Πέμπτη 21 Δεκέμβρη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗ ΠΟΛΕΜΟΣ - ΚΑΜΙΑ ΕΜΠΛΟΚΗ
ΣΤΟ ΕΠΙΚΕΝΤΡΟ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΩΝ ΠΑΖΑΡΙΩΝ Η ΝΑ ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ
«Επίσκεψη εργασίας» του Ισραηλινού ΥΠΕΞ στην Κύπρο

Από τη συνάντηση στη Λάρνακα

Copyright 2023 The Associated

Από τη συνάντηση στη Λάρνακα
Στη Λάρνακα βρέθηκε χτες ο Ισραηλινός υπουργός Εξωτερικών (ΥΠΕΞ), Ελί Κοέν, στο πλαίσιο «επίσκεψης εργασίας» για την πρόταση που έχει καταθέσει η κυβέρνηση Χριστοδουλίδη για τη δημιουργία «διαδρόμου» που μέσω της Κύπρου θα διασφαλίζει τη μεταφορά «ανθρωπιστικής βοήθειας» στη Γάζα, στο πλαίσιο ευρύτερου παζαριού για την επόμενη μέρα στη Μέση Ανατολή αλλά και σχεδιασμών μέχρι και για πλήρη εκτοπισμό των Παλαιστινίων από τη Λωρίδα της Γάζας.

Με φόντο ευρύτερες διεργασίες για τον ρόλο όλης της Νοτιοανατολικής Μεσογείου στη «σταθερότητα» της περιοχής και ενώ στρατιωτικά μέσα και σχέδια «συρρέουν» στη γειτονιά μας στο όνομα και της «αρωγής» προς τον Παλαιστινιακό και άλλους λαούς, ο Κύπριος ΥΠΕΞ, Κωνσταντίνος Κόμπος, μίλησε για «ανθρωπιστικές ανάγκες» που «κλιμακώνονται» και έτσι - όπως είπε - «αυξάνεται η επείγουσα ανάγκη για δράση». Υποστήριξε δε ότι «το σχέδιο θαλάσσιου διαδρόμου της Κύπρου (σ.σ. "Αμάλθεια") προβλέπει έναν συμπαγή υλικοτεχνικό κόμβο» αποδίδοντας σε αυτόν τον «διάδρομο» ρόλο «τώρα, μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα» και υποδεχόμενος τον Κοέν στο Συντονιστικό Κέντρο «Ζήνων» στη Λάρνακα, όπου μίλησε για «μια μακροπρόθεσμη επιχείρηση» που μπορεί να ξεκινήσει.

Από τη μεριά του, ο Ισραηλινός υπουργός μίλησε για έργο «σημαντικό για την περιοχή και για τη σταθερότητα και την ασφάλεια της περιοχής μας».

Σε αυτό το πλαίσιο πρέπει να καταγραφεί η τηλεφωνική συνομιλία που είχε ο Αμερικανός υπουργός Αμυνας, Λόιντ Οστιν, με τον Κύπριο ομόλογό του, Μιχάλη Γιωργάλλα, για να τον ευχαριστήσει «για τη στενή συνεργασία της Κύπρου και την υποστήριξή της στις ΗΠΑ για τις ανθρωπιστικές επιχειρήσεις και για τη διασφάλιση της σωτηρίας και της ασφάλειας των πολιτών των ΗΠΑ στην περιοχή». Οπως ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου, Πατ Ράιντερ, ο Οστιν επαίνεσε την Κύπρο για τη «σταθερή υποστήριξή της στην Ουκρανία και τον ρόλο της στην υποστήριξη της ροής ανθρωπιστικής βοήθειας προς το Ισραήλ και τη Γάζα», ενώ «οι δύο υπουργοί εξέφρασαν επίσης την εκτίμησή (τους) για την διευρυνόμενη διμερή αμυντική σχέση μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και της Κύπρου»...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ