Τετάρτη 11 Φλεβάρη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΙΓΥΠΤΟΣ - ΡΩΣΙΑ
Συμφωνίες σε Ενέργεια, στρατιωτικές σχέσεις και εμπόριο

ΚΑΪΡΟ.--

Στο κλείσιμο συμφωνιών και στην υπογραφή μνημονίων κατανόησης για την ενίσχυση των στρατηγικών, στρατιωτικών, εμπορικών και ενεργειακών σχέσεων μεταξύ Αιγύπτου και Ρωσίας κατέληξε χτες η ολοκλήρωση της διήμερης επίσκεψης του Ρώσου Προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν στο Κάιρο.

Στο πλαίσιο της επίσκεψης Πούτιν έκλεισαν συμφωνίες για τη δημιουργία ρωσο-αιγυπτιακής ζώνης «ελεύθερου εμπορίου» και ρωσικού βιομηχανικού «πάρκου» κοντά στο κανάλι του Σουέζ. Συμφωνήθηκε επίσης η περαιτέρω ενίσχυση των ήδη στενών διμερών σχέσεων στρατιωτικής και τεχνολογικής συνεργασίας, η περαιτέρω προώθηση ρωσικών στρατιωτικών εξοπλισμών στην Αίγυπτο, αλλά και οι πιθανότητες δημιουργίας ενός «αντιτρομοκρατικού» τριγώνου κατά των τζιχαντιστών μεταξύ Αιγύπτου - Συρίας - Ρωσίας.

Μάλιστα, ο Ρώσος ηγέτης, αναφερόμενος στις πρόσφατες ενδο-συριακές συνομιλίες που έγιναν στα τέλη Γενάρη στη Μόσχα προεξόφλησε ως βέβαιη την πραγματοποίηση και νέου γύρου διαλόγου, ίσως και μέσα στον επόμενο μήνα, με απώτερο στόχο «την εξεύρεση πολιτικής, ειρηνικής λύσης στη συριακή σύρραξη».

Από τις κορυφαίες στιγμές της επίσκεψης Πούτιν ήταν η υπογραφή κατ'αρχήν συμφωνίας για την κατασκευή πυρηνικού συγκροτήματος παραγωγής Ενέργειας τεσσάρων αντιδραστήρων ισχύος 1.200 μεγαβάτ έκαστος στη βόρεια αιγυπτιακή πόλη Νταμπάα από τον επικεφαλής της ρωσικής κρατικής πυρηνικής εταιρείας ROSATOM, Σεργκέι Κιριένκο και τον Αιγύπτιο υπουργό Ηλεκτρισμού και Ανανεώσιμης Ενέργειας, Μοχάμεντ Σάκερ. Ο Κιριένκο σημείωσε ότι η κατασκευή του πρώτου πυρηνικού σταθμού Ενέργειας στην Αίγυπτο θα οικοδομηθεί με υπερσύγχρονη τεχνολογία, στα πρότυπα της «μετά Φουκουσίμα εποχής» και ότι η Ρωσία είναι έτοιμη να προχωρήσει στη διάθεση πιστώσεων για την κατασκευή του. Σημείωσε, μάλιστα, ότι η ROSATOM είναι έτοιμη να οικοδομήσει στην Αίγυπτο όχι έναν αλλά τέσσερις μεγάλους πυρηνικούς σταθμούς Ενέργειας και ότι το επόμενο διάστημα θα ακολουθήσουν οι διακυβερνητικές συμφωνίες με σκοπό την υπογραφή συμβολαίων έως το τέλος του 2015.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ