Τετάρτη 27 Μάρτη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Είναι ώρα να πιέσουμε με τη δράση μας

Παρέμβαση του κοσμήτορα της Σχολής Μηχανικών

Ο κοσμήτορας της Σχολής Μηχανικών του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής, Κωνσταντίνος Στεργίου, στην εκδήλωση - ενημέρωση του Φοιτητικού Συλλόγου, επισήμανε ότι οι πρωτοβουλίες του Συλλόγου και του ΔΣ συνέβαλαν στο να αναδειχθεί το θέμα της κατοχύρωσης των επαγγελματικών δικαιωμάτων των απόφοιτων ευρύτερα στην κοινωνία.

Αναφέρθηκε στις κινητοποιήσεις των φοιτητών στα αρμόδια υπουργεία (Παιδείας, Μεταφορών) και στις συναντήσεις που πραγματοποιήθηκαν εκεί με εκπροσώπους των φοιτητών, αλλά και στη συνάντηση των φοιτητών (με πρωτοβουλία της επιτροπής του Τμήματος Μηχανολόγων) και αντιπροσωπείας του ΔΣ με την βουλευτή του ΚΚΕ Αφροδίτη Κτενά και την Επίκαιρη Ερώτηση που έκανε εκείνη στην Ολομέλεια της Βουλής.

Τέλος, επισήμανε ότι «είναι ώρα να πιέσουμε με τη δράση μας για το ζήτημα», καλώντας οι φοιτητές αλλά και οι καθηγητές και τα τμήματα, συντονισμένοι με τα ιδρύματα που είναι «στον αέρα», όπως το ΕΛΜΕΠΑ, το ΠΑΠΕΛ, το ΔΙΠΑΕ, να κλιμακώσουν τον αγώνα τους τον μήνα Μάη.

Στο σημερινό 4σέλιδο «Νεολαία» μπορούμε να βρούμε:
  • Προχωρά σε μεγάλη καμπάνια διεκδίκησης των επαγγελματικών τους δικαιωμάτων ο Φοιτητικός Σύλλογος Μηχανικών του ΠαΔΑ
  • Φοιτητικός Σύλλογος ΠΑΜΑΚ: Στο επίκεντρο ο αγώνας για αποκλειστικά δημόσιες και πραγματικά δωρεάν σπουδές
  • Αρθρο της Επιτροπής Διεθνών Σχέσεων του ΚΣ της ΚΝΕ για ένα φεστιβάλ «κράχτη» του ρωσικού ιμπεριαλισμού
  • Κυκλοφόρησε το νέο τεύχος του περιοδικού «Θέματα Παιδείας»
  • Εκπαιδευτική επικαιρότητα
ΣΧΟΛΗ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΤΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΔΥΤΙΚΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ
Σε μεγάλη καμπάνια διεκδίκησης των επαγγελματικών τους δικαιωμάτων προχωρούν οι σπουδαστές

Εκδήλωση για το θέμα διοργάνωσε ο Φοιτητικός Σύλλογος της Σχολής την περασμένη Πέμπτη

Το θέμα των επαγγελματικών δικαιωμάτων των αποφοίτων, που εδώ και χρόνια είναι «στον αέρα», βρέθηκε στο επίκεντρο της εκδήλωσης που διοργάνωσε την περασμένη βδομάδα ο Φοιτητικός Σύλλογος της Σχολής Μηχανικών του ΠΑΔΑ, με κεντρικό ομιλητή τον πρόεδρο του Φοιτητικού Συλλόγου, Θανάση Θεοδωρόπουλο, και με παρέμβαση του κοσμήτορα της Σχολής, Κωνσταντίνου Στεργίου.

Η εκδήλωση αποτέλεσε συνέχεια αντίστοιχων πρωτοβουλιών και δράσεων που έχει αναπτύξει ο Σύλλογος για το θέμα, αλλά και του μεγαλειώδους αγώνα που έδωσαν οι φοιτητές όλο αυτό το διάστημα με αφορμή το νομοσχέδιο για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια, ενός αγώνα όπου με τις μαζικές διαδικασίες των Συλλόγων, τις κινητοποιήσεις και τον συντονισμό τους οι φοιτητές έδειξαν ότι μπορούν να φέρουν τα πάνω κάτω. Οπως είπε χαρακτηριστικά ο Θ. Θεοδωρόπουλος, «ενάντια σε ένα νομοσχέδιο που ήρθε για να χτυπήσει τα πτυχία μας και τις σπουδές μας, κόντρα σε ΜΜΕ, εισαγγελείς και ΜΑΤ, οι φοιτητές αποκαλύψαμε ποιες είναι οι πραγματικές ανάγκες μας:

  • Αναγνώριση των επαγγελματικών δικαιωμάτων στα πτυχία μας.
  • Αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης των ιδρυμάτων μας.
  • Προσλήψεις καθηγητών, αναβάθμιση του εξοπλισμού στα εργαστήριά μας, αναβάθμιση των υποδομών.
  • Δωρεάν σίτιση και στέγαση για όλους τους φοιτητές.

Αιτήματα που διαχρονικά έχουν οι φοιτητικοί σύλλογοι, όπως και ο δικός μας, αλλά επιλεκτικά οι κυβερνήσεις απαξιώνουν!».

Χάνονται μαθήματα και εξάμηνα από την πολιτική της υποχρηματοδότησης

Πιο ειδικά για τους φοιτητές του ΠΑΔΑ ανέφερε:

«Φέτος, χαρακτηριστικά, υπήρξαν μαθήματα στη Σχολή μας που ξεκίνησαν στα μέσα του εξαμήνου! Ταυτόχρονα, φοιτητές πετιούνται εκτός εργαστηρίων λόγω των ελλείψεων σε διδακτικό προσωπικό, αίθουσες και εξοπλισμό. Είτε με κριτήριο τη λογική της "ποινής", με προτεραιότητα τα τρέχοντα εξάμηνα, καθώς όπως λένε "αφού κόπηκες την προηγούμενη φορά, χάθηκε η προτεραιότητά σου", είτε σε άλλα όποιος προλάβει να δηλώσει μέχρι να "κλείσει" το Τμήμα. Το σχέδιο για εστίες, που εδώ και 4 χρόνια είναι στον αέρα και εκατοντάδες φοιτητές αναγκάζονται να πληρώνουν πανάκριβα νοίκια για να αντεπεξέλθουν στις σπουδές τους.

Τελικά, κόντρα στην εικονική πραγματικότητα που η κυβέρνηση προσπάθησε να προβάλει, πραγματικός κίνδυνος για να χαθούν η εξεταστική και το εξάμηνο δεν ήταν οι φοιτητικές κινητοποιήσεις αλλά η πολιτική της υποχρηματοδότησης.

Η κυβέρνηση έχει τεράστιες ευθύνες, γιατί με την πολιτική της χάνονται εξάμηνα και μαθήματα, οι σχολές μας καταλήγουν να μοιάζουν κλειστές όταν πολλοί φοιτητές παρατάνε τις σπουδές τους, αφού δουλεύουν για να ζήσουν και δεν τους παρέχεται καμία στήριξη από το κράτος και το Πανεπιστήμιο, οι καθηγητές δεν φτάνουν για να δημιουργηθούν πολλά και ευέλικτα εργαστηριακά Τμήματα, εστίες δεν υπάρχουν κ.λπ.

Εμείς παλέψαμε όχι για να χάσουμε αλλά για να κερδίσουμε τις σπουδές και τα δικαιώματά μας. Γιατί χαμένες καταλήγουν οι σπουδές που έχουν μαθήματα που δεν διδάσκονται, που οι φοιτητές δεν μπορούν να παρακολουθήσουν, που τα πτυχία δεν έχουν επαγγελματικά δικαιώματα».

Πολυετής κοροϊδία απέναντι στους σπουδαστές για τα επαγγελματικά δικαιώματα

Για το θέμα των επαγγελματικών δικαιωμάτων έθεσε το εξής ερώτημα: «Πώς είναι δυνατόν να υπάρχουν πτυχία που δεν κατοχυρώνουν επαγγελματικά δικαιώματα, όταν σκοπός των πανεπιστημιακών σπουδών μας είναι να μας προετοιμάζουν για να εργαστούμε ως απόφοιτοι σε τομείς που απαιτούν επιστημονική ειδίκευση;

Ζητάμε το αυτονόητο, τα πτυχία μας να μας δίνουν τη νομική δυνατότητα να ασκούμε το επάγγελμά μας. Βέβαια ξέρουμε ότι μόνο αυτή η αναγνώριση δεν αρκεί για να έχουμε δουλειά με δικαιώματα. Υπάρχουν και σχολές που έχουν, αλλά οι απόφοιτοι αντιμετωπίζουν προβλήματα στην εργασία τους. Ομως είναι μια σημαντική αρχή!

Η κατάσταση αυτή ήταν ίδια για εμάς και με ΣΥΡΙΖΑ αλλά και με ΝΔ, που με την πολιτική τους συνέβαλαν στην εμπορευματοποίηση των σπουδών μας, πιστές στις κατευθύνσεις της ΕΕ:

  • Που προχωρά στην όλο και μεγαλύτερη απόσπαση του πτυχίου από το επάγγελμα, με αποτέλεσμα οι απόφοιτοι να κυνηγούν πανάκριβα πιστοποιητικά, σεμινάρια και μεταπτυχιακά για να προσαρμοστούν στις ανάγκες της αγοράς, την εκάστοτε χρονική περίοδο,
  • Που με τη Συνθήκη της Λισαβόνας προχωρούν στην ακαδημαϊκή αναγνώριση των κολεγίων, ενώ ήδη τους έχουν εξασφαλίσει επαγγελματικά δικαιώματα στα πτυχία τους ...άρα πτυχία ανώτερα από τα δικά μας,
  • Που για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια, πριν καν ιδρυθούν και χωρίς χρονοβόρες "γραφειοκρατικές" διαδικασίες του ελληνικού κράτους, όπως συνηθίζουν να μας λένε οι εκπρόσωποι της κυβέρνησης, έχουν ήδη αναγνωρίσει επαγγελματικά τα πτυχία των αποφοίτων τους, την ώρα που οι απόφοιτοι μεγάλων πανεπιστημιακών ιδρυμάτων, του ΕΛΜΕΠΑ, του ΠΑΠΕΛ κ.ά., όπως και του δικού μας, είναι εδώ και 5 χρόνια στον αέρα».

Στο ΠΑΔΑ, από την ίδρυσή του, εδώ και 6 ολόκληρα χρόνια φτιάχνονται επιτροπές που «εξετάζουν» το θέμα και μετά «χάνονται», γίνονται αξιολογήσεις και πιστοποιήσεις των Τμημάτων οι οποίες βγάζουν θετικά αποτελέσματα, αλλά τελικά δεν καλύπτουν το θέμα της επαγγελματικής κατοχύρωσης των πτυχίων! Το ένα υπουργείο ρίχνει το μπαλάκι στο άλλο και όλοι μαζί στις επαγγελματικές ενώσεις, ενώ στον προγραμματισμό δράσης του υπουργείου Παιδείας για το 2024 δεν υπάρχει λέξη για τα πτυχία των αποφοίτων της Σχολής Μηχανικών του ΠΑΔΑ, αλλά και των άλλων Σχολών που είναι «στον αέρα».

Εχουμε βάλει το θέμα στην ατζέντα, τώρα θα τους πιέσουμε ακόμα περισσότερο

Απέναντι σε αυτήν την κατάσταση, όπως είπε ο Θ. Θεοδωρόπουλος, αποδείχθηκε:

«Οτι μόνο με τον αγώνα μας θα μας ακούσουν, αλλιώς δεν πρόκειται να γίνει τίποτα. Τα επαγγελματικά δικαιώματα δεν θα μας τα δώσουν, θα τα κατακτήσουμε εμείς!

Οτι η αναμονή μάς έδωσε χαμένα χρόνια, ενώ η δράση με όλους τους τρόπους έκανε πρώτο θέμα το ζήτημά μας. Εγινε Ερώτηση στη Βουλή, έγινε θέμα συζήτησης στη συνέντευξη του υπουργού, που ζορίστηκε να απαντήσει, έγινε θέμα σε πολλά φοιτητικά και ειδησεογραφικά σάιτ, πήγαμε σε υπουργεία, κάναμε συναντήσεις. Εχουμε βάλει το θέμα στην ατζέντα, τώρα θα τους πιέσουμε ακόμα περισσότερο.

Χρειάζεται αποφασιστικότητα και σύγκρουση με τη πολιτική που λέει ότι "το πτυχίο είναι ένα χαρτί που, εντάξει, δεν θα κατοχυρώνει και πολλά"... Που μετά θα πρέπει να βρούμε πιστοποιητικά και πανάκριβα μεταπτυχιακά..

Αυτοί μας θέλουν "ευέλικτους" και κακοπληρωμένους, γρανάζια στη μηχανή παραγωγής κερδών τους. Εμείς όμως θέλουμε να μάθουμε την επιστήμη μας, να μπορούμε να δουλέψουμε, να ζήσουμε όπως μας αξίζει και με τις γνώσεις μας να προσφέρουμε στην κοινωνία. Θα τα καταφέρουμε!».

Παράλληλα ανακοίνωσε ότι «από σήμερα και επίσημα ξεκινάει μια μεγάλη καμπάνια διεκδίκησης των επαγγελματικών μας δικαιωμάτων, ακόμα πιο δυναμικά, ακόμα πιο μαζικά.

ΤΩΡΑ που καταφέραμε να γίνουμε πρώτο θέμα στην κοινωνία, ΤΩΡΑ που ο υπουργός Παιδείας έχει ζοριστεί δημόσια για το θέμα, ΤΩΡΑ είναι η ώρα να τους πιέσουμε και να κατακτήσουμε τα επαγγελματικά μας δικαιώματα!

Παρόμοιο αγώνα έδιναν και οι φοιτητές των Γεωπονικών Σχολών, για να αναγνωριστούν τα πτυχία τους, και κάτω από τον συντονισμένο πανελλαδικά, ενιαίο και πολύμορφο αγώνα τους κατάφεραν πριν από λίγο καιρό να μετρήσουν μια πρώτη αλλά σημαντική κατάκτηση.

Γιατί μετά από αυτόν τον αγώνα είμαστε ακόμα πιο δυνατοί, έχουμε πείρα και μπορούμε, πανελλαδικά συντονισμένοι με τους φοιτητές και τους απόφοιτους των πρώην ΤΕΙ που πανεπιστημιοποιήθηκαν, να το πάμε μέχρι τέλους».

Στο πλαίσιο αυτό, ο Σύλλογος Μηχανικών του ΠΑΔΑ προχωρά το επόμενο διάστημα σε Γενικές Συνελεύσεις για το θέμα. Θα προχωρήσει επίσης σε συγκέντρωση υπογραφών που θα κατατεθούν στη Βουλή και στο υπουργείο, σε συναντήσεις συντονισμού με καθηγητές και εργαζόμενους στο ίδρυμα, με άλλες σχολές πρώην ΤΕΙ, με προοπτική μεγάλες πανελλαδικές κινητοποιήσεις στα υπουργεία Παιδείας και Μεταφορών, στις 19 Απρίλη και 17 Μάη αντίστοιχα.

Στο επίκεντρο ο αγώνας για αποκλειστικά δημόσιες και πραγματικά δωρεάν σπουδές

Συνέχιση των κινητοποιήσεων για όλα όσα αφορούν τους φοιτητές προανήγγειλαν σε συνέντευξη Τύπου εκπρόσωποι του φοιτητικού συλλόγου και του Συλλόγου εργαζομένων του ΠΑΜΑΚ

Με τις διεκδικήσεις για αποκλειστικά δημόσιες και πραγματικά δωρεάν σπουδές στην προμετωπίδα των κινητοποιήσεών τους, με νέες πρωτοβουλίες που θέτουν στο προσκήνιο τα ζητήματα φοιτητικής μέριμνας, τις ελλείψεις σε διδάσκοντες, τα ζητήματα υποδομών κ.ά. συνεχίζουν τον αγώνα τους οι φοιτητικοί σύλλογοι. Η κατάσταση που επικρατεί στο πανεπιστήμιο, τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι φοιτητές στο πλαίσιο της πολιτικής εμπορευματοποίησης της Ανώτατης Εκπαίδευσης και οι αρνητικές εξελίξεις που φέρνει ο νόμος για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια, παρουσιάστηκαν πρόσφατα σε συνέντευξη Τύπου εκπροσώπων του Φοιτητικού Συλλόγου και του Σωματείου Εργαζομένων του Πανεπιστημίου Μακεδονίας (ΠΑΜΑΚ). Η συνέντευξη Τύπου ήρθε σε συνέχεια υλοποίησης των αποφάσεων της μαζικότατης Γενικής Συνέλευσης του συλλόγου φοιτητών τις προηγούμενες μέρες.

Στο πλαίσιο της συνέχισης των δράσεών τους, αύριο Πέμπτη στις 2 μ.μ., στο αμφιθέατρο 9 (1ος όροφος), θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση με τίτλο «Περήφανοι για τους αγώνες μας - Σίγουροι ότι η νίκη θα είναι των φοιτητών - Ο αγώνας συνεχίζεται». Θα μιλήσει η Βιβή Γρηγορίου, εκλεγμένη με την «Πανσπουδαστική Κίνηση Συνεργασίας» στον Σύλλογο Φοιτητών ΠΑΜΑΚ. Παρεμβάσεις θα γίνουν από την Αντωνία Ψάλτου, πρόεδρο του Σωματείου Εργαζομένων ΠΑΜΑΚ και την Ανίτα Τσαμπάζη, πρόεδρο του Σωματείου ΕΤΕΠ ΠΑΜΑΚ.

Δώσαμε και συνεχίζουμε να δίνουμε έναν δίκαιο αγώνα

Ο Νίκος Μουτσίδης, εκλεγμένος με την «Πανσπουδαστική Κίνηση Συνεργασίας» στο ΔΣ του ΣΦ του ΠΑΜΑΚ, ανέφερε ότι «όπως σε όλα τα πανεπιστήμια της χώρας, έτσι και στο ΠΑΜΑΚ οι φοιτητές απορρίψαμε τον νόμο για την ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων. Δώσαμε και συνεχίζουμε να δίνουμε έναν δίκαιο αγώνα για τις σπουδές και το μέλλον μας. Εναν αγώνα που μας γεμίζει με περηφάνια, αλλά και δύναμη για τη συνέχεια!


Κάναμε πρώτο θέμα τις διεκδικήσεις μας για αποκλειστικά δημόσιες και πραγματικά δωρεάν σπουδές, κρατική χρηματοδότηση στο ύψος των αναγκών μας, στελέχωση των τμημάτων μας, σύγχρονες υποδομές και υλικοτεχνικό εξοπλισμό, εκσυγχρονισμένα προγράμματα σπουδών, πτυχία με αξία και δουλειά με δικαιώματα!». Και συμπλήρωσε πως η επίθεση στις σπουδές θα συνεχιστεί και οι φοιτητές πρέπει να την αποκρούσουν κλιμακώνοντας τον αγώνα τους, σε σύγκρουση με την πολιτική της κυβέρνησης, της ΕΕ και των επιχειρηματικών ομίλων.

«Δεν αποδεχόμαστε ως "δεδομένο και αυτονόητο" να χρυσοπληρώνουν οι γονείς μας φροντιστήρια, ενοίκια, δίδακτρα για ένα πτυχίο στην κατ' όνομα δημόσια και δωρεάν Εκπαίδευση. Δεν αποδεχόμαστε το μέλλον των χαμηλών μισθών, της δουλειάς με ελαστικές συνθήκες εργασίας, με πτυχία - σούπα που είτε μας στέλνουν στην ετεροαπασχόληση είτε στην ανεργία», είπε και κάλεσε σε ακόμα πιο μαζική συμμετοχή των φοιτητών στη συλλογική διεκδίκηση. Να μαζικοποιηθούν ακόμα περισσότερο οι φοιτητικοί σύλλογοι και ο πανελλαδικός τους συντονισμός. Να βελτιωθούν οι όροι διεξαγωγής των Γενικών Συνελεύσεων με την ενεργητική συμμετοχή όλων των φοιτητών. Ολα τα όργανα των φοιτητικών συλλόγων, όπως και τα Διοικητικά Συμβούλια, να γίνουν η φωνή των φοιτητών και όχι χειροκροτητές της αντιεκπαιδευτικής πολιτικής.

Σοβαρές ελλείψεις σε υποδομές και προσωπικό

Ο Γιώργος Παρλάνης, εκλεγμένος στο ΔΣ του Συλλόγου Φοιτητών ΠΑΜΑΚ με την «Πανσπουδαστική Κίνηση Συνεργασίας», αναφέρθηκε στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι φοιτητές του ΠΑΜΑΚ εξαιτίας της πολιτικής υποχρηματοδότησης και ιδιωτικοποίησης. Οπως είπε, «οδηγηθήκαμε σε μείωση των μελών ΔΕΠ κατά 32,7% και έτσι έχουμε φτάσει στο σημείο στο ΠΑΜΑΚ, όπου υπάρχουν 13.766 φοιτητές, να υπάρχουν μόνο 204 μέλη ΔΕΠ (ουσιαστικά 1 καθηγητής για 70 φοιτητές).

Επίσης, οι φοιτητές του ΠΑΜΑΚ αντιμετωπίζουμε το πρόβλημα της έλλειψης υποδομών, που αφορά την έλλειψη σε στούντιο μελέτης για τους φοιτητές του Τμήματος Μουσικής Επιστήμης και Τέχνης, αλλά και συνολικά τις ελλιπείς υποδομές όσον αφορά αίθουσες διδασκαλίας και αμφιθέατρα, ειδικά για τα πιο μεγάλα Τμήματα του ΠΑΜΑΚ (Οικονομικό, Οργάνωση και Διοίκηση Επιχειρήσεων), με αποτέλεσμα να στοιβάζονται όλοι ο ένας πάνω στον άλλον στα αμφιθέατρα, κάποιοι να αναγκάζονται να παρακολουθούν μάθημα από το σκαλάκι του αμφιθεάτρου και κάποιοι να αποχωρούν από το μάθημα επειδή δεν χωράνε να καθίσουν».

Ανέφερε παραδείγματα που επιβεβαιώνουν ότι η γνώση και οι σπουδές τους κοστολογούνται, όπως «τα ακριβά δίδακτρα στα μεταπτυχιακά και οι επί πληρωμή πιστοποιήσεις ξένων γλωσσών που, ενώ στα τμήματα Βαλκανικών, Σλαβικών και Ανατολικών Σπουδών και Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών παρακολουθούμε για 4 εξάμηνα ξένες γλώσσες, δεν μας δίνεται καμία πιστοποίηση και είμαστε αναγκασμένοι να κάνουμε φροντιστήρια».

Δωρεάν σίτιση μόνο για το 15% των φοιτητών

Η Τατιάνα Χατζηνίκου, εστιακή φοιτήτρια, μέλος του Φοιτητικού Συλλόγου ΠΑΜΑΚ, αναφέρθηκε στο ζήτημα της φοιτητικής μέριμνας, δηλαδή τη σίτιση και τη στέγαση. Οπως είπε, «στη Λέσχη του ΠΑΜΑΚ δωρεάν σίτιση δικαιούται μόνο το 15% των φοιτητών, ενώ οι υπόλοιποι καλούνται να πληρώνουν αντίτιμο 3,5 ευρώ τη μέρα. Μάλιστα, με την πρόσφατη απαράδεκτη απόφαση της Πρυτανείας και την εξάντληση των αποθεματικών του Πανεπιστημίου, ο αριθμός των δικαιούχων δωρεάν σίτισης, από τον Δεκέμβριο, μειώθηκε ακόμα περισσότερο, από 4.000 σε 2.000».

Αντίστοιχη είναι η κατάσταση στις εστίες του ΠΑΜΑΚ στη Νέα Κρήνη, για την οποία σημείωσε: «Αφού οι εστιακοί φοιτητές κερδίσαμε τον αγώνα φτώχειας, περάσαμε από χίλια φίλτρα και κριτήρια για να πάρουμε ένα δωμάτιο στις εστίες, καθημερινά ερχόμαστε αντιμέτωποι με μια κατάσταση που όλο και χειροτερεύει. Πρέπει κάθε χρόνο να κάνουμε εκ νέου αίτηση για στέγαση και να πληρούμε κάποια απαράδεκτα κριτήρια, όπως για παράδειγμα να έχουμε περάσει το 50% των μαθημάτων, ή το γεγονός πως αν κάποιος δεν τελειώσει τις σπουδές του στα 4 χρόνια, δεν δικαιούται δωμάτιο - την ίδια στιγμή που το ίδιο το κράτος βάζει εμπόδια στην ομαλή διεξαγωγή των σπουδών ενός φοιτητή.

Δεν είναι λίγοι οι φοιτητές, για παράδειγμα, που αναγκάζονται να δουλέψουν παράλληλα με τις σπουδές τους για να τα βγάλουν πέρα. Αλλά ακόμη και όταν γίνει κάποιος δεκτός, πρέπει να πληρώσει το χαράτσι που φτάνει τα 80 ευρώ τον χρόνο και σε περίπτωση που κάποιος δεν έχει αυτό το ποσό, τον πετάνε στον δρόμο. Η απαξίωση των φοιτητικών εστιών είναι εμφανής και από την κατάσταση των δωματίων, που πλημμυρίζουν, πέφτουν σοβάδες από τα ταβάνια, μαζί με την έλλειψη πλυντηρίων, αλλά και την κακή σύνδεση στο διαδίκτυο, σε περίοδο μάλιστα διαδικτυακής εξεταστικής και μαθημάτων. Το σημαντικότερο είναι ότι το εστιατόριο των εστιών έχει κλείσει, με αποτέλεσμα να κάνουμε διαδρομή έως και μίας ώρας για να μπορέσουμε να φάμε στη Λέσχη του ΠΑΜΑΚ».

Και πρόβαλε τις διεκδικήσεις για δωρεάν και ποιοτική σίτιση για όλους τους φοιτητές χωρίς κριτήρια και προϋποθέσεις, για φοιτητική μέριμνα απαλλαγμένη από εργολαβίες και ανέγερση εστιών αποκλειστικά με ευθύνη του κράτους.

Απέναντι στα ιδιωτικά πανεπιστήμια και την εμβάθυνση της ιδιωτικοοικονομικής λειτουργίας των δημόσιων ΑΕΙ

Η Αντωνία Ψάλτου, πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων ΠΑΜΑΚ και γγ της Ομοσπονδίας Διοικητικού Προσωπικού Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης (ΟΔΠΤΕ), ανέφερε ότι οι εργαζόμενοι στα πανεπιστήμια στέκονται απέναντι τόσο στην ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων, όσο και στην εμβάθυνση της ιδιωτικοοικονομικής λειτουργίας των πανεπιστημίων, η οποία προχωρά με όλο και ταχύτερους ρυθμούς.

«Οι εργαζόμενοι στάθηκαν δίπλα στους φοιτητές γιατί γνωρίζουν από πρώτο χέρι τις δυσκολίες με τις οποίες έρχονται αντιμέτωποι καθημερινά οι φοιτητές και οι γονείς τους προκειμένου να ολοκληρώσουν τις σπουδές τους σε πανεπιστήμια, όπου οι προϋπολογισμοί συνήθως φτάνουν για να καλυφθούν μόνο ανελαστικές δαπάνες, όπου οι υποδομές δεν επαρκούν για να καλύψουν τις ανάγκες διδασκαλίας και έρευνας, όπου τα κτίρια είναι συχνά γερασμένα και επισφαλή, όπου βρισκόμαστε σε αδιέξοδο όταν οι γονείς με αγωνία ρωτούν γιατί δεν μπορούν τα παιδιά τους να εξασφαλίσουν δωμάτιο στις εστίες, όταν εξομολογούνται ότι γι' αυτόν τον λόγο δεν μπορούν να τα στείλουν στις σχολές τους», είπε.

Σημείωσε ότι «η περαιτέρω ενίσχυση της ιδιωτικοοικονομικής λειτουργίας του δημόσιου πανεπιστημίου που υπηρετεί και αυτός ο νόμος, αλλά και η ίδια η ίδρυση των ιδιωτικών πανεπιστημίων αντικειμενικά θα εντείνει την υποστελέχωση, θα φέρει χειροτέρευση των όρων εργασίας μας.

(...) Τα πανεπιστήμια γενικά, αλλά και το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας στενάζει από τις σοβαρές ελλείψεις σε όλες τις κατηγορίες προσωπικού. Για την εξυπηρέτηση των χιλιάδων προπτυχιακών, μεταπτυχιακών φοιτητών και των εν ενεργεία υποψηφίων διδακτόρων, αλλά και σε όλες τις άλλες υπηρεσίες που καλύπτουν τις λειτουργικές ανάγκες των ιδρυμάτων (υπηρεσίες προσωπικού, τεχνικές υπηρεσίες, οικονομικές υπηρεσίες, βιβλιοθήκες κ.τ.λ.) εργάζονται σχεδόν οι μισοί μόνιμοι ή με συμβάσεις αορίστου χρόνου εργαζόμενοι από αυτούς που προέβλεπαν τα οργανογράμματα πολλά χρόνια πριν.

Η υποστελέχωση έχει οδηγήσει στην ανάθεση πολλαπλών, παράλληλων, συχνά άσχετων μεταξύ τους καθηκόντων στους εργαζόμενους. Για την κάλυψη των αναγκών σε προσωπικό, έχουν επεκταθεί οι ελαστικές σχέσεις εργασίας. (...) Διευρύνονται οι υπηρεσίες που ανατίθενται σε ιδιώτες, όπως η καθαριότητα, φύλαξη, η σίτιση, αλλά και η κατασκευή διάφορων τεχνικών έργων, γεγονός που διπλασιάζει το κόστος για τον κρατικό προϋπολογισμό από τη μία και από την άλλη, συρρικνώνει όλο και περισσότερο τα μισθολογικά, ασφαλιστικά και εργασιακά δικαιώματα των εργολαβικών εργαζομένων».

ΚΕΝΤΡΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΚΝΕ
Η νέα εποχή στην τεχνολογία απαιτεί μια νέα εποχή στην κοινωνία - Σοσιαλισμός, η απάντηση τον 21ο αιώνα

Ημερίδα με αφορμή τη συμπλήρωση 100 χρόνων από τον θάνατο του Β. Ι. Λένιν, το Σάββατο 30 Μάρτη στο Πανεπιστήμιο Πειραιά

Με αφορμή τη συμπλήρωση 100 χρόνων από τον θάνατο του Β. Ι. Λένιν, το Κεντρικό Συμβούλιο της ΚΝΕ διοργανώνει ημερίδα με θέμα «Η νέα εποχή στην τεχνολογία απαιτεί μια νέα εποχή στην κοινωνία - Σοσιαλισμός, η απάντηση τον 21ο αιώνα», το Σάββατο 30 Μάρτη, με ώρα έναρξης 12.00, στο Παλαιό Αμφιθέατρο του Πανεπιστημίου Πειραιά (Καραολή και Δημητρίου 80, Πειραιάς).

Την εναρκτήρια ομιλία θα πραγματοποιήσει ο Θοδωρής Κωτσαντής, Γραμματέας του ΚΣ της ΚΝΕ, και την κεντρική εισήγηση ο Μάκης Παπαδόπουλος, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.

Θα ακολουθήσουν θεματικές εισηγήσεις και παρεμβάσεις.

Αναλυτικά το πρόγραμμα της ημερίδας:

Θεματικές εισηγήσεις (75'):

Κώστας Παπαδάκης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και ευρωβουλευτής: «Η στρατηγική της ΕΕ για την ψηφιακή μετάβαση σε βάρος των λαϊκών αναγκών».

Κώστας Σιέττος, αναπληρωτής καθηγητής Εφαρμοσμένων Μαθηματικών στο Πανεπιστήμιο της Νάπολης: «Η στρατηγική της ΕΕ για την τεχνητή νοημοσύνη και η AI Αct».

Γρηγόρης Λιονής, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και υπεύθυνος του Τμήματος Οικονομίας της ΚΕ: «Τεχνητή νοημοσύνη: Από ποιον για ποιον - Τα σχέδια της ελληνικής κυβέρνησης».

Κώστας Γουλιάμος, πρώην πρύτανης του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου, μέλος της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Επιστημών και Τεχνών: «Για το ζήτημα του μετανθρωπισμού».

Τέλης Γιαννακός, καθηγητής Πανεπιστημίου Αμιέν: «Τεχνολατρεία και τεχνοφοβία: Οι 2 όψεις του ίδιου κάλπικου νομίσματος».

Παρεμβάσεις (30'):

Δήμος Τσούρος, μεταδιδακτορικός ερευνητής Καθολικού Πανεπιστημίου Λέβεν Βελγίου: «Η υπεροχή του κεντρικού σχεδιασμού του σοσιαλισμού για την ανάπτυξη και αξιοποίηση της τεχνητής νοημοσύνης».

Δανάη Πλα - Καρύδη, ηλεκτρολόγος μηχανικός και μηχανικός Η/Υ, μεταδιδακτορική ερευνήτρια στη μονάδα «Αρχιμήδης» του ερευνητικού κέντρου «Αθηνά»: «Επιστημονική έρευνα για τους στόχους του ΝΑΤΟ».

Στέλα Παπαοικονόμου, μέλος του Τμήματος Δικαιοσύνης και Λαϊκών Ελευθεριών της ΚΕ του ΚΚΕ: «Σχέδια της Ευρωπαϊκής Ενωσης για την παρακολούθηση και την καταστολή του λαού».

Ολγα Κολιούση, ηλεκτρολόγος μηχανικός και μηχανικός Η/Υ, εργαζόμενη στην εταιρεία τηλεπικοινωνιών «Nova Hellas»: «Ψηφιακά κέντρα για ποιον;».

Θα ακολουθήσουν παρεμβάσεις από στελέχη της ΚΝΕ.

Ενα Φεστιβάλ «κράχτης» του ρωσικού ιμπεριαλισμού...

Στις 1 - 7 Μάρτη πραγματοποιήθηκε στο Σότσι της Ρωσίας το λεγόμενο «Παγκόσμιο Φεστιβάλ Νεολαίας» (ΠΦΝ). Το Φεστιβάλ παρουσιάστηκε ως συνέχεια προηγούμενου μεγάλου φεστιβάλ νεολαίας, επιδιώκοντας να δημιουργήσει συγχύσεις, να το ταυτίσει με το Παγκόσμιο Φεστιβάλ Νεολαίας και Φοιτητών (ΠΦΝΦ), το Φεστιβάλ της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Δημοκρατικών Νεολαιών (ΠΟΔΝ). Δεν είναι τυχαία άλλωστε η επιλογή του ονόματος, αλλά και της πόλης που έλαβε χώρα, καθώς το τελευταίο Παγκόσμιο Φεστιβάλ Νεολαίας και Φοιτητών πραγματοποιήθηκε στο Σότσι το 2017.

Ποια είναι όμως η αλήθεια; Αρκεί να ρίξουμε μια προσεκτική ματιά στη διοργάνωση, στους υποστηρικτές και χορηγούς του Φεστιβάλ αυτού για να καταλάβουμε την απόσταση που το χωρίζει από την ΠΟΔΝ. Ας πάρουμε λοιπόν τα πράγματα από την αρχή.

Επίδειξη ισχύος σε τομείς σφοδρών καπιταλιστικών ανταγωνισμών

Το «Παγκόσμιο Φεστιβάλ Νεολαίας» αποφασίστηκε τον Απρίλη του 2023 με Προεδρικό Διάταγμα και ανακοινώθηκε από τον ίδιο τον Ρώσο Πρόεδρο, Πούτιν. Δεν υπήρξε καμία απόφαση της ΠΟΔΝ ούτε ανάμειξη στην πορεία προετοιμασίας και πραγματοποίησής του. Διοργανώθηκε υπό την αιγίδα της ρωσικής κυβέρνησης. Ο Σεργκέι Κιριγιένκο, ο Α' αναπληρωτής επιτελάρχης της Προεδρικής Διοίκησης της Ρωσίας, προέδρευσε κατά τη διάρκεια της πρώτης σύγκλησης της Οργανωτικής Επιτροπής του Φεστιβάλ. Στην τελετή λήξης μίλησε ο ίδιος ο Πούτιν, επισφραγίζοντας και με αυτόν τον συμβολικό τρόπο τον πραγματικό χαρακτήρα του Φεστιβάλ.

Χορηγοί και συνδιοργανωτές του Φεστιβάλ υπήρξαν μερικά από τα μεγαλύτερα ρωσικά μονοπώλια, συμπεριλαμβανομένων των Sberbank, VK, «Rosatom», «Russian Railways», «Aeroflot», «Russian Znanie Society», «Rostelecom», «Sibur Holding», «Rosseti Federal Grid Company».

Το Φεστιβάλ αποτέλεσε χώρο επίδειξης ισχύος της Ρωσίας σε τομείς της οικονομίας που αποτελούν πεδίο σφοδρών ανταγωνισμών ανάμεσα στα καπιταλιστικά κράτη παγκοσμίως, συγκεκριμένα στον ψηφιακό μετασχηματισμό, στις εφαρμογές τεχνητής νοημοσύνης, στην «πράσινη ανάπτυξη». Ταυτόχρονα, αξιοποιήθηκε ως μέσο ωραιοποίησης και «ξεπλύματος» του προφίλ της ρωσικής κυβέρνησης και του ίδιου του Πούτιν, εγχώρια και διεθνώς. Εδώ δεν θα μπορούσαν να λείπουν και οι απόπειρες καπηλείας και ιδιοποίησης της κληρονομιάς της ΕΣΣΔ, όπως πολύ συχνά άλλωστε κάνει η κυβέρνηση Πούτιν. Ενδεικτικά, στην τελετή λήξης νέοι σε ηλικία αντιπρόσωποι από πολλές χώρες κράτησαν φωτογραφίες πεσόντων στρατιωτών του Μεγάλου Πατριωτικού Πολέμου.

Προσπάθεια καπηλείας του Φεστιβάλ της ΠΟΔΝ

Η ρωσική κυβέρνηση κατέβαλε σοβαρές προσπάθειες να συνδέσει το φεστιβάλ αυτό με το ιστορικό Φεστιβάλ της ΠΟΔΝ. Οχι τυχαία, στην επίσημη ιστοσελίδα του «ΠΦΝ 2024» γίνονται αμέτρητες αναφορές στα Φεστιβάλ της ΠΟΔΝ και τη μακρά ιστορία τους, ενώ όλη η ιστοσελίδα «ντύνεται» από φωτογραφίες από το Παγκόσμιο Φεστιβάλ Νεολαίας και Φοιτητών του 2017.

Στόχος είναι να αξιοποιηθεί το όνομα της ΠΟΔΝ για να «ξεπλυθούν» η ρωσική αστική τάξη και το πολιτικό της προσωπικό, για να δικαιολογήσει τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο στην Ουκρανία και συνολικά την αντιλαϊκή πολιτική της στο όνομα τάχα του αντιιμπεριαλισμού και του αντιφασισμού. Να προωθήσει τη δική της ατζέντα και στόχους στην εξωτερική πολιτική της.

Ομως, το ΠΦΝΦ από το 1947, που διοργανώθηκε για πρώτη φορά στην Πράγα, αποτελεί βήμα καταδίκης των ιμπεριαλιστικών εγκλημάτων, των πολέμων και των επεμβάσεων, βήμα ανταλλαγής εμπειριών για τους νέους του κόσμου από την πάλη που διεξάγουν στις χώρες τους ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική, βήμα διεθνιστικής αλληλεγγύης.

Τι σχέση, λοιπόν, θα μπορούσε να έχει η κληρονομιά αυτού του Φεστιβάλ με τις φιέστες της ρωσικής κυβέρνησης; Με τις επιδιώξεις της αστικής τάξης της Ρωσίας, μιας χώρας που κατέχει σημαντική θέση στη σύγχρονη ιμπεριαλιστική «πυραμίδα»; Μιας αστικής τάξης που διαμορφώθηκε μέσα από τις αντεπαναστατικές ανατροπές στην ΕΣΣΔ λεηλατώντας τους κόπους και τις κατακτήσεις δεκαετιών του σοβιετικού λαού; Που εδώ και δύο χρόνια διεξάγει ιμπεριαλιστικό πόλεμο στο έδαφος της Ουκρανίας ενάντια σε ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ, στο έδαφος των μεταξύ τους σφοδρών μονοπωλιακών ανταγωνισμών; Που έχει σκορπίσει τον θάνατο σε εκατοντάδες χιλιάδες και τη δυστυχία σε εκατομμύρια ανθρώπους; Προφανώς καμία, πέρα από την προσπάθειά της να αξιοποιήσει το όνομα της ΠΟΔΝ και του Φεστιβάλ της για να «ξεπλύνει» τα βαμμένα με αίμα χέρια της.

Η αντίστοιχη αρνητική πείρα του 2017

Δεν είναι η πρώτη φορά άλλωστε που η ρωσική κυβέρνηση επιδιώκει να καπηλευτεί το ΠΦΝΦ της ΠΟΔΝ. Ας θυμηθούμε το πώς είχε αντιμετωπίσει η ρωσική κυβέρνηση το 19ο Παγκόσμιο Φεστιβάλ Νεολαίας και Φοιτητών που είχε πραγματοποιηθεί στο έδαφός της το 2017, σε μια ιδιαίτερα σημαντική συγκυρία, με τη συμπλήρωση τότε 100 χρόνων από τη μεγάλη Οκτωβριανή Σοσιαλιστική Επανάσταση. Η ρωσική κυβέρνηση τότε έκανε σοβαρή προσπάθεια να παρέμβει ωμά και να ελέγξει το περιεχόμενο, το πρόγραμμα και τις διαδικασίες του Φεστιβάλ. Επιχείρησε να αποκρύψει ακόμα και το σύνθημα του 19ου ΠΦΝΦ και να προβάλει τα δικά της συνθήματα και το δικό της περιεχόμενο. Γενικότερα, επιχειρήθηκε από τη ρωσική αστική τάξη, μέσα από δεκάδες εκδηλώσεις, αφού δεν μπορούσε να σβήσει το λαμπρό μήνυμα γεγονότων όπως η Οκτωβριανή Επανάσταση και η Αντιφασιστική Νίκη των Λαών, να τα φέρει στα δικά της μέτρα, διαστρεβλώνοντας το πραγματικό τους περιεχόμενο.

Μεγάλα ρωσικά μονοπώλια, στελέχη της αστικής κυβέρνησης της Ρωσίας και εγχώριοι και διεθνείς σύμμαχοί της, από διάφορες χώρες του κόσμου, διεξήγαγαν ένα παράλληλο πρόγραμμα δραστηριοτήτων, μέσω του οποίου προωθούνταν «η νεανική επιχειρηματικότητα» και ο λεγόμενος «θετικός ρόλος της Ρωσίας στη διεθνή πολιτική σκηνή». Καλεσμένοι τότε της ρωσικής κυβέρνησης ήταν μεταξύ άλλων το Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ) του Ερντογάν, αλλά και το κόμμα Λικούντ του μακελάρη του Παλαιστινιακού λαού Νετανιάχου, την ώρα που η ρωσική κυβέρνηση εμπόδιζε τη συμμετοχή των παλαιστινιακών οργανώσεων - μελών της ΠΟΔΝ. Τέτοια πρόοδος...

Την ίδια ώρα, Κομμουνιστικές Νεολαίες - μέλη της ΠΟΔΝ που συμμετείχαν, μεταξύ των οποίων και η ΚΝΕ, ήρθαν αντιμέτωπες με προσπάθειες πλήρους απαγόρευσης και παρεμπόδισης των κομμουνιστικών συμβόλων (π.χ. το σφυροδρέπανο), ασφυκτικό έλεγχο και αστυνομοκρατία, ακόμα και τον αποκλεισμό της συμμετοχής ορισμένων Κομμουνιστικών Νεολαιών από τη ρωσική κυβέρνηση, στο όνομα της «ασφάλειας» των συμμετεχόντων. Χαρακτηριστική ήταν η περίπτωση της Επαναστατικής Κομμουνιστικής Ενωσης Νεολαίας (Μπολσεβίκοι), οργάνωσης - μέλους της ΠΟΔΝ από τη Ρωσία, που έγινε σοβαρή προσπάθεια να παρεμποδιστεί η συμμετοχή της. Μπορεί αυτές οι προσπάθειες, κάτω από την αποφασιστικότητα και την επιμονή των κομμουνιστών, να έπεσαν στο κενό, ωστόσο είναι ενδεικτικές των προθέσεων της κυβέρνησης Πούτιν.

Παλεύουμε για να διαφυλάξουμε τον αντιιμπεριαλιστικό χαρακτήρα του ΠΦΝΦ

Τις προσπάθειες καπηλείας του θεσμού του ΠΦΝΦ και διαστρέβλωσης του πολιτικού του περιεχομένου καταδικάζουν πολλές Οργανώσεις - μέλη της ΠΟΔΝ. Η Επαναστατική Κομμουνιστική Ενωση Νεολαίας (Μπολσεβίκοι) της Ρωσίας προειδοποιεί με ανακοίνωσή της για τον χαρακτήρα του συγκεκριμένου φεστιβάλ, στην οποία αναφέρει ότι «εξυπηρετεί αποκλειστικά τους στόχους της ρωσικής άρχουσας τάξης και την εσωτερική και εξωτερική πολιτική του κράτους της».

Προσπάθειες σαν αυτή της ρωσικής κυβέρνησης με το «Παγκόσμιο Φεστιβάλ Νεολαίας» θα βρίσκουν τη σθεναρή αντίσταση της ΚΝΕ και άλλων Οργανώσεων - μελών της ΠΟΔΝ. Η ΚΝΕ μαζί με άλλες Κομμουνιστικές Νεολαίες που συμμερίζονται τον ίδιο σκοπό, παλεύουμε για να διαφυλάξουμε τον αντιιμπεριαλιστικό χαρακτήρα του ΠΦΝΦ, για να δυναμώσει η αντιιμπεριαλιστική πάλη της ΠΟΔΝ, ενάντια στις προσπάθειες που γίνονται για να προσδεθεί στο άρμα αστικών επιδιώξεων και συμφερόντων. Ωστε η πάλη της ΠΟΔΝ να στοχεύει στον πραγματικό αντίπαλο, τα μονοπώλια, τις κυβερνήσεις τους, τις διεθνείς ιμπεριαλιστικές συμμαχίες, την ΕΕ και το ΝΑΤΟ, να στρέφεται ενάντια στους ιμπεριαλιστικούς πολέμους και τις αιτίες που τους γεννούν. Για να δυναμώσει διεθνώς η πάλη για την ανατροπή του σάπιου συστήματος, του καπιταλισμού, που βρίσκεται στο ανώτατο - το μονοπωλιακό - στάδιό του, τον ιμπεριαλισμό. Για το πραγματικά σύγχρονο και νέο, τον σοσιαλισμό - κομμουνισμό!


Επιτροπή Διεθνών Σχέσεων του ΚΣ της ΚΝΕ

Κυκλοφόρησε το νέο τεύχος του περιοδικού «Θέματα Παιδείας»

Επίκαιρα ζητήματα, αναλύσεις, μελέτες και παρουσιάσεις στο τεύχος 93-96

Με πλούσια και ποικίλη ύλη κυκλοφόρησαν τα «Θέματα Παιδείας» (τεύχος 93-96). Στο εξώφυλλό του πρωταγωνιστεί ένα από τα παιδιά της Παλαιστίνης να κρατά το σκισμένο του βιβλίο από το βομβαρδισμένο σπίτι του, καθώς στον πολύπαθο λαό της Παλαιστίνης είναι αφιερωμένο το ειδικό θέμα του περιοδικού.

«Ενας λαός αγωνιστής για το δίκιο του» τιτλοφορείται το άρθρο του Ελισαίου Βαγενά, υπεύθυνου του Τμήματος Διεθνών Σχέσεων της ΚΕ του ΚΚΕ, που φτάνει μέχρι τις βαθύτερες αιτίες του σημερινού πολέμου. Η ανάγκη αμέριστης αλληλεγγύης στον Παλαιστινιακό λαό είναι το επίκαιρο ιστορικό μήνυμα που προκύπτει από τη «Σύντομη ιστορική αναδρομή στο Παλαιστινιακό ζήτημα», με επιμέλεια της ιστορικού και μέλους της Συντακτικής Επιτροπής Ελένης Μπιμπίρη, ενώ η μεταφράστρια Λίλα Γκλεγκλέ αποδίδει τα τελευταία κείμενα που έγραψε ο δολοφονημένος από τους βομβαρδισμούς Παλαιστίνιος ακαδημαϊκός και συγγραφέας Ρεφαάτ Αλαρίρ. Οι μεγάλοι Παλαιστίνιοι ποιητές που έργα τους επανεκδόθηκαν πρόσφατα παρουσιάζονται στα Νέα βιβλία, από την Αμαλία Μπεσμπέα, μαζί με σημαντικά βιβλία για την Τέχνη, την Πολιτική, την Ιστορία, τη Δημοσιογραφία, την Πεζογραφία και την Ποίηση.

Ξεκινώντας από το Σημείωμα της Σύνταξης και με αναλύσεις στα Επίκαιρα Αρθρα, παρουσιάζονται όλα τα επίμαχα θέματα στον χώρο της Εκπαίδευσης. Στην ενότητα Διεθνής Πείρα φιλοξενούνται τα υλικά της ημερίδας «Η λαϊκή πάλη για τις σύγχρονες μορφωτικές ανάγκες απέναντι στην πολιτική ΕΕ - κυβερνήσεων - κεφαλαίου για το σχολείο», που πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλλες τον Νοέμβρη του 2023. Περιλαμβάνεται η εισήγηση του Κώστα Παπαδάκη, ευρωβουλευτή του ΚΚΕ, του Παναγιώτη Κατηφέ, της Αμαλίας Γακοπούλου, του Νίκου Μαρκόπουλου και της Αφροδίτης Μπόμπολη για τις συνέπειες στη νεολαία. Η ομιλία του Κυριάκου Ιωαννίδη, υπεύθυνου του Τμήματος Παιδείας της ΚΕ του ΚΚΕ, επικεντρώνει στην αντιεκπαιδευτική στρατηγική των πρόωρων δεξιοτήτων και της διά βίου μάθησης και αντιπαραθέτει την πρόταση για το Ενιαίο Δωδεκάχρονο Σχολείο της Σύγχρονης Γενικής Παιδείας.

Στην ενότητα Μελέτες - Ερευνες - Προβληματισμοί περιλαμβάνονται άρθρα του K. Κασμερίδη για τη «"Συμπερίληψη" και την Ειδική Αγωγή», του καθηγητή του ΕΜΠ Β. Χριστοφόρου, με θέμα «Ανώτατη Δημόσια Εκπαίδευση και ιδιωτικά πανεπιστήμια στην Ελλάδα», ενώ στο πλαίσιο του αφιερώματος στη γλώσσα και τη λογοτεχνία στο σχολείο δημοσιεύονται το άρθρο του αείμνηστου Γιώργου Μωραΐτη«Το πρόβλημα της γραφής και της ανάγνωσης στη γλώσσα του κοινωνικού περιβάλλοντος» και το άρθρο της Σ. Καρατάκη για «Το "Ενιαίο" Πρόγραμμα Σπουδών για τις ξένες γλώσσες».

Ενα αναπόσπαστο στοιχείο της σοβιετικής Παιδείας αναδεικνύεται από το άρθρο της Ειρήνης Καρναβά«Οι φοιτητικές εστίες στην ΕΣΣΔ», στην ενότητα Ιστορία της Εκπαίδευσης. Στις σελίδες Επιστήμη για όλους διαβάζουμε για τις καταστροφές στο περιβάλλον και την εξέλιξη της ζωής, με έναν επίκαιρο σχολιασμό της «κλιματικής κρίσης» από τον Αντώνη Ραλλάτο.

Η ενότητα Ιστορία της Ψυχολογίας φιλοξενεί το πρώτο μέρος της κριτικής μελέτης του Μ. Κουβελά «Η Ψυχανάλυση και ο Φροϋδισμός», ενώ στην Πολιτιστική Κίνηση παρουσιάζεται το σημαντικό συνέδριο της Πανελλήνιας Ενωσης Φιλολόγων για τα 100 χρόνια από τον θάνατο του Κ. Θεοτόκη. Περιλαμβάνεται μια πρόταση διδακτικής της νουβέλας του Θεοτόκη «Η τιμή και το χρήμα», από τον Ν. Δάρδαλη.

Στα «Θέματα Παιδείας» θα βρούμε ένα διήγημα της εποχής του αμετανόητου μαρξιστή συγγραφέα Γκύντερ Ρύκερ, «Ο έρωτας του κυρίου Α. Πουργκμάγιερ», σε μετάφραση Αργυρούλας Τσιριγώτη.

Η «Aναφορά στον Μάρκο Βαμβακάρη» (Ν. Γιώτης) επανέρχεται από φιλολογική σκοπιά στη μελέτη του ρεμπέτικου, με αφορμή τα 75 χρόνια από την περίφημη διάλεξη του Μάνου Χατζιδάκι για την ερμηνεία και τη θέση του. Η «Αναφορά στην Ζωρζ Σαρή, 100 χρόνια από τη γέννησή της» είναι μια εύστοχη παρουσίαση του έργου της (Μαρία Παπαγιάννη).

Για την αγωγή των παιδιών στον παιδικό σταθμό και στο νηπιαγωγείο η Αΐντα Παλημέρη προτείνει την αξιοποίηση δύο κειμένων από το βιβλίο της Ντόρας Γκάμπε«Εγώ, η μητέρα μου και ο κόσμος», σε απόδοση Γιάννη Ρίτσου.

Στη στήλη Βιβλιοκρισία - Βιβιλιοπαρουσίαση, ανάμεσα στα άλλα παρουσιάζονται «Η περιπέτεια και η επανέκδοση του βιβλίου "Σύστημα Νέας Παιδαγωγικής"» του Μ. Παπαμαύρου, από τον πανεπιστημιακό Χρ. Τουρτούρα, και τα πρακτικά της ημερίδας «Σκέψεις και προβληματισμοί για τις κατευθύνσεις διδασκαλίας και τα προγράμματα σπουδών στο σχολείο».

  • Το περιοδικό «Θέματα Παιδείας» θα το βρείτε στην τιμή των 5 ευρώ, στα βιβλιοπωλεία της «Σύγχρονης Εποχής» και στους κατά τόπους ανταποκριτές του περιοδικού και συνεργάτες του: ΑΣΕ, ΔΗΠΑΚ, «Πανσπουδαστική ΚΣ», «Δημοκρατική Ενότητα Γονέων».

Eπικοινωνία: Τηλ. 2108213430, mail@thematapaideias.org

ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΓΟΝΕΩΝ ΑΤΤΙΚΗΣ
Να επεκταθεί ουσιαστικά το πρόγραμμα «Σχολικά Γεύματα»

Την επέκταση και διεύρυνση του προγράμματος «Σχολικά Γεύματα» ζητά η Ομοσπονδία Γονέων και Κηδεμόνων Περιφέρειας Αττικής, αίτημα που απευθύνει προς το υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας.

Οπως αναφέρει η Ομοσπονδία, «στις δυσμενείς οικονομικές συνθήκες που διαβιεί η πλειοψηφία των οικογενειών των μαθητών της χώρας μας, το πρόγραμμα "Σχολικά Γεύματα" θα μπορούσε να αποτελέσει ένα στήριγμα για μεγάλο ποσοστό από αυτές. Παρ' όλα αυτά, σε αντίθεση με την αναγκαιότητα γενναίας επέκτασης και ενίσχυσής του, ο ημερήσιος αριθμός σχολικών γευμάτων που προβλέπεται να διανεμηθούν σε μαθητές Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, κατά τις σχολικές χρονιές 2024 - '25, '25 - '26 και '26 - '27, ανέρχεται στα 231.062.

Ο αριθμός αυτός, αν και αυξημένος - σε σχέση με την προηγούμενη τριετία - κατά περίπου 20.000 σχολικά γεύματα ημερησίως, στην πράξη καλύπτει τη μειοψηφία των μαθητών/τριών των δημοτικών σχολείων της χώρας (περίπου το 40%). Εάν υπολογίσουμε δε τα νήπια/προνήπια, που είναι εγγεγραμμένα στα νηπιαγωγεία της χώρας, το ποσοστό κάλυψης πέφτει στο 30%... Τέλος, δεν υπάρχει νομοθετική πρόβλεψη για επέκταση του ωφέλιμου αυτού προγράμματος και στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση». Καταλήγοντας, η Ομοσπονδία Γονέων Αττικής ζητά συνάντηση προκειμένου να εκθέσει αναλυτικά τις θέσεις της Ομοσπονδίας για την αναγκαιότητα ουσιαστικής επέκτασης και διεύρυνσης του προγράμματος «Σχολικά Γεύματα», με προοπτική καθολικής εφαρμογής του ξεκινώντας από την Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση.

Πανελλαδική σύσκεψη σωματείων εκπαιδευτικών

Την Κυριακή στις 12 μ. στο Μαράσλειο και διαδικτυακά

Πανελλαδική σύσκεψη συντονισμού Γενικών Συνελεύσεων πρωτοβάθμιων σωματείων εκπαιδευτικών διοργανώνεται την Κυριακή 31 Μάρτη στις 12 το μεσημέρι, στο Μαράσλειο και με διαδικτυακή συμμετοχή. «Παίρνουμε την κατάσταση στα χέρια μας! Οργανώνουμε μαζί την αντεπίθεσή μας!», σημειώνει ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης «Ο Σωκράτης» και καλεί ΕΛΜΕ και Συλλόγους Εκπαιδευτικών ΠΕ να πάρουν μέρος με τις αποφάσεις τους και τις προτάσεις τους. Οπως αναφέρεται στο κάλεσμα:

Στο κάλεσμά του ο Σύλλογος, λαμβάνοντας υπόψη «τους χιλιάδες απεργούς διαδηλωτές της 28/2, που πλημμύρισαν τους δρόμους σε όλη την Ελλάδα βροντοφωνάζοντας "ή τα κέρδη τους ή ζωές μας". Τους χιλιάδες διαδηλωτές φοιτητές, μαθητές, γονείς, εκπαιδευτικούς και εργαζόμενους που καταψήφισαν στον δρόμο το κατάπτυστο νομοσχέδιο της κυβέρνησης για τα ιδιωτικά ΑΕΙ. Τον αγώνα των εκπαιδευτικών να υπερασπιστούμε τον ρόλο του εκπαιδευτικού και τα μορφωτικά δικαιώματα των μαθητών μας, που έχει στριμώξει για τα καλά την κυβέρνηση», σημειώνει πως «η καθημερινότητα που ζούμε όλοι μας μέσα και έξω από το σχολείο, αλλά και η πλήρης αποτυχία της να πείσει για τις αντιπαιδαγωγικές και αντιεκπαιδευτικές στοχεύσεις της, την έχει αναγκάσει να καταφεύγει μόνο σε εκβιασμούς, απειλές και αυταρχισμό.

Εχουμε χάσει το μέτρημα πια, πόσες φορές έχει στείλει στα δικαστήρια τον αγώνα που δίνουμε εδώ και τρία χρόνια.

Να ξέρουν καλά ότι η τρομοκρατία, ο εκφοβισμός δεν θα περάσει! Με τον αγώνα μας, συσπειρωμένοι στα σωματεία μας, θα απαντήσουμε συλλογικά, θα συνεχίσουμε το μπλοκάρισμα της εφαρμογής της ατομικής αξιολόγησης.

Καλούμε ΣΕΠΕ και ΕΛΜΕ πανελλαδικά να πάρουν μέρος με τις αποφάσεις τους, τις προτάσεις τους στη σύσκεψη συντονισμού της δράσης μας.

Παίρνουμε την κατάσταση στα χέρια μας! Οργανώνουμε μαζί την αντεπίθεσή μας! Δεν κάνουμε βήμα πίσω!».

ΜΑΡΑΣΛΕΙΟ
Νέα ... πτώση, πίνακα διδασκαλίας αυτή τη φορά

Αμεσα να παρθούν τα απαραίτητα μέτρα για την ασφάλεια των μαθητών και εκπαιδευτικών ζητούν οι Μαθητικές Οργανώσεις Βάσης του 1ου Διαμερίσματος της ΤΟ Αθήνας της ΚΝΕ, μετά το ατύχημα που συνέβη στο σχολικό συγκρότημα του Μαράσλειου Διδασκαλείου, την περασμένη Πέμπτη. Οπως περιγράφουν, «ξηλώθηκε πίνακας διδασκαλίας σε αίθουσα της Α' τάξης του 26ου Γυμνασίου Αθήνας κι έπεσε στο κεφάλι 12χρονου μαθητή και στο πόδι καθηγήτριας».

Είχε προηγηθεί, τη Δευτέρα 26 Φλεβάρη, η πτώση μεγάλων κομματιών σοβάδων στο προαύλιο του σχολείου. «Τα μέτρα που πάρθηκαν για την ασφάλεια μαθητών και εκπαιδευτικών ήταν απλώς να γίνονται τα μαθήματα μέσω webex για ενάμιση μήνα και έπειτα να επιστρέψουν στο σχολείο χωρίς να έχει γίνει τίποτα για να μην ξανασυμβεί κάποιο ατύχημα σε ένα ασυντήρητο σχολικό συγκρότημα του 1905! Και το επόμενο ατύχημα δεν άργησε να γίνει!», σημειώνεται στην ανακοίνωση.

«Δεν πάει άλλο! Για ακόμα μια φορά η ασφάλεια και η ζωή μαθητών και εκπαιδευτικών είναι κόστος! Μας λένε ότι φοιτούμε σε ένα από τα καλύτερα σχολεία στην Ελλάδα, ένα σχολείο που οι μαθητές μέσα σε αυτό είναι απροστάτευτοι λόγω ελλιπούς κρατικής χρηματοδότησης για την ασφάλειά τους! Η νέα γενιά θα τους κόψουμε τη φόρα! Δεν θα επιτρέψουμε να γίνουν τα σχολεία μας νέα "Τέμπη".

Μαζί με τους γονείς, τους εκπαιδευτικούς μας θα διεκδικήσουμε τα σχολεία μας να είναι ασφαλή!», δηλώνουν οι Μαθητικές Οργανώσεις της ΚΝΕ, απαιτώντας άμεσα:

  • «Να παρθούν τα απαραίτητα μέτρα για την ασφάλεια όλων των μαθητών!
  • Να δρομολογηθούν τώρα οι απαραίτητες εργασίες στο σχολικό συγκρότημα.
  • Να υπάρξει συγκεκριμένο σχέδιο για τον έλεγχο όλων των σχολικών κτιρίων και σχέδιο για την κατασκευή νέων».


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ