«Μήνυμα στο Κρεμλίνο» ότι «θα συνεχίσουμε να υποστηρίζουμε την Ουκρανία και τους γενναίους πολίτες της για όσο χρειαστεί» έστειλε χτες ο πρωθυπουργός
Eurokinissi |
Θυμίζουμε ότι ο Ελληνας πρωθυπουργός επανέλαβε τη «συνεχιζόμενη στήριξη της χώρας μας προς την Ουκρανία», τόσο διμερώς όσο και σε πλαίσιο ΝΑΤΟ - ΕΕ, καθώς και τη «σταθερή στήριξη στην ευρωπαϊκή και ευρωατλαντική προοπτική της», ρίχνοντας κι άλλο λάδι στη φωτιά της κόντρας με τη Μόσχα. Ταυτόχρονα, καθώς πόλεμος και μπίζνες πάνε μαζί, επεσήμανε τη «βούληση της Ελλάδας να συνδράμει στην ανοικοδόμηση της Ουκρανίας, με έμφαση στην Οδησσό», αναζητώντας μερίδες από την καπιταλιστική λεία της περιοχής για ντόπιους επιχειρηματικούς ομίλους. Εξάλλου, οι δύο πλευρές ετοιμάζουν διμερή συμφωνία για μελλοντικές «δεσμεύσεις στον τομέα της Ασφάλειας», ενώ συζήτησαν επίσης την ενίσχυση των κυρώσεων κατά της Ρωσίας και των εκπροσώπων της, την υποστήριξη του έργου του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου και την «αντιμετώπιση της ρωσικής παραπληροφόρησης».
Θυμίζουμε ακόμα ότι ο Κυρ. Μητσοτάκης πήγε στην Οδησσό με τις ευρωατλαντικές δεσμεύσεις ανά χείρας: Χαρακτηριστικά, του ταξιδιού προηγήθηκαν τηλεφωνική επικοινωνία του προχτές με τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, Αντονι Μπλίνκεν, και συμμετοχή του στη διάσκεψη που διοργάνωσε ο Πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν, για τη στήριξη της κυβέρνησης του Κιέβου, όπου μπήκαν στο τραπέζι προτάσεις ακόμα και για αποστολή ΝΑΤΟικών στρατευμάτων στην Ουκρανία.
Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ επανήλθε και με αφορμή το γεγονός ότι κατά τη διάρκεια της επίσκεψης Μητσοτάκη στην Οδησσό σημειώθηκε ρωσική πυραυλική επίθεση. Ο εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ, Μάθιου Μίλερ, τόνισε χθες ότι η αμερικανική κυβέρνηση είναι «σε συνεχή επαφή και με τις δύο χώρες», ενώ αξιοποίησε το συμβάν ως «υπενθύμιση της ανάγκης που έχει η Ουκρανία για συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας».
Επ' αυτού οι Ουκρανοί έχουν συζητήσει με την ελληνική κυβέρνηση την παραχώρηση από το ελληνικό οπλοστάσιο των αντιαεροπορικών TOR-M1 και OSA-AK, ενώ έχει συζητηθεί η παράδοση των πολλαπλών εκτοξευτών πυραύλων RM-70.
Ο ίδιος ο Κυρ. Μητσοτάκης, μιλώντας χθες στο συνέδριο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος στο Βουκουρέστι, έστειλε ξανά «μήνυμα στο Κρεμλίνο» ότι «θα συνεχίσουμε να υποστηρίζουμε την Ουκρανία και τους γενναίους πολίτες της για όσο χρειαστεί». Παράλληλα, στην προσπάθεια της ντόπιας αστικής τάξης να αναβαθμιστεί γεωστρατηγικά αναλαμβάνοντας ακόμα πιο ενεργά ρόλους στον ευρωατλαντικό καταμερισμό, επέμενε ότι «στη συζήτηση για την αμυντική αυτονομία της Ευρώπης, η Ελλάδα, η χώρα μου, έχει έναν σημαντικό ρόλο να διαδραματίσει. Είμαστε ήδη μία από τις χώρες με τις μεγαλύτερες κατά κεφαλήν αμυντικές δαπάνες του ΝΑΤΟ και ενθαρρύνουμε όλες τις άλλες χώρες να αναλάβουν δράση ώστε τουλάχιστον να ανταποκριθούν στις ελάχιστες απαιτήσεις του ΝΑΤΟ, για αμυντικές δαπάνες 2% του ΑΕΠ».
Την ίδια ώρα, στην Αθήνα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Π. Μαρινάκης προσπαθούσε να καλλιεργήσει εφησυχασμό στον λαό. Ερωτηθείς αν η αιτία της επίσκεψης Μητσοτάκη στην Οδησσό είχε να κάνει με οπλισμό ή με τις προτάσεις του Μακρόν για παρουσία στρατού, έσπευσε να διαψεύσει την εμπλοκή με αποστολή στρατευμάτων, ωστόσο έκανε γαργάρα τα υπόλοιπα.
Π.χ. το γεγονός ότι η Αλεξανδρούπολη, όπως ανέδειξε και ο Μητσοτάκης στη συνάντηση με τον Ζελένσκι, έχει αναβαθμιστεί σε βασικό κόμβο διεκπεραίωσης των ΑμερικανοΝΑΤΟικών πέριξ της Ρωσίας αλλά και εντός Ουκρανίας, ενώ καταγράφονται απανωτές παραδόσεις οπλισμού από τις ελληνικές Ενοπλες Δυνάμεις στο Κίεβο. Ενδεικτικά, με βάση στοιχεία που είδαν τελευταία το φως της δημοσιότητας, οι Αμερικανοί έχουν χορηγήσει στην Ελλάδα «δωρεές» σε στρατιωτικό υλικό αξίας 60 εκατ. δολαρίων, ως αντιστάθμισμα των παροχών από τις ελληνικές Ενοπλες Δυνάμεις προς την κυβέρνηση Ζελένσκι (σε όπλα, μέσα, πυρομαχικά), ενώ - πάντα κατά τους Αμερικανούς - υπάρχει περιθώριο για ακόμα 200 εκατ. δολάρια, εφόσον γίνουν και άλλες τέτοιες αποστολές προς το Κίεβο.
Θυμίζουμε ότι η κυβέρνηση από την έναρξη της σύγκρουσης έχει στείλει στο Κίεβο χιλιάδες τόνους στρατιωτικού εξοπλισμού, πυραύλους και εκτοξευτές «Stinger», φυσίγγια και τεθωρακισμένα οχήματα μάχης BMP. Επίσης, το 2023 ήταν ένας από τους πιο σταθερούς προμηθευτές των ουκρανικών δυνάμεων σε βλήματα 155 χιλιοστών για το πυροβολικό τους, ενώ, πρόσφατα, φορτηγά άδειασαν αποθήκες από στρατόπεδα στην Κορινθία, στα Γιάννενα και στη Δράμα, υλοποιώντας συμφωνία με την Τσεχία για πώληση δεκάδων χιλιάδων φυσιγγίων πυροβολικού διαμετρήματος 105 χιλιοστών, τα οποία κατόπιν προωθούνται από τους Τσέχους στους Ουκρανούς. Μάλιστα, την προηγούμενη βδομάδα σε συνεδρίαση της Ειδικής Διαρκούς Επιτροπής Εξοπλιστικών Προγραμμάτων και Συμβάσεων στη Βουλή η κυβέρνηση εισηγήθηκε την πώληση στην Τσεχία 32 οβιδοβόλων 105 χιλιοστών, έναντι 2 εκατ. ευρώ, που κι αυτά θα καταλήξουν στο Κίεβο.