Σάββατο 30 Δεκέμβρη 2023 - Κυριακή 31 Δεκέμβρη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Ανάταση

Καθώς η χρονιά οδεύει προς το τέλος της, το «Bloomberg» ενημερώνει την λίστα με τους 500 πιο πλούσιους του πλανήτη. Αν και ο καπιταλιστικός κόσμος σπαράσσεται από ανταγωνισμούς, κρίσεις και πολέμους, το κεφάλαιο συνεχίζει να αυγατίζει τα κέρδη του. Από τους 50 πλουσιότερους ανθρώπους του κόσμου, μόλις 12 είδαν την περιουσία τους να μειώνεται μέσα στο 2023. Συνολικά, από τους 500 κροίσους στην κορυφή της λίστας, το 77% έγιναν πλουσιότεροι μέσα στη χρονιά! Στη λίστα φιγουράρουν διάφορα ονόματα: Αμερικανοί ιδιοκτήτες τεχνολογικών κολοσσών, Ρώσοι μεγαλοεπιχειρηματίες της Ενέργειας, Κινέζοι, Ινδοί, Ευρωπαίοι. Κάνοντας μια σύντομη αναδρομή στη χρονιά που φεύγει, επιβεβαιώνεται ξεκάθαρα ότι με την οικονομία και σε ανάπτυξη και σε κρίση, με επεκτατική ή περιοριστική δημοσιονομική πολιτική των καπιταλιστικών κρατών, οι πλούσιοι γίνονται πλουσιότεροι και οι φτωχοί φτωχότεροι. Γιατί όσο οι λίγοι αύξαναν τις περιουσίες τους η θέση των εργαζομένων και των άλλων λαϊκών στρωμάτων επιδεινώθηκε κι άλλο, με νέα αντεργατικά μέτρα, με ένταση της φοροληστείας και της εκμετάλλευσης, με την ακρίβεια και την εμπορευματοποίηση των πάντων. Το 2023 όμως αφήνει πίσω του και πλούσια αγωνιστική παρακαταθήκη, με τις μεγάλες απεργιακές κινητοποιήσεις σε χώρες της Ευρώπης αλλά και στην Αμερική, σημείο αναφοράς για την ανάταση του εργατικού - λαϊκού κινήματος το νέο έτος.

Την τιμητική τους

Το 2024 θα είναι κομβικό για τη διαχείριση των «κόκκινων» δανείων, εκτιμούν τραπεζικά και άλλα επιτελεία, επικαλούμενα τα στοιχεία από την «ενδιάμεση έκθεση» της Τράπεζας της Ελλάδας. Σύμφωνα με αυτά, ο δείκτης των μη εξυπηρετούμενων δανείων διαμορφώθηκε τον περασμένο Σεπτέμβρη στο 7,9%, από 8,7% στα τέλη του 2022, με το υπόλοιπο να αγγίζει τα 11,7 δισ. ευρώ, από 13,2 δισ. ευρώ. Σημειώνεται επίσης στην έκθεση ότι ειδικά για τις λεγόμενες συστημικές τράπεζες το απόθεμα υπολογίζεται σε περίπου 8 δισ. ευρώ και συγκεκριμένα 1,1 δισ. ευρώ για την Εθνική Τράπεζα, 2,1 δισ. ευρώ για τη Eurobank, 2 δισ. ευρώ για την Τράπεζα Πειραιώς και 2,7 δισ. ευρώ για την Alpha Bank. Οσον αφορά τις μικρότερες τράπεζες, εκτιμάται ότι η επαναφορά του «Ηρακλή» είναι βέβαιο πως «θα τις βοηθήσει να απαλλαγούν από σημαντικό όγκο κόκκινων δανείων». Αυτοί οι πανηγυρισμοί βέβαια περνούν πάνω από τα συντρίμμια των χρεωμένων νοικοκυριών, αφού η μείωση των «κόκκινων» δανείων προϋποθέτει μεγαλύτερους εκβιασμούς, περισσότερους πλειστηριασμούς λαϊκών σπιτιών - εννοείται πρώτης κατοικίας - και εξώσεις. Σ' αυτούς τους πανηγυρισμούς η κυβέρνηση της ΝΔ, ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ έχουν την τιμητική τους. Δεν πέρασαν άλλωστε πολλές μέρες από όταν η κυβέρνηση ψήφιζε στη Βουλή τον νέο «Ηρακλή», με τον ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ να λένε «ναι» στο 50% των ρυθμίσεων που προβλέπει...

Η σωστή πλευρά

Στις 21 Αυγούστου, Μητσοτάκης και Ζελένσκι συναντιόνταν για να υπογράψουν ένα «πολεμικό ανακοινωθέν» ανάμεσα στις δυο χώρες, με την Ελλάδα να προσφέρει «εγγυήσεις ασφαλείας» στην Ουκρανία, με βάση τη διακήρυξη του G7 και τις αποφάσεις της Συνόδου του ΝΑΤΟ που είχαν προηγηθεί. Αυτή ήταν και η τελευταία φορά που ακούσαμε από κυβερνητικούς παράγοντες για τη «σωστή πλευρά της Ιστορίας», στην οποία βρίσκεται τάχα η χώρα μας, στηρίζοντας «μέχρι τέλους» την Ουκρανία, στον πόλεμο με τη Ρωσία. Εκτοτε, τα φώτα χαμήλωσαν, οι τόνοι έπεσαν και όλα δείχνουν ότι κάτι αλλάζει στον τρόπο με τον οποίο ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ αντιμετωπίζουν πλέον τις εξελίξεις στην Ουκρανία, μετά τις συντριπτικές ήττες στα πεδία των μαχών. Για παράδειγμα, το «Politico» σημειώνει σε άρθρο του ότι «με τη βοήθεια των ΗΠΑ και της Ευρώπης προς την Ουκρανία να βρίσκεται σε σοβαρό κίνδυνο, η κυβέρνηση Μπάιντεν και Ευρωπαίοι αξιωματούχοι μετατοπίζουν αθόρυβα τη θέση τους πλέον από την υποστήριξη του στόχου της Ουκρανίας για ολοκληρωτική νίκη επί της Ρωσίας, στη βελτίωση της θέσης της σε μια ενδεχόμενη διαπραγμάτευση για τον τερματισμό του πολέμου». Παρατηρεί μάλιστα ότι μια τέτοια διαπραγμάτευση «πιθανότατα θα σήμαινε παραχώρηση τμημάτων της Ουκρανίας στη Ρωσία». Δημοσιεύματα υπάρχουν και για την τύχη του Ζελένσκι, ο οποίος φαίνεται πως εξάντλησε τον ρόλο του στην αντιπαράθεση ΝΑΤΟ - Ρωσίας. Να λοιπόν ποια είναι για όλους αυτούς η σωστή πλευρά της Ιστορίας: Η υπεράσπιση των μεγάλων οικονομικών και γεωπολιτικών συμφερόντων στην αρένα του παγκόσμιου ανταγωνισμού, που ρίχνει στη φωτιά του πολέμου τους λαούς και προετοιμάζει την ιμπεριαλιστική ειρήνη με το πιστόλι στον κρόταφό τους.

Χαράτσι

Από 1/1/2024 δεν αυξάνονται μόνο τα διόδια, αλλά και τα ναύλα στην ακτοπλοϊκή γραμμή Ελλάδας - Ιταλίας, ενώ θα ακολουθήσουν αυξήσεις σε όλα τα δρομολόγια από και προς τα μεγάλα νησιά της Ελλάδας. Από πού προκύπτουν αυτές οι αυξήσεις στα ήδη πανάκριβα εισιτήρια; Από ένα «περιβαλλοντικό τέλος» που θα πρέπει στο εξής να καταβάλλουν οι ακτοπλοϊκές, μέχρι τα καράβια τους να προσαρμοστούν στην «πράσινη» τεχνολογία. Κι όπως γίνεται πάντα, το χαράτσι αυτό μετακυλίεται στην τσέπη των επιβατών, που θα δουν τις τιμές των εισιτηρίων να απογειώνονται για άλλη μια φορά. Τελικά, πολύ ακριβά την πληρώνει ο λαός την «πράσινη μετάβαση»: Ρεύμα πανάκριβο, μεταφορές απλησίαστες, προϊόντα «στον θεό», για τα κέρδη μιας χούφτας ομίλων.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ