Πέμπτη 21 Δεκέμβρη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗ ΠΟΛΕΜΟΣ - ΚΑΜΙΑ ΕΜΠΛΟΚΗ
ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΤΟΥ ΟΗΕ
Συνεχή εμπόδια από τις ΗΠΑ σε οποιαδήποτε απόφαση θα καλεί να σταματήσει το ισραηλινό μακελειό

Ράφα, περιμένοντας για ένα πιάτο φαΐ: Στις πλάτες χιλιάδων εκτοπισμένων δυναμώνουν σκληρά παζάρια

Copyright 2023 The Associated

Ράφα, περιμένοντας για ένα πιάτο φαΐ: Στις πλάτες χιλιάδων εκτοπισμένων δυναμώνουν σκληρά παζάρια
Σε πλήρη εξέλιξη και χωρίς αποτέλεσμα παρέμειναν και χτες, για τρίτη συνεχή μέρα, τα παζάρια στην έδρα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, με τις ΗΠΑ να θέτουν συνεχή εμπόδια - απειλώντας με νέο βέτο - στην έκδοση οποιασδήποτε απόφασης που θα απαιτεί να σταματήσουν οι ισραηλινές επιθέσεις στη Λωρίδα της Γάζας.

Το Συμβούλιο Ασφαλείας διαπραγματεύεται επί μέρες ένα τετρασέλιδο προσχέδιο που έχουν καταρτίσει τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (ΗΑΕ).

Με δεδομένη τη στήριξη των ΗΠΑ στη σφαγή στη Γάζα και το αμερικανικό βέτο σε οποιαδήποτε έκκληση για εκεχειρία, όλες αυτές τις μέρες, τα ΗΑΕ και άλλες χώρες παζαρεύουν άλλες «ηπιότερες» διατυπώσεις, όπως «ανθρωπιστική κατάπαυση του πυρός», «παύση», «αναστολή των εχθροπραξιών», χωρίς αποτέλεσμα.

Διπλωματικές πηγές ανέφεραν επίσης ότι οι ΗΠΑ προσπαθούν να μεθοδεύσουν και το ποιος θα έχει δικαίωμα να «επιβλέπει» τη βοήθεια που θα προωθηθεί προς τη Γάζα.

Σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο, σε ένα από τα τελευταία προσχέδια του κειμένου προβλέπονται «η άμεση αναστολή των εχθροπραξιών, ώστε να επιτραπεί η ασφαλής και χωρίς εμπόδια πρόσβαση της ανθρωπιστικής βοήθειας, και έκτακτα μέτρα προς τη διαρκή κατάπαυση των εχθροπραξιών».

Αργά χτες το βράδυ ώρα Ελλάδας, ο πρέσβης του Ισημερινού, χώρας που προεδρεύει στο Συμβούλιο τον Δεκέμβριο, ανακοίνωσε τη νέα αναβολή της ψηφοφορίας. «Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ συμφώνησε να συνεχίσει σήμερα τις διαπραγματεύσεις και να δώσει περισσότερο χρόνο στη διπλωματία. Και η προεδρία θα επαναπρογραμματίσει την ψηφοφορία για αύριο (σ.σ. σήμερα) το πρωί», δήλωσε.

Από τις 7 Οκτώβρη το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ έχει υιοθετήσει μόνο μία απόφαση για τον πόλεμο στη Γάζα, στις 15 Νοέμβρη, με την οποία ζητούσε «ανθρωπιστικές παύσεις», αλλά απέρριψε 5 άλλα κείμενα σε διάστημα δύο μηνών. Ψήφισμα που ζητούσε να κηρυχθεί «αμέσως ανθρωπιστική κατάπαυση του πυρός» απορρίφθηκε, όταν προσέκρουσε στο βέτο των ΗΠΑ, στις 8 Δεκέμβρη.

«Θα τασσόμασταν υπέρ μιας απόφασης που στηρίζει πλήρως την απάντηση στις ανθρωπιστικές ανάγκες των κατοίκων της Γάζας, αλλά οι λεπτομέρειες είναι το πιο σημαντικό», δήλωσε προχτές το βράδυ ο Μ. Μίλερ, εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, με την Ουάσιγκτον να επαναλαμβάνει διαρκώς ότι αντιτίθεται στην εκεχειρία, γιατί κάτι τέτοιο «θα ωφελούσε τη Χαμάς».

Στο φόντο αυτό, ο Αμερικανός ΥΠΕΞ Αντ. Μπλίνκεν ισχυρίστηκε χτες ότι «προτεραιότητα» για τις ΗΠΑ στο νέο έτος είναι «να τελειώσει το συντομότερο δυνατόν» ο πόλεμος στη Γάζα, προσθέτοντας όμως ότι «είναι σαφές πως αυτή η σύγκρουση πρέπει να μετακινηθεί - και θα μετακινηθεί - σε μια φάση χαμηλότερης έντασης». Επανέλαβε δε ότι οι ΗΠΑ θα συνεχίσουν «να βοηθούν το Ισραήλ», ώστε να μην επαναληφθεί ό,τι έγινε στις 7 Οκτώβρη.

Παράλληλα, ο Ισραηλινός ΥΠΕΞ Ελι Κοέν σε ανάρτησή του ανακοίνωσε πως έδωσε εντολή στην αντιπροσωπεία του Ισραήλ στον ΟΗΕ να αντιταχθεί στην έγκριση ετήσιου προϋπολογισμού της Υπηρεσίας Αρωγής για τους Παλαιστίνιους Πρόσφυγες, UNRWA, κατηγορώντας την ότι «κάνει τα στραβά μάτια» στις επιχειρήσεις της Χαμάς.

Η UNRWA απέρριψε τις αιτιάσεις ως ανυπόστατες καταγγέλλοντας τον ισραηλινό στρατό για απρόκλητη, ωμή βία σε εγκαταστάσεις της Υπηρεσίας και για τη δολοφονία 136 υπαλλήλων της.

Σκληρά παζάρια και στο Κάιρο

Τα παζάρια δίνουν και παίρνουν και στο Κάιρο, όπου προσήλθε χτες ο πολιτικός ηγέτης της Χαμάς, Ισμαήλ Χανίγια, επικεφαλής πολυμελούς αντιπροσωπείας, για διαπραγματεύσεις με τον Αμπάς Καμάλ, αρχηγό των αιγυπτιακών μυστικών υπηρεσιών. Επίκεντρο της διαπραγμάτευσης είναι οι νέες ανταλλαγές Ισραηλινών ομήρων και Παλαιστίνιων πολιτικών κρατουμένων και μια σύντομη ή μεγαλύτερης διάρκειας εκεχειρία.

Ο Χανίγια, που χτες συναντήθηκε με τον Ιρανό ΥΠΕΞ Χοσεΐν Αμίρ Αμπντολαχιάν, εκτιμάται ότι θα απαιτήσει «να σταματήσει ο πόλεμος, για να προετοιμαστεί συμφωνία απελευθέρωσης Παλαιστίνιων φυλακισμένων» και «να τερματιστεί η πολιορκία που επιβάλλεται στη Λωρίδα της Γάζας», ανέφερε πηγή του Γαλλικού Πρακτορείου η οποία είχε πρόσβαση σε μέρος των διαπραγματεύσεων.

Από την άλλη ο Γάζι Χαμάντ, πολιτικό στέλεχος της Χαμάς, μιλώντας χτες στο «Al Jazeera» υποστήριξε ότι προτεραιότητα της οργάνωσής του είναι ο τερματισμός του πολέμου και όχι απλά μια ανταλλαγή μεταξύ ομήρων και Παλαιστίνιων κρατουμένων συνοδεία ολιγοήμερης εκεχειρίας, γιατί θα οδηγήσει σε νέα κλιμάκωση επίθεσης σε βάρος του παλαιστινιακού λαού. Πρόσθεσε δε πως «μια παύση» στις μάχες «δεν είναι προς το συμφέρον ούτε της Χαμάς ούτε των Παλαιστινίων».

Πηγή της οργάνωσης «Ισλαμική Τζιχάντ» (δεύτερης σημαντικότερης στη Λωρίδα της Γάζας) δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι ο Ζιάντ Αλ Ναχάλα, αρχηγός της ένοπλης πτέρυγας της οργάνωσης, θα μεταβεί στην Αίγυπτο στις αρχές της επόμενης βδομάδας για συνομιλίες.

Αξιωματούχος της Χαμάς δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι «η πλήρης κατάπαυση του πυρός και η απόσυρση του ισραηλινού στρατού κατοχής από τη Γάζα αποτελούν προϋπόθεση για οποιαδήποτε σοβαρή διαπραγμάτευση με σκοπό την ανταλλαγή κρατουμένων».

Επιπροσθέτως, η εφημερίδα «Wall Street Journal» υποστήριξε σε χτεσινό ρεπορτάζ ότι οι πολιτικοί ηγέτες της Χαμάς έχουν ξεκινήσει διαπραγματεύσεις με Παλαιστίνιους για το «μεταπολεμικό μέλλον της Γάζας και της Δυτικής Οχθης» και την «επόμενη μέρα».

Το «Al Jazeera», μεταφέροντας πληροφορίες από την πρωτεύουσα του Κατάρ, Ντόχα, μετέδωσε ότι οι συνομιλίες που έγιναν το βράδυ της Δευτέρας στη Βαρσοβία ανάμεσα στους αρχηγούς της CIA και της Μοσάντ και στον πρωθυπουργό του Κατάρ «ήταν θετικές», οδηγώντας στη συνέχιση της συνεργασίας Καταριανών μεσολαβητών και διαπραγματευτών με στελέχη της Χαμάς για μια πιθανή εκεχειρία.

Την Τρίτη, ο Ισραηλινός Πρόεδρος Ισ. Χέρτσογκ δήλωσε πως «το Ισραήλ είναι έτοιμο για νέα ανθρωπιστική παύση και επιπλέον ανθρωπιστική βοήθεια, για να επιτραπεί η απελευθέρωση ομήρων», ενώ το ίδιο διάστημα ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου, συναντώντας οικογένειες ομήρων, είπε ότι έστειλε «δύο φορές τον αρχηγό της Μοσάντ στην Ευρώπη για να προωθήσει διαδικασία απελευθέρωσης».

Ρωσο-αραβικό φόρουμ με αναφορές σε Γάζα και Ερυθρά Θάλασσα

Τον «επιθετικό πόλεμο του Ισραήλ» εναντίον των Παλαιστινίων στην Γάζα καταδίκασαν χτες οι υπουργοί Εξωτερικών της Ρωσίας, του Μαρόκου και αραβικών χωρών που συμμετείχαν στο 6ο Ρωσο-αραβικό Φόρουμ Συνεργασίας, που πραγματοποιήθηκε στο Μαρακές.

Οι υπουργοί αρνήθηκαν να δικαιολογήσουν τον πόλεμο ως αυτοάμυνα, καλώντας τις χώρες του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ, να υιοθετήσουν σχέδιο ψηφίσματος που ζητά την κατάπαυση πυρός στη Λωρίδα της Γάζας.

Από την άλλη, τόνισαν την ανάγκη να εγγυηθούν την ασφάλεια και την προστασία των θαλάσσιων μεταφορών στον Περσικό Κόλπο και στην Ερυθρά Θάλασσα, καταδικάζοντας τις «πράξεις που στοχοποιούν την ασφάλεια και την προστασία των θαλάσσιων μεταφορών και εγκαταστάσεων, του ενεργειακού εφοδιασμού, των πετρελαιαγωγών και των εγκαταστάσεων».

Η Μαλαισία απαγορεύει ελλιμενισμό ισραηλινών πλοίων

Πάντως δεν είναι μόνο οι Χούθι της Υεμένης που ορθώνουν εμπόδια στην ναυσιπλοΐα ισραηλινών πλοίων. Χτες η Μαλαισία απαγόρευσε στα ισραηλινά φορτηγά πλοία να αγκυροβολούν στα λιμάνια της χώρας, σε απάντηση στις στρατιωτικές επιχειρήσεις του Ισραήλ στη Γάζα, οι οποίες «αγνοούν τις θεμελιώδεις ανθρωπιστικές αρχές».

Επίσης, θα απαγορευτεί στα πλοία που έχουν προορισμό το Ισραήλ να φορτώνουν εμπορεύματα σε οποιοδήποτε λιμάνι της χώρας, συμπεριλαμβανομένης της ισραηλινής εταιρείας θαλάσσιων μεταφορών ZIM, που είχε άδεια λειτουργίας στη Μαλαισία από το 2002, μολονότι οι δύο χώρες δεν έχουν διπλωματικές σχέσεις.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ