Τετάρτη 27 Μάρτη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΛΑΡΚΟ
Στριμωγμένη από τη χρεοκοπία της πολιτικής της, απαντά με καταστολή και βία

Χυδαίος ο Σταϊκούρας προς τους εργαζόμενους: «Δεν υπάρχει επενδυτής ...φιλάκια»

«Δεν υπάρχει επενδυτής ...φιλάκια», απαντά προκλητικά ο Σταϊκούρας στους εργάτες
«Δεν υπάρχει επενδυτής ...φιλάκια», απαντά προκλητικά ο Σταϊκούρας στους εργάτες
Στριμωγμένη από τον αγώνα των εργαζομένων, την πλατιά εργατική - λαϊκή αλληλεγγύη και την πλήρη χρεοκοπία του αφηγήματος των σχεδιασμών της στη ΛΑΡΚΟ, η κυβέρνηση επιχειρεί με καταστολή και κυνισμό να κρύψει τις εγκληματικές της ευθύνες, να αποσιωπήσει το σκάνδαλο των διαγωνισμών εκποίησης και τις τεράστιες κοινωνικές επιπτώσεις που αποκαλύπτουν τα Σωματεία.

Σημειώνεται ότι την ερχόμενη Κυριακή λήγουν οι παρατάσεις των συμβάσεων για τους 850 εργαζόμενους της μεταλλουργίας, με την κυβέρνηση να αρνείται προς το παρόν να τις ανανεώσει, ομολογώντας ότι δεν υπάρχει μέλλον για τους ίδιους και την επιχείρηση, παραπέμποντάς τους στα προγράμματα φτώχειας του ΟΑΕΔ. Στο μεταξύ, χτες, εκδικαζόταν στο Συμβούλιο της Επικρατείας η προσφυγή της ιρλανδικής εταιρείας ενάντια στο αποτέλεσμα του διαγωνισμού, που είχε αναδείξει «προτιμητέο επενδυτή» για τα περιουσιακά στοιχεία της ΛΑΡΚΟ τη ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ.

Κόντρα στο νέο έγκλημα που σχεδιάζεται, σε ξεσηκωμό και μαζική συμμετοχή στο συλλαλητήριο αύριο, Πέμπτη 28 Μάρτη, στην Αθήνα, στις 7 μ.μ., στο Σύνταγμα, μπροστά από το υπουργείο Οικονομικών καλούν τα Σωματεία της ΛΑΡΚΟ, απαιτώντας να σταματήσει το έγκλημα, να ακυρωθούν οι διαγωνισμοί εκποίησης και να διασφαλιστούν η συνέχιση της ενιαίας λειτουργίας της βιομηχανίας και οι θέσεις εργασίας τους.

Από την παρέμβαση των εργαζομένων στη Λαμία. Αδικαιολόγητη βία και καταστολή από την κυβέρνηση
Από την παρέμβαση των εργαζομένων στη Λαμία. Αδικαιολόγητη βία και καταστολή από την κυβέρνηση
Επίσης, προετοιμάζοντας το αυριανό συλλαλητήριο, τα Σωματεία της ΛΑΡΚΟ σήμερα, Τετάρτη 27 Μάρτη, στις 11 π.μ., θα παραχωρήσουν συνέντευξη Τύπου μπροστά από το υπουργείο Οικονομικών στην Αθήνα.

Ολες τις προηγούμενες μέρες οι εργαζόμενοι της ΛΑΡΚΟ με τα Σωματεία τους, έχοντας δίπλα τους συνδικάτα και φορείς, πραγματοποίησαν μια σειρά από δυναμικές και πολύμορφες κινητοποιήσεις ενημερώνοντας πλατιά τον λαό για το έγκλημα στη ΛΑΡΚΟ, δυναμώνοντας την αλληλεγγύη και τη συσπείρωση και στριμώχνοντας ακόμη περισσότερο την κυβέρνηση.

«Δεν υπάρχει επενδυτής... φιλάκια»

«Δεν υπάρχει επενδυτής... φιλάκια»: Με αυτήν την κυνική και προκλητική ατάκα επέλεξε να απαντήσει στους εργαζόμενους ο βουλευτής Φθιώτιδας και σημερινός υπουργός Υποδομών, Χρήστος Σταϊκούρας, ο οποίος, ως υπουργός Οικονομικών, «έτρεξε» τους εγκληματικούς σχεδιασμούς εκποίησης της ΛΑΡΚΟ. Μια απάντηση προκλητική και χυδαία, που αποτελεί ουσιαστικά ομολογία της χρεοκοπίας της κυβερνητικής πολιτικής και επιβεβαιώνει τις θέσεις και τα όσα καταγγέλλουν τα Σωματεία.

Συγκεκριμένα, στο πλαίσιο κινητοποίησης που πραγματοποίησαν το Σάββατο 23 Μάρτη, στην Αταλάντη, εργαζόμενοι και συνδικαλιστές της ΛΑΡΚΟ ήρθαν πρόσωπο με πρόσωπο με τον Χρήστο Σταϊκούρα, ο οποίος στις ερωτήσεις και τις αποδοκιμασίες τους απάντησε με τα παραπάνω λόγια. Τι διαφορετικό άραγε λένε τα Σωματεία καταγγέλλοντας ότι τα σχέδια του πολυδιαφημισμένου νέου επενδυτή είναι να μετατρέψει τη ΛΑΡΚΟ σε παλιοσίδερα για σκραπ;

«Εμείς τους ζητάμε να τοποθετηθούν με σοβαρότητα και αυτοί, με το θράσος "του δολοφόνου που γυρνάει πάντα στον τόπο του εγκλήματος", μας λένε "δεν υπάρχει κανένας επενδυτής... φιλάκια!"», τονίζουν τα Σωματεία, καταγγέλλοντας την προκλητική στάση τόσο του Χρ. Σταϊκούρα όσο και του Γ. Οικονόμου, βουλευτή Φθιώτιδας της ΝΔ και πρώην υπουργού. Και προσθέτουν:

«Η κυβέρνηση φαίνεται να αθετεί τον νόμο που η ίδια είχε εισηγηθεί και ψηφίσει για "εκκαθάριση εν λειτουργία και παραμονή των εργαζομένων στην εργασία, μέχρι η ΛΑΡΚΟ να περάσει σε νέο ιδιοκτήτη που θα την αναπτύξει διασφαλίζοντας τις θέσεις εργασίας και τις ισορροπίες στις τοπικές κοινωνίες"».

Ζητούν έστω και τώρα από την κυβέρνηση «να τοποθετηθεί με σοβαρότητα εάν το σχέδιό της στη ΛΑΡΚΟ, που στοίχισε 400 εκατομμύρια ευρώ και έφερε την απαξίωση της μοναδικής βιομηχανίας που παράγει νικέλιο στην Ευρωπαϊκή Ενωση, την ερήμωση στις περιοχές γύρω από τη ΛΑΡΚΟ, σε 5 νομούς, την οικονομική καταστροφή των εργαζομένων και των αυτοαπασχολούμενων κ.λπ., έφερε ως αποτέλεσμα επενδυτή ή παλιατζή - σκραπατζή.

Εάν το σχέδιό τους για τη ΛΑΡΚΟ ήταν 4 χρόνια να σπαταλήσουν χρήματα του λαού για να πουλήσουν ψεύτικα ωραία λόγια "ανάπτυξης" και τελικά να την χαρίσουν στην ΤΕΡΝΑ για να την κλείσει και να υφαρπάξει εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ από την ισοπέδωση των εγκαταστάσεων και 20 δισ. προίκα ορυκτού πλούτου, πρόβλημά τους.

Να ακυρώσουν τον διαγωνισμό. Εμείς δεν θα τους αφήσουμε σε χλωρό κλαρί! Το έγκλημα αυτό δεν θα το επιτρέψουμε. Συνεχίζουμε...».

Δεν θα μας κλείσετε το στόμα με την καταστολή!

Εκθετη απέναντι στα όσα αποκαλύπτουν τα Σωματεία, η κυβέρνηση κατέφυγε στην κρατική καταστολή και στην αδικαιολόγητη βία προκειμένου να αποτρέψει τους εργαζόμενους και τα Σωματεία της ΛΑΡΚΟ να διαδηλώσουν το δίκιο του αγώνα τους και να ενημερώσουν τον λαό για τους εγκληματικούς σχεδιασμούς της κυβέρνησης, της ΕΕ και επιχειρηματικών συμφερόντων, που μετατρέπουν τη ΛΑΡΚΟ σε παλιοσίδερα, ξεσπιτώνουν τους εργαζόμενους και τις οικογένειές τους και μαραζώνουν ολόκληρες περιοχές.

Συγκεκριμένα, ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις, ασκώντας αδικαιολόγητα βία, παρεμπόδισαν τους εργαζόμενους της ΛΑΡΚΟ και εκπροσώπους συνδικάτων, όπως του Εργατικού Κέντρου Λαμίας, που βρέθηκαν τη Δευτέρα στις επετειακές εκδηλώσεις της Λαμίας και θέλησαν να διαδηλώσουν ειρηνικά μετά το τέλος της παρέλασης.

«Δεν θα μας κλείσετε το στόμα. Το έγκλημα στη ΛΑΡΚΟ θα το μάθει όλη η Ελλάδα», ήταν η απάντηση των Σωματείων της ΛΑΡΚΟ στην καταστολή για την αδικαιολόγητη βία που δέχτηκαν και μεταξύ άλλων υπογραμμίζουν ότι «δεν μας τρομάζει η καταστολή. Αναμένουμε απαντήσεις».

Καταγγέλλει την επίθεση η ΤΕ Φθιώτιδας του ΚΚΕ

Την απρόκλητη επίθεση των αστυνομικών δυνάμεων καταγγέλλει η ΤΕ Φθιώτιδας του ΚΚΕ, σημειώνοντας ότι βασικό τους μέλημα «ήταν να μην ενημερωθεί ο λαός της Λαμίας για την κατάσταση στη ΛΑΡΚΟ και να μη βρεθεί απέναντι σ' αυτούς που υπογράφουν όλα αυτά τα χρόνια την απαξίωση και το κλείσιμό της».

Και προσθέτει: «Οι κύριοι Σταϊκούρας (εισηγητής του σχεδίου για το κλείσιμο της ΛΑΡΚΟ), Οικονόμου, Κοτρωνιάς, που με κάθε ευκαιρία μας λένε πόσο βοηθάνε τον τόπο και τη Φθιώτιδα, είναι πρωτεργάτες στο κλείσιμο του εργοστασίου και στον μαρασμό της περιοχής μας. Μαζί με τους κυβερνητικούς βουλευτές και ο κύριος Σαρακιώτης έκανε τον ψόφιο κοριό την ώρα που επιτίθονταν στους εργάτες της ΛΑΡΚΟ. Δεν πέφτουμε και από τα σύννεφα βέβαια, καθώς αυτός και το κόμμα του στήριξαν και στηρίζουν αυτή την πολιτική».

Η Οργάνωση του Κόμματος καλεί το λαό να καταδικάσει την αστυνομική βία και την καταστολή, να δυναμώσει ο αγώνας για να μην κλείσει η ΛΑΡΚΟ, για να μη γίνει καμία απόλυση, να εκφραστεί η αλληλεγγύη και με το αυριανό συλλαλητήριο στην Αθήνα.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ