Τετάρτη 5 Απρίλη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΚΘΕΣΗ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΟΥ ΚΟΓΚΡΕΣΟΥ
«Κρίσιμη» η Τουρκία για την προώθηση των συμφερόντων των ΗΠΑ

Νέα έκθεση του Κογκρέσου των ΗΠΑ για το θέμα της πώλησης των F-16 αντανακλά την αξία που η Ουάσιγκτον δίνει στη διαρκή αναβάθμιση της στρατιωτικής μηχανής της Τουρκίας, αλλά και τη συνθετότητα των σχέσεων με την Αγκυρα.

Μεταξύ άλλων σημειώνεται ότι στους παράγοντες που θα επηρεάσουν τη σχετική απόφαση είναι «η αντιπαλότητα της Τουρκίας με τη σύμμαχο στο ΝΑΤΟ Ελλάδα», ενώ αναφέρεται και ότι οι αποφάσεις θα εξαρτηθούν και από «το εύρος των μελλοντικών αλληλεπιδράσεων ΗΠΑ - Τουρκίας - Ελλάδας και τα σχετικά αποτελέσματα των επερχόμενων προγραμματισμένων εκλογών σε Τουρκία και Ελλάδα».

Στην έκθεση περιγράφονται διάφορα επιχειρήματα για τη σημασία αλλά και την πολυπλοκότητα των σχέσεων Τουρκίας - ΗΠΑ (και διαφωνιών που παραμένουν), αλλά την ίδια στιγμή επαναλαμβάνεται ότι «ο Αμερικανός πρέσβης Τζεφ Φλέικ έχει αρνηθεί κάθε αλλαγή στο δόγμα των ΗΠΑ για την ασφάλεια, εξηγώντας πως οι συλλογικές προσπάθειες εστιάζουν στον τερματισμό του πολέμου της Ρωσίας στην Ουκρανία». Υπενθυμίζεται δε ότι και σε πρόσφατη ακρόαση σε Επιτροπή του Κογκρέσου, ο ΥΠΕΞ Μπλίνκεν υπογράμμισε πως «η κυβέρνηση εργάζεται για τη μείωση οποιωνδήποτε εντάσεων μεταξύ συμμάχων στο ΝΑΤΟ όπως η Τουρκία και η Ελλάδα», ώστε «να μην εμπλέκονται ούτε σε ενέργειες ούτε σε ρητορική που θα μπορούσε να αναζωπυρώσει τις εντάσεις».

Φυσικά, η έκθεση επισημαίνει πως «η ικανότητα της Τουρκίας να βοηθήσει το ΝΑΤΟ και άλλες χώρες περιλαμβανομένης της Ουκρανίας να αντιμετωπίσει τις απειλές και τις γεωπολιτικές φιλοδοξίες της Ρωσίας καθιστά μια πώληση F-16 σημαντική για να διατηρηθεί η Τουρκία ευθυγραμμισμένη πάνω σε αυτή την προτεραιότητα με τους συμμάχους στο ΝΑΤΟ». Ακόμα, επισημαίνει τη «γεωπολιτική σημασία της Τουρκίας» που «της προσδίδει πολύ μεγάλη αξία για την προώθηση κρίσιμων συμφερόντων των ΗΠΑ στη γύρω περιοχή».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ