Τρίτη 30 Γενάρη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΟ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Με ευθύνη του υπουργείου να προχωρήσει η μετονομασία της οδού Λαγκαδά σε «Λεωφόρο Μίκη Θεοδωράκη»

Με ευθύνη του υπουργείου Εσωτερικών να προχωρήσει άμεσα, χωρίς άλλη καθυστέρηση, η μετονομασία της οδού Λαγκαδά στη Θεσσαλονίκη σε «Λεωφόρο Μίκη Θεοδωράκη», ζητά η ΚΟ Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ και χαρακτηρίζει αδικαιολόγητη και απαράδεκτη την αρνητική γνωμοδότηση που εξέδωσε εκ νέου η επιτροπή του άρθρου 8, της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας - Θράκης.

Θυμίζουμε ότι τη μετονομασία της οδού Λαγκαδά σε «Λεωφόρο Μίκη Θεοδωράκη» έχουν αποφασίσει τα Δημοτικά Συμβούλια των δήμων Θεσσαλονίκης, Αμπελοκήπων - Μενεμένης, Νεάπολης - Συκεών και Παύλου Μελά.

Η επιτροπή του άρθρου 8, της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας - Θράκης, απέρριψε τη σχετική αίτηση που υποβλήθηκε από τους 4 δήμους, επικαλούμενη «μη επαρκώς αιτιολογημένη ανάγκη μετονομασίας» και συστήνει ότι «...οι συνεχείς μετονομασίες οδών, πλατειών και συνοικιών πρέπει να σταματήσουν. Μόνο για εξαιρετικούς λόγους και με πλήρη αιτιολόγηση μπορεί να γίνει μία μετονομασία». Επίσης αναφέρει ότι «...επιφέρει σύγχυση στις δημόσιες υπηρεσίες, στα νομικά πρόσωπα δημόσιου και ιδιωτικού δικαίου και στους πολίτες...».

Με σχόλιό του το Γραφείο Τύπου της ΚΟ Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ σημειώνει ότι η αρνητική γνωμοδότηση «είναι αδικαιολόγητη και απαράδεκτη. Οι δικαιολογίες που επικαλείται η απόφαση για "μη επαρκώς αιτιολογημένη ανάγκη μετονομασίας" είναι σίγουρα ανιστόρητες και τουλάχιστον υποκριτικές. Πόσο μάλλον όταν υπάρχουν αποφάσεις και από τα τέσσερα Δημοτικά Συμβούλια των δήμων που διατρέχει η συγκεκριμένη οδός. Ευθύνες φέρει και το υπουργείο Εσωτερικών, ως πολιτικός προϊστάμενος της Αποκεντρωμένης Διοίκησης και των επιτροπών της.

Η μετονομασία της οδού είναι επαρκώς "αιτιολογημένη" και επιβεβλημένη από το αποτύπωμα που άφησε η ζωή και το έργο του Μίκη Θεοδωράκη στον λαό της Θεσσαλονίκης.

Με ευθύνη του υπουργείου Εσωτερικών, να προχωρήσει άμεσα η μετονομασία, χωρίς άλλη καθυστέρηση. Είναι η ελάχιστη τιμή που μπορεί να γίνει στη μνήμη του σπουδαίου μας μουσικοσυνθέτη. Ο Μίκης για τον λαό μας έτσι κι αλλιώς μένει για πάντα αθάνατος, γιατί το μεγαλειώδες έργο του συντροφεύει μόνιμα τους εργατικούς - λαϊκούς αγώνες για μια καλύτερη ζωή».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ