Τρίτη 9 Γενάρη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΕΕ ΓΙΑ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΤΙΚΟ
Ενισχύονται η καταστολή και το σύγχρονο δουλεμπόριο

Ενίσχυση της καταστολής στα σύνορα, διαμόρφωση «νόμιμων εναλλακτικών λελογισμένης μετανάστευσης», για την εισαγωγή πάμφθηνου εργατικού δυναμικού χωρίς δικαιώματα με τη λειτουργία του απαραίτητου μηχανισμού των λεγόμενων επιστροφών, δηλαδή του διωγμού των «πλεοναζόντων» ξεριζωμένων - θυμάτων των ιμπεριαλιστικών πολέμων από την ΕΕ, με καλύτερη συνεργασία με την Τουρκία, όπως και παρέκκλιση από τις συνήθεις διαδικασίες ασύλου, είναι οι «ευρωπαϊκές λύσεις στην κοινή πρόκληση της μετανάστευσης» που παρουσιάστηκαν χτες σε εκδήλωση στο υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου από τον πρωθυπουργό, Κυρ. Μητσοτάκη, τον αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μ. Σχοινά, την επίτροπο Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ, Ιλβα Γιόχανσον, και τον υπουργό Μετανάστευσης - Ασύλου, Δ. Καιρίδη.

Στην τοποθέτησή του ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στις «επιτυχίες της ελληνικής κυβέρνησης στη μεταναστευτική πολιτική το 2023», με ανοιχτή την «πληγή» του πολύνεκρου ναυαγίου της Πύλου. Εκανε λόγο για ένα «φλέγον, διαχρονικά επίκαιρο ζήτημα», του οποίου «η διαχείριση θα κρίνει την αξιοπιστία της ΕΕ και την πορεία της ευρωπαϊκής ιδέας». Ανέφερε ότι «το Μεταναστευτικό μπορεί να συμβάλει στην ανάπτυξη του τόπου», λέγοντας ότι με «νόμιμες εναλλακτικές λελογισμένης μετανάστευσης» μπορούν να καλύπτονται «κενά εργατικών θέσεων» στη χώρα μας, δηλαδή να εφαρμοστεί και στην Ελλάδα η γνωστή τακτική ευρωπαϊκών κρατών, του ανοιγοκλεισίματος της στρόφιγγας, ανάλογα με τις εκάστοτε ανάγκες της καπιταλιστικής αγοράς για εργατικό δυναμικό χωρίς δικαιώματα. Γι' αυτό η κυβέρνηση προωθεί τις διακρατικές συμφωνίες που νομιμοποιούν το σύγχρονο δουλεμπόριο.

Ο πρωθυπουργός ισχυρίστηκε ότι «με νόμιμες, ευρωπαϊκές διαδικασίες αντιμετωπίσαμε τις παράνομες διακινήσεις ανθρώπων», εξαίροντας την πολιτική της καταστολής, των φραχτών και της FRONTEX, την οποία υπερασπίστηκε. Σε μια προσπάθεια να εξωραΐσει και το δράμα των εγκλωβισμένων στην χώρα μας, ο Κυρ. Μητσοτάκης έκανε λόγο για «σύγχρονες και καλά οργανωμένες δομές στα νησιά», ενώ «περηφανεύτηκε» για τη «μείωση ροών χάρη στην καλύτερη συνεργασία με την Τουρκία». Οσο για το νέο Σύμφωνο, ισχυρίστηκε ότι η ΕΕ «εξοπλίζεται με εργαλεία για την επίλυση του προβλήματος», δηλαδή με νέα κατασταλτικά μέσα και ενίσχυση των ήδη υπαρχόντων, ενώ πανηγύρισε και για τον «θεσμοθετημένο μηχανισμό αλληλεγγύης και αναγνώρισης της προσπάθειας εργαλειοποίησης από άλλες χώρες».

Μιλώντας για τις λεπτομέρειες του αντιδραστικού Συμφώνου για τη Μετανάστευση και το Ασυλο, ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μ. Σχοινάς αναφέρθηκε στον πρωταγωνιστικό ρόλο της κυβέρνησης στον λεγόμενο «μηχανισμό αλληλεγγύης», ο οποίος προβλέπει ότι σε αιφνίδια αύξηση μεταναστευτικών ροών η ΕΕ θα προχωρά στην «προσωρινή» παρέκκλιση από τις συνήθεις διαδικασίες ασύλου, δηλαδή διαδικασίες - εξπρές, υποβαθμισμένες, που θα καταργούν ουσιαστικά τη Συνθήκη της Γενεύης για τους Πρόσφυγες. Αναφέρθηκε επίσης στον έλεγχο (screening) που είναι η συλλογή βιομετρικών δεδομένων, έλεγχοι υγείας και ασφάλειας, για διάστημα έως 7 ημερών, που φέρνει διαλογή και απελάσεις για όσους δεν πληρούν τις «προϋποθέσεις» εισόδου στην ΕΕ. Παράλληλα, για τη διαχείριση του ασύλου και της μετανάστευσης προβλέπεται η λεγόμενη υποχρεωτική αλληλεγγύη για τις χώρες της ΕΕ που αναγνωρίζονται ως χώρες που υφίστανται μεταναστευτικές πιέσεις, επιτρέποντας στα άλλα κράτη - μέλη να επιλέξουν μεταξύ της μετεγκατάστασης των αιτούντων άσυλο στο έδαφός τους και της οικονομικής συνεισφοράς, για να μη δέχονται πρόσφυγες και μετανάστες και να χτίζονται από ένα κοινό ταμείο «φυλακές» της ΕΕ στα εξωτερικά σύνορα, όπως και στη χώρα μας. Μάλιστα, εξήρε τη χρησιμότητα των κλειστών κέντρων για τους ξεριζωμένους, τα οποία φτιάχτηκαν με χρήματα της ΕΕ και όπου οι κατατρεγμένοι στερούνται την ελευθερία τους.

Η Ι. Γιόχανσον αναφέρθηκε στον αριθμό των εργατικών χεριών που χρειάζεται η ΕΕ, λέγοντας ότι η μείωση των εργατικών χεριών στις χώρες της ΕΕ είναι κατά 1 εκατ. άτομα τον χρόνο, κάνοντας λόγο για αύξηση της «νόμιμης μετανάστευσης» και προσθέτοντας ότι «πρέπει να δούμε ποιοι μπορούν να μείνουν και ποιοι να επιστρέψουν». Ο Δ. Καιρίδης τόνισε ότι «το σύστημα προϋποθέτει και επιστροφές» και «όποιος έρχεται στην Ευρώπη δεν σημαίνει και ότι θα μένει στην Ευρώπη», αναφερόμενος στον μηχανισμό των λεγόμενων επιστροφών. Επιβεβαιώνοντας δε τη σύμπλευση στη διαχείριση όλων των αστικών δυνάμεων και κυβερνήσεων της ΕΕ στο Μεταναστευτικό, σημείωσε χαρακτηριστικά: «Εμείς από την κεντροδεξιά, εκείνη (σ.σ. η Ι. Γιόχανσον) από την παραδοσιακή σουηδική σοσιαλδημοκρατία, συναντιόμαστε ρεαλιστικά, αποτελεσματικά στις λύσεις που χρειαζόμαστε».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Επιτυχίες(2023-10-18 00:00:00.0)
Παζάρια και ανταγωνισμοί, με την κυβέρνηση στην πρώτη γραμμή(2023-10-07 00:00:00.0)
Προς «επικαιροποίηση» η αντιδραστική Κοινή Δήλωση ΕΕ - Τουρκίας(2023-09-29 00:00:00.0)
Επιβεβαίωσαν τη συνέχιση της επικίνδυνης πολιτικής εγκλωβισμού και καταστολής(2019-12-06 00:00:00.0)
Συνάντηση για Μεταναστευτικό και «μεταρρυθμίσεις»(2018-06-27 00:00:00.0)
Ο νέος πιλότος της αντίδρασης(2004-11-16 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ