Τρίτη 9 Γενάρη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΓΧΩΡΙΑ ΣΟΣΙΑΛΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Ενταξη στους ευρωσοσιαλιστές ζητάνε στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ

Την αποχώρηση του ΣΥΡΙΖΑ απ' την ομάδα της «ευρωπαϊκής αριστεράς» και την ένταξή του στην ευρωομάδα των σοσιαλδημοκρατών (όπου ήδη ο ΣΥΡΙΖΑ συμμετέχει ως «παρατηρητής») ζητούν με επιστολή τους τα στελέχη του κόμματος Κ. Ζαχαριάδης, Γ. Ραγκούσης και Θ. Θεοχαρόπουλος, ενόψει των ευρωεκλογών και πάντα στο πλαίσιο των διεργασιών αναμόρφωσης της σοσιαλδημοκρατίας σε εγχώριο και ευρωπαϊκό επίπεδο.

«Τώρα είναι η ώρα ο ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία να κάνει μία μεγάλη επιλογή. Να αποφασίσει καθαρά ότι στοχεύει να αποτελέσει το κόμμα της μεγάλης Κεντροαριστεράς, τον κύριο εκφραστή της μεγάλης Προοδευτικής Παράταξης στη χώρα μας», αναφέρουν τα στελέχη που υπογράφουν την επιστολή, ενώ υποστηρίζουν πως «δεν είμαστε πια ούτε στο 2004, όταν ιδρύθηκε το Κόμμα της Ευρωπαϊκής Αριστεράς ούτε στα χρόνια των μνημονίων. Εχει επίσης αλλάξει πλέον και η γεωγραφία μέσα στην ευρωπαϊκή κεντροαριστερά. Τα παραδείγματα της Ισπανίας και της Πορτογαλίας είναι ενδεικτικά. Συνεπώς, μας ενδιαφέρει μια ισχυρή Κεντροαριστερά, πολιτικός αντίπαλος και αντίβαρο στη Δεξιά και τις πολιτικές της, στην Ελλάδα και την Ευρώπη. Η μάχη των επόμενων ευρωπαϊκών κι εθνικών εκλογών δεν θα κριθεί στο έδαφος της ριζοσπαστικής Αριστεράς, αλλά στο έδαφος της Κεντροαριστεράς», επιβεβαιώνοντας περίτρανα ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει μετατραπεί προ πολλού σε μια ακόμα εκφυλισμένη μορφή της σοσιαλδημοκρατίας για την υπεράσπιση της καπιταλιστικής εξουσίας.

Η Κουμουνδούρου, όπως αναμενόταν εξάλλου, έσπευσε να αποκηρύξει ένα τέτοιο ενδεχόμενο, δίχως ωστόσο να προβάλει καμία διαφωνία επί της ουσίας. Οπως ανέφεραν πηγές της Κουμουνδούρου, «ο ΣΥΡΙΖΑ έχει τοποθετηθεί ξεκάθαρα ότι θέλει να παραμείνει ηγέτιδα δύναμη στην ευρωπαϊκή αριστερά και να μην απεμπολήσει τον ρόλο του αυτό. Και να ενισχύσει το θετικό αφήγημα για τη σύγχρονη κυβερνητική αριστερά, που θα κριθεί και στις ευρωεκλογές. Πρόκειται δηλαδή και για πολιτική και ιδεολογική ταυτότητα την οποία δεν εγκαταλείπει, ούτε χαρίζει».

Ταυτόχρονα, στελέχη όπως ο ευρωβουλευτής Κ. Αρβανίτης εξέφρασαν την ενόχλησή τους, διαμηνύοντας ο ίδιος ότι «δεν χωράω σε κάτι τέτοιο». Κριτική στην πρόταση των τριών άσκησε και το ΠΑΣΟΚ, με τον κοινοβουλευτικό του εκπρόσωπο, Δ. Μάντζο, να δηλώνει στον «Real fm»: «Οι ευρωομάδες συναπαρτίζονται από κόμματα με ίδιες αρχές και αξίες που ενώνονται γύρω από έναν κοινό σκοπό. Δεν είναι ξενοδοχεία για να βρεις δωμάτιο ή να στεγαστείς προσωρινά».

Βλέπει «θετική ατζέντα» Ελλάδας - Τουρκίας ο Κασσελάκης

Να υπερθεματίσει για το κλίμα εφησυχασμού που καλλιεργεί η κυβέρνηση στον λαό έσπευσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Στ. Κασσελάκης, ο οποίος κατά την επίσκεψή του στο Φανάρι και τη συνάντηση με τον δήμαρχο Κωνσταντινούπολης, Ε. Ιμάμογλου, δήλωσε: «Είμαστε ως αξιωματική αντιπολίτευση, και εγώ προσωπικά, υπέρ του θετικού διαλόγου, της θετικής ατζέντας, μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας και όλης της προσπάθειας την οποία κι εσείς υποστηρίζετε για ειρήνη μεταξύ των δύο λαών».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ