Τετάρτη 27 Μάρτη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Ενα Φεστιβάλ «κράχτης» του ρωσικού ιμπεριαλισμού...

Στις 1 - 7 Μάρτη πραγματοποιήθηκε στο Σότσι της Ρωσίας το λεγόμενο «Παγκόσμιο Φεστιβάλ Νεολαίας» (ΠΦΝ). Το Φεστιβάλ παρουσιάστηκε ως συνέχεια προηγούμενου μεγάλου φεστιβάλ νεολαίας, επιδιώκοντας να δημιουργήσει συγχύσεις, να το ταυτίσει με το Παγκόσμιο Φεστιβάλ Νεολαίας και Φοιτητών (ΠΦΝΦ), το Φεστιβάλ της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Δημοκρατικών Νεολαιών (ΠΟΔΝ). Δεν είναι τυχαία άλλωστε η επιλογή του ονόματος, αλλά και της πόλης που έλαβε χώρα, καθώς το τελευταίο Παγκόσμιο Φεστιβάλ Νεολαίας και Φοιτητών πραγματοποιήθηκε στο Σότσι το 2017.

Ποια είναι όμως η αλήθεια; Αρκεί να ρίξουμε μια προσεκτική ματιά στη διοργάνωση, στους υποστηρικτές και χορηγούς του Φεστιβάλ αυτού για να καταλάβουμε την απόσταση που το χωρίζει από την ΠΟΔΝ. Ας πάρουμε λοιπόν τα πράγματα από την αρχή.

Επίδειξη ισχύος σε τομείς σφοδρών καπιταλιστικών ανταγωνισμών

Το «Παγκόσμιο Φεστιβάλ Νεολαίας» αποφασίστηκε τον Απρίλη του 2023 με Προεδρικό Διάταγμα και ανακοινώθηκε από τον ίδιο τον Ρώσο Πρόεδρο, Πούτιν. Δεν υπήρξε καμία απόφαση της ΠΟΔΝ ούτε ανάμειξη στην πορεία προετοιμασίας και πραγματοποίησής του. Διοργανώθηκε υπό την αιγίδα της ρωσικής κυβέρνησης. Ο Σεργκέι Κιριγιένκο, ο Α' αναπληρωτής επιτελάρχης της Προεδρικής Διοίκησης της Ρωσίας, προέδρευσε κατά τη διάρκεια της πρώτης σύγκλησης της Οργανωτικής Επιτροπής του Φεστιβάλ. Στην τελετή λήξης μίλησε ο ίδιος ο Πούτιν, επισφραγίζοντας και με αυτόν τον συμβολικό τρόπο τον πραγματικό χαρακτήρα του Φεστιβάλ.

Χορηγοί και συνδιοργανωτές του Φεστιβάλ υπήρξαν μερικά από τα μεγαλύτερα ρωσικά μονοπώλια, συμπεριλαμβανομένων των Sberbank, VK, «Rosatom», «Russian Railways», «Aeroflot», «Russian Znanie Society», «Rostelecom», «Sibur Holding», «Rosseti Federal Grid Company».

Το Φεστιβάλ αποτέλεσε χώρο επίδειξης ισχύος της Ρωσίας σε τομείς της οικονομίας που αποτελούν πεδίο σφοδρών ανταγωνισμών ανάμεσα στα καπιταλιστικά κράτη παγκοσμίως, συγκεκριμένα στον ψηφιακό μετασχηματισμό, στις εφαρμογές τεχνητής νοημοσύνης, στην «πράσινη ανάπτυξη». Ταυτόχρονα, αξιοποιήθηκε ως μέσο ωραιοποίησης και «ξεπλύματος» του προφίλ της ρωσικής κυβέρνησης και του ίδιου του Πούτιν, εγχώρια και διεθνώς. Εδώ δεν θα μπορούσαν να λείπουν και οι απόπειρες καπηλείας και ιδιοποίησης της κληρονομιάς της ΕΣΣΔ, όπως πολύ συχνά άλλωστε κάνει η κυβέρνηση Πούτιν. Ενδεικτικά, στην τελετή λήξης νέοι σε ηλικία αντιπρόσωποι από πολλές χώρες κράτησαν φωτογραφίες πεσόντων στρατιωτών του Μεγάλου Πατριωτικού Πολέμου.

Προσπάθεια καπηλείας του Φεστιβάλ της ΠΟΔΝ

Η ρωσική κυβέρνηση κατέβαλε σοβαρές προσπάθειες να συνδέσει το φεστιβάλ αυτό με το ιστορικό Φεστιβάλ της ΠΟΔΝ. Οχι τυχαία, στην επίσημη ιστοσελίδα του «ΠΦΝ 2024» γίνονται αμέτρητες αναφορές στα Φεστιβάλ της ΠΟΔΝ και τη μακρά ιστορία τους, ενώ όλη η ιστοσελίδα «ντύνεται» από φωτογραφίες από το Παγκόσμιο Φεστιβάλ Νεολαίας και Φοιτητών του 2017.

Στόχος είναι να αξιοποιηθεί το όνομα της ΠΟΔΝ για να «ξεπλυθούν» η ρωσική αστική τάξη και το πολιτικό της προσωπικό, για να δικαιολογήσει τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο στην Ουκρανία και συνολικά την αντιλαϊκή πολιτική της στο όνομα τάχα του αντιιμπεριαλισμού και του αντιφασισμού. Να προωθήσει τη δική της ατζέντα και στόχους στην εξωτερική πολιτική της.

Ομως, το ΠΦΝΦ από το 1947, που διοργανώθηκε για πρώτη φορά στην Πράγα, αποτελεί βήμα καταδίκης των ιμπεριαλιστικών εγκλημάτων, των πολέμων και των επεμβάσεων, βήμα ανταλλαγής εμπειριών για τους νέους του κόσμου από την πάλη που διεξάγουν στις χώρες τους ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική, βήμα διεθνιστικής αλληλεγγύης.

Τι σχέση, λοιπόν, θα μπορούσε να έχει η κληρονομιά αυτού του Φεστιβάλ με τις φιέστες της ρωσικής κυβέρνησης; Με τις επιδιώξεις της αστικής τάξης της Ρωσίας, μιας χώρας που κατέχει σημαντική θέση στη σύγχρονη ιμπεριαλιστική «πυραμίδα»; Μιας αστικής τάξης που διαμορφώθηκε μέσα από τις αντεπαναστατικές ανατροπές στην ΕΣΣΔ λεηλατώντας τους κόπους και τις κατακτήσεις δεκαετιών του σοβιετικού λαού; Που εδώ και δύο χρόνια διεξάγει ιμπεριαλιστικό πόλεμο στο έδαφος της Ουκρανίας ενάντια σε ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ, στο έδαφος των μεταξύ τους σφοδρών μονοπωλιακών ανταγωνισμών; Που έχει σκορπίσει τον θάνατο σε εκατοντάδες χιλιάδες και τη δυστυχία σε εκατομμύρια ανθρώπους; Προφανώς καμία, πέρα από την προσπάθειά της να αξιοποιήσει το όνομα της ΠΟΔΝ και του Φεστιβάλ της για να «ξεπλύνει» τα βαμμένα με αίμα χέρια της.

Η αντίστοιχη αρνητική πείρα του 2017

Δεν είναι η πρώτη φορά άλλωστε που η ρωσική κυβέρνηση επιδιώκει να καπηλευτεί το ΠΦΝΦ της ΠΟΔΝ. Ας θυμηθούμε το πώς είχε αντιμετωπίσει η ρωσική κυβέρνηση το 19ο Παγκόσμιο Φεστιβάλ Νεολαίας και Φοιτητών που είχε πραγματοποιηθεί στο έδαφός της το 2017, σε μια ιδιαίτερα σημαντική συγκυρία, με τη συμπλήρωση τότε 100 χρόνων από τη μεγάλη Οκτωβριανή Σοσιαλιστική Επανάσταση. Η ρωσική κυβέρνηση τότε έκανε σοβαρή προσπάθεια να παρέμβει ωμά και να ελέγξει το περιεχόμενο, το πρόγραμμα και τις διαδικασίες του Φεστιβάλ. Επιχείρησε να αποκρύψει ακόμα και το σύνθημα του 19ου ΠΦΝΦ και να προβάλει τα δικά της συνθήματα και το δικό της περιεχόμενο. Γενικότερα, επιχειρήθηκε από τη ρωσική αστική τάξη, μέσα από δεκάδες εκδηλώσεις, αφού δεν μπορούσε να σβήσει το λαμπρό μήνυμα γεγονότων όπως η Οκτωβριανή Επανάσταση και η Αντιφασιστική Νίκη των Λαών, να τα φέρει στα δικά της μέτρα, διαστρεβλώνοντας το πραγματικό τους περιεχόμενο.

Μεγάλα ρωσικά μονοπώλια, στελέχη της αστικής κυβέρνησης της Ρωσίας και εγχώριοι και διεθνείς σύμμαχοί της, από διάφορες χώρες του κόσμου, διεξήγαγαν ένα παράλληλο πρόγραμμα δραστηριοτήτων, μέσω του οποίου προωθούνταν «η νεανική επιχειρηματικότητα» και ο λεγόμενος «θετικός ρόλος της Ρωσίας στη διεθνή πολιτική σκηνή». Καλεσμένοι τότε της ρωσικής κυβέρνησης ήταν μεταξύ άλλων το Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ) του Ερντογάν, αλλά και το κόμμα Λικούντ του μακελάρη του Παλαιστινιακού λαού Νετανιάχου, την ώρα που η ρωσική κυβέρνηση εμπόδιζε τη συμμετοχή των παλαιστινιακών οργανώσεων - μελών της ΠΟΔΝ. Τέτοια πρόοδος...

Την ίδια ώρα, Κομμουνιστικές Νεολαίες - μέλη της ΠΟΔΝ που συμμετείχαν, μεταξύ των οποίων και η ΚΝΕ, ήρθαν αντιμέτωπες με προσπάθειες πλήρους απαγόρευσης και παρεμπόδισης των κομμουνιστικών συμβόλων (π.χ. το σφυροδρέπανο), ασφυκτικό έλεγχο και αστυνομοκρατία, ακόμα και τον αποκλεισμό της συμμετοχής ορισμένων Κομμουνιστικών Νεολαιών από τη ρωσική κυβέρνηση, στο όνομα της «ασφάλειας» των συμμετεχόντων. Χαρακτηριστική ήταν η περίπτωση της Επαναστατικής Κομμουνιστικής Ενωσης Νεολαίας (Μπολσεβίκοι), οργάνωσης - μέλους της ΠΟΔΝ από τη Ρωσία, που έγινε σοβαρή προσπάθεια να παρεμποδιστεί η συμμετοχή της. Μπορεί αυτές οι προσπάθειες, κάτω από την αποφασιστικότητα και την επιμονή των κομμουνιστών, να έπεσαν στο κενό, ωστόσο είναι ενδεικτικές των προθέσεων της κυβέρνησης Πούτιν.

Παλεύουμε για να διαφυλάξουμε τον αντιιμπεριαλιστικό χαρακτήρα του ΠΦΝΦ

Τις προσπάθειες καπηλείας του θεσμού του ΠΦΝΦ και διαστρέβλωσης του πολιτικού του περιεχομένου καταδικάζουν πολλές Οργανώσεις - μέλη της ΠΟΔΝ. Η Επαναστατική Κομμουνιστική Ενωση Νεολαίας (Μπολσεβίκοι) της Ρωσίας προειδοποιεί με ανακοίνωσή της για τον χαρακτήρα του συγκεκριμένου φεστιβάλ, στην οποία αναφέρει ότι «εξυπηρετεί αποκλειστικά τους στόχους της ρωσικής άρχουσας τάξης και την εσωτερική και εξωτερική πολιτική του κράτους της».

Προσπάθειες σαν αυτή της ρωσικής κυβέρνησης με το «Παγκόσμιο Φεστιβάλ Νεολαίας» θα βρίσκουν τη σθεναρή αντίσταση της ΚΝΕ και άλλων Οργανώσεων - μελών της ΠΟΔΝ. Η ΚΝΕ μαζί με άλλες Κομμουνιστικές Νεολαίες που συμμερίζονται τον ίδιο σκοπό, παλεύουμε για να διαφυλάξουμε τον αντιιμπεριαλιστικό χαρακτήρα του ΠΦΝΦ, για να δυναμώσει η αντιιμπεριαλιστική πάλη της ΠΟΔΝ, ενάντια στις προσπάθειες που γίνονται για να προσδεθεί στο άρμα αστικών επιδιώξεων και συμφερόντων. Ωστε η πάλη της ΠΟΔΝ να στοχεύει στον πραγματικό αντίπαλο, τα μονοπώλια, τις κυβερνήσεις τους, τις διεθνείς ιμπεριαλιστικές συμμαχίες, την ΕΕ και το ΝΑΤΟ, να στρέφεται ενάντια στους ιμπεριαλιστικούς πολέμους και τις αιτίες που τους γεννούν. Για να δυναμώσει διεθνώς η πάλη για την ανατροπή του σάπιου συστήματος, του καπιταλισμού, που βρίσκεται στο ανώτατο - το μονοπωλιακό - στάδιό του, τον ιμπεριαλισμό. Για το πραγματικά σύγχρονο και νέο, τον σοσιαλισμό - κομμουνισμό!


Επιτροπή Διεθνών Σχέσεων του ΚΣ της ΚΝΕ



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ