Σάββατο 30 Δεκέμβρη 2023 - Κυριακή 31 Δεκέμβρη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ 2023
Φλεβάρης

Μεγάλη απεργιακή συγκέντρωση καλλιτεχνών
Μεγάλη απεργιακή συγκέντρωση καλλιτεχνών
1 Φλεβάρη: Συμβολική κατάληψη στα γραφεία του Συνδέσμου Ελλήνων Βιομηχάνων στο κέντρο της Αθήνας πραγματοποιούν εργαζόμενοι στις προβλήτες ΙΙ και ΙΙΙ του Σταθμού Εμπορευματοκιβωτίων Πειραιά (COSCO), με μπροστάρη το Σωματείο τους, την ΕΝΕΔΕΠ, με κύριο αίτημα την ένταξη στα Βαρέα και Ανθυγιεινά Επαγγέλματα (ΒΑΕ), τώρα, όλων των λιμενεργατών.

1 - 2 Φλεβάρη: 48ωρη απεργία, που κορυφώνεται με συγκέντρωση στο Σύνταγμα, πραγματοποιούν τα καλλιτεχνικά σωματεία, απαιτώντας την κατάργηση του απαράδεκτου Προεδρικού Διατάγματος 85/2022, αλλά και της τροπολογίας που ουσιαστικά κατοχυρώνει την υποβάθμιση των πτυχίων των καλλιτεχνικών σχολών. Διεκδικούν ουσιαστική αναβάθμιση των καλλιτεχνικών σπουδών και δημιουργία δημόσιων σχολών Τεχνών, πανεπιστημιακού επιπέδου, καθώς και Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας με όρους που να τους επιτρέπουν να ζουν από την άσκηση της Τέχνης τους.

8 - 10 Φλεβάρη: Με 48ωρη πανελλαδική προειδοποιητική απεργία σε όλες τις κατηγορίες πλοίων, οι ναυτεργάτες διεκδικούν ανανέωση και εφαρμογή των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας, με αυξήσεις στους μισθούς, ενώ παράλληλα απαιτούν την απόσυρση των διατάξεων που προωθούνται με την αναμόρφωση του Κώδικα Ιδιωτικού Ναυτικού Δικαίου (ΚΙΝΔ) και δίνουν τη χαριστική βολή στα δικαιώματά τους.

Απεργούν οι ναυτεργάτες

RIZOSPASTIS

Απεργούν οι ναυτεργάτες
14 Φλεβάρη: Σε 24ωρη απεργία και συγκέντρωση στη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη Περάματος προχωρούν μεταλλεργάτες και ναυπηγοξυλουργοί, δίνοντας αγωνιστική απάντηση στην εργοδοσία, που συνεχίζει να βάζει στο στόχαστρο όσα κατέκτησαν οι εργάτες με την υπογραφή ΣΣΕ.

14 Φλεβάρη: Με μαζικά και μαχητικά συλλαλητήρια σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, οι συνταξιούχοι εγκαινιάζουν νέο γύρο πανελλαδικών κινητοποιήσεων, έχοντας στην προμετωπίδα των διεκδικήσεών τους την απαίτηση για πραγματικές αυξήσεις σε όλες τις συντάξεις.

18 Φλεβάρη: Σωματεία και φορείς της Δυτικής Αθήνας διαδηλώνουν ενάντια στην πολιτική που θεωρεί «κόστος» την υγεία και τη ζωή τους, απαιτούν αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν Υγεία, διεκδικούν μαζικές προσλήψεις στο μοναδικό δημόσιο νοσοκομείο της περιοχής, το «Αττικόν», ενίσχυση της κρατικής χρηματοδότησης, αλλά και πλήρη επαναλειτουργία, με προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, του Νοσοκομείου Δυτικής Αθήνας (πρώην Λοιμωδών) που έκλεισε πριν από 10 χρόνια.

22 Φλεβάρη: Χιλιάδες εργαζόμενοι όλης της Κρήτης δίνουν μαχητικό αγωνιστικό «παρών» στο παγκρήτιο αγωνιστικό ραντεβού υπεράσπισης της δημόσιας Υγείας. Με μεγάλο συλλαλητήριο, που στηρίζεται από 15 υγειονομικά σωματεία και πάνω από 100 φορείς και σωματεία του νησιού, διαδηλώνουν στο Ηράκλειο και διεκδικούν δημόσιο σύστημα Υγείας - Πρόνοιας στο νησί.

Εκατοντάδες σωματεία οργανώνουν την αλληλεγγύη στον λαό της Τουρκίας που δοκιμάζεται από τους καταστροφικούς σεισμούς
Εκατοντάδες σωματεία οργανώνουν την αλληλεγγύη στον λαό της Τουρκίας που δοκιμάζεται από τους καταστροφικούς σεισμούς
Την ίδια μέρα, οι υγειονομικοί με απεργιακές κινητοποιήσεις κινητοποιούνται για την ενίσχυση του δημόσιου συστήματος Υγείας με μόνιμο προσωπικό και κρατικούς πόρους, τη μονιμοποίηση των συμβασιούχων, την ένταξη των υγειονομικών στα ΒΑΕ.

22 Φλεβάρη: Συλλογικές Συμβάσεις με υποχρεωτική εφαρμογή και επίδομα ανεργίας για όλους τους ανέργους του κλάδου διεκδικούν οι εργαζόμενοι στον Επισιτισμό - Τουρισμό με κινητοποίηση στο υπουργείο Εργασίας. Η κυβέρνηση «υποδέχεται» τους εργαζόμενους με τις δυνάμεις καταστολής και στρέφεται με γκλομπ και χημικά κατά της κινητοποίησης, τραυματίζοντας συνδικαλιστές του Συνδικάτου Επισιτισμού - Τουρισμού - Ξενοδοχείων Αττικής.

23 Φλεβάρη: Με κινητοποίηση στην πύλη του Νοσοκομείου Παίδων «Αγία Σοφία» οι εργαζόμενοι και πλήθος σωματείων απαιτούν να αποσυρθεί το νομοσχέδιο της ιδιωτικοποίησης του Παιδοογκολογικού Νοσοκομείου μέσα από τη σύσταση Νομικού Προσώπου Ιδιωτικού Δικαίου.

Μέσα στον Φλεβάρη τα συνδικάτα της χώρας οργάνωσαν την αλληλεγγύη τους στον λαό των σεισμόπληκτων περιοχών της Νοτιοανατολικής Τουρκίας. Το κομβόι αλληλεγγύης ταξίδεψε για μέρες, πέρασε τα σύνορα και παρέδωσε στα συνδικάτα της Τουρκίας πάνω από 100 τόνους υλικής βοήθειας.



Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ