Σάββατο 30 Δεκέμβρη 2023 - Κυριακή 31 Δεκέμβρη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Αλλη μια ψηφίδα στο μωσαϊκό της εμπλοκής

Τις λεπτομέρειες της αποστολής ελληνικής φρεγάτας στο «στόμα του λύκου», στην Ερυθρά Θάλασσα, επεξεργάζεται η κυβέρνηση, βαθαίνοντας την εμπλοκή σε επικίνδυνα σχέδια του αμερικανοΝΑΤΟικού άξονα, κόντρα σε άλλα ιμπεριαλιστικά κέντρα, καθώς η ντόπια αστική τάξη διεκδικεί όλο και πιο ενεργά ρόλους ευρωατλαντικού χωροφύλακα στην ευρύτερη περιοχή στην προσπάθειά της να αναβαθμιστεί γεωστρατηγικά έναντι ανταγωνιστών της.

Θυμίζουμε ότι ήδη από την προηγούμενη βδομάδα, κατόπιν συνεννοήσεων με τους Αμερικανούς, αποφασίστηκε η αποστολή πλοίου για τη συγκρότηση της νέας πολυεθνικής ναυτικής δύναμης όπου πρωτοστατούν οι ΗΠΑ, με το πρόσχημα της ασφάλειας της ναυσιπλοΐας και της προστασίας των εμπορικών πλοίων από επιθέσεις των Χούθι. Αλλη μια αποστολή που δεν έχει καμία σχέση με την άμυνα της χώρας και την προστασία των συνόρων της.

Σε αυτό το πλαίσιο, κατόπιν εντολής του πρωθυπουργού, ο υπουργός Αμυνας, Ν. Δένδιας, ζήτησε από τους αρχηγούς ΓΕΕΘΑ και ΓΕΝ «να συμμετάσχει φρεγάτα του ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού στην πολυεθνική επιχείρηση "Prosperity Guardian", για την προστασία των εμπορικών πλοίων, της ζωής των ναυτικών, της παγκόσμιας οικονομίας».

Σε ό,τι αφορά τα επόμενα βήματα, στην κυβέρνηση και τα αρμόδια επιτελεία αναμένουν ενημέρωση από τους Αμερικανούς για τη «φύση» της αποστολής και τι ακριβώς θα ζητηθεί από την ελληνική πλευρά. Π.χ. αν θα ζητηθεί να παρέχεται συνοδεία σε εμπορικά που από τη Μεσόγειο διασχίζουν το Σουέζ, προκειμένου κατόπιν να τα «παραλάβουν» πολεμικά άλλων κρατών. `Η αν ζητηθεί η φρεγάτα να ενταχθεί σε ομάδα συνοδείας αεροπλανοφόρου, όπως το «USS Gerald Ford», που σε διάστημα λίγων βδομάδων ξανάδεσε στη Σούδα. Είτε αν ζητηθεί η φρεγάτα να αναπτυχθεί νοτιότερα ακόμα, στην Ερυθρά Θάλασσα.

Υποψήφια για ανάπτυξη είναι 6 πλοία, οι φρεγάτες τύπου ΜΕΚΟ (ΥΔΡΑ, ΣΠΕΤΣΑΙ, ΨΑΡΑ, ΣΑΛΑΜΙΣ) και δύο τύπου S (ΕΛΛΗ και ΛΗΜΝΟΣ). Για το τυπικό, πριν από την αναχώρηση, θα υπάρξει απόφαση του ΚΥΣΕΑ.

Στο ενδιάμεσο στη συλλογή και ανάλυση πληροφοριών «ασφαλείας» και στις διαδικασίες «εκτίμησης κινδύνου» για τη ναυσιπλοΐα στην περιοχή μετέχουν στελέχη, όπως επιτελής που έχει αποσπαστεί στην Αμερικανική Κεντρική Διοίκηση (US Central Command) στην Τάμπα της Φλόριντα, παίρνοντας μέρος στην επιχείρηση «Enduring Freedom», η θαλάσσια περιοχή ευθύνης της οποίας είναι ακριβώς η Ερυθρά και Αραβική Θάλασσα, ο Περσικός Κόλπος και ο Ινδικός Ωκεανός.

Επίσης, συνεισφέρει επιτελής αποσπασμένος στην επιχείρηση «ασφαλείας» της ΕΕ «Atalanta» στο Κέρας της Αφρικής. Ενώ από το 2020, έχει αξιωματικό και στο επιτελείο της πολυεθνικής αποστολής «EMASOH / Agenor» της ΕΕ, στα Στενά του Ορμούζ (εδρεύει στη γαλλική ναυτική βάση στο Αμπου Ντάμπι) για «την ασφαλή και ελεύθερη διέλευση των εμπορικών πλοίων στον Περσικό Κόλπο, στα Στενά του Ορμούζ και στον Κόλπο του Ομάν».

Μάλιστα, το 2021 η κυβέρνηση έστειλε τη φρεγάτα «ΥΔΡΑ» στο Αμπου Ντάμπι, όπου και εκτέλεσε συνεκπαιδεύσεις με πλοία των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων και των ΗΠΑ, ενώ συμμετείχε - για πρώτη φορά - σε ρόλο υποστήριξης («associated support») στην πολυεθνική αποστολή.

Εξάλλου, στη Σαουδική Αραβία είναι ανεπτυγμένη η Ελληνική Δύναμη Σαουδικής Αραβίας (ΕΛΔΥΣΑ), μια πυροβολαρχία κατευθυνόμενων βλημάτων «Patriot» με δεκάδες στελέχη ανεπτυγμένα στο «στόμα του λύκου», στην περιοχή Yanbu. Σημειωτέον, η αποστολή και η αντιαεροπορική «ομπρέλα» που παρέχει (φτάνει έως τα 100 μίλια) καλύπτουν μεταξύ άλλων ενεργειακές υποδομές, αλλά και το σχέδιο Σαουδαράβων και άλλων μεγαλοκεφαλαιούχων για την οικοδόμηση ενός νέου επιχειρηματικού κέντρου (του «Neom City Project», κόστους 500 δισ. δολαρίων) έναντι επιθέσεων δυνάμεων που φέρονται ως υποστηριζόμενες από το Ιράν.

Βέβαια, η ελληνική κυβέρνηση, υλοποιώντας κατά γράμμα τον αμερικανοΝΑΤΟικό σχεδιασμό που κάνει «πλάτες» στο κράτος - δολοφόνο Ισραήλ, διατηρεί στην Ανατολική Μεσόγειο τη φρεγάτα «Νικηφόρος Φωκάς», ενταγμένη στη ΝΑΤΟική δύναμη SNMG2. Η δε φρεγάτα «Αιγαίον» συνεχίζει να είναι ενταγμένη στην «IRINI», επιχείρηση της ΕΕ που επισήμως «τρέχει» για την τήρηση του εμπάργκο όπλων του ΟΗΕ στη Λιβύη, στο πλαίσιο της οποίας διατίθεται και ελληνικό ιπτάμενο ραντάρ.


Θ. Μπ.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ