Τρίτη 9 Γενάρη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗ ΠΟΛΕΜΟΣ - ΚΑΜΙΑ ΕΜΠΛΟΚΗ
ΛΙΒΑΝΟΣ - ΥΕΜΕΝΗ - ΙΡΑΚ - ΣΥΡΙΑ
Συνεχής και επικίνδυνη κλιμάκωση

Επιδεινώνονται μέρα με τη μέρα οι εχθροπραξίες στη μεθόριο Ισραήλ - Λιβάνου, καθώς μετά τη δολοφονία του στελέχους της Χαμάς Σαλάχ Αλ Αρούρι, στη Βηρυτό στις 2/1, χτες ο ισραηλινός στρατός δολοφόνησε με πύραυλο ανώτερο στέλεχος της Χεζμπολάχ στον νότιο Λίβανο, τον Ουισάμ Αλ Ταουίλ, υποδιοικητή της επίλεκτης ομάδας μαχητών της οργάνωσης Radwan, μαζί με άλλον έναν μαχητή της οργάνωσης.

Μετά και από αυτήν την επίθεση, η Χεζμπολάχ μετρά πάνω από 130 μαχητές της νεκρούς από τις 8 Οκτώβρη.

Την περασμένη βδομάδα, σε νέο διάγγελμά του ο γενικός γραμματέας της Χεζμπολάχ Χασάν Νασράλα προειδοποίησε το Ισραήλ να μην κλιμακώσει τις επιθέσεις εναντίον της οργάνωσης, διότι αν της κηρύξει πόλεμο τότε εκείνη «θα απαντήσει με κάθε διαθέσιμο όπλο και μέσο, χωρίς όριο στην επιλογή στόχων εναντίον της γειτονικής χώρας». Επίσης, διαβεβαίωσε ότι η Χεζμπολάχ έχει στις πρώτες της προτεραιότητες τη μη διακύβευση της εθνικής ασφάλειας του Λιβάνου.

Χτες πάντως και ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου επανέλαβε τις απειλές κατά της Χεζμπολάχ, στη διάρκεια επίσκεψής του στη βόρεια πόλη Κιριάτ Σμονά, επαναλαμβάνοντας ότι η χώρα του είναι «έτοιμη για πόλεμο» με τη λιβανέζικη οργάνωση.

Της δολοφονίας του επίλεκτου στελέχους της Χεζμπολάχ χτες από τον ισραηλινό στρατό, είχε προηγηθεί επίθεση με αντιαρματικό πύραυλο στην Κιριάτ Σμονά.

Το ίδιο 24ωρο ο Λιβανέζος πρωθυπουργός, Νατζίμπ Μικάτι, μιλώντας στο αραβικό δίκτυο «Al Hurra» επιβεβαίωσε το διπλωματικό παζάρι μεταξύ ΗΠΑ, Λιβάνου και Ισραήλ με στόχο την εκτόνωση της έντασης στον νότιο Λίβανο, συνδέοντάς το με την απόφαση 1701 του ΟΗΕ (μετά τον πόλεμο Ισραήλ - Λιβάνου το 2006), τις εξελίξεις στη Γάζα και την ανάσχεση των ισραηλινών επιθέσεων. Ο ίδιος τόνισε πως αυτά τα θέματα θα τα συζητήσει ξανά με τον ειδικό απεσταλμένο του Προέδρου Μπάιντεν, Εϊμος Χοκστάιν, που αναμένεται εκ νέου στη Βηρυτό τις επόμενες μέρες.

Σήμερα αναμένεται στον Λίβανο, μετά την επίσκεψή της στο Ισραήλ, και η Γερμανίδα υπουργός Εξωτερικών Αναλένα Μπέρμποκ, η οποία χτες δήλωσε ότι θα μεταφέρει ισραηλινή πρόταση για ανάπτυξη γερμανικών στρατευμάτων στη λιβανέζικη πλευρά των συνόρων με το Ισραήλ.

Οργή στο Ιράκ για την επιδρομή των ΗΠΑ

Το ίδιο διάστημα, οι τελευταίες αεροπορικές επιδρομές των ΗΠΑ κατά σιιτικών πολιτοφυλακών στο Ιράκ, με αφορμή τις επιθέσεις που δέχονται αμερικανικά στρατεύματα σε ιρακινές βάσεις (παρά τις προειδοποιήσεις της ιρακινής κυβέρνησης), ενισχύουν τις τεταμένες σχέσεις μεταξύ Ουάσιγκτον και Βαγδάτης.

Ο Ιρακινός πρωθυπουργός Μοχάμεντ Σία Αλ Σουντάνι δήλωσε την Παρασκευή ότι η κυβέρνησή του θα προχωρήσει στη συγκρότηση επιτροπής που θα προετοιμάσει τις ρυθμίσεις και τη διαδικασία για τη «μόνιμη διάλυση» της κατοχικής αποστολής του «διεθνούς συνασπισμού» των ΗΠΑ στο Ιράκ, που δημιουργήθηκε υπό την ηγεσία των ΗΠΑ κατά την ιμπεριαλιστική επίθεση του 2003.

Την Πέμπτη είχε σημειωθεί επίθεση μη επανδρωμένου αεροσκάφους στο αρχηγείο της σιιτικής πολιτοφυλακής που συνεργάζεται με τον ιρακινό στρατό, «Μονάδες Λαϊκής Κινητοποίησης» στην Ανατολική Βαγδάτη, με αποτέλεσμα τον θάνατο τριών ατόμων, μεταξύ τους και ενός διοικητή του κινήματος αντίστασης «Νουτζάμπα», που διατηρεί στενές σχέσεις με τη Χεζμπολάχ.

Χτες ο εκπρόσωπος του ιρανικού υπουργείου Εξωτερικών Νάσερ Καναάνι επικρότησε την αντίδραση της ιρακινής κυβέρνησης, εκφράζοντας την πεποίθηση ότι οι ιρακινές δυνάμεις έχουν «το κύρος και την ισχύ που απαιτούνται για να εγγυηθούν την ασφάλεια». Και πρόσθεσε: «Ηρθε η ώρα να φύγει η Ουάσιγκτον από το Ιράκ».

Και νέα ισραηλινή επίθεση στη Συρία

Χτες το βράδυ ο ισραηλινός στρατός προχώρησε σε μία ακόμα επίθεση σε συριακό έδαφος, με στόχο ανώτερο στέλεχος της Χαμάς.

«Ο στρατός εξόντωσε τον Χασάν Χακάσα στην Μπέιτ Τζεν της Συρίας. Ηταν σημαντικό στέλεχος, υπεύθυνο για τις ρουκέτες που εκτόξευσε τις τελευταίες βδομάδες η Χαμάς από συριακό έδαφος εναντίον του Ισραήλ», ανέφερε ανακοίνωση του ισραηλινού στρατού, προσθέτοντας ότι θεωρεί τη Συρία «υπεύθυνη για κάθε δραστηριότητα» που προέρχεται από την επικράτειά της.

Σταματά τον ελλιμενισμό στο Ισραήλ η COSCO

Οι επιθέσεις των Χούθι στην Ερυθρά Θάλασσα εναντίον εμπορικών πλοίων ισραηλινών συμφερόντων ή σκαφών που ελλιμενίζονται σε λιμάνια του Ισραήλ, σε αντίδραση στην αιματοχυσία στη Γάζα, αυξάνουν την ένταση στην ευρύτερη περιοχή. Λόγω αυτής της κατάστασης, που εντείνει και το ενδεχόμενο επέμβασης των ΗΠΑ στην Υεμένη, ο κινεζικός κολοσσός COSCO ανακοίνωσε χτες ότι σταματά τη διέλευση πλοίων του από λιμάνια του Ισραήλ.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ