Τετάρτη 27 Μάρτη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΣΩΜΑΤΕΙΑ ΛΑΡΚΟ - ΣΥΝΔΙΚΑΤΑ - ΜΑΖΙΚΟΙ ΦΟΡΕΙΣ
Αύριο θα βουλιάξει η Αθήνα στο μεγάλο συλλαλητήριο!

Στις 7 μ.μ., στο Σύνταγμα το αγωνιστικό ραντεβού | «Στο πόδι» νύχτα - μέρα, σε όλη τη Στερεά Ελλάδα

Στα διόδια της Τραγάνας
Στα διόδια της Τραγάνας
Με πολύμορφες και δυναμικές κινητοποιήσεις, οι εργαζόμενοι της ΛΑΡΚΟ και τα σωματεία τους προετοιμάζουν το μεγάλο συλλαλητήριο αύριο Πέμπτη, στην Αθήνα, ενημερώνοντας πλατιά για το έγκλημα της κυβέρνησης και διατρανώνοντας την αποφασιστικότητά τους να συνεχίσουν τον αγώνα που δίνουν εδώ και 4 χρόνια.

Με την καρδιά της ΛΑΡΚΟ και του αγώνα να χτυπά γύρω από το εργοστάσιο της Λάρυμνας, οι εργαζόμενοι και το Σωματείο τους έχουν σηκώσει την περιοχή στο πόδι με συνεχείς παρεμβάσεις, εξορμήσεις και πολύμορφες αγωνιστικές δράσεις. Τα χωριά της περιοχής έχουν στολιστεί με πανό, με πικέτες και συνθήματα, ενώ είτε με μαζικές εξορμήσεις, είτε άνθρωπο τον άνθρωπο, η διοίκηση του σωματείου και άλλοι πρωτοπόροι αγωνιστές δίνουν τη μάχη για τη μαζική συμμετοχή στο συλλαλητήριο, αλλά και για την προετοιμασία της παραπέρα κλιμάκωσης του αγώνα.

Στο πλαίσιο αυτό, το απόγευμα της Παρασκευής 22 Μάρτη βρέθηκαν στα διόδια της Τραγάνας μοιράζοντας το κάλεσμα για την κινητοποίηση στην Αθήνα και ενημερώνοντας διερχόμενους για τις τραγικές επιπτώσεις της κυβερνητικής πολιτικής στους εργαζόμενους, στις οικογένειές τους και τις τοπικές κοινωνίες.

Επίσης, το Σάββατο πραγματοποίησαν μαζική εξόρμηση στην πόλη της Αταλάντης, όπου κρέμασαν και γιγαντοπανό που έγραφε: «Οχι στο κλείσιμο της ΛΑΡΚΟ, στις απολύσεις, στον μαρασμό του τόπου μας». Κάλεσαν τους εργαζόμενους και τον λαό της περιοχής να κάνουν και δική τους υπόθεση τον αγώνα ενάντια στο έγκλημα και να συμμετέχουν μαζικά στο συλλαλητήριο στην Αθήνα και στις υπόλοιπες αγωνιστικές δράσεις των Σωματείων και των εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ.

Συναγερμός για το αυριανό συλλαλητήριο στην Αθήνα
Συναγερμός για το αυριανό συλλαλητήριο στην Αθήνα
Η μάχη συνεχίστηκε και ανήμερα της 25ης Μαρτίου. Μέλη της διοίκησης του σωματείου με επικεφαλής τον πρόεδρο Παναγιώτη Πολίτη και εργαζόμενοι της ΛΑΡΚΟ βρέθηκαν στη Λαμία, όπου ανάρτησαν γιγαντοπανό σε κεντρικό κτίριο διατρανώνοντας: «Οχι στο κλείσιμο της ΛΑΡΚΟ, στις απολύσεις, στον μαρασμό του τόπου μας», ενώ μοίρασαν το κοινό κάλεσμα σωματείων και φορέων για συμμετοχή στο μεγάλο συλλαλητήριο.

Παρά μάλιστα την καταστολή και την αδικαιολόγητη βία (βλ. θέμα σελ. 10), οι εργαζόμενοι της ΛΑΡΚΟ και οι συνάδελφοί τους κατάφεραν τελικά να σηκώσουν το πανό τους και να διασχίσουν διαδηλώνοντας το κέντρο της Λαμίας.

Αντίστοιχες παρεμβάσεις από αντιπροσωπείες εργαζομένων πραγματοποιήθηκαν και στις εορταστικές εκδηλώσεις γύρω από τα χωριά του εργοστασίου της ΛΑΡΚΟ, όπως στη Λάρυμνα, στο Μαρτίνο, στη Μαλεσίνα και την Αταλάντη, με τους εργαζόμενους να καλούν τους συναδέλφους τους και τον λαό της περιοχής σε ξεσηκωμό για να μη μαραζώσει ο τόπος τους.

Στη Λάρυμνα, δίπλα από τις εγκαταστάσεις του εργοστασίου της ΛΑΡΚΟ, παρέμβαση στην επετειακή εκδήλωση έκανε ο Νίκος Ρήννας, πρόεδρος του Συνδικάτου Μετάλλου Φθιώτιδας και μέλος της διοίκησης του Σωματείου της ΛΑΡΚΟ. Μιλώντας στους παρευρισκόμενους, στην πλειοψηφία τους εργαζόμενοι της ΛΑΡΚΟ και μέλη των οικογενειών τους, που ζουν είτε στο χωριό της Λάρυμνας είτε στον οικισμό του εργοστασίου, κάλεσε σε μαζική συμμετοχή στο συλλαλητήριο της Πέμπτης, τονίζοντας την ανάγκη συσπείρωσης στο σωματείο και αγωνιστικής ετοιμότητας για παραπέρα κλιμάκωση του αγώνα.

Πλατιά εργατική και λαϊκή αλληλεγγύη σε κάθε αγωνιστικό τους βήμα

Οι εργαζόμενοι της ΛΑΡΚΟ σε κάθε αγωνιστική κινητοποίηση έχουν στο πλευρό τους συναδέλφους τους, τους βιοπαλαιστές αγρότες και επαγγελματίες, τους νέους, τους απόμαχους της δουλειάς, τις γυναίκες.

Γιγαντοπανό δεσπόζει στην Αταλάντη
Γιγαντοπανό δεσπόζει στην Αταλάντη
Από τη Λοκρίδα και τη Φθιώτιδα, την υπόλοιπη Στερεά και Εύβοια, αλλά και ολόκληρη τη χώρα, συνδικάτα, σύλλογοι και φορείς στέκονται έμπρακτα δίπλα στους εργαζόμενους της ΛΑΡΚΟ και τις οικογένειές τους, συνεχίζοντας να εκφράζουν την πλατιά αλληλεγγύη τους, όπως κάνουν από την πρώτη στιγμή του δίκαιου αγώνα τους.

Εκπρόσωποι των σωματείων και φορέων της Λοκρίδας και της Φθιώτιδας που συντονίζουν τη δράση τους με τα Σωματεία της ΛΑΡΚΟ, βρίσκονται καθημερινά δίπλα τους σε κάθε αγωνιστική τους δράση, κάνοντας πράξη το κοινό κάλεσμα αγώνα και μαζικής συμμετοχής στο συλλαλητήριο.

Κοινό κάλεσμα μαζικής συμμετοχής στο συλλαλητήριο της Πέμπτης 28 Μάρτη στην Αθήνα και στήριξης του αγώνα των εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ απευθύνουν επίσης σύλλογοι και φορείς του δήμου Διρφύων - Μεσσαπίων, όπου βρίσκονται τα μεταλλεία της ΛΑΡΚΟ στην Εύβοια.

Την ίδια στιγμή τα Εργατικά Κέντρα Εύβοιας, Λαμίας, Λιβαδειάς, Θήβας και Φωκίδας, συνδικάτα και σωματεία εργαζομένων από τη Στερεά Ελλάδα δηλώνουν την έμπρακτη αλληλεγγύη τους στους εργαζόμενους της ΛΑΡΚΟ. Καταγγέλλουν τους εγκληματικούς σχεδιασμούς της κυβέρνησης, τον εμπαιγμό και την καταστολή, απαιτούν να σταματήσει το έγκλημα στη ΛΑΡΚΟ και καλούν σε παραπέρα συντονισμό και κοινό αγώνα ενάντια στη συνολικότερη αντιλαϊκή πολιτική.

Στο πλευρό τους και οι μαθητές

Στο πλευρό των εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ, των πατεράδων, των αδερφών και συγγενών τους στέκονται και οι μαθητές του Γυμνασίου της Λάρυμνας, δίνοντας το δικό τους μήνυμα αγώνα και προετοιμάζοντας τη συμμετοχή τους στο μεγάλο συλλαλητήριο της Αθήνας στις 28 Μάρτη.

«Εμείς οι μαθητές του Γυμνασίου Λάρυμνας συμπαραστεκόμαστε στον αγώνα που δίνουν οι γονείς μας για το μεροκάματό τους και το μέλλον μας και συμμετέχουμε στο συλλαλητήριο της Πέμπτης 28 Μάρτη, στην Αθήνα», αναφέρει σε ψήφισμά του το 15μελές Συμβούλιο των μαθητών.

Εξορμήσεις στη Λάρυμνα, στην 25η Μαρτίου
Εξορμήσεις στη Λάρυμνα, στην 25η Μαρτίου
Παράλληλα, μαθητές του σχολείου προετοιμάζουν τα πανό τους για την κάθοδο στην Αθήνα και δίνουν τον δικό τους τόνο στις πολύμορφες κινητοποιήσεις και τον αγώνα των εργαζομένων «για να μην περάσει το έγκλημα στη ΛΑΡΚΟ».

Τις αρνητικές επιπτώσεις στους μαθητές καταγγέλλει η ΔΟΕ

Στις επιπτώσεις της βίαιης εκτόπισης των εργαζομένων από την εργασία και την κατοικία τους στους μαθητές της Λοκρίδας και τα δικαιώματά τους, αναφέρεται σε ανακοίνωσή της η Διδασκαλική Ομοσπονδία Ελλάδας (ΔΟΕ), αφού εκατοντάδες μαθητές της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης της περιοχής «καλούνται και οι ίδιοι να ξεσπιτωθούν και να αλλάξουν σχολείο ακολουθώντας τους γονείς τους». Επισημαίνει ότι πρόκειται για εξέλιξη που θα επιφέρει μορφωτικές και ψυχοκοινωνικές συνέπειες. «Ως εκπαιδευτική Ομοσπονδία θεωρούμε ότι ένα τέτοιο ξερίζωμα θα επιδράσει καταλυτικά και αρνητικά στην ψυχολογία των παιδιών, στην κοινωνικοποίησή τους και φυσικά στη δυνατότητά τους να ανταποκριθούν στις σχολικές απαιτήσεις. Η φοίτηση θα δυσχερανθεί σε πολύ μεγάλο βαθμό από την προσπάθειά τους να προσαρμοστούν σε μια καινούρια κατάσταση με πολλές δυσκολίες και αλλαγές», αναφέρει.

«Δεν μπορούμε να αποδεχθούμε μια πράξη που δημιουργεί συνθήκες πολύ μεγάλης ανισότητας στην πρόσβαση στη μόρφωση αλλά και στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση για εκατοντάδες μαθητές», τονίζει η Ομοσπονδία και στηρίζει τα αιτήματα των εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ.


Οι μαθητές στο πλευρό των εργατών, των γονιών τους
Οι μαθητές στο πλευρό των εργατών, των γονιών τους

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ