Τρίτη 9 Γενάρη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΕΡΙΟΔΕΙΑ ΤΟΥ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΥ ΥΠΕΞ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ
Στο επίκεντρο ο «ζωτικός ρόλος» της Τουρκίας

Μέλι για τον «ζωτικό ρόλο» της Τουρκίας έσταξε ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Αντονι Μπλίνκεν, που στο πλαίσιο της πολυήμερης περιοδείας του στην ευρύτερη περιοχή μας (4-11/1), το Σάββατο είχε - όπως τόνισε ο ίδιος - «μια πολύ παραγωγική μέρα συναντήσεων σε Ελλάδα και Τουρκία», κατά τις οποίες συζήτησαν για τη «ΝΑΤΟική μας Συμμαχία», ιεραρχώντας δηλαδή τη σφυρηλάτηση της συνοχής στη λυκοσυμμαχία.

Αναφερόμενος στο περιεχόμενο των επαφών του στην Κωνσταντινούπολη - όπου, πριν φτάσει στη Σούδα, ο Αμερικανός ΥΠΕΞ συνάντησε τον Πρόεδρο αλλά και τον ΥΠΕΞ της Τουρκίας - ανέδειξε ότι ο νέος πόλεμος στη Μέση Ανατολή αναβάθμισε και το αλισβερίσι με την τουρκική αστική τάξη. «Εστιάσαμε εκτενώς στο τι μπορεί να κάνει η Τουρκία, χρησιμοποιώντας την επιρροή της και τους δεσμούς της, για να αποτρέψει την εξάπλωση της σύγκρουσης στη Μέση Ανατολή», εξήγησε, ενώ δεν παρέλειψε να θίξει και τον ρόλο που η Αγκυρα μπορεί να αναλάβει στις μεταπολεμικές ισορροπίες, τον «ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει η Τουρκία την επόμενη μέρα για τη Γάζα όσον αφορά τα απαιτητικά ζητήματα της διακυβέρνησης υπό την ηγεσία των Παλαιστινίων, της ασφάλειας, της ανοικοδόμησης», συνολικά για όσα μπορεί να κάνει «με άλλους για να προσπαθήσει να παράγουν πιο διαρκή ειρήνη και ασφάλεια στην περιοχή».

Μιλώντας για τα συνολικότερα σχέδια στο Μεσανατολικό και γενικά στην περιφέρεια, ο Μπλίνκεν είπε ότι οι συζητήσεις με εταίρους και συμμάχους «δεν είναι απαραίτητα εύκολες συζητήσεις. Υπάρχουν διαφορετικές προοπτικές, διαφορετικές ανάγκες, διαφορετικές απαιτήσεις». Απαντώντας δε σε νέο ερώτημα για τις συνομιλίες στην Τουρκία, υπογράμμισε: «Από τις συνομιλίες μας σήμερα είναι ξεκάθαρο ότι η Τουρκία είναι έτοιμη να διαδραματίσει θετικό, παραγωγικό ρόλο στο έργο που πρέπει να γίνει την επομένη της λήξης της σύγκρουσης, καθώς και ευρύτερα στην προσπάθεια εύρεσης ενός μονοπατιού για βιώσιμη ειρήνη και ασφάλεια (...) Δεν μπορώ να υπεισέλθω σε λεπτομέρειες εκτός από το να πω και πάλι ότι είναι ξεκάθαρα έτοιμοι να παίξουν έναν παραγωγικό ρόλο», για να καταλήξει ότι οι Τούρκοι «είναι επίσης προετοιμασμένοι να χρησιμοποιήσουν τους δεσμούς, την επιρροή που έχουν, τις σχέσεις που έχουν με ορισμένους από τους κρίσιμους παράγοντες και μερικές από τις κρίσιμες χώρες της περιοχής, για να κάνουν ό,τι είναι δυνατόν ώστε να υπάρξει αποκλιμάκωση και να αποτραπεί η επέκταση της σύγκρουσης. Η Τουρκία μπορεί να παίξει έναν πραγματικά ζωτικό ρόλο σε αυτό. Αυτό ήταν ένα μεγάλο μέρος της συζήτησής μας σήμερα. Εχουν ξεκάθαρα κοινό ενδιαφέρον μαζί μας να κάνουν ακριβώς αυτό, και είμαι βέβαιος σε αυτές τις συζητήσεις ότι θα καταβάλουν κάθε δυνατή προσπάθεια».

«Κλειδί» οι «κοινές προτεραιότητες στο ΝΑΤΟ»

Στις συναντήσεις του με Ερντογάν και Φιντάν, ο Μπλίνκεν συζήτησε και την πορεία επικύρωσης της ένταξης της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, όπως άλλωστε και «τις ευρωπαϊκές προτεραιότητες ασφάλειας, συμπεριλαμβανομένης της υπεράσπισης της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας της Ουκρανίας», σύμφωνα με την ανακοίνωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ. Ειδικά με τον Φιντάν συζήτησαν «κοινές προτεραιότητες, ως Σύμμαχοι στο ΝΑΤΟ». Ξεχωριστό θέμα αποτέλεσε η «ενίσχυση του εμπορίου και των επενδύσεων μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και της Τουρκίας», με όλο και περισσότερους τομείς να συγκεντρώνουν το ενδιαφέρον επενδυτών και από τις δύο πλευρές για νέες κοινές μπίζνες.

Σημειωτέον, το επόμενο διάστημα θα βρεθούν στην Τουρκία για επίσημες επαφές και οι Πρόεδροι της Ρωσίας, Βλ. Πούτιν, και του Ιράν, Εμπρ. Ραϊσί.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ