Πέμπτη 21 Δεκέμβρη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΜΦΩΝΟ ΓΙΑ ΤΗ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΣΗ ΚΑΙ ΤΟ ΑΣΥΛΟ
Σε ακόμα πιο αντιδραστική κατεύθυνση η αντιμεταναστευτική πολιτική της ΕΕ

Eurokinissi

Η προκαταρκτική συμφωνία για το λεγόμενο Σύμφωνο Μετανάστευσης και Ασύλου που ανακοινώθηκε χτες ότι καταλήχτηκε, μετά από μακροχρόνιο παζάρι, από τους διαπραγματευτές της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και του Ευρωκοινοβουλίου, δεν είναι τίποτε άλλο από αυτό που αναμενόταν, δηλαδή η σε ακόμα πιο αντιδραστική κατεύθυνση της αντιμεταναστευτικής πολιτικής με ένταση της καταστολής των ξεριζωμένων προσφύγων και μεταναστών, θυμάτων των ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων και πολέμων, όπου συμμετέχει και η ΕΕ, και ταυτόχρονα ο πλήρης ενταφιασμός της Συυνθήκης της Γενεύης για τους Πρόσφυγες. Φυσικά μια σειρά από κατευθύνσεις, όσο διαρκούσε το παζάρι, προωθούνταν από τις κυβερνήσεις και των κρατών - μελών, όπως και στη χώρα μας, με τους φράχτες, τις υπερδομές - φυλακές, το κυνηγητό των απωθήσεων, επαναπροωθήσεων και των απελάσεων.

Οσο και αν προσπάθησαν οι επικεφαλής των διαπραγματευτών να την εμφανίσουν ως «ιστορική», η συμφωνία είναι ένας προσωρινός συμβιβασμός στον ανταγωνισμό ανάμεσα στις αστικές τάξεις των χωρών για την αξιοποίηση - όταν το απαιτούν οι ανάγκες - φτηνού εργατικού δυναμικού και δεν έχει καμία απολύτως σχέση με τα δικαιώματα των προσφύγων και μεταναστών.

Η πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου, Ρομπέρτα Μέτσολα, στις σχετικές δηλώσεις σημείωσε χαρακτηριστικά ότι «η συμφωνία είναι προκαταρκτική και πρέπει να επικυρωθεί επίσημα από το Ευρωκοινοβούλιο και το Συμβούλιο. Δεδομένης της εξαιρετικής ευαισθησίας του ζητήματος, δεν πρέπει να αποκλειστούν απαιτήσεις της τελευταίας στιγμής από τις κυβερνήσεις. Ωστόσο, η έγκριση στο Συμβούλιο θα γίνει με ειδική πλειοψηφία», πράγμα που σημαίνει ότι μεμονωμένες χώρες δεν θα μπορούν να ασκήσουν «βέτο».

Η συμφωνία αποτελείται από 5 κανονισμούς:

- Για τη διαχείριση του ασύλου και της μετανάστευσης, όπου προβλέπεται η λεγόμενη υποχρεωτική αλληλεγγύη για τις χώρες της ΕΕ που αναγνωρίζονται ως χώρες που υφίστανται μεταναστευτικές πιέσεις, επιτρέποντας στα άλλα κράτη - μέλη να επιλέξουν μεταξύ της μετεγκατάστασης των αιτούντων άσυλο στο έδαφός τους και της οικονομικής συνεισφοράς για να μην παίρνουν πρόσφυγες και μετανάστες και να δημιουργούνται από ένα κοινό ταμείο φυλακές της ΕΕ στα εξωτερικά σύνορα, όπως και στη χώρα μας. Δηλαδή, να συνεχίζεται ο εγκλωβισμός ξεριζωμένων ανθρώπων σε σύγχρονα στρατόπεδα συγκέντρωσης.

- Για την αιφνίδια αύξηση μεταναστευτικών ροών, για την κρίση και την ανωτέρα βία η ΕΕ θεσπίζει μηχανισμό για τη διασφάλιση της αλληλεγγύης και μέτρα για τη στήριξη των κρατών - μελών που αντιμετωπίζουν έκτακτη εισροή υπηκόων τρίτων χωρών, που οδηγεί στην κατάρρευση του εθνικού συστήματος ασύλου. Υποτίθεται σκοπός είναι να αντιμετωπιστεί η εργαλειοποίηση των μεταναστών, από τρίτες χώρες ή εχθρικούς μη κρατικούς φορείς για την αποσταθεροποίηση της ΕΕ. Προβλέπεται προσωρινή παρέκκλιση από τις συνήθεις διαδικασίες ασύλου, δηλαδή διαδικασίες - εξπρές, υποβαθμισμένες, που θα καταργούν ουσιαστικά και τη Συνθήκη της Γενεύης για τους Πρόσφυγες.

- Για τον έλεγχο (screening) με συλλογή βιομετρικών δεδομένων, ελέγχους υγείας και ασφάλειας, για διάστημα έως επτά ημερών. Ουσιαστικά φέρνει διαλογή και απελάσεις σε όσους δεν πληρούν τις προϋποθέσεις εισόδου στην ΕΕ. Εδώ είναι χαρακτηριστικά τα «δύο μέτρα και δύο σταθμά» που ισχύουν για τους πρόσφυγες από τον πόλεμο της Ουκρανίας.

- Για τις διαδικασίες ασύλου θεσπίζει μια κοινή διαδικασία σε ολόκληρη την ΕΕ για τη χορήγηση και την ανάκληση της διεθνούς προστασίας, αντικαθιστώντας διάφορες εθνικές διαδικασίες. Η επεξεργασία των αιτήσεων ασύλου θα πρέπει να είναι ταχύτερη - έως και έξι μήνες για την πρώτη απόφαση - με συντομότερα όρια για προδήλως αβάσιμες ή απαράδεκτες αιτήσεις και στα σύνορα της ΕΕ. Και σε αυτήν την περίπτωση οι διαδικασίες για χορήγηση ασύλου θα είναι υποβαθμισμένες.

- Για τη λεγόμενη μεταρρύθμιση του Eurodac, που αυστηροποιεί τους ελέγχους για αποτελεσματικότερη ταυτοποίηση όσων φθάνουν στο έδαφος της ΕΕ, προσθέτοντας εικόνες προσώπου στα δακτυλικά αποτυπώματα, μεταξύ άλλων και για παιδιά από έξι ετών, για να καταγράφουν, όπως λέγεται, «αν κάποιος μπορεί να αποτελέσει απειλή για την ασφάλεια, αν το άτομο είναι βίαιο».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Στο επίκεντρο των παρεμβάσεών της το Προσφυγικό - Μεταναστευτικό(2023-06-16 00:00:00.0)
Τα νησιά δεν θα γίνουν φυλακές της ΕΕ(2021-09-15 00:00:00.0)
Οταν ο ΣΥΡΙΖΑ αποδεχόταν την Τουρκία ως «ασφαλή τρίτη χώρα» για τους πρόσφυγες(2021-06-19 00:00:00.0)
Παρουσίασε την πολιτική εγκλωβισμού και καταστολής που υλοποιεί(2019-12-19 00:00:00.0)
«Φρένο» στη χορήγηση βίζας για ανθρωπιστικούς λόγους(2017-03-09 00:00:00.0)
Ανακοίνωση για την Παγκόσμια Μέρα των Προσφύγων(2015-06-20 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ