Τετάρτη 11 Φλεβάρη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 2
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

1929 Ο φασίστας Μπενίτο Μουσολίνι και ο αντιπρόσωπος του Πάπα Πίου του XI, καρδινάλιος Γκασπάρι, υπογράφουν τη συνθήκη του Λατερανού, που αναγνώρισε το Βατικανό ως ανεξάρτητο κράτος.

1930 Στη Θεσσαλονίκη, οι άνεργοι καπνεργάτες διαδηλώνουν για τη χορήγηση επιδομάτων ανεργίας.

1934 Διεξάγονται δημοτικές και κοινοτικές εκλογές. Το Ενιαίο Μέτωπο Εργατών - Αγροτών (ΚΚΕ) κατακτά την πλειοψηφία στην Καβάλα, όπου εκλέγεται ο πρώτος κομμουνιστής δήμαρχος (ο Δημήτρης Παρτσαλίδης), και πλειοψηφεί επίσης σε Καισαριανή, Ποντοκώμη, Χωριστή, Γιάνετζικ, Τσαριτσάνη, Γιάννουλη, Τσερέπλιανη, Αγγίτσα, Δερελή, Δογάνη, Ρετσάνη, Καρίτσα, Ιμέμπεη κ.α., συνολικά σε όλη την Ελλάδα σε 60 κοινότητες. Ψήφισαν δε για πρώτη φορά και οι γυναίκες.

1943 Τμήματα του ΕΛΑΣ Δ. Θεσσαλίας συγκρούονται και διαλύουν ιταλικό τάγμα στην Οξύνεια (Μερίτσα) Καλαμπάκας.

1948 Πεθαίνει ο πρωτοπόρος Σοβιετικός σκηνοθέτης Σεργκέι Αϊζενστάιν.

1949 Ξεκινά μεγάλη επιχείρηση του Δημοκρατικού Στρατού για την κατάληψη της Φλώρινας (11 - 13/2/1949), που την υπεράσπιζαν μεγάλες δυνάμεις του κυβερνητικού στρατού. Ο ΔΣΕ είχε πολύ μεγάλες απώλειες, πάνω από 800 νεκρούς και 930 τραυματίες. Μετά το τέλος των επιχειρήσεων, ο κυβερνητικός στρατός μάζεψε τους νεκρούς μαχητές του ΔΣΕ μαζί με πολλούς τραυματίες και με μπουλντόζες όλους μαζί, ζωντανούς και νεκρούς, τους παράχωσε σε ένα λάκκο στην Περιοχή Αγιος Γεώργιος.

1959 Ξεκινά στην Αθήνα η δίκη του Μαξ Μέρτεν, του ναζί εγκληματία πολέμου που υπηρέτησε στη Θεσσαλονίκη τη διετία 1942 - 1944. Αυτός υπέγραψε τη μεταφορά των 50.000 Εβραίων της Θεσσαλονίκης στο στρατόπεδο συγκέντρωσης του Αουσβιτς, ενώ είχε ευθύνη για την αρπαγή των περιουσιών τους, συνολικής αξίας πάνω από 125.000.000 χρυσά φράγκα. Το Ειδικό Στρατοδικείο Εγκληματιών Πολέμου της Αθήνας τον καταδικάζει σε 25ετή κάθειρξη, αλλά, λόγω και πιέσεων της Γερμανίας, η κυβέρνηση Καραμανλή τροποποίησε τον ισχύοντα νόμο (ΝΔ 3933/1959) για τους Γερμανούς υπηκόους που φέρονταν ως εγκληματίες πολέμου, αποφυλάκισε τον Μέρτεν, τον απέλασε στη Γερμανία, όπου τον απάλλαξαν «ελλείψει στοιχείων».

1959 Υπογράφεται από τους πρωθυπουργούς της Ελλάδας (Κωνσταντίνο Καραμανλή) και της Τουρκίας (Αντνάν Μεντερές) η Συμφωνία της Ζυρίχης, που μαζί με τη Συμφωνία του Λονδίνου, η οποία υπογράφτηκε μια βδομάδα αργότερα (19/2), οδήγησαν στη δημιουργία τυπικά ανεξάρτητης Δημοκρατίας της Κύπρου και ουσιαστικά υπονόμευαν την ενότητα της Κύπρου. Το ΚΚΕ, με ανακοίνωση της ΚΕ (27/2/1959), κατήγγειλε τις εν λόγω Συμφωνίες.

1971 Κατατίθεται προς υπογραφή σε Μόσχα, Ουάσιγκτον και Λονδίνο η Συνθήκη για την απαγόρευση τοποθέτησης και χρήσης πυρηνικών όπλων στη θάλασσα.

1975 Η Μάργκαρετ Θάτσερ εκλέγεται αρχηγός των Συντηρητικών και γίνεται η πρώτη γυναίκα επικεφαλής πολιτικού κόμματος στη Βρετανία. Κυβέρνησε την περίοδο 1979 - 1990, με άκρατη επίθεση στην εργατική τάξη και στο σοσιαλιστικό σύστημα.

1979 Ο ιρανικός λαός ανατρέπει το φιλοαμερικανικό καθεστώς του Σάχη (μονάρχη του Ιράν). Στη χώρα εγκαθιδρύεται ισλαμική δημοκρατία με επικεφαλής τον Αγιατολάχ Χομεϊνί.

1990 Μετά από 27 χρόνια φυλάκισης, απελευθερώνεται ο ηγέτης των μαύρων της Νότιας Αφρικής, Νέλσον Μαντέλα, επικεφαλής του Αφρικανικού Εθνικού Κογκρέσου, σύμβολο της εναντίωσης στο ρατσιστικό καθεστώς του απαρτχάιντ και κατοπινός Πρόεδρος της χώρας.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ