Τρίτη 30 Γενάρη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΥΠΟΥΡΓΟΙ ΑΜΥΝΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ - ΚΥΠΡΟΥ
Συνεννοήσεις σε φόντο εμπλοκής

Με επίκεντρο την αποστολή φρεγάτας στην Υεμένη

Με τον ομόλογό του της Κυπριακής Δημοκρατίας, Β. Πάλμα, συναντήθηκε χτες στην Αθήνα ο υπουργός Αμυνας, Ν. Δένδιας, συζητώντας την «περαιτέρω ενδυνάμωση της διμερούς αμυντικής συνεργασίας», αλλά και την «κοινή επιδίωξη Ελλάδας και Κυπριακής Δημοκρατίας να συνεισφέρουν στη σταθερότητα και ευημερία της ευρύτερης περιοχής», όπως βαφτίζουν τη βαθύτερη εμπλοκή σε σχέδια του ευρωατλαντικού άξονα έναντι άλλων ιμπεριαλιστικών κέντρων.

Αλλωστε, στις δηλώσεις του με το πέρας της συνάντησης, ο Δένδιας είπε ότι «η συγκυρία στην ευρύτερη περιοχή θέτει την Ελλάδα και την Κύπρο μπροστά σε πολύ ανησυχητικές εξελίξεις», με «αστάθεια, πόλεμο και αβεβαιότητα, που εκτείνεται από την Ουκρανία μέχρι τη Μέση Ανατολή, την Ερυθρά Θάλασσα, την υποσαχάρια Αφρική».

Τονίζοντας, εξάλλου, ότι Αθήνα και Λευκωσία «καταδικάζουμε απολύτως την τρομοκρατία», ενημέρωσε τον Κύπριο ομόλογό του για την απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης να συμμετάσχει στις ευρωατλαντικές «επιχειρήσεις στην Ερυθρά Θάλασσα και στον Κόλπο του Αντεν», με πρόσχημα την ασφάλεια της ναυσιπλοΐας, στέλνοντας φρεγάτα για διάστημα 6 μηνών.

Σημειωτέον, οι δύο υπουργοί φέρεται να εστίασαν ιδιαίτερα στη συμμετοχή στην επιχείρηση της ΕΕ, οι αποφάσεις για την ανάπτυξη της οποίας αναμένονται στις Βρυξέλλες το επόμενο διάστημα, με μπούσουλα, κατά πληροφορίες, την πολυεθνική αποστολή «EMASOH / Agenor» της ΕΕ, όπου μετέχουν Ελλάδα, Γαλλία, Γερμανία, Δανία, Ιταλία, Βέλγιο, Ολλανδία και Πορτογαλία, με σκοπό «την ασφαλή και ελεύθερη διέλευση των εμπορικών πλοίων στον Κόλπο, στα Στενά του Ορμούζ και στον Κόλπο του Ομάν». Η Ελλάδα από τον Φλεβάρη του 2020 συνεισφέρει έναν αξιωματικό στο επιτελείο της αποστολής, το οποίο έχει την έδρα του στα ΗΑΕ.

Πάντως, καθώς η ελληνική κυβέρνηση έχει δηλώσει έτοιμη για συμμετοχή και στην - υπό τους Αμερικανούς - επιχείρηση «Prosperity Guardian», η ελληνική φρεγάτα που θα σταλεί στην περιοχή θα επιχειρεί, όπως λένε αρμόδιες πηγές, «και για τους δύο πυλώνες», ΕΕ και ΗΠΑ.

Στη Λευκωσία γίνονται σκέψεις για συμμετοχή στην ευρωενωσιακή ανάπτυξη, είτε με συμμετοχή αξιωματικών και άλλων στελεχών, είτε/και με υποστήριξη από το νησί. Διόλου τυχαία, οι δύο υπουργοί συζήτησαν και για την επέκταση της ναυτικής βάσης «Ευάγγελος Φλωράκης» στο Μαρί της Κύπρου, ώστε να μπορεί να υποδεχθεί σύγχρονα πλοία, όπως τις φρεγάτες «Belharra», τις οποίες θα παραλάβει το ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό. Αυτή η συζήτηση αφορά βέβαια τα πλοία και άλλων δυνάμεων.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ