Τετάρτη 27 Μάρτη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΝΕΟΛΑΙΑ (ΤΕΤΡΑΣΕΛΙΔΟ)
ΣΧΟΛΗ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΤΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΔΥΤΙΚΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ
Σε μεγάλη καμπάνια διεκδίκησης των επαγγελματικών τους δικαιωμάτων προχωρούν οι σπουδαστές

Εκδήλωση για το θέμα διοργάνωσε ο Φοιτητικός Σύλλογος της Σχολής την περασμένη Πέμπτη

Το θέμα των επαγγελματικών δικαιωμάτων των αποφοίτων, που εδώ και χρόνια είναι «στον αέρα», βρέθηκε στο επίκεντρο της εκδήλωσης που διοργάνωσε την περασμένη βδομάδα ο Φοιτητικός Σύλλογος της Σχολής Μηχανικών του ΠΑΔΑ, με κεντρικό ομιλητή τον πρόεδρο του Φοιτητικού Συλλόγου, Θανάση Θεοδωρόπουλο, και με παρέμβαση του κοσμήτορα της Σχολής, Κωνσταντίνου Στεργίου.

Η εκδήλωση αποτέλεσε συνέχεια αντίστοιχων πρωτοβουλιών και δράσεων που έχει αναπτύξει ο Σύλλογος για το θέμα, αλλά και του μεγαλειώδους αγώνα που έδωσαν οι φοιτητές όλο αυτό το διάστημα με αφορμή το νομοσχέδιο για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια, ενός αγώνα όπου με τις μαζικές διαδικασίες των Συλλόγων, τις κινητοποιήσεις και τον συντονισμό τους οι φοιτητές έδειξαν ότι μπορούν να φέρουν τα πάνω κάτω. Οπως είπε χαρακτηριστικά ο Θ. Θεοδωρόπουλος, «ενάντια σε ένα νομοσχέδιο που ήρθε για να χτυπήσει τα πτυχία μας και τις σπουδές μας, κόντρα σε ΜΜΕ, εισαγγελείς και ΜΑΤ, οι φοιτητές αποκαλύψαμε ποιες είναι οι πραγματικές ανάγκες μας:

  • Αναγνώριση των επαγγελματικών δικαιωμάτων στα πτυχία μας.
  • Αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης των ιδρυμάτων μας.
  • Προσλήψεις καθηγητών, αναβάθμιση του εξοπλισμού στα εργαστήριά μας, αναβάθμιση των υποδομών.
  • Δωρεάν σίτιση και στέγαση για όλους τους φοιτητές.

Αιτήματα που διαχρονικά έχουν οι φοιτητικοί σύλλογοι, όπως και ο δικός μας, αλλά επιλεκτικά οι κυβερνήσεις απαξιώνουν!».

Χάνονται μαθήματα και εξάμηνα από την πολιτική της υποχρηματοδότησης

Πιο ειδικά για τους φοιτητές του ΠΑΔΑ ανέφερε:

«Φέτος, χαρακτηριστικά, υπήρξαν μαθήματα στη Σχολή μας που ξεκίνησαν στα μέσα του εξαμήνου! Ταυτόχρονα, φοιτητές πετιούνται εκτός εργαστηρίων λόγω των ελλείψεων σε διδακτικό προσωπικό, αίθουσες και εξοπλισμό. Είτε με κριτήριο τη λογική της "ποινής", με προτεραιότητα τα τρέχοντα εξάμηνα, καθώς όπως λένε "αφού κόπηκες την προηγούμενη φορά, χάθηκε η προτεραιότητά σου", είτε σε άλλα όποιος προλάβει να δηλώσει μέχρι να "κλείσει" το Τμήμα. Το σχέδιο για εστίες, που εδώ και 4 χρόνια είναι στον αέρα και εκατοντάδες φοιτητές αναγκάζονται να πληρώνουν πανάκριβα νοίκια για να αντεπεξέλθουν στις σπουδές τους.

Τελικά, κόντρα στην εικονική πραγματικότητα που η κυβέρνηση προσπάθησε να προβάλει, πραγματικός κίνδυνος για να χαθούν η εξεταστική και το εξάμηνο δεν ήταν οι φοιτητικές κινητοποιήσεις αλλά η πολιτική της υποχρηματοδότησης.

Η κυβέρνηση έχει τεράστιες ευθύνες, γιατί με την πολιτική της χάνονται εξάμηνα και μαθήματα, οι σχολές μας καταλήγουν να μοιάζουν κλειστές όταν πολλοί φοιτητές παρατάνε τις σπουδές τους, αφού δουλεύουν για να ζήσουν και δεν τους παρέχεται καμία στήριξη από το κράτος και το Πανεπιστήμιο, οι καθηγητές δεν φτάνουν για να δημιουργηθούν πολλά και ευέλικτα εργαστηριακά Τμήματα, εστίες δεν υπάρχουν κ.λπ.

Εμείς παλέψαμε όχι για να χάσουμε αλλά για να κερδίσουμε τις σπουδές και τα δικαιώματά μας. Γιατί χαμένες καταλήγουν οι σπουδές που έχουν μαθήματα που δεν διδάσκονται, που οι φοιτητές δεν μπορούν να παρακολουθήσουν, που τα πτυχία δεν έχουν επαγγελματικά δικαιώματα».

Πολυετής κοροϊδία απέναντι στους σπουδαστές για τα επαγγελματικά δικαιώματα

Για το θέμα των επαγγελματικών δικαιωμάτων έθεσε το εξής ερώτημα: «Πώς είναι δυνατόν να υπάρχουν πτυχία που δεν κατοχυρώνουν επαγγελματικά δικαιώματα, όταν σκοπός των πανεπιστημιακών σπουδών μας είναι να μας προετοιμάζουν για να εργαστούμε ως απόφοιτοι σε τομείς που απαιτούν επιστημονική ειδίκευση;

Ζητάμε το αυτονόητο, τα πτυχία μας να μας δίνουν τη νομική δυνατότητα να ασκούμε το επάγγελμά μας. Βέβαια ξέρουμε ότι μόνο αυτή η αναγνώριση δεν αρκεί για να έχουμε δουλειά με δικαιώματα. Υπάρχουν και σχολές που έχουν, αλλά οι απόφοιτοι αντιμετωπίζουν προβλήματα στην εργασία τους. Ομως είναι μια σημαντική αρχή!

Η κατάσταση αυτή ήταν ίδια για εμάς και με ΣΥΡΙΖΑ αλλά και με ΝΔ, που με την πολιτική τους συνέβαλαν στην εμπορευματοποίηση των σπουδών μας, πιστές στις κατευθύνσεις της ΕΕ:

  • Που προχωρά στην όλο και μεγαλύτερη απόσπαση του πτυχίου από το επάγγελμα, με αποτέλεσμα οι απόφοιτοι να κυνηγούν πανάκριβα πιστοποιητικά, σεμινάρια και μεταπτυχιακά για να προσαρμοστούν στις ανάγκες της αγοράς, την εκάστοτε χρονική περίοδο,
  • Που με τη Συνθήκη της Λισαβόνας προχωρούν στην ακαδημαϊκή αναγνώριση των κολεγίων, ενώ ήδη τους έχουν εξασφαλίσει επαγγελματικά δικαιώματα στα πτυχία τους ...άρα πτυχία ανώτερα από τα δικά μας,
  • Που για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια, πριν καν ιδρυθούν και χωρίς χρονοβόρες "γραφειοκρατικές" διαδικασίες του ελληνικού κράτους, όπως συνηθίζουν να μας λένε οι εκπρόσωποι της κυβέρνησης, έχουν ήδη αναγνωρίσει επαγγελματικά τα πτυχία των αποφοίτων τους, την ώρα που οι απόφοιτοι μεγάλων πανεπιστημιακών ιδρυμάτων, του ΕΛΜΕΠΑ, του ΠΑΠΕΛ κ.ά., όπως και του δικού μας, είναι εδώ και 5 χρόνια στον αέρα».

Στο ΠΑΔΑ, από την ίδρυσή του, εδώ και 6 ολόκληρα χρόνια φτιάχνονται επιτροπές που «εξετάζουν» το θέμα και μετά «χάνονται», γίνονται αξιολογήσεις και πιστοποιήσεις των Τμημάτων οι οποίες βγάζουν θετικά αποτελέσματα, αλλά τελικά δεν καλύπτουν το θέμα της επαγγελματικής κατοχύρωσης των πτυχίων! Το ένα υπουργείο ρίχνει το μπαλάκι στο άλλο και όλοι μαζί στις επαγγελματικές ενώσεις, ενώ στον προγραμματισμό δράσης του υπουργείου Παιδείας για το 2024 δεν υπάρχει λέξη για τα πτυχία των αποφοίτων της Σχολής Μηχανικών του ΠΑΔΑ, αλλά και των άλλων Σχολών που είναι «στον αέρα».

Εχουμε βάλει το θέμα στην ατζέντα, τώρα θα τους πιέσουμε ακόμα περισσότερο

Απέναντι σε αυτήν την κατάσταση, όπως είπε ο Θ. Θεοδωρόπουλος, αποδείχθηκε:

«Οτι μόνο με τον αγώνα μας θα μας ακούσουν, αλλιώς δεν πρόκειται να γίνει τίποτα. Τα επαγγελματικά δικαιώματα δεν θα μας τα δώσουν, θα τα κατακτήσουμε εμείς!

Οτι η αναμονή μάς έδωσε χαμένα χρόνια, ενώ η δράση με όλους τους τρόπους έκανε πρώτο θέμα το ζήτημά μας. Εγινε Ερώτηση στη Βουλή, έγινε θέμα συζήτησης στη συνέντευξη του υπουργού, που ζορίστηκε να απαντήσει, έγινε θέμα σε πολλά φοιτητικά και ειδησεογραφικά σάιτ, πήγαμε σε υπουργεία, κάναμε συναντήσεις. Εχουμε βάλει το θέμα στην ατζέντα, τώρα θα τους πιέσουμε ακόμα περισσότερο.

Χρειάζεται αποφασιστικότητα και σύγκρουση με τη πολιτική που λέει ότι "το πτυχίο είναι ένα χαρτί που, εντάξει, δεν θα κατοχυρώνει και πολλά"... Που μετά θα πρέπει να βρούμε πιστοποιητικά και πανάκριβα μεταπτυχιακά..

Αυτοί μας θέλουν "ευέλικτους" και κακοπληρωμένους, γρανάζια στη μηχανή παραγωγής κερδών τους. Εμείς όμως θέλουμε να μάθουμε την επιστήμη μας, να μπορούμε να δουλέψουμε, να ζήσουμε όπως μας αξίζει και με τις γνώσεις μας να προσφέρουμε στην κοινωνία. Θα τα καταφέρουμε!».

Παράλληλα ανακοίνωσε ότι «από σήμερα και επίσημα ξεκινάει μια μεγάλη καμπάνια διεκδίκησης των επαγγελματικών μας δικαιωμάτων, ακόμα πιο δυναμικά, ακόμα πιο μαζικά.

ΤΩΡΑ που καταφέραμε να γίνουμε πρώτο θέμα στην κοινωνία, ΤΩΡΑ που ο υπουργός Παιδείας έχει ζοριστεί δημόσια για το θέμα, ΤΩΡΑ είναι η ώρα να τους πιέσουμε και να κατακτήσουμε τα επαγγελματικά μας δικαιώματα!

Παρόμοιο αγώνα έδιναν και οι φοιτητές των Γεωπονικών Σχολών, για να αναγνωριστούν τα πτυχία τους, και κάτω από τον συντονισμένο πανελλαδικά, ενιαίο και πολύμορφο αγώνα τους κατάφεραν πριν από λίγο καιρό να μετρήσουν μια πρώτη αλλά σημαντική κατάκτηση.

Γιατί μετά από αυτόν τον αγώνα είμαστε ακόμα πιο δυνατοί, έχουμε πείρα και μπορούμε, πανελλαδικά συντονισμένοι με τους φοιτητές και τους απόφοιτους των πρώην ΤΕΙ που πανεπιστημιοποιήθηκαν, να το πάμε μέχρι τέλους».

Στο πλαίσιο αυτό, ο Σύλλογος Μηχανικών του ΠΑΔΑ προχωρά το επόμενο διάστημα σε Γενικές Συνελεύσεις για το θέμα. Θα προχωρήσει επίσης σε συγκέντρωση υπογραφών που θα κατατεθούν στη Βουλή και στο υπουργείο, σε συναντήσεις συντονισμού με καθηγητές και εργαζόμενους στο ίδρυμα, με άλλες σχολές πρώην ΤΕΙ, με προοπτική μεγάλες πανελλαδικές κινητοποιήσεις στα υπουργεία Παιδείας και Μεταφορών, στις 19 Απρίλη και 17 Μάη αντίστοιχα.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Αυτονόητη απαίτηση η επαγγελματική αναγνώριση των πτυχίων (2024-02-06 00:00:00.0)
Για σύγχρονες, δημόσιες και δωρεάν σπουδές, πτυχία με αξία, δουλειά με δικαιώματα (2023-12-16 00:00:00.0)
Παλεύει για την εργασιακή προοπτική των αποφοίτων του Τμήματος (2023-03-01 00:00:00.0)
Απαράδεκτες ρυθμίσεις για τις αντιστοιχίσεις πανεπιστημιακών Τμημάτων (2020-07-07 00:00:00.0)
Κοινοβουλευτικές παρεμβάσεις για την Ανώτατη Εκπαίδευση (2020-07-01 00:00:00.0)
Το «τσάκισμα» των επαγγελματικών δικαιωμάτων (2001-03-08 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ