Πέμπτη 21 Δεκέμβρη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΡΥΘΡΑ ΘΑΛΑΣΣΑ
«Μυρίζει μπαρούτι» η συγκέντρωση δυνάμεων ΗΠΑ, ΕΕ και ΝΑΤΟ

Για ενδεχόμενο «ευρύτερης περιφερειακής σύγκρουσης» μιλάει ο Οστιν

Η κλιμάκωση της σφαγής του Ισραήλ σε βάρος του παλαιστινιακού λαού, σε συνδυασμό με την πλήρη στήριξη των ΗΠΑ και άλλων συμμάχων τους, στην περιοχή όπου συγκρούονται ανταγωνιστικά σχέδια για τους δρόμους Ενέργειας και εμπορευμάτων, ανεβάζει διαρκώς το θερμόμετρο σε Ανατολική Μεσόγειο και Ερυθρά Θάλασσα, όπου τεράστιες στρατιωτικές δυνάμεις συγκεντρώνονται με πρόσχημα τις πρόσφατες επιθέσεις των Χούθι σε πλοία στα ανοιχτά της Υεμένης.

Το βράδυ της Τρίτης 19/12, ΗΠΑ, ΕΕ, ΝΑΤΟ και δεκάδες άλλες χώρες εξέδωσαν κοινή δήλωση στην οποία σημειώνουν πως «οι πολυάριθμες επιθέσεις που προέρχονται από εδάφη που ελέγχονται από τους Χούθι στην Υεμένη, συμπεριλαμβανομένων των επιθέσεων της 3ης Δεκεμβρίου εναντίον τριών εμπορικών πλοίων στη Νότια Ερυθρά Θάλασσα που συνδέονται με 14 έθνη, απειλούν το διεθνές εμπόριο και την ασφάλεια στη θάλασσα». Στην ίδια ανακοίνωση επισημαίνεται η κατάληψη του σκάφους «Galaxy Leader», την οποία χαρακτηρίζουν «φρικιαστική», σχολιάζοντας πως πρόκειται για συμπεριφορά που «απειλεί επίσης τη μετακίνηση τροφίμων, καυσίμων, ανθρωπιστικής βοήθειας και άλλων βασικών αγαθών σε προορισμούς και πληθυσμούς σε όλο τον κόσμο».

Ζητούν επίσης από τις άλλες χώρες να μη ενθαρρύνουν, ούτε να διευκολύνουν τις επιθέσεις των Χούθι στην Ερυθρά και καλούν τους τελευταίους να απελευθερώσουν τους ναυτικούς που κρατούν, να παραδώσουν το σκάφος «Galaxy Leader» και να σταματήσουν «τις πρόσθετες επιθέσεις σε εμπορικά πλοία στις ζωτικής σημασίας πλωτές οδούς της περιοχής».

Η ανακοίνωση αυτή εξεδόθη αρκετές ώρες μετά την ανακοίνωση του Αμερικανού υπουργού Αμυνας, Λόιντ Οστιν, πως ξεκινά η συγκρότηση ναυτικής δύναμης 10 χωρών που θα αναλάβει το επόμενο διάστημα την «Επιχείρηση Φύλακας Ευημερίας» στην Ερυθρά Θάλασσα, προκειμένου να αποτραπούν νέες επιθέσεις των Χούθι σε εμπορικά πλοία που πλέουν σε Ερυθρά Θάλασσα.

Στη δύναμη αυτή, που έχει εκφράσει επιθυμία να συμμετάσχει και η Ελλάδα για την προστασία των συμφερόντων Ελλήνων εφοπλιστών (βλέπε και σχετικό θέμα), έχουν δηλώσει πως θα συμμετάσχουν, εκτός από τις ΗΠΑ, η Βρετανία, το Μπαχρέιν, ο Καναδάς, η Γαλλία, η Ιταλία, η Ολλανδία, η Νορβηγία, οι Σεϋχέλλες και η Ισπανία.

Παράλληλα οι ΗΠΑ - μέσω του εκπροσώπου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ - απηύθυναν κάλεσμα και στην Κίνα που διατηρεί ναυτική παρουσία στον Κόλπο του Αντεν, να παίξει «εποικοδομητικό ρόλο» για την αποτροπή νέων επιθέσεων από τους Χούθι, ενώ έτερος Αμερικανός διπλωμάτης μιλώντας χτες στο «Al Arabiya» έλεγε πως θα ήταν «τεράστια επιτυχία» εάν κατάφερναν τους Κινέζους να συμμετάσχουν σε αυτή την επιχείρηση.

Οι εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή κι ενώ συνεχίζεται το μακελειό του παλαιστινιακού λαού, μυρίζουν «μπαρούτι», με τους ΑμερικανοΝΑΤΟικούς να έχουν συγκεντρώσει στην περιοχή μια τεράστια δύναμη πυρός. Ανάμεσά τους, εδώ και πολλές βδομάδες, το αμερικανικό αεροπλανοφόρο «USS Dwight Eisenhower» έχει μετακινηθεί από τον Περσικό Κόλπο στον Κόλπο του Αντεν, ενώ στην περιοχή της Ανατ. Μεσογείου πλέει και το αεροπλανοφόρο «USS Gerald Ford» με τη δύναμη συνοδείας του. Πραγματοποιώντας χτες εκεί αιφνιδιαστική επίσκεψη, ο Οστιν έλεγε πως «μερικές φορές τα πιο σημαντικά επιτεύγματά μας είναι να προλάβουμε κακά πράγματα. Σε μία στιγμή τεράστιας έντασης στην περιοχή, όλοι σας είστε το επίπεδο της πρόληψης μιας ευρύτερης περιφερειακής σύγκρουσης».

Οι εξελίξεις στην περιοχή αυξάνουν τα κόστη και τον χρόνο μεταφοράς προϊόντων αλλά και τα ασφάλιστρα σε εμπορικά πλοία. Σύμφωνα με στοιχεία διεθνών πρακτορείων, το 15% των προϊόντων (μεταξύ των οποίων το 13% του αργού πετρελαίου και το 21% του διυλισμένου πετρελαίου) που εισάγονται σε Ευρώπη, Μέση Ανατολή και Βόρεια Αφρική, φτάνουν στις αγορές αυτές από την Ασία διά θαλάσσης, με μια αλλαγή πορείας να εκτοξεύει τα ημερήσια ναύλα ενός δεξαμενόπλοιου τύπου suezmax από 49.000 δολάρια στα 200.000 δολάρια, εφόσον τα περισσότερα εμπορικά πλοία αναγκαστούν να κάνουν τον περίπλου της Αφρικής, αποφεύγοντας το Σουέζ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ