Παρασκευή 8 Μάρτη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΕΛΣΤΑΤ
Κάτω από τις προβλέψεις τα στοιχεία για την ανάπτυξη

Επιβράδυνση της ανάπτυξης για το 2023 δείχνουν τα - προσωρινά - στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ που ανακοινώθηκαν χτες. Σύμφωνα με αυτά, η οικονομία αναπτύχθηκε με ρυθμό 2% το 2023, με την επίδοση του 4ου τριμήνου στο 1,2% σε ετήσια βάση, σημαντικά χαμηλότερο ρυθμό απ' όσα προβλέπονταν στον προϋπολογισμό του 2024 που κάνει λόγο για άνοδο του ΑΕΠ 2,4%, αλλά και τις εκτιμήσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για ρυθμό ανάπτυξης στο 2,2%. Σημειώνεται ότι για το 2024 η κυβέρνηση βασίζει τον σχεδιασμό της σε ρυθμό ανόδου του ΑΕΠ κατά 2,9%.

Σε ετήσια βάση, η συνολική τελική καταναλωτική δαπάνη παρουσίασε αύξηση κατά 1,8% σε σχέση με το 4o τρίμηνο του 2022, «στηρίζοντας» ουσιαστικά και την όποια ανάπτυξη από την αφαίμαξη του λαϊκού εισοδήματος, οι ακαθάριστες επενδύσεις παγίου κεφαλαίου μειώθηκαν κατά 5,7% σε σχέση με το 4o τρίμηνο του 2022 - αποτελώντας μάλιστα αρνητικά ρεκόρ από το 2020 και παρά την έναρξη της υλοποίησης προγραμμάτων του Ταμείου Ανάκαμψης - οι εξαγωγές αγαθών μειώθηκαν κατά 1,6% με την επιβράδυνση της Ευρωζώνης να προϊδεάζει για τα ακόμα χειρότερα, ενώ οι εξαγωγές υπηρεσιών αυξήθηκαν κατά 4,7%. Οι εισαγωγές αγαθών αυξήθηκαν κατά 1,6% και οι εισαγωγές υπηρεσιών μειώθηκαν κατά 4,0%.

Στο μεταξύ, τα χτεσινά αποτελέσματα χτυπάνε και το «νεύρο» στα αντιλαϊκά αντανακλαστικά της κυβέρνησης με κύκλους της να σπεύδουν να διαρρεύσουν πως οι στόχοι για τα ματωμένα πλεονάσματα - πάνω από 5 δισ. - είναι αδιαπραγμάτευτοι, αλλά και να «ξεκόβουν» κάθε συζήτηση για την ικανοποίηση των δίκαιων αιτημάτων των εργαζομένων, των συνταξιούχων, των αγροτών που ανέδειξαν οι πρόσφατες κινητοποιήσεις.

Τέλος, αμετάβλητα στο ύψος - ρεκόρ του 4% διατήρησε τα επιτόκια της Ευρωζώνης η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, για τέταρτη συνεχόμενη φορά, χτες, παραπέμποντας τη συζήτηση για τις όποιες ελάχιστες μειώσεις τον Ιούνη.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ