Τετάρτη 11 Φλεβάρη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΤΟΥΡΚΙΑ
Νέες δηλώσεις γύρω από την υποψηφιότητα Φιντάν

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ.--

«Ισως σχεδιάζει (σ.σ. ο Χακάν Φιντάν) να γίνει υποψήφιος (για τη Βουλή) ή ακόμα και κάτι παραπάνω (όπως υπουργός). `Η ίσως ακόμα του υποσχέθηκαν κι άλλα πράγματα, δεν μπορώ να το ξέρω. Αλλά εγώ του είπα ότι δε βρίσκω σωστό το να αποχωρήσει από τη ΜΙΤ». Αυτά δήλωσε μεταξύ άλλων -σύμφωνα με τη «Χουριέτ»- ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σε δημοσιογράφους που τον συνοδεύουν στην τριήμερη περιοδεία που ξεκίνησε προχτές στη Λατινική Αμερική, επαναφέροντας ξανά τη δυσαρέσκειά του για την παραίτηση του πρώην επικεφαλής των Μυστικών Υπηρεσιών, ώστε να είναι υποψήφιος στις βουλευτικές εκλογές της 7ης Ιούνη.

Η αντίδραση αυτή του Ερντογάν συνοδεύεται ήδη από διάφορα «σενάρια» για αντιθέσεις που μεγαλώνουν στο εσωτερικό του κυβερνώντος κόμματος AKP. Στη διαδικτυακή έκδοση της «Χουριέτ», εμφανίστηκε άρθρο με τίτλο «Νταβούτογλου και Φιντάν αμφισβητούν την εξουσία του Ερντογάν».

Την ίδια στιγμή, ο ηγέτης του κόμματος «Εθνικιστικό Κίνημα» Ντεβλέτ Μπαχτσελί δήλωσε ότι η υποψηφιότητα Φιντάν θα έχει τη στήριξη του AKP αλλά και των φιλοκουρδικών κομμάτων. Θυμίζουμε ότι ο Φιντάν θεωρείται ότι έχει διαδραματίσει κομβικό ρόλο στις διαπραγματεύσεις μεταξύ Αγκυρας και PKK, στις οποίες η τουρκική κυβέρνηση το τελευταίο διάστημα δίνει μεγάλη σημασία, στο πλαίσιο της προώθησης γενικότερων σχεδιασμών στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής.

Οπως και να έχουν τα πράγματα, είναι καθαρό ότι η προεκλογική περίοδος στην Τουρκία θα δώσει νέα ώθηση στην ενδοαστική αλλά και ενδοϊμπεριαλιστική αντιπαράθεση που βαθαίνει. Στο πλαίσιο αυτής της αντιπαράθεσης εντάσσονται και οι διώξεις στελεχών των αστυνομικών, δικαστικών και άλλων κρατικών μηχανισμών, που συνεχίζει η πλευρά Ερντογάν. Μάλιστα, χτες, ο Τούρκος Πρόεδρος ισχυρίστηκε πως «σήμερα, σε διεθνές επίπεδο, ακόμη και η τρομοκρατική οργάνωση PKK δεν έχει προκαλέσει τόση ζημία στην Τουρκία, όσο η "παράλληλη δομή" του Γκιουλέν».

Οσον αφορά την περιοδεία του Ερντογάν στη Λ. Αμερική, αυτή περιλαμβάνει επισκέψεις σε Κούβα, Κολομβία και Μεξικό. Είναι ακόμα μια απόδειξη της προσπάθειας της Αγκυρας να επανεξετάσει τις σχέσεις της με διάφορες δυνάμεις, προσδοκώντας «αναβάθμιση» της παρουσίας των τουρκικών κεφαλαίων σε διάφορες περιοχές του πλανήτη.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ