Τετάρτη 27 Μάρτη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΡΓΑΤΕΣ ΣΤΟ «ΖΑΓΟΡΙ»
Δεν θα περάσουν τα ωράρια - λάστιχο και η κατάργηση της κυριακάτικης αργίας

Με στάση εργασίας την 1/4 για υπογραφή επιχειρησιακής ΣΣΕ απαντούν στην εργοδοτική τρομοκρατία

Μαχητική απάντηση στις διαρκείς πιέσεις της εργοδοσίας στη βιομηχανία εμφιάλωσης νερού «Ζαγόρι» στα Γιάννενα, για επιβολή διευθέτησης του χρόνου εργασίας, έδωσαν οι εργάτες του ομίλου με την απόφασή τους να προχωρήσουν σε εναλλασσόμενες στάσεις εργασίας και στις 3 βάρδιες την ερχόμενη Δευτέρα 1 Απρίλη, διεκδικώντας την υπογραφή επιχειρησιακής ΣΣΕ με αυξήσεις στους μισθούς. Την απόφαση πήραν το απόγευμα της Καθαράς Δευτέρας σε μαζική Γενική Συνέλευση του επιχειρησιακού τους σωματείου.

Θρασύτατες απειλές από την εργοδοσία

Σύμφωνα με τους συνδικαλιστές της διοίκησης του σωματείου, η εργοδοσία όλο το προηγούμενο διάστημα επιχειρεί συστηματικά να παρέμβει στη λειτουργία της συνδικαλιστικής οργάνωσης, ζητώντας ουσιαστικά τη διάλυσή της και την παραίτηση των εργατών από κάθε διεκδίκηση. Μάλιστα, το θράσος της εργοδοσίας έφτασε στο σημείο να εκτοξεύει απειλές ακόμη και μέσω γραπτού μηνύματος που μεγαλομέτοχος της εταιρείας απέστειλε στον πρόεδρο του επιχειρησιακού σωματείου, γράφοντας ...επί λέξει: «Ντροπή. Από σήμερα όλα αλλάζουν. Θα δεις. Σαν δεν ντρέπεσαι. Μην τολμήσεις να μου ξαναμιλήσεις». Τα παραπάνω καταγγέλλει με ανακοίνωσή του το Σωματείο Εργαζομένων στην επιχείρηση «ΧΗΤΟΣ ΑΕΒΕ», υπογραμμίζοντας ότι κάθε απειλή της εταιρείας είναι απόδειξη της δύναμης των εργατών.

«Νομίζει ότι με αυτόν τον τρόπο θα μας εκφοβίσει. Οτι θα μας κάνει να αποδεχτούμε τα εφιαλτικά σενάριά τους για δουλειά μέχρι τελικής πτώσης. Το σωματείο το φτιάξαμε για να σταματήσουμε να είμαστε έρμαια και ξεμοναχιασμένοι στα νύχια της εργοδοσίας. Το φτιάξαμε για να είμαστε "όλοι για έναν και ένας για όλους", για να τα βγάλουμε πέρα και να ζήσουμε καλύτερα τις οικογένειές μας. Γι' αυτό ζητάμε αυξήσεις, δεδουλευμένα και στοιχειώδη δικαιώματα και όχι για να πάμε διακοπές στη Μύκονο και στο Ντουμπάι», αναφέρει χαρακτηριστικά η καταγγελία του επιχειρησιακού σωματείου, υπογραμμίζοντας ότι η επίθεση είναι ομολογία αδυναμίας, ομολογία ότι χωρίς τους εργάτες τίποτα δεν κουνιέται. Πρόσθετα η ανακοίνωση επισημαίνει ότι «το "όραμα" που έχουν για εμάς, το ξέρουμε, το έχουμε ζήσει τα προηγούμενα καλοκαίρια, κι όχι μόνο». «Ας αφήσουν τις απειλές και ας καθίσουν όμορφα και ήρεμα στο τραπέζι να συμφωνήσουμε τους όρους που θα δουλεύουμε, όπως πολλές φορές έχουμε ενημερώσει, και αυτά να περιληφθούν στη Συλλογική Σύμβαση Εργασίας», καταλήγει το σωματείο.

Υπενθυμίζεται ότι οι εργάτες στο «Ζαγόρι» συγκρότησαν το επιχειρησιακό τους σωματείο πέρυσι το καλοκαίρι επιβάλλοντας στην πράξη την τήρηση της πενθήμερης εργασίας, όπως προβλέπει η σύμβασή τους. Στην αταλάντευτη στάση τους, η εργοδοσία, σε συνεννόηση με τους βιομηχάνους στον κλάδο των τροφίμων και ποτών, σύμφωνα με τους συνδικαλιστές, παρήγγειλε και πέτυχε τον περασμένο Σεπτέμβρη (με τον αντεργατικό νόμο Γεωργιάδη) τη νομοθέτηση της κατάργησης του πενθημέρου για τις βιομηχανίες συνεχούς παραγωγής με το σύστημα των εναλλασσόμενων βαρδιών και την κατάργηση της κυριακάτικης αργίας στον κλάδο της εμφιάλωσης. Ωστόσο οι εργάτες στα εργοστάσια εμφιάλωσης στο «Ζαγόρι», με όπλο τις απεργίες στις 21 Σεπτέμβρη και 28 Φλεβάρη, ακύρωσαν την εφαρμογή των αντεργατικών μέτρων εξαναγκάζοντας την εργοδοσία να αποστείλει μέχρι και τελεσίγραφο για την εφαρμογή «τετράβαρδου» προγράμματος εργασίας και τη γενίκευση της 6ήμερης εργασίας από 1 Απρίλη.

Σήμερα οι εργάτες συσπειρωμένοι στο επιχειρησιακό τους σωματείο διεκδικούν υπογραφή επιχειρησιακής ΣΣΕ με αυξήσεις στους μισθούς για όλους τους εργαζόμενους ανεξαρτήτως σχέσης εργασίας, άμεση επαναφορά των τριετιών, τήρηση της νομοθεσίας που αφορά την απασχόληση και αμοιβή των οδηγών, καθώς και μέτρα υγείας και ασφάλειας στους χώρους εργασίας.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ