Τετάρτη 11 Φλεβάρη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΡΕΤΑΝΙΑ
Πιέσεις επιχειρηματιών για επίσπευση του δημοψηφίσματος

ΛΟΝΔΙΝΟ.--

Πιέσεις για επίσπευση της διαδικασίας διεξαγωγής του δημοψηφίσματος για την παραμονή ή όχι της Βρετανίας στην ΕΕ άσκησε χτες ο πρόεδρος των Εμπορικών Επιμελητηρίων της χώρας, Τζον Λονγκσγουόρθ, καλώντας τη νέα κυβέρνηση που θα προκύψει από τις επικείμενες εκλογές της 7ης Μάη, να στήσει σχετικές κάλπες μέχρι το Μάη του 2016, ώστε «να αποφευχθεί διετής περίοδος αβεβαιότητας». Η όλη διαδικασία εκφράζει και αναδιατάξεις που γίνονται μέσα στο αστικό πολιτικό σύστημα, ως έκφραση και της ενδοαστικής διαπάλης ανάμεσα σε τμήματα του κεφαλαίου που έχουν διαφορετικές στοχεύσεις και πέραν της ΕΕ.

Ο Βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον, συμμετέχοντας στην ίδια εκδήλωση των βρετανικών Εμπορικών Επιμελητηρίων στο Λονδίνο, εξέφρασε την εκτίμηση ότι ο επιχειρηματικός κόσμος στη χώρα του «στηρίζει τα σχέδια για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος για το μέλλον των σχέσεων της Βρετανίας με την ΕΕ».

Αντίθετα, ο Εντ Μπολς, εκπρόσωπος του αντιπολιτευόμενου Εργατικού Κόμματος, χαρακτήρισε τα σχέδια για το δημοψήφισμα «εξαιρετικώς αποσταθεροποιητικά για τον επιχειρηματικό κόσμο» στη Βρετανία.

Νωρίτερα, ο Κάμερον, σε μια ψηφοθηρική προσπάθεια (έπειτα από πολλά χρόνια σκληρής λιτότητας), απηύθυνε υποκριτικά και ανώδυνα... έκκληση στους εργοδότες να αυξήσουν τους μισθούς των εργαζομένων, «αξιοποιώντας τα σημάδια ισχυρότερης οικονομικής ανάπτυξης μετά από επτά χρόνια».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ