Τετάρτη 24 Γενάρη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΒΟΥΛΗ
ΓΙΑΝΝΗΣ ΔΕΛΗΣ
Η κυβέρνηση νομοθετεί την κατάτμηση του ενιαίου εκλογικού σώματος

Με το νομοσχέδιο για την επιστολική ψήφο, στο οποίο συναινούν ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ, αλλάζουν προς το χειρότερο οι όροι διεξαγωγής των εκλογών, τόνισε ο βουλευτής του ΚΚΕ Γιάννης Δελής μιλώντας στην Ολομέλεια της Βουλής.

Οπως ανέδειξε, στρώνεται το έδαφος να φουντώσουν οι εκβιασμοί, οδηγώντας ακόμα και σε αλλοίωση αποτελεσμάτων, την ίδια ώρα που η κυβέρνηση παριστάνει την αθώα και λέει ότι είναι απλά μια τεχνική διευκόλυνση.

Επεσήμανε δε ότι το μέτρο αφορά όλους τους ψηφοφόρους για τις ευρωεκλογές και όχι μόνο τους απόδημους, που η κυβέρνηση αγαπά πολύ την ψήφο τους αλλά αδιαφορεί για τα ελληνόφωνα σχολεία των παιδιών τους, που κλείνουν.

Προβλέπεται η συμμετοχή εκλογέων χωρίς κανέναν δεσμό με τη χώρα και οι οποίοι δεν επηρεάζονται από τα εκλογικά αποτελέσματα, ενώ καταργείται και η αυτοπρόσωπη παρουσία των αποδήμων σε εκλογικό τμήμα, αφήνοντάς τους μόνο την επιλογή της επιστολικής ψήφου.

Αντίθετα, στους εκλογείς του εσωτερικού δίνονται και οι δύο δυνατότητες, κάτι που σημαίνει κατάτμηση του ενιαίου εκλογικού σώματος, πέραν του «σπασίματος» της ταυτόχρονης διαδικασίας. Επίσης, δεν διασφαλίζεται η ιδιωτικότητα της ψήφου, ενώ ο ρόλος των δικαστικών και εφορευτικών αποδίδεται σε υπαλλήλους ιδιωτικών εταιρειών κούριερ!

Ο Γ. Δελής έφερε πληθώρα παραδειγμάτων παρατυπιών, απατών και προβλημάτων από την πρακτική της επιστολικής ψήφου σε μια σειρά χώρες, όπως η Γερμανία, η Ελβετία και η Γαλλία, με περιστατικά που έφτασαν σε καταδίκες δικαστηρίων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ