Πέμπτη 28 Μάρτη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΕΣ ΒΙΟΤΕΧΝΩΝ
Αύριο η κινητοποίηση για το ... δικαίωμα να αρρωστήσουν

Απαιτούν μέτρα προστασίας του εισοδήματος σε περίπτωση ασθένειας, ατυχήματος κ.λπ.

Να κατοχυρωθεί με νόμο η προστασία των επαγγελματιών σε περίπτωση ασθένειας, απαιτούν με συγκέντρωση διαμαρτυρίας αύριο Παρασκευή στη 1.30 μ.μ. στο υπουργείο Εργασίας η Πανελλήνια Ομοσπονδία Βιοτεχνικών Σωματείων Κατεργασίας Ξύλου (ΠΟΒΣΚΞ), η Ομοσπονδία Βιοτεχνικών Σωματείων Αττικής (ΟΒΣΑ) και η Ομοσπονδία Βιοτεχνών Υποδηματοποιών Ελλάδας (ΟΒΥΕ).

Η κινητοποίηση οργανώνεται την ίδια μέρα και ώρα που αντιπροσωπεία των Ομοσπονδιών πρόκειται να συναντηθεί με εκπροσώπους του υπουργείου. Μια συνάντηση που ορίστηκε «μετά από συνεχόμενες ενοχλήσεις στο υπουργείο Εργασίας», στο οποίο έχουν αλλάξει τρεις υπουργοί από τότε που οι φορείς έθεσαν τα αιτήματά τους, καθώς και μετά από πρόσφατη διαμαρτυρία με αφορμή την περίπτωση καρδιοπαθούς ιδιοκτήτη καθαριστηρίου ο οποίος δεν δικαιούται να πάρει επίδομα ασθενείας - όπως άλλωστε όλοι οι επαγγελματίες - παρά το γεγονός ότι χρειάζεται να παραμείνει εκτός εργασίας για πάνω από έναν μήνα.

Οι συνδικαλιστικές οργανώσεις των επαγγελματιών έχουν αναδείξει επανειλημμένα την αναγκαιότητα να λυθεί νομοθετικά το ζήτημα, ωστόσο οι κυβερνήσεις δεν έχουν κάνει πράξη τα αιτήματά τους. Αντιθέτως, επιβαρύνουν διαρκώς τους μικρούς επαγγελματίες, φορτώνοντας στην πλάτη τους την αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών (4% από 1/1/2024) και τον νέο τρόπο φορολόγησης που λεηλατεί το εισόδημά τους, στερώντας τους την ασφαλιστική κάλυψη σε περίπτωση χρεών προς τον ΕΦΚΑ που δεν μπορούν να ρυθμιστούν με βάση το ασφυκτικό πλαίσιο των 24 δόσεων. «Η κατάσταση πλέον έχει φτάσει στο απροχώρητο. Οι αυξημένες υποχρεώσεις και η ακρίβεια, που οδηγούν σε πολλές περιπτώσεις στην εντατικοποίηση της δουλειάς, με επιπλέον καταπόνηση του οργανισμού, πλέον δεν αφήνουν περιθώρια στους συναδέλφους», τονίζουν οι συνδικαλιστικές οργανώσεις.

Οι τρεις Ομοσπονδίες με την κινητοποίησή τους διεκδικούν:

-- Πλήρη αποζημίωση από την πρώτη μέρα, και όχι μετά από 30 μέρες, σε περίπτωση ατυχήματος κατά την εργασία, και για όλο το χρονικό διάστημα που απαιτείται μέχρι την πλήρη αποκατάσταση της υγείας.

-- Πλήρη αποζημίωση από την πρώτη μέρα σε περίπτωση ασθένειας όταν απαιτείται η απουσία από την εργασία (που δεν υπάρχει σήμερα για τους αυτοαπασχολούμενους) και για όλο το χρονικό διάστημα μέχρι την πλήρη αποκατάσταση της υγείας.

-- Κατάργηση της ασφαλιστικής ενημερότητας για τις αποζημιώσεις λόγω ασθένειας ή ατυχήματος.

-- Αναστολή των υποχρεώσεων σε ασφαλιστικό ταμείο, εφορία, ΔΕΚΟ και τράπεζες για όσο διάστημα ο αυτοαπασχολούμενος παραμένει εκτός εργασίας.

-- Δωρεάν, σύγχρονη ιατροφαρμακευτική και νοσοκομειακή περίθαλψη για όλους.

-- Κατάργηση της εισφοράς για την Υγεία.

-- Πρόωρη - αναπηρική σύνταξη για όσους καθίστανται ανίκανοι προς εργασία.

-- Βαρέα και ανθυγιεινά ένσημα σε όποιους κλάδους και επαγγέλματα είναι κατοχυρωμένα για τους εργαζόμενους, με μείωση του συντάξιμου χρόνου κατά 5 χρόνια, και εισφορές επιδοτούμενες κατά ένα μέρος από τον κρατικό προϋπολογισμό.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Η ζωή και η υγεία δεν μπορεί να μπαίνουν σε κανένα ζύγι με κέρδη και ζημιές(2024-04-30 00:00:00.0)
Να κατοχυρωθεί με νόμο η προστασία των επαγγελματιών στην περίπτωση ασθένειας(2024-03-27 00:00:00.0)
Συσπείρωση στα σωματεία, οργάνωση και διεκδίκηση μέτρων προστασίας(2023-10-14 00:00:00.0)
Αγώνας για την προστασία του εισοδήματος σε περιπτώσεις ασθένειας και ατυχημάτων(2021-06-03 00:00:00.0)
Διαμαρτυρία για τη στήριξη αυτοαπασχολούμενων με προβλήματα υγείας ή αναπηρία(2020-02-06 00:00:00.0)
Οι θέσεις του ΚΚΕ(2006-11-12 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ