Τετάρτη 24 Γενάρη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΠΟΛΕΜΟΣ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ
ΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΙΚΗ ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ
ΝΑΤΟικό συμβόλαιο πυρομαχικών για το Κίεβο με ορίζοντα τα τέλη του 2025

Η Πολωνία στο εξής δεν θα προσφέρει δωρεάν όπλα στην Ουκρανία, μόνο θα τα πουλάει

Copyright 2023 The Associated

«Ο πόλεμος στην Ουκρανία έχει γίνει μια μάχη πυρομαχικών», δήλωσε χαρακτηριστικά ο γγ του ΝΑΤΟ, Γ. Στόλτενμπεργκ, κατά την τελετή της υπογραφής συμφωνίας παραγωγής και αγοράς πυρομαχικών, την ώρα που ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ και Ρωσία, τα δυο στρατόπεδα που συγκρούονται στην Ουκρανία, προετοιμάζονται για μακροχρόνιο πόλεμο.

Το ΝΑΤΟ υπέγραψε συμβόλαιο 1,1 δισ. ευρώ για πυρομαχικά πυροβολικού 155 χιλιοστών και μέρος των οβίδων θα δοθούν στο Κίεβο, που έχει διαμαρτυρηθεί επανειλημμένα για έλλειψη πυρομαχικών που εμποδίζει τις πολεμικές προσπάθειές της.

Το ΝΑΤΟ συνήψε τη συμφωνία για λογαριασμό των κρατών - μελών, τα οποία είτε θα διοχετεύσουν τις οβίδες στην Ουκρανία είτε θα τις χρησιμοποιήσουν για να καλύψουν ελλείψεις στα δικά τους οπλοστάσια. Η αγορά μεγάλων ποσοτήτων πυρομαχικών εξασφαλίζει χαμηλότερες τιμές.

Το συμβόλαιο αφορά την αγορά περίπου 220.000 οβίδων πυροβολικού και οι πρώτες παραδόσεις αναμένονται στα τέλη του 2025, δήλωσε στο Reuters ΝΑΤΟικός αξιωματούχος.

Τα πυρομαχικά θα προμηθεύσουν η γαλλική εταιρεία όπλων «Nexter» και η γερμανική «Junghans».

Στο μεταξύ, ενόψει της ΝΑΤΟικής άσκησης «Steadfast Defender 24», της μεγαλύτερης άσκησης της λυκοσυμμαχίας εδώ και δεκαετίες, η οποία έχει ως βασικό σενάριο την απόκρουση μιας επίθεσης που «φωτογραφίζει» τη Ρωσία, o Στόλτενμπεργκ σημείωσε πως το ΝΑΤΟ δεν βλέπει «οποιαδήποτε επικείμενη στρατιωτική απειλή από τη Ρωσία προς οποιοδήποτε μέλος της συμμαχίας, αλλά διατηρεί την αποτρεπτική ικανότητά του».

«Τα κάνουμε όλα αυτά για να εξασφαλίσουμε πως έχουμε έτοιμες τις δυνάμεις ώστε να μην υπάρξει περιθώριο εσφαλμένου υπολογισμού ή παρεξήγησης στη Μόσχα σχετικά με την ετοιμότητά μας να προστατεύσουμε κάθε εκατοστό εδάφους του ΝΑΤΟ και, όσο το κάνουμε αυτό, δεν θα υπάρξει επίθεση εναντίον του εδάφους του ΝΑΤΟ», ανέφερε.

Για την «επείγουσα ανάγκη για πρόσθετη χρηματοδότηση και στήριξη προς την Ουκρανία» συζήτησαν προχτές τηλεφωνικά ο Αμερικανός Πρόεδρος, Τζο Μπάιντεν, και ο Βρετανός πρωθυπουργός, Ρ. Σούνακ.

Η Πολωνία δεν θα παρέχει πλέον δωρεάν εξοπλισμούς στην Ουκρανία

Η Πολωνία, ένας από τους μεγαλύτερους ΝΑΤΟικούς χορηγούς της Ουκρανίας, αλλάζει στάση στο ζήτημα των εξοπλισμών, όπως έχει φανεί τους τελευταίους μήνες, σε μια περίοδο που και στις ΗΠΑ επικρατεί «σκεπτικισμός» για τους όρους στρατιωτικής ενίσχυσης του Κιέβου, σε κυβερνήσεις της ΕΕ παρατηρείται «κόπωση», ενώ πρόσφατα η Γαλλία ανακοίνωσε ότι πούλησε στην Ουκρανία συστήματα πυροβολικού Caesar.

Η Βαρσοβία δεν μπορεί πλέον να προμηθεύει όπλα στην Ουκρανία δωρεάν και θα παρέχει στο Κίεβο στρατιωτική βοήθεια σε εμπορική βάση, δήλωσε τη Δευτέρα ο Πολωνός πρωθυπουργός Ντ. Τουσκ, στην πρώτη επίσκεψή του στο Κίεβο μετά την εκλογή του.

«Δεν θα είναι πλέον χαριστική βοήθεια, γιατί είναι σαφές ότι ορισμένες ευκαιρίες και δυνατότητες έχουν φτάσει στο τέλος τους», είπε.

Η Πολωνία από την αρχή της ρωσικής εισβολής τον Φλεβάρη του 2022 έχει παράσχει στην Ουκρανία όπλα αξίας σχεδόν 3,5 δισ. δολαρίων.

«Η Πολωνία είναι έτοιμη να υποστηρίξει την Ουκρανία με εξοπλισμό. Θα αναζητήσουμε περαιτέρω κοινή χρηματοδότηση και θα χρησιμοποιήσουμε διαφορετικές εμπορικές ευκαιρίες», πρόσθεσε ο Τουσκ, ενώ ο Ουκρανός Πρόεδρος Β. Ζελένσκι είχε αναφέρει ότι η Ουκρανία θα αγοράσει όπλα από την Πολωνία επί πιστώσει. Σύμφωνα με τον ίδιο, το πολωνικό πιστωτικό σύστημα θα είναι «μια νέας μορφής συνεργασία».

Οι δυο ηγέτες συζήτησαν εξάλλου και το ενδεχόμενο μελλοντικής κοινής παραγωγής όπλων. Σύμφωνα με τον Τουσκ, «θα ολοκληρώσουμε γρήγορα αυτές τις συνομιλίες για κοινές επενδύσεις στην παραγωγή όπλων και πυρομαχικών (...) Θα επενδύσουμε σε εταιρείες στην Πολωνία και την Ουκρανία που θα συμβάλουν στην αύξηση των αμυντικών δυνατοτήτων των κρατών μας».

Τον περασμένο Σεπτέμβρη, ο τότε πρωθυπουργός της Πολωνίας από το κόμμα Νόμος και Τάξη (PiS), Μ. Μοραβιέτσκι, είχε ανακοινώσει πως η Βαρσοβία θα σταματήσει τις νέες προμήθειες όπλων στο Κίεβο και θα προμήθευε μόνο τα όπλα που είχαν προηγουμένως συμφωνηθεί, προκειμένου να επικεντρωθεί στην ενίσχυση των πολωνικών Ενόπλων Δυνάμεων.

Παράλληλα ο Τουσκ ανακοίνωσε πως η Πολωνία προσχώρησε στη δήλωση του G7 που είχε διατυπωθεί στο Βίλνιους τον περασμένο Ιούλη, κατά τη διάρκεια της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ, για μακροπρόθεσμες «ρυθμίσεις ασφαλείας» στην Ουκρανία, κυρίως με «βοήθεια» στο Κίεβο για τη δημιουργία σύγχρονων στρατιωτικών δυνατοτήτων. Από τον Νοέμβρη του 2023, περισσότερες από 30 χώρες έχουν προσχωρήσει στη δήλωση του G7.

Στο μεταξύ, σύμφωνα με δηλώσεις του Ουκρανού πρωθυπουργού, Ντ. Σμιγκάλ, οι δυο πλευρές συζήτησαν τη δημιουργία τεσσάρων νέων σημείων ελέγχου στα σύνορα Ουκρανίας - Πολωνίας, καθώς και τη συμμετοχή της Βαρσοβίας σε κοινά οικονομικά έργα και έργα υποδομής με το Κίεβο. Σύμφωνα με τον ίδιο, η Ουκρανία αναμένει από την Πολωνία να άρει τους περιορισμούς στις εξαγωγές αγροτικών προϊόντων, ενώ πρότεινε στην Πολωνία να συμμετάσχει στην κατασκευή του αυτοκινητόδρομου Krakovits-Lvov-Brody-Rivne.

Πολωνοί μεταφορείς είχαν μπλοκάρει επί μήνες συνοριακά περάσματα στην Ουκρανία, διαμαρτυρόμενοι για «αθέμιτο ανταγωνισμό» από τους μεταφορείς της Ουκρανίας, που δεν είναι μέλος της ΕΕ, αλλά έχουν κάποια προνόμια. Αντίστοιχες κινητοποιήσεις στα σύνορα είχαν πραγματοποιήσει Σλοβάκοι και Ρουμάνοι μεταφορείς και αγρότες.

Στο μεταξύ, η Πολωνία και τα κράτη της Βαλτικής ζητούν απαγόρευση εισαγωγής ρωσικού αλουμινίου και υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) για το 13ο πακέτο κυρώσεων της ΕΕ, δήλωσε Πολωνός αξιωματούχος.

Σε Ουκρανία και Γερμανία ο Σλοβάκος πρωθυπουργός

Την Ουκρανία και στη συνέχεια τη Γερμανία επισκέπτεται σήμερα ο Σλοβάκος πρωθυπουργός Ρ. Φίτσο, μετά την εκλογή του οποίου σταμάτησαν οι παραδόσεις όπλων στο Κίεβο από τη Σλοβακία.

Το πρωί θα έχει συνάντηση με τον Ουκρανό πρωθυπουργό στη μεθοριακή πόλη Ούζγκοροντ και κατόπιν θα μεταβεί στο Βερολίνο, όπου θα συναντηθεί με τον Γερμανό καγκελάριο Ολ. Σολτς.

Την αντίδραση του ουκρανικού ΥΠΕΞ προκάλεσαν οι πρόσφατες δηλώσεις του Φίτσο, ότι η σύγκρουση στην Ουκρανία δεν μπορεί να επιλυθεί με στρατιωτικά μέσα, μαζί με την εκτίμηση ότι θα πρέπει να γίνει ένας «πολύ επώδυνος συμβιβασμός και για τις δυο πλευρές», με εκχώρηση μέρους της ουκρανικής επικράτειας.

Δεν μπορεί να γίνει κανένας συμβιβασμός για την εδαφική ακεραιότητα «ούτε της Ουκρανίας, ούτε της Σλοβακίας, ούτε οποιασδήποτε άλλης χώρας», απάντησε το ουκρανικό ΥΠΕΞ.

Ο Σλοβάκος πρωθυπουργός είχε δηλώσει επίσης ότι η Ουκρανία δεν είναι ανεξάρτητη χώρα, αλλά βρίσκεται «υπό τον πλήρη έλεγχο των ΗΠΑ» και πως η Σλοβακία θα ασκήσει βέτο για να εμποδίσει την ένταξή της στο NATO.

Το τουρκικό κοινοβούλιο ενέκρινε την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ

Την έγκριση της ένταξης της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ αποφάσισε χτες η τουρκική βουλή, ύστερα από αίτημα της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων και μετά από πολλούς μήνες καθυστέρησης και ευρύτερων παζαριών της Αγκυρας. Πλέον το τελικό βήμα είναι να υπογράψει ο Τούρκος Πρόεδρος, Ρ. Τ. Ερντογάν, το πρωτόκολλο ένταξης.

Η Ουγγαρία μαζί με την Τουρκία ήταν οι δυο τελευταίες χώρες που εδώ και μήνες εμπόδιζαν την ένταξη της Σουηδίας και το ουγγρικό κοινοβούλιο δεν έχει επικυρώσει την ένταξη της Σουηδίας.

Ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας Β. Ορμπάν έχει προσκαλέσει τον Σουηδό ομόλογό του για συνομιλίες σχετικά με τη διαδικασία ένταξης της τελευταίας στο NATO. Οπως δήλωσε χτες, απέστειλε πρόσκληση στον Ουλφ Κρίστερσον για μια επίσκεψη στην Ουγγαρία, «ώστε να διαπραγματευτούμε επί της ένταξης της Σουηδίας στο NATO».

Από την πλευρά του, ωστόσο, ο Σουηδός ΥΠΕΞ, Τ. Μπίλστρομ, δήλωσε χτες ότι δεν βλέπει κανέναν λόγο για διαπραγματεύσεις με την Ουγγαρία σχετικά με την ένταξη της σκανδιναβικής χώρας στο ΝΑΤΟ.

«Κατά τη διάρκεια της Συνόδου Κορυφής της Μαδρίτης πέρυσι, η Ουγγαρία έδωσε στη Σουηδία καθεστώς προσκεκλημένου» με σκοπό την ένταξη στο ΝΑΤΟ, χωρίς καμία επιφύλαξη, τόνισε ο Σουηδός ΥΠΕΞ. «Ως εκ τούτου, δεν βλέπω κανένα λόγο να γίνουν σήμερα διαπραγματεύσεις», πρόσθεσε.

Ρωσικές επιθέσεις σε Κίεβο και Χάρκοβο με νεκρούς αμάχους

Ρωσικές επιθέσεις σημειώθηκαν χτες το πρωί σε Κίεβο και Χάρκοβο, με αποτέλεσμα τουλάχιστον 6 άμαχοι να σκοτωθούν και σχεδόν 80 να τραυματιστούν, σύμφωνα με τις τοπικές αρχές.

Το Κρεμλίνο ισχυρίστηκε για ακόμη μια φορά ότι οι ρωσικές Ενοπλες Δυνάμεις δεν στοχοποιούν αμάχους όταν πλήττουν στόχους στην Ουκρανία, όταν του ζητήθηκε να σχολιάσει τα ρωσικά πλήγματα και αν πρόκειται για «αντίποινα» για την ουκρανική επίθεση στην πόλη του Ντονέτσκ, την Κυριακή, με 27 νεκρούς.

Παράλληλα το ρωσικό υπουργείο Αμυνας δήλωσε ότι η Ρωσία εξαπέλυσε χτες πυραυλικά πλήγματα σε ουκρανικές στρατιωτικές εγκαταστάσεις παραγωγής και έπληξε με επιτυχία όλους τους στόχους.

Τα πλήγματα πραγματοποιήθηκαν από πυραύλους που εκτοξεύθηκαν από τον αέρα και το έδαφος εναντίον επιχειρήσεων που παράγουν πυραύλους, εκρηκτικά και πυρομαχικά, ανέφερε το ρωσικό υπουργείο.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ