Τετάρτη 27 Μάρτη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΠΑΝΕΡΓΑΤΙΚΗ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΑΠΕΡΓΙΑ ΣΤΙΣ 17 ΑΠΡΙΛΗ
Στους δρόμους για τη ζωή μας, απέναντι από τα κέρδη τους!

Ανεβάζουν ρυθμούς τα σωματεία μπροστά στη νέα μεγάλη μάχη

Από την παρέμβαση στην Κοζάνη για το νέο εργοδοτικό έγκλημα
Από την παρέμβαση στην Κοζάνη για το νέο εργοδοτικό έγκλημα
«

Απέναντι στα κέρδη τους, προτάσσουμε τη ζωή μας»: Με το σύνθημα αυτό, παίρνοντας τη σκυτάλη από την απεργία στις 28 Φλεβάρη, τα συνδικάτα της χώρας ετοιμάζονται για την επόμενη απεργιακή αναμέτρηση με την κυβέρνηση και την εργοδοσία στις 17 Απρίλη.

Με εφαλτήριο τη νέα πανεργατική απεργία, Ομοσπονδίες, Εργατικά Κέντρα και σωματεία θέτουν στο επίκεντρο τα αιτήματα για ουσιαστικές αυξήσεις στους μισθούς, Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας, μέτρα προστασίας του εισοδήματος από την ακρίβεια. Παράλληλα, υψώνουν για μια ακόμα φορά τη φωνή τους, επαναλαμβάνοντας πως δεν θα επιτρέψουν τη συγκάλυψη των αιτιών για το έγκλημα στα Τέμπη ούτε την ατιμωρησία των υπευθύνων για αυτό.

Η απεργιακή συγκέντρωση στην Αθήνα έχει οριστεί στις 10.30 π.μ. στο Σύνταγμα και στη Θεσσαλονίκη την ίδια ώρα, στο Αγαλμα Βενιζέλου. Στη Νάουσα η απεργιακή συγκέντρωση θα γίνει στις 10.30 π.μ., στην κεντρική πλατεία και στη Βέροια στις 10.30 π.μ., στην πλατεία Δημαρχείου.

Τα συνδικάτα κινούνται σε ρυθμούς απεργιακής προετοιμασίας, την ίδια στιγμή που η κυβέρνηση της ΝΔ ετοιμάζεται να ανακοινώσει τον νέο κατώτατο μισθό, αν και το σημερινό υπουργικό συμβούλιο, όπου θα ανακοινώνονταν τα ψίχουλα της αύξησης, αναβάλλεται λόγω της πρότασης μομφής.


Κόντρα λοιπόν στις αυξήσεις - κοροϊδία, οι οποίες εξανεμίζονται από την ακρίβεια και τον πληθωρισμό, τα συνδικάτα διεκδικούν ουσιαστικές αυξήσεις και ρήτρα αναπροσαρμογής των μισθών. Απαιτούν να καταργηθούν οι αντεργατικοί νόμοι, μεταξύ αυτών και ο νόμος Βρούτση - Αχτσιόγλου, που παρέδωσε στα χέρια της εκάστοτε κυβέρνησης τη διαμόρφωση του κατώτατου μισθού, αφαιρώντας τη συλλογική διαπραγμάτευση από τα σωματεία. Παλεύουν για να κηρυχθούν υποχρεωτικές οι κλαδικές Συμβάσεις που υπογράφονται και να καταργηθούν οι αντεργατικοί νόμοι για τις ΣΣΕ.

Την ώρα που τα κυβερνητικά στελέχη διαφημίζουν τις «αυξήσεις» στον βασικό μισθό και επαναλαμβάνουν ότι το ποσό που θα ανακοινωθεί «θα έχει μπροστά το 8», τα συνδικάτα αναδεικνύουν την κλοπή των τριετιών και των αυξήσεων που θα επέφεραν στις αποδοχές των μισθωτών. Ζητούν την καθολική επαναφορά και «ξεπάγωμα» των τριετιών που η κυβέρνηση της ΝΔ διέγραψε με το «έτσι θέλω», από το 2012 μέχρι το 2023, καταγγέλλοντας την προσπάθεια να διαγραφεί μια 12ετία ζωής και δουλειάς, μαζί και τα δικαιώματα που απορρέουν από αυτή.

Οι Ομοσπονδίες, τα Εργατικά Κέντρα, τα εκατοντάδες πρωτοβάθμια κλαδικά και επιχειρησιακά σωματεία, που βγήκαν στους δρόμους στις 28 Φλεβάρη, παίρνουν στα χέρια τους την προετοιμασία της απεργίας στις 17 Απρίλη, όπως και της απεργίας της 1ης Μάη, με το κλίμα να «θερμαίνεται» σε χώρους δουλειάς και κλάδους που οργανώνουν στάσεις εργασίας, απεργιακές και άλλες κινητοποιήσεις τόσο για τις ΣΣΕ όσο και για μέτρα προστασίας των εργαζομένων.

Μάλιστα, δίπλα στην αναμέτρηση με την εργοδοσία και τους πολιτικούς της εκφραστές, έχουν ανοιχτό μέτωπο με τους συνοδοιπόρους της στους συνδικαλιστικούς φορείς, με την ηγεσία της ΓΣΕΕ, που προσφέρει τη δική της στήριξη στο αντεργατικό νομοθετικό πλαίσιο για τον κατώτατο μισθό, τις κλαδικές συμβάσεις και τον χρόνο εργασίας, ενώ καταγράφηκε για μια φορά ακόμα απούσα από την τελευταία πανεργατική απεργία.

Στο πλαίσιο της προετοιμασίας της απεργίας, στην Πάτρα, το Εργατικό Κέντρο καλεί σε πλατιά σύσκεψη για την οργάνωσή της, την Τετάρτη 3 Απρίλη, καλώντας σε μαζική συμμετοχή τα συνδικάτα ιδιωτικού και δημόσιου φορέα, καθώς και τους λαϊκούς φορείς της πόλης.

Παρέμβαση για το εργοδοτικό έγκλημα στην Κοζάνη

Παρέμβαση στην έδρα του υπεργολάβου που εργαζόταν ο εργαζόμενος που έχασε τη ζωή του την Πέμπτη 21 Μάρτη, σε έργο κατασκευής χαλικόδρομου για το αιολικό πάρκο που κατασκευάζεται στην περιοχή του Βερμίου στην Κοζάνη, πραγματοποίησαν εκπρόσωποι του Συνδικάτου Οικοδόμων, του Σωματείου Ιδιωτικών Υπαλλήλων και του Σωματείου Εργατοτεχνιτών και Εργαζομένων στην Ενέργεια (ΣΕΕΕΝ).

«Οχι άλλο αίμα εργατών για τα κέρδη των εταιρειών», διαδήλωσαν και απαίτησαν με κάθε τρόπο και μέσο να στηριχτεί η οικογένεια του συναδέλφου και να ληφθούν όλα τα αναγκαία μέτρα ασφάλειας στο εργοτάξιο. Κάλεσαν τους εργαζόμενους «να υπερασπιστούμε τις ζωές μας από αυτούς που μπροστά στα κέρδη τους δεν λογαριάζουν τίποτα».

Στη συνέχεια πραγματοποίησαν παρέμβαση και στο Τμήμα Υγιεινής και Ασφάλειας της Επιθεώρησης Εργασίας. Τα σωματεία απαίτησαν να ενταθούν οι έλεγχοι στους χώρους δουλειάς για τα μέτρα υγιεινής και ασφάλειας, να πιεστεί η κυβέρνηση ώστε να ενισχυθούν τα τμήματα του ΣΕΠΕ.

Οπως καταγγέλλουν, το Τμήμα Υγιεινής και Ασφάλειας στην Κοζάνη είναι εγκληματικά υποστελεχωμένο με 4 επιθεωρητές και 1 οδηγό και στο τέλος του 2024 θα απομείνουν 2 επιθεωρητές για 2 νομούς (Κοζάνη και Γρεβενά) και εκατοντάδες χώρους δουλειάς.

Τα σωματεία της Κοζάνης είναι σε συντονισμό με το Εργατικό Κέντρο Ημαθίας, καθώς τη διερεύνηση έχει αναλάβει το ΣΕΠΕ Ημαθίας.

Απαιτούν από κάθε αρμόδιο φορέα να διαλευκάνει άμεσα τις αιτίες κάτω από τις οποίες συνέβη το τραγικό αυτό έγκλημα και να αποδοθούν οι ευθύνες. Ούτε σκέψη για φόρτωμα των ευθυνών στον συνάδελφο, για επίκληση της «ατομικής ευθύνης» ή του «ανθρώπινου λάθους».

Σε κινητοποιήσεις και οι σχολικές καθαρίστριες

Κινητοποιήσεις για τις εργαζόμενες και τους εργαζόμενους στην καθαριότητα των σχολικών μονάδων οργανώνουν στις 27 και 28 Μάρτη το Συνδικάτο ΟΤΑ Αττικής και το Συνδικάτο Καθαριστριών - Καθαριστών Πειραιά.

Πιο συγκεκριμένα, σήμερα Τετάρτη θα είναι μέρα δράσης, ενημέρωσης και παρέμβασης στους δήμους για τις διεκδικήσεις των εργαζομένων, ενώ αύριο Πέμπτη θα γίνουν στάση εργασίας (11 π.μ. έως τέλος ωραρίου) και διαμαρτυρία στις 12 μ. στο υπουργείο Εσωτερικών.

Τα δύο Συνδικάτα καλούν τα σωματεία του κλάδου, τους εκπαιδευτικούς και τους γονείς να στηρίξουν τον αγώνα των εργαζομένων, που δουλεύουν με «μισό μεροκάματο, μισό ένσημο», χωρίς μέσα ατομικής προστασίας, χωρίς ωράριο και σταθερή εργασία. «Φτάνει πια η ομηρία», τονίζουν. Οι κυβερνήσεις και η πλειοψηφία των δημάρχων «δηλώνουν στα λόγια ότι κατανοούν το έργο μας, τη δουλειά μας», καταγγέλλουν τα Συνδικάτα, αλλά στην πράξη «επικαλούνται διάφορες δικαιολογίες προκειμένου να μας κρατούν ομήρους στις πολιτικές τους».

Σήμερα μάλιστα η πλειοψηφία των δημάρχων «αντί να ζητήσει επιπλέον μόνιμο προσωπικό και χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό, ζητάει συμβασιούχους εργαζόμενους μέσα από την κοινωφελή εργασία και από το πρόγραμμα 55 - 67», σχολιάζουν.

Οι εργαζόμενοι και τα σωματεία διεκδικούν: Πλήρες ωράριο για όλους. Να σταματήσουν τώρα τα 3ωρα, τα 4ωρα, τα σπαστά ωράρια. Μετατροπή όλων των συμβάσεων σε αορίστου χρόνου, με επιπλέον κρατική χρηματοδότηση. Μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα, για να καλυφθούν οι ανάγκες καθαριότητας των σχολειών. Μέτρα υγείας και ασφάλειας στους χώρους δουλειάς. Να δοθούν σε όλους τους εργαζόμενους στη σχολική καθαριότητα Μέσα Ατομικής Προστασίας. Παροχή αξιόπιστων μέσων εργασίας, όχι επιβλαβών για την υγεία των μαθητών και εργαζομένων (καθαριστικά, αναλώσιμα).


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ