Τετάρτη 5 Απρίλη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΝΔΙΑΣΚΕΨΗ ΚΟ ΗΠΕΙΡΟΥ - ΚΕΡΚΥΡΑΣ - ΛΕΥΚΑΔΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Πιο τολμηροί, πιο στοχευμένοι στη δουλειά με τη στρατηγική μας

Από μπλόκο σε ΝΑΤΟϊκό κομβόι
Από μπλόκο σε ΝΑΤΟϊκό κομβόι
Με τη Συνδιάσκεψη της Οργάνωσης Περιοχής Ηπείρου - Κέρκυρας - Λευκάδας του ΚΚΕ ολοκληρώθηκε η εκλογοαπολογιστική διαδικασία στις ΤΕ και στις ΚΟΒ, που εξελίχθηκε παράλληλα με τη μαχητική παρέμβαση στο κίνημα, με κορύφωση τις συγκλονιστικές κινητοποιήσεις ενάντια στο έγκλημα στα Τέμπη και την έντονη πολιτική δραστηριότητα ενόψει των βουλευτικών εκλογών.

Τις εργασίες της Συνδιάσκεψης παρακολούθησε αντιπροσωπεία της ΚΕ του ΚΚΕ με επικεφαλής την Λουίζα Ράζου, μέλος του ΠΓ της ΚΕ. Η Συνδιάσκεψη ολοκληρώθηκε με την εκλογή της νέας Επιτροπής Περιοχής, ενώ Γραμματέας της επανεκλέχθηκε ο Νεκτάριος Τριάντης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.

Κοινή ήταν η διαπίστωση ότι ανοίγονται νέες δυνατότητες για να αναβαθμιστεί συνολικά η παρέμβαση του Κόμματος. Εισηγητικά επισημάνθηκαν τα θετικά βήματα στο πολιτικό άνοιγμα αυτής της περιόδου, όπου περισσότερος εργατικός - λαϊκός κόσμος εκφράζει τη διάθεση να στηρίξει και να συμπορευθεί με το Κόμμα. Σε αυτήν τη βάση, αναπτύχθηκε πλούσιος προβληματισμός για το πώς ο σχεδιασμός των ΚΟΒ θα τον εντάσσει στις μάχες του επόμενου διαστήματος, με πρώτη αυτή των εκλογών.

Τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν εισηγητικά, επιβεβαιώνουν την περαιτέρω ανάπτυξη της μεταποιητικής βιομηχανίας τροφίμων - ποτών στον άξονα Γιάννενα - Αρτα, που συνδέεται στενά με τον πρωτογενή τομέα, με συγκέντρωση μεγάλων καθετοποιημένων επιχειρήσεων και εξαγωγικό προσανατολισμό.

Με ισχυρή κρατική στήριξη προχωράει και ο στόχος της αστικής τάξης και των κομμάτων της για την ανάδειξη της Ηπείρου σε τουριστικό προορισμό και τις τέσσερις εποχές του χρόνου, σε συνδυασμό με επενδύσεις εταιρειών στον κλάδο της πληροφορικής και των τηλεπικοινωνιών που διασυνδέονται με το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων.

Η άλλη όψη του νομίσματος είναι το χτύπημα στα εργασιακά δικαιώματα και η χειροτέρευση των όρων ζωής των βιοπαλαιστών αγροτοκτηνοτρόφων της περιοχής. Στην Κέρκυρα και τη Λευκάδα, που όλα κινούνται γύρω από τον τουρισμό, αποτυπώθηκε ανάμεσα στα άλλα η σοβαρή υποβάθμιση και περαιτέρω εμπορευματοποίηση κάθε υποδομής που σχετίζεται με τις λαϊκές ανάγκες, ακόμα και τις πιο στοιχειώδεις (Υγεία, Παιδεία, Μεταφορές, ελεύθεροι χώροι, νερό κ.τ.λ.).

Πάνω σ' αυτές τις βασικές εξελίξεις στον αστικό σχεδιασμό, εκφράστηκε η ανάγκη να αναβαθμιστεί η παρέμβαση του Κόμματος στο λεκανοπέδιο Ιωαννίνων, να μελετηθούν καλύτερα οι επιπτώσεις για τους εργαζόμενους και τον λαό. Ξεχώρισε επίσης η ανάγκη να στηριχθεί ολόπλευρα η δράση των εδαφικών Οργανώσεων.

Η συζήτηση αποτύπωσε την πλούσια πείρα του προηγούμενου διαστήματος. Αναφέρθηκε χαρακτηριστικά το παράδειγμα του μπλόκου στο ΝΑΤΟικό κομβόι στην Ηγουμενίτσα, που έδωσε μεγάλη ώθηση στις δυνάμεις του Κόμματος να συζητήσουν για τον χαρακτήρα του ιμπεριαλιστικού πολέμου, τους κινδύνους από τη συμμετοχή της χώρας μας σε αυτόν.

Αντίστοιχα, η πετυχημένη πανηπειρωτική σύσκεψη πρωτοβάθμιων σωματείων και Εργατικών Κέντρων έδειξε την αναγκαιότητα τέτοιων πρωτοβουλιών και την ανάγκη με διαρκή καθοδηγητική φροντίδα να αναζητούν οι Οργανώσεις τρόπους για να «ταράξουν τα νερά», πιάνοντας αιχμές που μπορούν να ανοίξουν συνολικότερα τη διαπάλη.

Επιβεβαιώθηκε επίσης η πολύτιμη συμβολή στην ανάπτυξη της εργατικής - λαϊκής πάλης των πέντε Εργατικών Κέντρων της περιοχής που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ και των δεκάδων ακόμα πρωτοβάθμιων σωματείων σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα. Μεταφέρθηκε πείρα από τη δράση των κομμουνιστών στο εργατικό συνδικαλιστικό κίνημα και την απόσπαση δυνάμεων μέσα από τη μακρόχρονη σύγκρουση με τον εργοδοτικό συνδικαλισμό.

Αναφέρθηκε επίσης το θετικό παράδειγμα των ξενοδοχοϋπαλλήλων της Κέρκυρας, με τα 9 επιχειρησιακά σωματεία, ως απόδειξη της ανάγκης να πατάει η Οργάνωση μέσα στους χώρους δουλειάς, να επιδιώκεται σχεδιασμένα η επαφή με τον μεγάλο όγκο των ανοργάνωτων εργαζομένων. Τονίστηκαν ακόμα τα θετικά βήματα στην ανασυγκρότηση του αγροτικού κινήματος στην Αρτα και η σύνθετη διαπάλη στους αυτοαπασχολούμενους στην πόλη.

Τέλος, εκτιμήθηκαν τα βήματα και οι καθυστερήσεις στην ιδεολογική δουλειά, η ανάγκη αυτή να απαντά στις εξειδικευμένες απαιτήσεις της κάθε ΤΕ. Αναδείχθηκε ως πολύτιμη πείρα η οργάνωση μαθημάτων σε οπαδούς για το Πρόγραμμα του ΚΚΕ, που συνέβαλαν στην καλύτερη επαφή με την πολιτική και την ιδεολογία του Κόμματος, στην ένταξή τους με καλύτερους όρους στον σχεδιασμό δράσης των ΚΟΒ.

Επιπλέον τονίστηκε η ιδιαίτερη ευθύνη του Κόμματος στην ισχυροποίηση της ΚΝΕ, ενώ αναδείχθηκαν παραδείγματα, όπως παρεμβάσεις των ΚΟΒ εκπαιδευτικών, η δουλειά της ΚΟ της Αρτας μπροστά στο Φεστιβάλ κ.ά., που συμβάλλουν στην επίτευξη του στόχου αυτού.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ