Τετάρτη 27 Μάρτη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΕΣ ΒΙΟΤΕΧΝΩΝ
Να κατοχυρωθεί με νόμο η προστασία των επαγγελματιών στην περίπτωση ασθένειας

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας την Παρασκευή 29/3 στο υπουργείο Εργασίας

Να κατοχυρωθεί με νόμο η προστασία των επαγγελματιών στην περίπτωση ασθένειας απαιτούν με συγκέντρωση διαμαρτυρίας την Παρασκευή 29 Μάρτη, στη 1.30 μ.μ., στο υπουργείο Εργασίας, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Βιοτεχνικών Σωματείων Κατεργασίας Ξύλου (ΠΟΒΣΚΞ), η Ομοσπονδία Βιοτεχνικών Σωματείων Αττικής (ΟΒΣΑ) και η Ομοσπονδία Βιοτεχνών Υποδηματοποιών Ελλάδας (ΟΒΥΕ).

Η κινητοποίηση οργανώνεται την ίδια μέρα και ώρα που αντιπροσωπεία των Ομοσπονδιών πρόκειται να συναντηθεί με εκπροσώπους του υπουργείου. Η συνάντηση ορίστηκε «μετά από συνεχόμενες ενοχλήσεις στο υπουργείο Εργασίας», στο οποίο έχουν αλλάξει τρεις υπουργοί από τότε που οι φορείς έθεσαν τα αιτήματά τους, καθώς και μετά από πρόσφατη διαμαρτυρία, με αφορμή την περίπτωση καρδιοπαθούς ιδιοκτήτη καθαριστηρίου, που δεν δικαιούται να πάρει επίδομα ασθενείας - όπως άλλωστε όλοι οι επαγγελματίες - παρά το γεγονός ότι χρειάζεται να παραμείνει εκτός εργασίας για πάνω από έναν μήνα.

«Οι Ομοσπονδίες και τα σωματεία μας γινόμαστε συνεχώς αποδέκτες καταγγελιών συναδέλφων που αναγκάζονται να βάζουν σε κίνδυνο την υγεία τους σε περίπτωση ασθένειας. Πιο πρόσφατο παράδειγμα, ο καρδιοπαθής ιδιοκτήτης καθαριστηρίου από τον Αγιο Δημήτριο Αττικής. Γι' αυτόν αλλά και για χιλιάδες άλλους η άδεια του θεράποντος γιατρού δεν είναι παρά "μια κόλλα χαρτί για το αρχείο" αφού δεν υπάρχει καμία πρόβλεψη για την κάλυψη του χαμένου εισοδήματος που θα προκύψει από το απαραίτητο για την ανάρρωσή του χρονικό διάστημα που θα λείψει από την εργασία του», σημειώνουν οι Ομοσπονδίες.

Στο φόντο αυτό, οι συνδικαλιστικές οργανώσεις των επαγγελματιών έχουν επανειλημμένα αναδείξει την αναγκαιότητα να λυθούν νομοθετικά αυτά τα ζητήματα. Ωστόσο, οι κυβερνήσεις δεν έχουν κάνει πράξη τα αιτήματά τους αλλά αντιθέτως επιβαρύνουν διαρκώς τους μικρούς επαγγελματίες. Οπως υπενθυμίζουν οι Ομοσπονδίες, μόνο τους τελευταίους μήνες στην πλάτη των επαγγελματιών έχουν φορτωθεί η αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών (4% από 1/1/2024), ο νέος τρόπος φορολόγησης που λεηλατεί το εισόδημά τους, ο κίνδυνος της απώλειας της ασφαλιστικής κάλυψης στην περίπτωση χρεών προς τον ΕΦΚΑ που δεν μπορούν να ρυθμιστούν με βάση το ασφυκτικό πλαίσιο των 24 δόσεων, αλλά και η Κοινή Υπουργική Απόφαση για λειτουργία των απογευματινών χειρουργείων με «ταρίφα» που μπορεί να φτάσει και τα 2.000 ευρώ.

«Η κατάσταση πλέον έχει φτάσει στο απροχώρητο. Οι αυξημένες υποχρεώσεις, η ακρίβεια, που οδηγούν σε πολλές περιπτώσεις στην εντατικοποίηση της δουλειάς με επιπλέον καταπόνηση του οργανισμού, πλέον δεν αφήνουν περιθώρια στους συναδέλφους. Το "την υγεία μας να έχουμε πρώτα" για τους αυτοαπασχολούμενους είναι παρελθόν», τονίζουν οι συνδικαλιστικές οργανώσεις.

Οι τρεις Ομοσπονδίες με την κινητοποίησή τους διεκδικούν:

-- Πλήρη αποζημίωση από την πρώτη μέρα, και όχι μετά από 30 μέρες, σε περίπτωση ατυχήματος κατά την εργασία, και για όλο το χρονικό διάστημα που απαιτείται μέχρι την πλήρη αποκατάσταση της υγείας.

-- Πλήρη αποζημίωση από την πρώτη μέρα σε περίπτωση ασθένειας, όταν απαιτείται η απουσία από την εργασία, που δεν υπάρχει σήμερα για τους αυτοαπασχολούμενους, και για όλο το χρονικό διάστημα μέχρι την πλήρη αποκατάσταση της υγείας.

-- Κατάργηση της ασφαλιστικής ενημερότητας για τις αποζημιώσεις λόγω ασθένειας ή ατυχήματος.

-- Αναστολή των υποχρεώσεων σε ασφαλιστικό ταμείο, εφορία, ΔΕΚΟ και τράπεζες για όσο διάστημα ο αυτοαπασχολούμενος παραμένει εκτός εργασίας.

-- Δωρεάν, σύγχρονη ιατροφαρμακευτική και νοσοκομειακή περίθαλψη για όλους.

-- Κατάργηση της εισφοράς για την Υγεία.

-- Πρόωρη - αναπηρική σύνταξη για όσους καταστούν ανίκανοι για εργασία.

-- Βαρέα και ανθυγιεινά ένσημα σε όσους κλάδους και για όποια επαγγέλματα είναι κατοχυρωμένα για τους εργαζόμενους, με μείωση του συντάξιμου χρόνου κατά 5 χρόνια, και εισφορές επιδοτούμενες κατά ένα μέρος από τον κρατικό προϋπολογισμό.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ