Τρίτη 27 Φλεβάρη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗ ΠΟΛΕΜΟΣ - ΚΑΜΙΑ ΕΜΠΛΟΚΗ
ΛΙΒΑΝΟΣ - ΙΣΡΑΗΛ
Νέα επικίνδυνη επέκταση των ισραηλινών βομβαρδισμών

Επίθεση ισραηλινών μαχητικών στον ανατολικό Λίβανο

Από τις αεροπορικές επιδρομές του Ισραήλ στον Λίβανο
Από τις αεροπορικές επιδρομές του Ισραήλ στον Λίβανο
Σε νέα επέκταση των βομβαρδισμών του στον Λίβανο προχώρησε χτες το Ισραήλ, αυτήν τη φορά πλήττοντας περιοχή του ανατολικού Λιβάνου, για πρώτη φορά από την έναρξη της ισραηλινής εισβολής στη Γάζα τον περασμένο Οκτώβρη, ρίχνοντας έτσι κι άλλο «λάδι στη φωτιά» και αυξάνοντας τους κινδύνους για γενικευμένη πολεμική σύγκρουση στη Μέση Ανατολή.

«Μαχητικά αεροσκάφη του ισραηλινού στρατού μόλις στοχοθέτησαν θέσεις της αντιαεροπορικής άμυνας της Χεζμπολάχ στην κοιλάδα Μπεκάα, στον Λίβανο», ανακοίνωσε το Ισραήλ, επισημαίνοντας μάλιστα ότι τα πλήγματα αυτά εξαπολύθηκαν ως αντίποινα για την κατάρριψη ισραηλινού μη επανδρωμένου αεροσκάφους Hermes 450 από πύραυλο εδάφους - αέρος που εξαπολύθηκε εναντίον του.

Τουλάχιστον δύο ισραηλινά πλήγματα είχαν στόχο την πόλη Μπααλμπέκ στον ανατολικό Λίβανο. Σύμφωνα με την ισραηλινή πλευρά, το ένα από τα πλήγματα είχε στόχο αποθήκη της Χεζμπολάχ και το άλλο κτίριο στο οποίο στεγάζονται μη στρατιωτικές υποδομές της λιβανέζικης σιιτικής οργάνωσης στα περίχωρα της πόλης.

Τα πλήγματα αυτά ήταν τα πρώτα που είχαν ως στόχο θέσεις της Χεζμπολάχ εκτός του νότιου Λιβάνου, ο οποίος αποτελεί πεδίο καθημερινών συγκρούσεων ανάμεσα στη λιβανέζικη οργάνωση και τον ισραηλινό στρατό από τον περασμένο Οκτώβρη μέχρι σήμερα.

Αργότερα, ισραηλινό drone πραγματοποίησε επίθεση εναντίον οχήματος στην περιοχή της λιβανέζικης πόλης της Τύρου, σκοτώνοντας τον διοικητή της ανατολικής διοίκησης της Χεζμπολάχ Χ. Σάλαμι.

Η Χεζμπολάχ από την πλευρά της ανακοίνωσε ότι απάντησε στις ισραηλινές επιθέσεις εκτοξεύοντας 60 πυραύλους Κατιούσα εναντίον θέσεων του ισραηλινού στρατού στα κατεχόμενα Υψίπεδα του Γκολάν. Ο ισραηλινός στρατός επιβεβαίωσε την εκτόξευση δεκάδων πυραύλων από τον Λίβανο προς την περιοχή, χωρίς να δώσει περαιτέρω στοιχεία για τα αποτελέσματα της επίθεσης.

Στο μεταξύ, πηγές στον ισραηλινό στρατό που επικαλείται η ισραηλινή εφημερίδα «Haaretz» αναφέρουν ότι η κατάρριψη του ισραηλινού μη επανδρωμένου αεροσκάφους Hermes 450 από την Χεζμπολάχ είναι η πρώτη κατάρριψη τέτοιου αεροσκάφους από την αρχή των συγκρούσεων τον περασμένο Οκτώβρη. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η Χεζμπολάχ κατέχει αντιαεροπορικούς πυραύλους με δυνατότητες κρουζ, καθώς και άλλους πυραύλους αέρος - εδάφους, απειλώντας τα ισραηλινά αεροσκάφη που επιχειρούν κοντά στα σύνορα. Η Χεζμπολάχ έχει ανακοινώσει ότι έχει καταρρίψει 2 φορές Hermes 450, αυτό το ισραηλινό μη επανδρωμένο αεροσκάφος πολλαπλού φορτίου που κατασκευάζει η «Elbit Systems».

Στο μεταξύ, σύμφωνα με την αντικυβερνητική ΜΚΟ «Συριακό Παρατηρητήριο για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα», ισραηλινός πύραυλος στοχοθέτησε την Κυριακή ένα φορτηγό στη Συρία σκοτώνοντας δύο μέλη της λιβανέζικης Χεζμπολάχ. Η ΜΚΟ που εδρεύει στη Βρετανία αναφέρει ότι το πλήγμα σημειώθηκε κοντά στα σύνορα Συρίας - Λιβάνου και επισημαίνει ότι αυτή ήταν η 16η ισραηλινή επίθεση στη Συρία αυτόν τον χρόνο.

Νέες επιδρομές από ΗΠΑ - Βρετανία κατά της Υεμένης

Την ίδια ώρα, οι ΗΠΑ και η Βρετανία εξαπέλυσαν το Σάββατο νέες επιδρομές κατά της Υεμένης, σε περιοχές ελεγχόμενες από τους Χούθι.

Σύμφωνα με κοινή ανακοίνωση των χωρών που είτε έλαβαν μέρος στην επιχείρηση είτε παρείχαν υποστήριξη, επλήγησαν 18 θέσεις των Χούθι σε 8 διαφορετικές τοποθεσίες της Υεμένης. Οι στόχοι περιελάμβαναν υπόγειες αποθήκες πυραύλων και άλλων οπλικών συστημάτων, συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας, ραντάρ και ένα ελικόπτερο, με βάση την ανακοίνωση.

Με νέες επιθέσεις και «συνέπειες» στους Χούθι «εάν δεν σταματήσουν τις παράνομες επιθέσεις τους», απείλησε ο υπουργός Αμυνας των ΗΠΑ, Λ. Οστιν.

Οι Χούθι από την πλευρά τους ανακοίνωσαν ότι από τις αμερικανο-βρετανικές επιθέσεις σκοτώθηκε ένας άμαχος και τραυματίστηκαν άλλοι 8, στην περιοχή Maqbana.

Παρά το μπαράζ των επιδρομών από ΗΠΑ και Βρετανία, οι Χούθι συνεχίζουν τις επιθέσεις στην Ερυθρά Θάλασσα εναντίον πλοίων ισραηλινών και δυτικών συμφερόντων.

Οι ένοπλες δυνάμεις των ΗΠΑ ανακοίνωσαν ότι οι Χούθι εκτόξευσαν βαλλιστικό πύραυλο κατά πλοίων επιφανείας (ASBΜ), πιθανόν εναντίον του «Torm Thor», αμερικανικής ιδιοκτησίας και υπό αμερικανική σημαία δεξαμενόπλοιου, καθώς κινείτο στον Κόλπο του Αντεν, το Σάββατο το βράδυ. Η αμερικανική ανακοίνωση αναφέρει ότι ο πύραυλος αστόχησε και κατέπεσε στη θάλασσα, χωρίς να αναφερθούν ζημιές ή θύματα στο πλοίο.

Το Ιράν στο μεταξύ καταδίκασε τους νέους βομβαρδισμούς από τις ΗΠΑ και τη Βρετανία, κατηγορώντας την Ουάσιγκτον και το Λονδίνο πως αυτό που επιδιώκουν με τέτοιες επιθέσεις είναι «να ανεβάσουν την ένταση και τις κρίσεις στην περιοχή, να εξαπλώσουν το πεδίο του πολέμου και της αστάθειας», όπως δήλωσε ο εκπρόσωπος του ιρανικού υπουργείου Εξωτερικών Νάσερ Κανάνι.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Νεκροί τρεις μαχητές της Χεζμπολάχ από ισραηλινή επίθεση (2024-06-12 00:00:00.0)
Νέα ισραηλινά πλήγματα και συγκρούσεις στην Ερυθρά Θάλασσα (2024-05-21 00:00:00.0)
Αύξηση της ισραηλινής στρατιωτικής πίεσης (2024-04-26 00:00:00.0)
Διευρύνονται οι συγκρούσεις σε όλη την περιοχή (2024-01-24 00:00:00.0)
Συνεχής και επικίνδυνη κλιμάκωση (2024-01-09 00:00:00.0)
Νέες αιματηρές εχθροπραξίες και στα σύνορα Λιβάνου - Ισραήλ (2023-12-02 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ