Τρίτη 9 Γενάρη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗ ΠΟΛΕΜΟΣ - ΚΑΜΙΑ ΕΜΠΛΟΚΗ
ΚΑΤΕΧΟΜΕΝΗ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗ - ΙΣΡΑΗΛ
Ξεπέρασαν τους 23.000 οι νεκροί στη Γάζα, πάνω από 8.000 οι αγνοούμενοι

«Πιο ήπια φάση» ανακοινώνει προκλητικά ο κατοχικός στρατός την ώρα που κλιμακώνει το μακελειό

Copyright 2024 The Associated

Τη σφαγή δίχως τέλος εναντίον των Παλαιστινίων συνεχίζει επί 94 μέρες ο ισραηλινός κατοχικός στρατός, με επιθέσεις σε όλη τη Λωρίδα της Γάζας, ενώ την ίδια ώρα η ισραηλινή προπαγάνδα κάνει προκλητικά λόγο για πέρασμα σε «νέα, πιο ήπια φάση» των επιδρομών στον παλαιστινιακό θύλακα.

Οι νεκροί Παλαιστίνιοι έφτασαν στους 23.084, ανακοίνωσε χτες το παλαιστινιακό υπουργείο Υγείας στη Γάζα, και οι τραυματίες τους 58.926.

Μόνο μέσα στο τελευταίο 24ωρο, οι νεκροί αυξήθηκαν κατά 249 και οι τραυματίες κατά 510.

Πάνω από 8.000 είναι οι αγνοούμενοι, η μεγάλη πλειοψηφία των οποίων είναι θαμμένοι κάτω από τα ερείπια.

Την ίδια ώρα συνεχίζονται οι σφοδρές μάχες και η αντίσταση Παλαιστίνιων μαχητών. Χαρακτηριστικά, σύμφωνα με την ισραηλινή εφημερίδα «Haaretz», μόνο μέσα στο τελευταίο 24ωρο τραυματίστηκαν πάνω από 103 Ισραηλινοί στρατιώτες.

Κι ενώ κλιμακώνεται το μακελειό, η ισραηλινή προπαγάνδα - σε συντονισμό με τα κροκοδείλια δάκρυα για τους αμάχους από τις ΗΠΑ και άλλους συμμάχους του Ισραήλ - καλλιεργεί μια ψεύτικη εικόνα «πιο ήπιας» σφαγής.

Ετσι, ο εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού, Ντ. Χαγκάρι, μιλώντας χτες στην αμερικανική εφημερίδα «New York Times» ισχυρίστηκε ότι οι ισραηλινές επιχειρήσεις έχουν μπει τάχα σε νέα, λιγότερο εντατική φάση, με πιο «στοχευμένες επιθέσεις» αντί για επιχειρήσεις ευρείας κλίμακας, ενώ πρόσθεσε πως θα συνεχιστεί η μείωση του αριθμού στρατιωτών στη Λωρίδα της Γάζας.

Εντείνονται οι επιθέσεις σε περιοχές νοσοκομείων και αμάχων

Την ίδια ώρα με τη σφαγή, ολοένα και πιο τραγική γίνεται η κατάσταση των επιζώντων από τις ισραηλινές επιθέσεις.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) και ΜΚΟ όπως οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα απαίτησαν το σταμάτημα των επιθέσεων σε περιοχές αμάχων και σε νοσοκομεία.

Ο ΠΟΥ ανακοίνωσε ότι εδώ και 12 μέρες έχει να μεταφέρει αποστολές υγειονομικού υλικού στη βόρεια Γάζα, λόγω των εμποδίων από τον ισραηλινό στρατό. Αντίστοιχα, ΜΚΟ ανακοινώνουν ότι σταματούν τις αποστολές στη βόρεια Γάζα λόγω των ισραηλινών επιθέσεων, καθώς και στο μοναδικό νοσοκομείο της κεντρικής Γάζας, Αλ Ακσα, επειδή κινδυνεύουν άμεσα οι ζωές των υγειονομικών.

Ο γενικός διευθυντής του ΠΟΥ, Τέντρος Αντάνομ Γκεμπρεγέσους, δήλωσε «σοκαρισμένος από την κλίμακα των υγειονομικών αναγκών και της καταστροφής στη βόρεια Γάζα». «Περαιτέρω καθυστερήσεις θα οδηγήσουν σε περισσότερο θάνατο και οδύνη για τόσο πολλούς ανθρώπους», τόνισε.

Το προσωπικό του ΠΟΥ και του Γραφείου Συντονισμού Ανθρωπιστικών Υποθέσεων του ΟΗΕ (OCHA) κατήγγειλαν ότι αγνοείται η τύχη εδώ και μέρες εκατοντάδων ασθενών και μελών του προσωπικού του Νοσοκομείου Αλ Ακσα, που αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν το κτίριο δίχως να είναι γνωστό τι απέγιναν στη συνέχεια.

Μεταξύ πολλών άλλων βομβαρδισμών, την Κυριακή ο κατοχικός στρατός βομβάρδισε και μια τετραώροφη πολυκατοικία, στην οποία είχαν καταφύγει εκατοντάδες πρόσφυγες από τον καταυλισμό Τζαμπαλίγια (που βομβαρδίζεται επί μήνες), με αποτέλεσμα να θαφτούν ζωντανοί ή να σκοτωθούν αμέσως πάνω από 70 άνθρωποι και πολλές δεκάδες να τραυματιστούν.

Οδηγούν τους Παλαιστίνιους στη λιμοκτονία

Η ισραηλινή οργάνωση B'Tselem (Ισραηλινό Κέντρο για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα στα Κατεχόμενα Εδάφη) κατήγγειλε την κυβέρνηση Νετανιάχου ότι οδηγεί τον Παλαιστινιακό λαό στη λιμοκτονία, τονίζοντας πως ο λιμός στη Γάζα δεν είναι «υποπροϊόν του πολέμου, αλλά άμεσο αποτέλεσμα της δεδηλωμένης πολιτικής του Ισραήλ».

«Οι εικόνες παιδιών που επαιτούν για λίγα τρόφιμα και ο πεινασμένος κόσμος που περιμένει σε τεράστιες ουρές για συσσίτιο ή ορμάει σε φορτηγά είναι ήδη αδιανόητες. Ο τρόμος εντείνεται λεπτό προς λεπτό και ο κίνδυνος θανάτου από πείνα πραγματικός», αναφέρει.

Η δε οργάνωση Gisha (Νομικό Κέντρο για την Ελευθερία της Κίνησης) ανακοίνωσε χτες ότι μετά την έναρξη του πολέμου εισήλθαν στη Γάζα «μόνο 6.000 φορτηγά». Αυτό αντιστοιχεί στις εισόδους φορτηγών μόλις 12 ημερών από την περίοδο πριν από τις 7 Οκτώβρη.

Τα τελευταία στοιχεία του Παγκόσμιου Προγράμματος Τροφίμων του ΟΗΕ (WPF) αναφέρουν ότι πεινά πολύ πάνω από το 50% του πληθυσμού της Γάζας και ότι τουλάχιστον 9 στους 10 μπορεί να μην έχουν να φάνε ούτε μία μπουκιά ψωμί για ένα 24ωρο. Προειδοποιούν πως εάν δεν υπάρξει άμεση βελτίωση της κατάστασης η λιμοκτονία θα εκδηλωθεί ως τον Φλεβάρη.

Αυξάνονται οι νεκροί δημοσιογράφοι

Μεταξύ των εκατοντάδων θυμάτων που σκοτώθηκαν το Σαββατοκύριακο ήταν και άλλοι 2 δημοσιογράφοι, με το Ισραήλ να επιχειρεί συστηματικά να εξολοθρεύει κάθε φωνή που αποκαλύπτει το μακελειό.

Ο ένας από τους δύο νεκρούς, ο οποίος σκοτώθηκε σε βομβαρδισμό της νότιας πόλης Χαν Γιούνις, ήταν ο Χάμζα Νταχντούχ, μεγαλύτερος γιος του Ουαΐλ Νταχντούχ, που είναι επικεφαλής του γραφείου του «Al Jazeera» στη Γάζα και έχασε πριν από λίγους μήνες πάνω από τα μισά μέλη της οικογένειάς του.

Χτες το απόγευμα ανακοινώθηκε ο θάνατος άλλων 2 Παλαιστίνιων δημοσιογράφων.

Σύμφωνα με το «Al Jazeera», που επικαλείται στοιχεία από το Παλαιστινιακό Συνδικάτο Τύπου, από τις 7 Οκτώβρη έχουν σκοτωθεί πάνω από 112 Παλαιστίνιοι δημοσιογράφοι και τραυματίστηκαν άλλοι 71.

Ισραηλινοί σχεδιασμοί για πόλεμο και κατοχή διαρκείας

Η δε ισραηλινή κυβέρνηση επαναλαμβάνει διαρκώς τα σχέδιά της για πόλεμο διαρκείας κατά των Παλαιστινίων.

Ο Ισραηλινός υπουργός Αμυνας, Γ. Γκάλαντ, δήλωσε στην εφημερίδα «Wall Street Journal» ότι οι επιχειρήσεις στη Λωρίδα της Γάζας θα είναι διαρκείας και «θα πάρουν καιρό». Υποστήριξε ότι η χώρα του δεν πολεμά «μόνο έναν εχθρό αλλά έναν άξονα», εκτοξεύοντας στη συνέχεια απειλές και έναντι του Ιράν, ενώ ανέφερε ότι «το Ιράν οικοδομεί στρατιωτική ισχύ πέριξ του Ισραήλ για να τη χρησιμοποιήσει εναντίον του».

Απείλησε δε και τον Λίβανο, δηλώνοντας ότι «οι ηγέτες της Χεζμπολάχ ξέρουν πως μπορούμε να αντιγράψουμε αυτό που συμβαίνει στη Γάζα και στη Βηρυτό». Επανέλαβε ότι αν και η προτεραιότητα του Ισραήλ δεν είναι επί του παρόντος ο Λίβανος, δεν θα διστάσει να κλιμακώσει και εκεί τη στρατιωτική «δράση».

Την περασμένη Πέμπτη, ο Γκάλαντ παρουσίασε το περίγραμμα του αρχικού ισραηλινού σχεδίου για την «επόμενη μέρα» της κατοχής στη Γάζα. Ετσι, ανέφερε ότι μετά τον πόλεμο στην περιοχή δεν θα υπάρχει «ούτε Χαμάς ούτε ισραηλινή πολιτική κυβέρνηση» στον παλαιστινιακό θύλακα, ξεκαθαρίζοντας παράλληλα ότι ο ισραηλινός στρατός θα διατηρήσει «ελευθερία δράσης» στη Λωρίδα της Γάζας, στο όνομα της αντιμετώπισης οποιασδήποτε «απειλής».

Ενδοαστικές αντιθέσεις στο Ισραήλ

Την ίδια ώρα, εντείνονται ενδοαστικές αντιθέσεις στο Ισραήλ, με αφορμή και την απόφαση του αρχηγού των Ενόπλων Δυνάμεων, Χ. Χαλεβί, να προχωρήσει στη συγκρότηση επιτροπής που θα εξετάσει τα λάθη που επέτρεψαν στις 7 Οκτώβρη τις επιθέσεις της Χαμάς στο νότιο Ισραήλ.

Η επιτροπή αυτή θεωρείται ότι μπορεί να αποδώσει ευθύνες στην κυβέρνηση Νετανιάχου.

Σε συνεδρίαση στις 4 Γενάρη, οι ακροδεξιοί υπουργοί Οικονομίας, Μπ. Σμότριτς, και Εθνικής Ασφάλειας, Ιταμάρ Μπεν Γβκιρ, καθώς και η υπουργός Πληροφοριών, Μίρι Ρεγκέβ, επιτέθηκαν στον Χαλεβί και τον υπουργό Αμυνας για τη διενέργεια έρευνας εν μέσω πολέμου.

Ο Μπένι Γκαντς, υπουργός άνευ Χαρτοφυλακίου, που παίρνει τις αποφάσεις για τα επόμενα στάδια του πολέμου με τον πρωθυπουργό και τον υπουργό Αμυνας, αντέτεινε ότι δεν είναι δουλειά των υπουργών να κρίνουν τις αποφάσεις του στρατηγού.

Η πολύωρη συνεδρίαση έληξε δίχως απόφαση για τις επόμενες φάσεις του πολέμου.

Χτες, ο Μπ. Σμότριτς επανήλθε στην απαίτησή του για διωγμό των Παλαιστινίων από τη Λωρίδα της Γάζας και την επαναφορά Εβραίων εποίκων και στρατευμάτων κατοχής.

Σε αυτό το φόντο, εντείνονται διαδηλώσεις με αίτημα την παραίτηση του πρωθυπουργού Μπ. Νετανιάχου και τη διεξαγωγή εκλογών. Χιλιάδες άτομα διαδήλωσαν το Σάββατο σε πολλές πόλεις και στην Ιερουσαλήμ, φθάνοντας έξω από την κατοικία του πρωθυπουργού, παρά τα αυστηρά αστυνομικά μέτρα, ενώ πλήθος διαδηλωτών συγκεντρώθηκε και χτες έξω από το Κοινοβούλιο (Κνέσετ) απαιτώντας πρόωρη προσφυγή στις κάλπες.

Ο ηγέτης του αντιπολιτευόμενου κόμματος «Υπάρχει Μέλλον» και πρώην πρωθυπουργός, Γ. Λαπίντ, κάλεσε χτες τον Μπ. Γκαντς (που ηγείται του κόμματος Εθνική Ενότητα) και άλλα στελέχη της κυβέρνησης πολέμου (Γκιντόν Σα'αρ, Γκάντι Εϊζενκοφ) να παραιτηθούν, λέγοντας ότι «δεν έχει η κυβέρνηση τα προσόντα να ηγηθεί του πολέμου», «ούτε ο Νετανιάχου έχει τα προσόντα να ηγηθεί της χώρας».

«Εδώ δεν πρόκειται για κυβέρνηση ενότητας, ούτε για κυβέρνηση έκτακτης ανάγκης. Δεν σώζουν το κράτος του Ισραήλ αλλά τον Νετανιάχου», δήλωσε ο Λαπίντ.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ