Παρασκευή 8 Μάρτη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΔΙΗΜΕΡΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΟΥ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΟΥ ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΥ ΗΠΑ - ΤΟΥΡΚΙΑΣ
Προσδοκίες των ΗΠΑ για αξιοποίηση της «επιρροής» και του «βάρους» της Τουρκίας

Στην Ουάσιγκτον έφτασε χτες ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Χακάν Φιντάν, ώστε να συμπροεδρεύσει με τον Αμερικανό ομόλογό του, Αντονι Μπλίνκεν, σε συνεδρίαση του Στρατηγικού Μηχανισμού Διαλόγου που έχουν συστήσει οι δύο χώρες.

Ενόψει της επίσκεψης ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Αγκυρα, Τζεφ Φλέικ, σε πρόσφατο άρθρο του τόνισε για την Τουρκία ότι «προσβλέπουμε στην αξιοποίηση της επιρροής, των ιστορικών δεσμών και του οικονομικού της βάρους σε πολλές γωνιές του κόσμου, όπου η Τουρκία έχει μοναδικές ικανότητες στο να συνδιαλέγεται με αντιπάλους μας σε μέρη και με τρόπους όπου εμείς απλώς αδυνατούμε. Επίσης, έχει αποδείξει ότι αποτελεί βιώσιμη εναλλακτική έναντι της Κίνας στην υποσαχάρια Αφρική και στην Κεντρική Ασία, για χώρες που επιθυμούν υψηλής ποιότητας υποδομές χωρίς να πέσουν στην αντίστοιχη παγίδα χρέους (...) Νομίζω ότι βλέπουμε πολύ καλύτερη συνεργασία εκεί». Αναφορικά δε με πεδία στα οποία παραμένουν σοβαρές διαφωνίες (π.χ. Συρία, αντιμετώπιση των YPG και PKK), ο Φλέικ είπε ότι «προφανώς βλέπουμε τα πράγματα διαφορετικά από ορισμένες απόψεις, αλλά τα συμφέροντά μας ευθυγραμμίζονται όταν πρόκειται να νικήσουμε» και κατέληξε ότι «προσπαθούμε να αξιοποιήσουμε τους τομείς στους οποίους έχουμε συλλογικά συμφέροντα, παρά τις κάποιες διαφορές που έχουμε εκεί».

Τουρκικά ΜΜΕ μετέδωσαν ανώνυμες εκτιμήσεις Αμερικανού ανώτερου αξιωματούχου σύμφωνα με τις οποίες «αυτή θα είναι πιθανώς η πιο ουσιαστική και πιο θετική συνεδρίαση του Στρατηγικού Μηχανισμού που είχαμε εδώ και χρόνια», για τις επερχόμενες συνομιλίες. Στην ατζέντα του Μηχανισμού, συνέχιζαν τα ίδια δημοσιεύματα, θα είναι φυσικά και «το θετικό πνεύμα μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας, οι εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο, η Κύπρος, η ειρηνευτική διαδικασία μεταξύ Αρμενίας και Αζερμπαϊτζάν, η Συρία, η Υεμένη και η Λιβύη».

Τουρκικές διπλωματικές πηγές σημείωναν στη «Χουριέτ» ότι ο Φιντάν «θα μεταφέρει τις προσδοκίες της Αγκυρας σχετικά με τον αγώνα κατά του PKK/YPG και του FETΟ», εστιάζοντας και στις τουρκικές προσδοκίες να πάψει κάθε περιορισμός στις διμερείς πωλήσεις όπλων, με το επιχείρημα ότι «αυτό έχει μεγάλη σημασία για την ασφάλεια της νότιας πτέρυγας του ΝΑΤΟ», όπως ανέφεραν οι ίδιες πηγές.

Στο μεταξύ ο Φιντάν βρίσκεται στις ΗΠΑ λίγα 24ωρα αφότου στην αμερικανική πρωτεύουσα βρέθηκε και ο επικεφαλής των τουρκικών Μυστικών Υπηρεσιών, Ιμπραχίμ Καλίν.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ