Τετάρτη 11 Φλεβάρη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΡΙΑ - ΙΡΑΚ
Απορρίπτει κάθε συμμετοχή στο «συνασπισμό» των ΗΠΑ ο Ασαντ

Από τη συνέντευξη του Μπασάρ Ασαντ στο ΒΒC
Από τη συνέντευξη του Μπασάρ Ασαντ στο ΒΒC
ΔΑΜΑΣΚΟΣ - ΒΑΓΔΑΤΗ.--

Το ενδεχόμενο συμμετοχής της Συρίας στο «διεθνή συνασπισμό» προθύμων των ΗΠΑ κατά των τζιχαντιστών του «Ισλαμικού Κράτους» που δρουν στην ευρύτερη περιοχή, απέρριψε χτες κατηγορηματικά ο Σύρος πρόεδρος Μπασάρ Ασαντ, στη διάρκεια εκτενούς συνέντευξης που παραχώρησε στο ΒΒC.

«Σαφώς δεν μπορούμε, δεν έχουμε τη βούληση και δεν επιθυμούμε (σ.σ. τη συμμετοχή στο συνασπισμό) για έναν απλό λόγο: Επειδή δεν μπορούμε να βρισκόμαστε σε μία συμμαχία με χώρες που υποστηρίζουν την τρομοκρατία» σημείωσε ο Μπασάρ Ασαντ, διευκρινίζοντας ότι δεν είναι αντίθετος σε συνεργασία με άλλες χώρες εναντίον του «Ισλαμικού Κράτους», αλλά με τους Αμερικανούς αξιωματούχους, διότι, όπως εξήγησε, «δε μιλάνε με κανέναν αν δεν είναι μαριονέτα». Κατήγγειλε έτσι τις ΗΠΑ, τονίζοντας ότι «εύκολα καταπατούν το διεθνές Δίκαιο, που αφορά τη δική μας εθνική κυριαρχία τώρα, επομένως δε μας μιλάνε, δεν τους μιλάμε».

Σε άλλο σημείο, ο Σύρος ηγέτης παραδέχθηκε ότι ενημερώνεται μέσω τρίτων (συμπεριλαμβανομένου και του Ιράκ) σχετικά με την εξέλιξη των (υπό αμερικανικής ηγεσίας) βομβαρδισμών κατά των τζιχαντιστών στη Συρία, τονίζοντας ότι αυτό δε συνιστά ούτε άμεση, αλλά ούτε και έμμεση συνεργασία με την Ουάσιγκτον. «Κάποιες χώρες, κάποιες φορές, μεταφέρουν μηνύματα, γενικά μηνύματα...» είπε, επαναλαμβάνοντας ότι γνώριζε για την έναρξη της αμερικανικής επιχείρησης τον περασμένο Σεπτέμβρη, προτού αυτή ξεκινήσει.

Διέψευσε ότι η συριακή πολεμική αεροπορία βομβαρδίζει με αυτοσχέδιες βόμβες-βαρέλια περιοχές που βρίσκονται υπό τον έλεγχο των τζιχαντιστών, σκοτώνοντας χιλιάδες αμάχους, χαρακτηρίζοντας τις σχετικές καταγγελίες «παιδιάστικη ιστορία».

Αρνήθηκε, τέλος, ότι οι κυβερνητικές δυνάμεις έκαναν χρήση χημικών, στη διάρκεια επιθέσεων που πραγματοποίησαν ελικόπτερα σε τρία χωριά τον περασμένο χρόνο.

Νέες επιδρομές από τις ΗΠΑ

Το ίδιο 24ωρο, βομβαρδιστικά από τις ΗΠΑ και χώρες που συμμετέχουν στο «διεθνή συνασπισμό» του Μπαράκ Ομπάμα έπληξαν θέσεις τζιχαντιστών, σε συνολικά 11 επιδρομές κοντά σε επτά ιρακινές πόλεις, συμπεριλαμβανομένων των Ταλ Αφαρ, Κιρκούκ και Μπάιτζι.

Βομβάρδισαν επίσης θέσεις τζιχαντιστών και στο Ντέιρ Εζόρ της Συρίας.

Επιπλέον, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα ανακοίνωσαν χτες ότι επανέλαβαν τη συμμετοχή τους στους βομβαρδισμούς της «συμμαχίας» των ΗΠΑ κατά του «Ισλαμικού Κράτους», στέλνοντας τέσσερα μαχητικά F-16 σε αεροπορική βάση της Ιορδανίας, τα οποία και συμμετείχαν άμεσα στις επιδρομές.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ