Τετάρτη 24 Γενάρη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Επιστολή στον ΟΗΕ

Επιστολή στον γγ του ΟΗΕ απέστειλε το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών, επιχειρώντας να αντιμετωπίσει την προσπάθεια της Λιβύης να επαναφέρει διά της πλαγίας το τουρκολιβυκό μνημόνιο με την κήρυξη συνορεύουσας ζώνης.

Θυμίζουμε ότι η κυβέρνηση της Τρίπολης πρόσφατα ενήργησε και πρωτοκολλήθηκε στον ΟΗΕ η απόφασή της για ζώνη χωρικών υδάτων πλάτους 12 ναυτικών μιλίων, κυρίως όμως για να ανακηρυχθεί συνορεύουσα ζώνη (contiguous zone) για ακόμη 24 ν.μ. προς βορρά (δεν αφορά άσκηση κυριαρχίας ή κυριαρχικών δικαιωμάτων, αλλά άσκηση εξουσίας διοικητικού και αστυνομικού ελέγχου). Το σημαντικό είναι ότι η Τρίπολη μετρά αυτές τις αποστάσεις όχι από την ακτογραμμή της, αλλά κλείνοντας τον Κόλπο της Σύρτης και με γραμμή βάσης υπολογισμού τη νοητή ευθεία που ενώνει το ακρωτήρι Ρας Τεγιονάς στα ανατολικά με το ακρωτήρι Ρας Κασρ Χαμέτ στα δυτικά.

Στην επιστολή του το υπουργείο Εξωτερικών δηλώνει ότι τα όρια της διεκδικούμενης από τη Λιβύη συνορεύουσας ζώνης στη Μεσόγειο δεν συνάδουν με το Διεθνές Δίκαιο για τρεις λόγους: Το κλείσιμο του Κόλπου της Σύρτης, όπου έχει εναντιωθεί η Ελλάδα ήδη από το 1974, τις ευθείες γραμμές βάσης που χρησιμοποιεί για τους υπολογισμούς της συνορεύουσας ζώνης, τις οποίες επίσης η Ελλάδα έχει καταγγείλει από το 2005, και το γεγονός ότι στη λιβυκή επιστολή προς τον ΟΗΕ τον Δεκέμβρη γίνεται αναφορά σε ανατολικά θαλάσσια σύνορα της Λιβύης, τα οποία ακολουθούν όμως τις συντεταγμένες του παράνομου τουρκολιβυκού μνημονίου του 2019.

Η ελληνική κυβέρνηση αιτιολογεί τη θέση ότι η κίνηση αυτή αντιτίθεται στο Διεθνές Δίκαιο και συγχρόνως επαναλαμβάνει ότι το τουρκολιβυκό μνημόνιο είναι παράνομο και άκυρο, όπως και όλες οι κινήσεις οι οποίες γίνονται στη βάση των συντεταγμένων που έχει ορίσει.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ