Τετάρτη 24 Γενάρη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗ ΠΟΛΕΜΟΣ - ΚΑΜΙΑ ΕΜΠΛΟΚΗ
ΥΕΜΕΝΗ - ΣΥΡΙΑ - ΛΙΒΑΝΟΣ
Διευρύνονται οι συγκρούσεις σε όλη την περιοχή

Οι επιχειρήσεις ΗΠΑ και Βρετανίας στην Ερυθρά Θάλασσα, με την υποστήριξη εταίρων τους, στο πλαίσιο της επιχείρησης «Φύλακας Ευημερίας», συνεχίζονται, αυξάνοντας τους κινδύνους γενικότερης ανάφλεξης. Τα πλήγματα εναντίον των Χούθι, που πραγματοποιήθηκαν από τις Ηνωμένες Πολιτείες και το Ηνωμένο Βασίλειο στην Υεμένη, δεν θα μείνουν «ατιμώρητα», διεμήνυσαν με ανακοίνωσή τους οι Υεμενίτες αντικαθεστωτικοί αναφέροντας ότι 18 επιδρομές πραγματοποιήθηκαν στη διάρκεια της νύχτας εναντίον θέσεών τους στις επαρχίες Σαναά, Χοντέιντα, Ταέζ και Αλ-Μπάιντα.

Σύμφωνα με το «Al Arabiya», οι επιθέσεις ΗΠΑ - Βρετανίας χτύπησαν 8 διαφορετικές περιοχές της Υεμένης, με την υποστήριξη «Αυστραλίας, Μπαχρέιν, Καναδά και Ολλανδίας». Χρησιμοποιήθηκαν 25 - 30 πύραυλοι από αεροσκάφη που απογειώθηκαν από αμερικανικό αεροπλανοφόρο.

Χτες το μεσημέρι, η βρετανική υπηρεσία Maritime Trade Operations κατέγραψε «δραστηριότητα εναέριου συστήματος χωρίς πλήρωμα» 46 ναυτικά μίλια νότια της αλ-Μάχα της Υεμένης, χωρίς να γίνει ξεκάθαρο αργότερα εάν επρόκειτο για νέα επίθεση ή κάτι άλλο.

Ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών, Ντέιβιντ Κάμερον, προειδοποίησε ότι η χώρα του θα συνεχίσει «να μειώνει την ικανότητα» των Χούθι να πραγματοποιούν επιθέσεις στην Ερυθρά Θάλασσα. Ο δε Βρετανός υπουργός Αμυνας, Γκραντ Σαπς, είπε ότι τα πλήγματα έγιναν «ως αυτοάμυνα» λόγω των απειλών που συνιστά η δυνατότητα των Χούθι να επιτίθενται σε εμπορικά πλοία στην Ερυθρά Θάλασσα. Ακολούθησε ο πρωθυπουργός, Ρίσι Σούνακ, ο οποίος δήλωσε ότι σχεδιάζει τις επόμενες μέρες να ανακοινώσει νέες κυρώσεις με στόχο την ανάσχεση της χρηματοδότησης των επιθέσεων των Χούθι.

Παράλληλα, ο Λετονός επίτροπος Εμπορίου της ΕΕ, Βάλντις Ντομπρόβσκις, ανακοίνωσε ότι οι επιθέσεις των Χούθι σε εμπορικά πλοία έχουν ήδη μειώσει την κίνηση στην Ερυθρά Θάλασσα κατά 22%.

Αυξάνονται οι εχθροπραξίες στον Λίβανο

Στον Λίβανο, εκπρόσωπος της Χεζμπολάχ ανακοίνωσε χτες ότι χτύπησε το κέντρο της βόρειας διοίκησης του ισραηλινού στρατού, ως απάντηση «στις τελευταίες δολοφονίες και επανειλημμένες επιθέσεις σε βάρος αμάχων σε Λίβανο και Συρία». Τόνισε ότι αυτό έγινε με τη χρήση «μεγάλου αριθμού πυραύλων» έναντι της ισραηλινής βάσης στο όρος Μερόν.

Το Σάββατο, 13 άνθρωποι, ανάμεσά τους 5 σύμβουλοι των Ιρανών Φρουρών της Επανάστασης, σκοτώθηκαν στη Δαμασκό σε αεροπορικό πλήγμα που αποδίδεται στο Ισραήλ, σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Η Τεχεράνη δεσμεύθηκε να απαντήσει σε αυτό το πλήγμα.

Στη Συρία, το υπουργείο Αμυνας ανακοίνωσε ότι συνοριοφύλακες κατέρριψαν μη επανδρωμένο αεροσκάφος που πετούσε πάνω από τα σύνορα με την Ιορδανία και στη συνέχεια το υπουργείο Εξωτερικών αποδοκίμασε πρόσφατες ιορδανικές αεροπορικές επιδρομές στο έδαφος της νότιας Συρίας χαρακτηρίζοντάς τες «αδικαιολόγητες» καθώς προκάλεσαν την περασμένη Πέμπτη τον θάνατο 10 αμάχων.

Η Ιορδανία, όπως αναφέρει το «Ρόιτερς», εμφανίζει τις επιθέσεις ως κινήσεις ενάντια στο λαθρεμπόριο όπλων και ναρκωτικών στα σύνορα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ