Πέμπτη 28 Μάρτη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΕΠΙΘΕΩΡΗΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
Πάνω από 16.000 οι παραβάσεις, παρά τους ελλιπείς ελέγχους

Την υψηλή παραβατικότητα που επικρατεί στην αγορά εργασίας έρχονται να επιβεβαιώσουν τα στοιχεία ακόμα και από τους ελλιπείς ελέγχους της Επιθεώρησης Εργασίας που διενεργήθηκαν μέσα στο 2023. Μια παραβατικότητα η οποία «ανθεί» πάνω στο αντεργατικό νομοθετικό πλαίσιο που έχει εγκαθιδρυθεί από όλες τις κυβερνήσεις προς όφελος των επιχειρηματικών ομίλων, αλλά και πάνω στην έλλειψη ουσιαστικών ελέγχων, εξαιτίας του γενικότερου προσανατολισμού που δίνουν οι κυβερνήσεις αλλά και της διαχρονικής υποστελέχωσης των υπηρεσιών του ΣΕΠΕ.

Ετσι, σύμφωνα με τα πρόσφατα στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα από την Επιθεώρηση Εργασίας, στους 73.579 ελέγχους που έγιναν το προηγούμενο έτος διαπιστώθηκαν 16.049 παραβάσεις, δηλαδή καταγράφεται μια παραβατικότητα του 21,8%.

Για τις παραβάσεις αυτές επιβλήθηκαν από τους επιθεωρητές πρόστιμα ύψους 44,5 εκατ. ευρώ, ενώ παράλληλα από τις 11.640 παραβάσεις που αφορούν εργασιακές σχέσεις οι 228 ήταν παραβάσεις που επιφέρουν μηνύσεις ή διακοπές στη λειτουργία της επιχείρησης. Αντίστοιχα, όσον αφορά την ασφάλεια της εργασίας, από τις 3.347 παραβάσεις που διαπιστώθηκαν οι 585 επιφέρουν διακοπή και άλλες 887 επιφέρουν μήνυση, στοιχεία που δείχνουν τη σοβαρότητα των παραβάσεων και πόσο επικίνδυνες για την ασφάλεια και την υγεία των εργαζομένων είναι οι συνθήκες εργασίας που επικρατούν. Αυτό επιβεβαιώνεται και από τον μεγάλο αριθμό εργατικών «ατυχημάτων» έως και δυστυχημάτων στους χώρους εργασίας.

Η πιο μεγάλη παραβατικότητα διαπιστώνεται στους πίνακες προσωπικού (29,1%) στα ωράρια εργασίας των εργαζομένων, που μαζί με την παραβίαση των χρονικών ορίων λειτουργίας των επιχειρήσεων, την τήρηση των αργιών και των κανόνων ανάπαυσης (6,2%) ξεπερνούν το 1/3 του συνολικού αριθμού παραβάσεων. Μία στις δέκα παραβάσεις (9,6%) αφορά τη μη καταβολή δεδουλευμένων ή επιδομάτων εορτών, ενώ ψηλά βρίσκονται και οι παραβάσεις της αδήλωτης εργασίας, όπου καταγράφηκαν 1.218 περιπτώσεις (8,6%). Μάλιστα, σε 743 ελέγχους υπήρξε άρνηση εισόδου και πρόσβασης σε πληροφορίες ή παροχή ανακριβών στοιχείων από τις επιχειρήσεις!

Οσον αφορά τις συνθήκες εργασίας και την ασφάλεια των εργαζομένων, παραβάσεις καταγράφηκαν σε σχέση με την ανύψωση και μεταφορά φορτίων (223 περιπτώσεις), τον ηλεκτρικό κίνδυνο (207), εργασίες σε ύψος και προστασία έναντι πτώσης (175), στον εξοπλισμό εργασίας (154) και γενικότερα στην τήρηση του θεσμικού πλαισίου υγείας και ασφάλειας (671).


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ