαμούρη.

Παρέμβαση έκανε επίσης ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Πάτρας, Δημήτρης Μαρμούτας, σημειώνοντας τις ευθύνες των κυβερνήσεων ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ για το «υποστελεχωμένο, υποχρηματοδοτούμενο και εμπορευματοποιημένο δημόσιο σύστημα Υγείας».

Δεν βάζουμε τιμοκατάλογο στη ζωή των ασθενών μας!

Στην κεντρική ομιλία, ο πρόεδρος της ΕΙΝΑ, Χρήστος Δάβουλος, αφού αναφέρθηκε στην τραγική κατάσταση των δημόσιων δομών Υγείας από την έλλειψη προσωπικού και χρηματοδοτήσεων, σημείωσε ανάμεσα σε άλλα: «Πρέπει σήμερα να φωνάξουμε ένα μεγάλο ΩΣ ΕΔΩ στη συνεχή υποβάθμιση των υπηρεσιών Υγείας. Τιμοκατάλογο στην υγεία και στις ζωές των ασθενών δεν δεχόμαστε να βάλουμε!».

Παράλληλα, τόνισε και για τους θιασώτες της ΕΕ και των μέτρων που αυτή λαμβάνει από κοινού με τις κυβερνήσεις των χωρών - μελών της:

«Λύση δεν αποτελούν και οι έμμεσες πληρωμές όπως προτάσσουν κυβερνητικοί συνδικαλιστές στον χώρο της Υγείας μέσω Ταμείων - ΕΟΠΥΥ, μιας και θα επιφορτίσουν με νέους έμμεσους φόρους τους ασθενείς, ούτε και η κάλυψη του κόστους των απογευματινών χειρουργείων από το Ταμείο Ανάκαμψης, αν τελικά γίνει κι αυτό.

Η ΕΕ μπορεί, λοιπόν, και να "κεράσει" τα πρώτα απογευματινά χειρουργεία για να εδραιωθεί στον λαό η αντίληψη της Υγείας - εμπόρευμα, για να νομιμοποιηθεί το "φακελάκι", αλλά ούτε ένα ευρώ δεν πρόκειται να δώσει για να ανοίξει έστω μία χειρουργική αίθουσα ή ένα κρεβάτι ανάνηψης, για να προσληφθεί μόνιμο προσωπικό».

Κάλεσε, επιπλέον, σε συνέχεια της πάλης για μόνιμες προσλήψεις με κατεπείγουσες διαδικασίες, με γενναία αύξηση των μισθών και άνοιγμα όλων των κλειστών χειρουργικών αιθουσών, ως τα μόνα ρεαλιστικά και αναγκαία σήμερα μέτρα. Πριν από την κινητοποίηση πραγματοποιήθηκε πλατιά εξόρμηση στους χώρους του ΠΓΝ Πάτρας στο Ρίο από την ΕΙΝΑ, με ανταπόκριση των ασθενών και των συνοδών στα καλέσματά της.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ