Πέμπτη 21 Δεκέμβρη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Ετοιμη για ένα ακόμα βήμα εμπλοκής, στην Ερυθρά Θάλασσα

Με οδηγό τα συμφέροντα του εφοπλιστικού κεφαλαίου

ΓΕΝ

Ανοιχτό αφήνουν αρμόδιες πηγές το ενδεχόμενο να συμμετέχει η χώρα και με πλοίο στη συγκρότηση της νέας πολυεθνικής ναυτικής δύναμης όπου πρωτοστατούν οι Αμερικανοί στην Ερυθρά Θάλασσα, με πρόσχημα την αντιμετώπιση των επιθέσεων των Χούθι.

Θυμίζουμε ότι ήδη προχθές ο υφυπουργός Αμυνας Γ. Κεφαλογιάννης μετείχε σε τηλεδιάσκεψη που συγκάλεσαν οι Αμερικανοί και στην οποία συμμετείχαν υπουργοί Αμυνας κρατών κυρίως της ΕΕ, της ευρύτερης περιοχής της Ανατολικής Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής, αλλά και της Ιαπωνίας και του Καναδά. Επίσης, ότι ο υπουργός Ναυτιλίας Χρ. Στυλιανίδης έλεγε σε δημοσιογράφους πως «αν χρειαστεί και κληθούμε, θα συμμετάσχουμε πιο ενεργά. Είμαστε πολύ κοντά στο να συμμετάσχουμε στην πρωτοβουλία με πρωταγωνιστικό ρόλο, γιατί η Ελλάδα είναι πρωταγωνίστρια στη ναυτιλία», αναφερόμενος στα εφοπλιστικά συμφέροντα. Ετσι, δεν απέκλεισε τη συμμετοχή της χώρας μας με πολεμικό πλοίο. «Το συζητάμε», σημείωσε απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ενώ συμπλήρωσε ότι «αν με ρωτάτε εγώ είμαι υπέρ» και έφερε ως «παράδειγμα» τη συμμετοχή παλαιότερα με πλοίο στην ευρωΝΑΤΟική επιχείρηση «Atalanta», για την αντιμετώπιση των Σομαλών πειρατών.

Μέχρι στιγμής δεν έχει ληφθεί κάποια σχετική απόφαση στην Αθήνα, ωστόσο, όπως επεσήμαναν αρμόδιες πηγές, δεν θα αργήσει η ώρα που θα κληθεί και ο ελληνικός στόλος να στείλει κάποια φρεγάτα, καθώς επισήμως το 19% της εμπορικής ναυτιλίας είναι υπό ελληνική σημαία.

Ηδη κάνει «παράσταση σημαίας» στην περιοχή

Η ελληνική αστική τάξη έχει έτσι κι αλλιώς παρουσία στην περιοχή. Π.χ., στη συλλογή και ανάλυση πληροφοριών «ασφαλείας» και στις διαδικασίες «εκτίμησης κινδύνου» μετέχουν στελέχη όπως επιτελής που έχει αποσπαστεί στην Αμερικανική Κεντρική Διοίκηση (US Central Command) στην Τάμπα της Φλόριντα, μετέχοντας στην επιχείρηση «Enduring Freedom», η θαλάσσια περιοχή ευθύνης της οποίας είναι ακριβώς η Ερυθρά και Αραβική Θάλασσα, ο Περσικός Κόλπος και ο Ινδικός Ωκεανός. Επίσης, συνεισφέρει επιτελής αποσπασμένος στην επιχείρηση «ασφαλείας» της ΕΕ «Atalanta» στο Κέρας της Αφρικής.

«Παράσταση σημαίας» γράφει και με τη συμμετοχή, από το 2020, με αξιωματικό στο επιτελείο (εδράζεται στη γαλλική ναυτική βάση στο Αμπου Ντάμπι) της πολυεθνικής αποστολής «EMASOH / Agenor» της ΕΕ, στα Στενά του Ορμούζ. Στην αποστολή μετέχουν Ελλάδα, Γαλλία, Γερμανία, Δανία, Ιταλία, Βέλγιο, Ολλανδία και Πορτογαλία, καθώς και η Νορβηγία, με σκοπό «την ασφαλή και ελεύθερη διέλευση των εμπορικών πλοίων στον Περσικό Κόλπο, στα Στενά του Ορμούζ και στον Κόλπο του Ομάν». Μάλιστα, το 2021 η κυβέρνηση έστειλε τη φρεγάτα «Υδρα» στο Αμπου Ντάμπι, επισήμως για να μετάσχει σε εκθέσεις πολεμικού υλικού. Ωστόσο, επιστρέφοντας εκτέλεσε συνεκπαιδεύσεις με πλοία των ΗΑΕ και των ΗΠΑ, ενώ συμμετείχε - για πρώτη φορά - σε ρόλο υποστήριξης («associated support») στην πολυεθνική αποστολή.

Εξάλλου, στη Σαουδική Αραβία είναι ανεπτυγμένη η Ελληνική Δύναμη Σαουδικής Αραβίας (ΕΛΔΥΣΑ), μια Πυροβολαρχία Κατευθυνόμενων Βλημάτων «Patriot» με δεκάδες στελέχη ανεπτυγμένα στο στόμα του λύκου, στην περιοχή Yanbu. Σημειωτέον, η αποστολή και η αντιαεροπορική «ομπρέλα» που παρέχει καλύπτουν μεταξύ άλλων ενεργειακές υποδομές, αλλά και το σχέδιο Σαουδαράβων και άλλων μεγαλοκεφαλαιούχων για την οικοδόμηση ενός νέου επιχειρηματικού κέντρου (του «Neom City Project», κόστους 500 δισ. δολαρίων) από επιθέσεις δυνάμεων που φέρονται ως υποστηριζόμενες από το Ιράν.

Και, βέβαια, η ελληνική κυβέρνηση, υλοποιώντας κατά γράμμα τον αμερικανοΝΑΤΟικό σχεδιασμό που κάνει πλάτες στο κράτος - δολοφόνο, διατηρεί εκεί τη φρεγάτα «Νικηφόρος Φωκάς», ενταγμένη στη ΝΑΤΟική δύναμη SNMG2, που επιχειρεί στην ίδια περιοχή. Η δε φρεγάτα «Αιγαίον» συνεχίζει να είναι ενταγμένη στην «IRINI», επιχείρηση της ΕΕ που επισήμως «τρέχει» για την τήρηση του εμπάργκο όπλων του ΟΗΕ στη Λιβύη, στο πλαίσιο της οποίας διατίθεται και ελληνικό ιπτάμενο ραντάρ.

Τέλος, ως συνέπεια της Συμφωνίας για τις βάσεις και του «Στρατηγικού Διαλόγου» με τις ΗΠΑ, όπου ομονοούν ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ 1 και 2, αμερικανοΝΑΤΟικές δυνάμεις απλώνονται σε όλη τη χώρα για διεκπεραιώσεις, κοινές ασκήσεις και συνεκπαιδεύσεις. Στην πιο πρόσφατη τέτοια εξέλιξη, το διάστημα 28/11 - 15/12 πραγματοποιήθηκε στην ευρύτερη περιοχή της Αττικοβοιωτίας συνεκπαίδευση της Διοίκησης Ειδικού Πολέμου (ΔΕΠ) του ΓΕΕΘΑ και της Πολεμικής Αεροπορίας με προσωπικό των ομάδων US Navy Special Warfare Operators (SEALs).

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Συνεννοήσεις σε φόντο εμπλοκής(2024-01-30 00:00:00.0)
Στο πλευρό του αεροπλανοφόρου «G. R. Fοrd» η φρεγάτα «Ναβαρίνον»(2024-01-03 00:00:00.0)
Αλλη μια ψηφίδα στο μωσαϊκό της εμπλοκής(2023-12-30 00:00:00.0)
Προχωρά την αποστολή φρεγάτας στο «στόμα του λύκου»(2023-12-28 00:00:00.0)
Στρατιωτική εμπλοκή και στον Ινδο-Ειρηνικό(2023-08-26 00:00:00.0)
Απλωμένες από την Κεντρική Μεσόγειο μέχρι τον Περσικό για τα σχέδια του ΝΑΤΟ(2021-02-10 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ