Τρίτη 9 Γενάρη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗ ΠΟΛΕΜΟΣ - ΚΑΜΙΑ ΕΜΠΛΟΚΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Νέα περιοδεία Μπλίνκεν για τη διασφάλιση των αμερικανικών συμφερόντων

«Ειδική αποστολή» στην Ερυθρά Θάλασσα προετοιμάζει η ΕΕ

Στη Σαουδική Αραβία (φωτ.) συνέχισε χτες την περιοδεία του ο Αμερικανός ΥΠΕΞ
Στη Σαουδική Αραβία (φωτ.) συνέχισε χτες την περιοδεία του ο Αμερικανός ΥΠΕΞ
Τη νέα περιοδεία του στη Μέση Ανατολή συνέχισε χτες ο Αμερικανός ΥΠΕΞ Αντ. Μπλίνκεν, επιχειρώντας να διασφαλίσει τα γεωπολιτικά συμφέροντα των ΗΠΑ στην περιοχή, εν μέσω των διεργασιών και ανταγωνισμών που οξύνει παραπέρα το ισραηλινό μακελειό στη Γάζα.

Εκτός από την Ελλάδα και την Τουρκία, ο Μπλίνκεν επισκέφθηκε την Ιορδανία, το Κατάρ, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και τη Σαουδική Αραβία, ενώ τελευταίοι σταθμοί της περιοδείας του είναι το Ισραήλ, η κατεχόμενη Δυτική Οχθη και η Αίγυπτος.

Στην κοινή συνέντευξη Τύπου που έδωσε προχτές με τον πρωθυπουργό του Κατάρ, Μοχάμεντ μπιν Χαλίφα αλ Θάνι, ο Αμερικανός ΥΠΕΞ εμφανίστηκε να προειδοποιεί πως η σύγκρουση στη Γάζα μπορεί «εύκολα να κάνει μετάσταση προκαλώντας ακόμη μεγαλύτερη ανασφάλεια και ακόμη περισσότερα δεινά», την ίδια ώρα που οι ΗΠΑ και σύμμαχοί τους εξοπλίζουν ακόμα περισσότερο το ισραηλινό κράτος - δολοφόνο και αυξάνουν κατακόρυφα τη στρατιωτική τους κινητικότητα στην περιοχή.

Εξίσου υποκριτικά, σχολιάζοντας δηλώσεις Ισραηλινών υπουργών για εκτοπισμό των Παλαιστινίων της Γάζας, ο Μπλίνκεν ισχυρίστηκε ότι οι Παλαιστίνιοι «δεν μπορούν και δεν πρέπει να πιέζονται να εγκαταλείψουν τη Γάζα», την ίδια ώρα που σχεδόν το 90% των κατοίκων της Λωρίδας της Γάζας έχουν ήδη εκτοπιστεί από τα σπίτια τους, με την πλειοψηφία να συγκεντρώνεται σε μια όλο και μικρότερη περιοχή στα σύνορα με την Αίγυπτο, ενώ το Ισραήλ συνεχίζει τη συστηματική ισοπέδωση των παλαιστινιακών πόλεων.

Ανέφερε επίσης πως οι επιθέσεις των Χούθι συνιστούν κίνδυνο για τη διεθνή ναυτιλία στην Ερυθρά Θάλασσα και θίγουν τα συμφέροντα «πάνω από 40 χωρών», διαταράσσοντας το 20% της διεθνούς ναυτιλίας.

Επίσης, έπλεξε το εγκώμιο του Κατάρ σε ό,τι αφορά τις διαπραγματεύσεις για τους ομήρους και την ανθρωπιστική βοήθεια.

Παρατήρησε δε τα στοιχεία που καταγράφουν τη μεγάλη πείνα που θερίζει το 90% του πληθυσμού της Γάζας, αποφεύγοντας βέβαια να το κατονομάσει ως ισραηλινό έγκλημα πολέμου. Ζήτησε μόνο «άμεση αύξηση» της βοήθειας και βελτίωση των «διαδικασιών αποκλιμάκωσης» της σύγκρουσης.

Αναφέρθηκε επίσης στην «επόμενη μέρα», μοιράζοντας ευχολόγια για «διαρκή ειρήνη και ασφάλεια» και κάνοντας αναφορά στο «όραμα» των ΗΠΑ για «ασφάλεια για το Ισραήλ και ένα κράτος για τον παλαιστινιακό λαό».

Στην ίδια συνέντευξη Τύπου ο Καταριανός ΥΠΕΞ σεΐχης Μοχάμεντ μπιν Αμπντουραχμάν αλ Θάνι ζήτησε να επιτευχθεί «άμεση εκεχειρία στη Λωρίδα της Γάζας».

Προχτές ο Μπλίνκεν είχε μεταβεί στην Ιορδανία, όπου συνάντησε τον βασιλιά Αμπντάλα Β', ο οποίος προειδοποίησε για τις «καταστροφικές συνέπειες του πολέμου στη Γάζα», καλώντας τις ΗΠΑ να πιέσουν «για άμεση εκεχειρία».

Το Σάββατο, ο Αμερικανός αξιωματούχος φθάνοντας στην Αγκυρα συνάντησε τον ομόλογό του Χακάν Φιντάν αλλά και τον Τούρκο Πρόεδρο Ρ. Τ. Ερντογάν.

Ο Μπλίνκεν, συναντώντας χτες στο Αμπου Ντάμπι τον ηγέτη των ΗΑΕ, σεΐχη Μοχάμεντ μπιν Ζαγέντ επανέλαβε τα περί «ανάγκης διαρκούς ειρήνης» και αποτροπής επέκτασης της σύγκρουσης στην περιοχή, επαναλαμβάνοντας τις προσπάθειες που δήθεν καταβάλλει η Ουάσιγκτον μεταξύ άλλων και για «την προώθηση ίδρυσης ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους».

Ανέφερε πως σε ένα τέτοιο σχέδιο θα είναι απαραίτητη η οικονομική στήριξη πλούσιων αραβικών χωρών όπως τα ΗΑΕ και η Σαουδική Αραβία, στην οποία έφθασε αργότερα χτες συναντώντας τον Σαουδάραβα πρωθυπουργό και πρίγκιπα διάδοχο στον θρόνο, Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν, καθώς και τον επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ, Ζ. Μπορέλ, που βρισκόταν επίσης στο Ριάντ μετά από ένα Σαββατοκύριακο στον Λίβανο.

Στο Ριάντ, Μπορέλ και Μπλίνκεν συζήτησαν (σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του Στέιτ Ντιπάρτμεντ) «τις προσπάθειες αποτροπής επέκτασης της σύγκρουσης στη Γάζα».

Αργότερα χτες βράδυ ο Μπλίνκεν αναμενόταν στο Ισραήλ και έως την Τετάρτη αναμένεται να μεταβεί επίσης σε Δυτική Οχθη και Αίγυπτο.

Συζητήσεις στην ΕΕ για ειδική αποστολή στην Ερυθρά

Στο φόντο της αυξημένης κινητικότητας των ΗΠΑ στην περιοχή, η ΕΕ ανακοίνωσε πως τις επόμενες μέρες θα ξεκινήσουν συζητήσεις μεταξύ των κρατών - μελών για τη δημιουργία μιας ειδικής αποστολής της ΕΕ για την «ασφάλεια» στην Ερυθρά Θάλασσα, με αφορμή τις αυξανόμενες επιθέσεις των Χούθι της Υεμένης κατά εμπορικών πλοίων.

Ο εκπρόσωπος της Κομισιόν, Π. Στάνο, αναφέρθηκε στο ότι οι συζητήσεις θα ξεκινήσουν στη βάση μιας πρότασης που θα υποβάλει η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Εξωτερικής Δράσης (ΕΥΕΔ) και ο ύπατος εκπρόσωπος της ΕΕ, Ζ. Μπορέλ.

Ο Στάνο είπε πως αυτή η αποστολή της ΕΕ στην Ερυθρά Θάλασσα θα είναι μια εντελώς νέα διαδικασία και δεν θα βασίζεται στην ήδη υπάρχουσα ναυτική επιχείρηση «ΑΤΑLΑΝΤΑ» που είχε δημιουργηθεί προ ετών για την «ασφάλεια» στην Ερυθρά Θάλασσα και στον δυτικό Ινδικό Ωκεανό.

«Είναι προφανές ότι η ΕΕ έχει συμφέρον να αποκαταστήσει την ασφάλεια της ναυσιπλοΐας και της θαλάσσιας ασφάλειας στην περιοχή της Ερυθράς Θάλασσας, που είναι μια πολύ σημαντική περιοχή για το εμπόριο», δήλωσε.

Νέα φρεγάτα στέλνει η Βρετανία στην περιοχή

Στο μεταξύ, το βρετανικό υπουργείο Αμυνας ανακοίνωσε χτες την ανάπτυξη του «HMS Richmond» (F-239), του τρίτου σκάφους που αποστέλλεται στη Μέση Ανατολή, ως στοιχείο της Επιχείρησης «Prosperity Guardian», για την ενίσχυση της βρετανικής ναυτικής επιρροής στην περιοχή.

Στη Ραμάλα μετέβη χτες από το Ισραήλ η Γερμανίδα ΥΠΕΞ Αναλένα Μπέρμποκ, η οποία συνάντησε τον Παλαιστίνιο ομόλογό της, Ριγιάντ αλ Μάλκι. Η Μπέρμποκ αναφέρθηκε στη δήθεν «ξεκάθαρη» υποστήριξη της Γερμανίας στην ανάγκη «προστασίας των αμάχων» στη Γάζα.

Ανακοίνωσε δε πως το Βερολίνο δεν αντιτίθεται πλέον στην πώληση μαχητικών αεροσκαφών Eurofighter από τη Βρετανία στη Σαουδική Αραβία.

Στο μεταξύ, ο Παλαιστίνιος Πρόεδρος Μαχμούτ Αμπάς μετέβη χτες στο Κάιρο συναντώντας τον Αιγύπτιο Πρόεδρο Α.Φ. Σίσι.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Κυανόκρανους του ΟΗΕ στα παλαιστινιακά εδάφη προτείνει ο Αραβικός Σύνδεσμος(2024-05-17 00:00:00.0)
Η κυβέρνηση Μπάιντεν στέλνει νέο στρατιωτικό πακέτο 1 δισ. στο Ισραήλ(2024-05-16 00:00:00.0)
Συνεχή εμπόδια από τις ΗΠΑ σε οποιαδήποτε απόφαση θα καλεί να σταματήσει το ισραηλινό μακελειό(2023-12-21 00:00:00.0)
Δεύτερο αεροπλανοφόρο στέλνουν οι ΗΠΑ στην Ανατολική Μεσόγειο(2023-10-16 00:00:00.0)
Συμφωνίες για επενδύσεις δισεκατομμυρίων στη Βόρεια Αφρική(2022-06-22 00:00:00.0)
Υποσχέσεις Μπλίνκεν για ανοικοδόμηση της Γάζας... που ισοπεδώθηκε με τις «πλάτες» των ΗΠΑ(2021-05-26 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ