Η σθεναρή στήριξη των ΗΠΑ στο μακελειό του Ισραήλ σε Γάζα και Δυτική Οχθη αντικατοπτρίζεται στη σταθερή αύξηση της πώλησης όπλων και πυρομαχικών στο κράτος - δολοφόνο, πέρα από την πολιτική και διπλωματική στήριξη που προσφέρουν προκειμένου να προωθήσουν τα συμφέροντά τους στην ευρύτερη Μέση Ανατολή σε βάρος του Παλαιστινιακού λαού.
Σύμφωνα με χτεσινό ρεπορτάζ της «Washington Post», οι ΗΠΑ «σιωπηλά ενέκριναν και υλοποίησαν πάνω από 100 ξεχωριστές πωλήσεις όπλων στο Ισραήλ από την έναρξη του πολέμου στη Γάζα στις 7 Οκτώβρη», όπως χιλιάδες πυρομαχικά ακριβείας, βόμβες μικρού διαμετρήματος, εκρηκτικά μεγάλης ισχύος, μικρά όπλα, κ.ά. Τα στοιχεία αυτά κατά την εφημερίδα συμπεριλαμβάνονται σε διαβαθμισμένη έκθεση που δόθηκε από Αμερικανούς κυβερνητικούς αξιωματούχους σε μέλη του Κογκρέσου.
Η ίδια πηγή αναφέρει ότι τα στοιχεία αυτά φανερώνουν τον μεγάλο βαθμό εκτενούς ανάμειξης της Ουάσιγκτον στον πόλεμο που διεξάγει εδώ και 5 μήνες στη Γάζα το Ισραήλ, την ώρα που ανώτεροι Αμερικανοί αξιωματούχοι χύνουν κροκοδείλια δάκρυα ή εκφράζουν «ανησυχία» για τις τακτικές του ισραηλινού στρατού στα πεδία συγκρούσεων, με απολογισμό μέχρι τώρα περίπου 31.000 Παλαιστίνιους νεκρούς.
Μόνο δύο ξένες πωλήσεις όπλων στο Ισραήλ έχουν γίνει γνωστές δημοσίως από την κυβέρνηση Μπάιντεν με παράκαμψη του Κογκρέσου: Η μία στην αρχή του πολέμου με εξοπλισμούς και πυρομαχικά αξίας 106 εκατ. δολαρίων και μία άλλη ύψους 147,56 εκατ. δολαρίων για οβίδες διαμετρήματος 155 χιλιοστών. Κατά τις πληροφορίες της εφημερίδας, έχουν γίνει «100 άλλες συναλλαγές που είναι γνωστές στην κυβέρνηση ως Ξένες Στρατιωτικές Πωλήσεις» (Foreign Military Sales), γεγονός που δείχνει τις τεράστιες ποσότητες όπλων που έχουν δοθεί μέσα στους πρώτους μήνες του πολέμου στο Ισραήλ.
Από την άλλη, σύμφωνα με έναν γνωστό αρθρογράφο της εφημερίδας «The Washington Post», τον Ντέιβιντ Ιγνάτιους, ο Μπάιντεν και η κυβέρνησή του «εξετάζουν τρόπους να σταματήσουν το Ισραήλ να χρησιμοποιεί αμερικανικά όπλα» εάν διευρυνθεί η επιχείρηση στη Ράφα.
Αλλες πληροφορίες διεθνών πρακτορείων ανέφεραν ότι η κυβέρνηση Μπάιντεν ζήτησε χτες από το Πεντάγωνο και το Στέιτ Ντιπάρτμεντ λίστα με τα όπλα και λοιπό στρατιωτικό εξοπλισμό που εκκρεμούν να παραδοθούν στους Ισραηλινούς από τις ΗΠΑ. Δεν αποκλείουν να «παγώσουν» οι παραδόσεις όπλων στην περίπτωση γενικευμένης επίθεσης στη Ράφα, αλλά αυτά μάλλον εντάσσονται σε ψυχολογική επιχείρηση για να εκτονωθούν οι έντονες αντιδράσεις μέρους του αμερικανικού λαού για τη στήριξη της χώρας τους στο μακελειό που διαπράττει το Ισραήλ στη Γάζα.
Στο φόντο αυτών των κινήσεων, ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, επρόκειτο σήμερα, μετά τα μεσάνυχτα Πέμπτης προς Παρασκευή, στο πλαίσιο της ετήσιας ομιλίας του για την Κατάσταση της Ενωσης, να ανακοινώσει πως η χώρα του θα κατασκευάσει (σε συνεννόηση εννοείται με το Ισραήλ) ένα «προσωρινό λιμάνι» σε παράκτια περιοχή της Γάζας προκειμένου να προωθηθεί εκεί μελλοντικά (...) η ανθρωπιστική βοήθεια που θα φθάνει πρώτα στο λιμάνι της Λάρνακας στην Κύπρο και θα υποβάλλεται σε εξονυχιστικούς ελέγχους από Ισραηλινούς στο νησί.
Πηγές στον Λευκό Οίκο, ενημερώνοντας τους δημοσιογράφους, εξήγησαν ότι δεν θα χρειαστεί ανάπτυξη αμερικανικών στρατευμάτων στη Γάζα γι' αυτόν τον σκοπό αφού όλη η δουλειά μπορεί να γίνει από Αμερικανούς στρατιωτικούς που θα βρίσκονται σε πλοία που θα πλέουν ανοιχτά της περιοχής. Εξέφρασαν δε την ελπίδα το λιμάνι αυτό να αποκτήσει μελλοντικά μόνιμο χαρακτήρα και να γίνει εμπορικό...
Ορισμένοι αξιωματούχοι μιλώντας στους δημοσιογράφους επιχείρησαν ωστόσο να δώσουν την εντύπωση (πιθανώς για προεκλογικούς λόγους και εξαιτίας των αντιδράσεων Αμερικανών πολιτών κατά του πολέμου του Ισραήλ στη Γάζα) ότι το όλο σχέδιο είναι «πρωτοβουλία» του Προέδρου Μπάιντεν.
Κατά την προχτεσινοβραδινή συνάντηση του Ισραηλινού υπουργού άνευ χαρτοφυλακίου Μπένι Γκαντς με τον Βρετανό υπουργό Εξωτερικών, Ντέιβιντ Κάμερον, στο Λονδίνο, συζητήθηκε και η ανθρωπιστική κρίση στη Γάζα. Ο Βρετανός αξιωματούχος ζήτησε από το Ισραήλ να αυξήσει την ανθρωπιστική βοήθεια στους Παλαιστίνιους αμάχους. Σε σχετική ανακοίνωση που εξέδωσε αργότερα ο Κάμερον τόνισε πως το Ηνωμένο Βασίλειο πρέπει να δει τα ακόλουθα τρία πράγματα από το Ισραήλ: Αμεση ανθρωπιστική παύση, αύξηση της διανομής ανθρωπιστικής βοήθειας μέσα στη Γάζα από στεριά και θάλασσα, διεύρυνση όλων των ειδών ανθρωπιστικής βοήθειας, συμπεριλαμβανομένων κρίσιμων υλικών για την αποκατάσταση υποδομών και καταφυγίων για τους εκτοπισμένους αμάχους.
Εξέφρασε επίσης «βαθιά ανησυχία» για την «προοπτική στρατιωτικής επίθεσης στη Ράφα».
Στο θέμα αυτό αναφέρθηκε ένα 24ωρο αργότερα ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, Μπέντζαμιν Νετανιάχου, σε τελετή αποφοίτησης δοκίμων στο Νότιο Ισραήλ. Ξεκαθάρισε ότι θα προχωρήσει σε γενικευμένη επίθεση στη Ράφα και ότι όσοι του λένε να μην το κάνει είναι σαν να λένε στο Ισραήλ να χάσει τον πόλεμο. «Ο πόλεμος αυτός είναι υπαρξιακός για το Ισραήλ», ανέφερε χαρακτηριστικά, διαβεβαιώνοντας ότι ο στρατός της χώρας του «θα νικήσει».
Παράταση στα διπλωματικά παζάρια και μετά την έναρξη του Ραμαζανιού, την Κυριακή 10 Μάρτη, δόθηκε χτες καθώς κύρια εξαιτίας της ανυποχώρητης στάσης του Ισραήλ, η αντιπροσωπεία διαπραγματευτών της Χαμάς έφυγε χτες από το Κάιρο δίχως συμφωνία.
Η Χαμάς επέμεινε ότι θα πρέπει σταδιακά η εκεχειρία να οδηγήσει σε τερματισμό του πολέμου, ότι οι εκτοπισμένοι θα πρέπει να επιστρέψουν και τα ισραηλινά στρατεύματα να αποχωρήσουν από τη Λωρίδα της Γάζας και να αυξηθεί η ανθρωπιστική βοήθεια ώστε να γίνουν οι ανταλλαγές Ισραηλινών ομήρων και Παλαιστινίων κρατουμένων.
Το Ισραήλ (σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας «The New York Times») αρνείται πεισματικά να ικανοποιήσει τα αιτήματα για μόνιμη εκεχειρία, για επιστροφή των εκτοπισμένων της Γάζας στο βόρειο τμήμα και για απόσυρση του στρατού από την περιοχή. Είχε συμφωνήσει μόνο σε προσωρινή εκεχειρία και την επιστροφή 40 ομήρων με αντάλλαγμα την απελευθέρωση εκατοντάδων Παλαιστινίων κρατουμένων.
Το ίδιο διάστημα ισραηλινά ΜΜΕ υποστηρίζουν ότι η Χαμάς επιχειρεί να αξιοποιήσει την ανθρωπιστική κρίση (που έχει προκαλέσει η επίθεση του ισραηλινού στρατού) για να ενισχύσει τη διαπραγματευτική της θέση. Χαρακτηριστικά ρεπορτάζ του ισραηλινού τηλεοπτικού σταθμού i24news.tv ανέφερε χτες ότι η πολιτική ηγεσία της Χαμάς «ζητά τώρα εξέγερση στη διάρκεια του Ραμαζανιού μετά τη δήλωση του ηγέτη της οργάνωσης στη Γάζα πως επιθυμεί να χρησιμοποιηθεί η μεγάλη ισλαμική γιορτή ως ευκαιρία για αύξηση των εχθροπραξιών απέναντι στο Ισραήλ εντός και εκτός της περιοχής».
Οι δυσκολίες στα σκληρά παζάρια του Καΐρου θα συνεχιστούν και την ερχόμενη βδομάδα καθώς πήραν παράταση έπειτα από την ανακοίνωση ορισμένων στελεχών της Χαμάς ότι θα επιστρέψουν στην Αίγυπτο το επόμενο διάστημα.
Μιλώντας χτες σε συνδιάσκεψη του ισραηλινού Ινστιτούτου Μελετών Εθνικής Ασφάλειας (Institute for National Security Studies), στο Τελ Αβίβ, ο Αμερικανός πρέσβης στο Ισραήλ, Τζακ Λιου, είπε ότι είναι λάθος να νομίζει κανείς πως έχουν σταματήσει οι διαπραγματεύσεις για την απελευθέρωση των ομήρων.
«Συνεχίζονται ακόμη οι διαπραγματεύσεις, οι διαφορές έχουν γίνει λιγότερες. Δεν έχουμε φτάσει στο σημείο τερματισμού τους», είπε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας ωστόσο πως κάθε μέρα που περνά γίνεται κανείς λιγότερο αισιόδοξος για την ασφάλεια των ομήρων.
Στο φόντο αυτό, ο Κινέζος υπουργός Εξωτερικών, Ουάνγκ Γι, επανέφερε το αίτημά του για ίδρυση ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους και την πρότασή του για την πραγματοποίηση μεγάλης διεθνούς διάσκεψης για το Παλαιστινιακό ώστε να οριστούν «οδικός χάρτης» και χρονοδιάγραμμα για την ίδρυση ανεξάρτητης Παλαιστίνης στη βάση διεθνών αποφάσεων. Επισήμανε δε ότι η ανεξάρτητη Παλαιστίνη είναι ο μόνος τρόπος «για να σταματήσει ο φαύλος κύκλος της βίας» μεταξύ Παλαιστινίων και Ισραηλινών.
Κάλεσε επίσης τα άλλα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ (κυρίως τις ΗΠΑ) να μην μπλοκάρουν τις προσπάθειες να γίνει το παλαιστινιακό κράτος πλήρες μέλος των Ηνωμένων Εθνών.
Επιπλέον, χτες, η Νότια Αφρική προσέφυγε για ακόμη μία φορά στο Διεθνές Δικαστήριο του ΟΗΕ στη Χάγη ζητώντας του να διατάξει «επιπρόσθετα μέτρα» κατά του Ισραήλ λόγω της πρόκλησης λιμού και ένδειας στη Λωρίδα της Γάζας. Υποστήριξε ότι ο ισραηλινός στρατός διαπράττει μακελειό σε βάρος των Παλαιστινίων της Γάζας και ότι επιδιώκει τη συρρίκνωση της ανθρωπιστικής βοήθειας με κάθε τρόπο «παραβιάζοντας αδιαμφισβήτητα τη Σύμβαση περί Γενοκτονίας».
Στο μεταξύ, χτες, η Σουηδία ανακοίνωσε πως έχει αναλάβει πρωτοβουλία για μια συνάντηση με το υπουργείο Εξωτερικών του Ισραήλ και με πολλές άλλες χώρες - μέλη της ΕΕ κ.ά. «για να μεταφέρει την επείγουσα ανάγκη για βελτίωση στην πρόσβαση σε ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα».
Ο Σουηδός πρωθυπουργός, Ουλφ Κρίστερσον, δήλωσε χτες πως «η ζωή και η υγεία των παιδιών στη Γάζα πρέπει να προστατεύονται».
Η μεταφορά της ανθρωπιστικής βοήθειας στον παλαιστινιακό θύλακα έχει καταρρεύσει και μόνο ένα μικρό τμήμα των πολυπόθητων τροφίμων φθάνει. Ακόμη λιγότερα τρόφιμα φθάνουν στις βόρειες περιοχές του, όπου τα νοσοκομεία λένε ότι έχουν πεθάνει παιδιά από ασιτία.
Τέλος, χτες, ο Ιταλός υπουργός Εξωτερικών, Αντόνιο Ταγιάνι, δήλωσε ότι η χώρα του «συμφωνεί με την πρόταση για δημιουργία θαλάσσιου, ανθρωπιστικού διαδρόμου για τη Γάζα, η οποία προσλαμβάνει όλο και πιο συγκεκριμένα χαρακτηριστικά». «Πρόκειται για πρόταση που γεννήθηκε από ιδέα της Κύπρου, για να βοηθηθούν οι Παλαιστίνιοι», πρόσθεσε ο Ταγιάνι, ο οποίος ανακοίνωσε τη θέση της κυβέρνησής του στην πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν. «Η κατάσταση στην Ερυθρά Θάλασσα είναι δύσκολη, ζητήσαμε και πετύχαμε μια ευρωπαϊκή αποστολή. Το πόσο είναι επικίνδυνοι οι Χούθι το γνωρίζουμε, είναι μια τρομοκρατική οργάνωση και εμείς, όπως ήδη συνέβη, σε περίπτωση επίθεσης θα αντιδράσουμε», κατέληξε.