Τρίτη 30 Γενάρη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΠΟΛΕΜΟΣ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ
ΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΙΚΗ ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ
«Ανησυχίες» για τη στάση των ΗΠΑ και σκληρό παζάρι για τα 50 δισ. της ΕΕ

Στην Ουάσιγκτον μεταβαίνει ο Ολαφ Σολτς, ενώ εκφράζει δυσαρέσκεια και για τη «μη αρκετά υψηλή» στρατιωτική στήριξη του Κιέβου από τους Ευρωπαίους

Από τη χτεσινή συνάντηση του γγ του ΝΑΤΟ με τον Αμερικανό υπουργό Αμυνας στην Ουάσιγκτον

Copyright 2024 The Associated

Από τη χτεσινή συνάντηση του γγ του ΝΑΤΟ με τον Αμερικανό υπουργό Αμυνας στην Ουάσιγκτον
Με τον Ουκρανό Πρόεδρο, Β. Ζελένσκι, να προειδοποιεί ότι η μείωση της στρατιωτικής βοήθειας των ΗΠΑ θα ήταν «κακό σημάδι» και τον Γερμανό καγκελάριο, Ολ. Σολτς, να μεταβαίνει στην Ουάσιγκτον για να συζητήσει με τον Αμερικανό Πρόεδρο, Τζο Μπάιντεν, τη χρηματοδότηση της ιμπεριαλιστικής σύγκρουσης με τη Ρωσία, οι αντιθέσεις μέσα στον ευρωατλαντικό άξονα έρχονται για ακόμη μια φορά στο προσκήνιο.

Ο Γερμανός καγκελάριος θα ταξιδέψει στην Ουάσιγκτον για να συναντηθεί με τον Μπάιντεν τη δεύτερη βδομάδα του Φλεβάρη, σε μια προσπάθεια να εξασφαλίσει υποστήριξη για πρόσθετη βοήθεια για την Ουκρανία, καθώς το νέο πακέτο χρηματοδότησης 61 δισ. δολαρίων που προωθεί η κυβέρνηση Μπάιντεν παραμένει σε τέλμα στο Κογκρέσο, μετέδωσε χτες το ειδησεογραφικό πρακτορείο «Bloomberg News».

Η Γερμανία έχει σηκώσει μεγάλο βάρος προσπαθώντας να αναπληρώσει το «κενό» των ΗΠΑ. Τον Νοέμβρη αποφάσισε να διπλασιάσει τη στρατιωτική στήριξή της στο Κίεβο για το 2024, στα 8 δισ. ευρώ, από 4 δισ. που σχεδίαζε αρχικά.

Η στρατιωτική χρηματοδότηση των ΗΠΑ για την Ουκρανία φέρει ένα βασικό αποτρεπτικό μήνυμα για την Κίνα, δήλωσε την Κυριακή ο γγ του ΝΑΤΟ, Γ. Στόλτενμπεργκ, κατά την έναρξη της επίσκεψης στην Ουάσιγκτον με στόχο να ασκήσει πίεση στο Κογκρέσο για να συνεχίσει να χρηματοδοτεί τον πόλεμο κατά της Ρωσίας.

«Αυτό που έχει σημασία είναι ότι η Ουκρανία λαμβάνει συνεχή υποστήριξη, γιατί πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι αυτό παρακολουθείται στενά στο Πεκίνο», δήλωσε χαρακτηριστικά στο «Fox News», αποτυπώνοντας για άλλη μια φορά τη διασύνδεση της ιμπεριαλιστικής σύγκρουσης στην Ουκρανία με την αντιπαράθεση ανάμεσα στο ευρωατλαντικό μπλοκ και την Κίνα.

«Σημείο καμπής» και «περισσότερες προκλήσεις» για την ΕΕ

Την ίδια στιγμή, κεντρικό άρθρο του «Bloomberg» έρχεται να προστεθεί σε αντίστοιχα αμερικανικών και ευρωπαϊκών ΜΜΕ, καθώς και σε δηλώσεις Ευρωπαίων αξιωματούχων, περί μείωσης της «δέσμευσης» των ΗΠΑ για την Ευρώπη.

«Η ΕΕ βρίσκεται σε σημείο καμπής. Η Κίνα έχει γίνει συστημικός αντίπαλος και οι ΗΠΑ δεν θεωρούνται πλέον αξιόπιστος εγγυητής της ειρήνης και της ευημερίας της Ευρώπης - ακόμα κι αν ο Ντόναλντ Τραμπ δεν κερδίσει τις προεδρικές εκλογές τον Νοέμβρη», σημειώνει το άρθρο.

Το μεταβαλλόμενο περιβάλλον εξωτερικής πολιτικής «σπρώχνει την ΕΕ να επανεφεύρει τον εαυτό της και να βρει τρόπους για να επιβάλει το οικονομικό και πολιτικό της βάρος σε μια ολοένα και πιο πολωμένη παγκόσμια σκηνή».

Οπως γράφει το «Bloomberg», ο νέος επικεφαλής της Κομισιόν θα αντιμετωπίσει «πολύ περισσότερες προκλήσεις από τον προκάτοχό του», όπως «δυσκολία παροχής περαιτέρω υποστήριξης στο Κίεβο και επίλυσης της σύγκρουσης στη Μέση Ανατολή, την ταυτόχρονη πίεση στην ΕΕ από τις ΗΠΑ και την Κίνα, εξαρτήσεις της ΕΕ στην Ενέργεια και στα ορυκτά που απαιτούνται για να γίνει η μετάβαση σε μια πράσινη και ψηφιακή οικονομία (σ.σ. σπάνιες γαίες κ.λπ.)».

Νωρίτερα, η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Κρ. Λαγκάρντ, χαρακτήρισε «απειλή για την Ευρώπη» μια πιθανή νίκη του Τραμπ το 2024.

«Η παθητικότητα από τις ΗΠΑ, ή η έλλειψη υποστήριξης, θα ήταν κακό σημάδι. Αυτό δεν θα ήταν σωστό για κανέναν», τόνισε ο Ζελένσκι, προσθέτοντας ότι «οι ΗΠΑ είναι ο υπ' αριθμόν ένα εταίρος μας». Πάντως, ο Ουκρανός Πρόεδρος θεωρεί ότι η πολιτική των ΗΠΑ «δεν εξαρτάται μόνο από ένα πρόσωπο», κι εξάλλου «η μεγάλη πλειονότητα των Δημοκρατικών και των Ρεπουμπλικάνων υποστηρίζει την Ουκρανία».

Η τελευταία χορήγηση αμερικανικής στρατιωτικής βοήθειας στο Κίεβο ανακοινώθηκε στις 27 Δεκέμβρη και ο Λευκός Οίκος έχει τονίσει επανειλημμένα πως εάν δεν υπάρξει έγκριση νέας χρηματοδότησης από το Κογκρέσο, δεν προβλέπεται άλλη.

Ο Ζελένσκι κάλεσε το Βερολίνο να χρησιμοποιήσει το οικονομικό βάρος του για να κινητοποιήσει Ευρωπαίους εταίρους προκειμένου να καλυφθεί το κενό, λέγοντας ότι «πολλές χώρες έχουν ισχυρές οικονομικές σχέσεις με τη Γερμανία και οι οικονομίες τους εξαρτώνται από τις αποφάσεις της», επομένως «η Γερμανία μπορεί να καταφέρει να ενισχυθεί (η υποστήριξη) της ΕΕ».

Ο Γερμανός καγκελάριος έχει καλέσει τους «Ευρωπαίους εταίρους» και ιδιαίτερα τα ισχυρά καπιταλιστικά κράτη της ΕΕ, Γαλλία, Ιταλία, Ισπανία, να αυξήσουν τις παραδόσεις όπλων στην Ουκρανία και μέχρι τη Σύνοδο Κορυφής της 1ης Φλεβάρη να έχει καταρτιστεί λίστα με τη στρατιωτική βοήθεια που σχεδιάζει να προσφέρει στην Ουκρανία κάθε κράτος - μέλος για το 2024.

«Η Ευρώπη πρέπει να κάνει περισσότερα για να στηρίξει την Ουκρανία, για να υπερασπιστεί τις δικές της χώρες», είπε ο καγκελάριος στην εφημερίδα «Die Zeit», κρίνοντας ότι η συμβολή που προβλέπουν να προσφέρουν οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις για το 2024 μέχρι στιγμής «δεν είναι αρκετά υψηλή».

Σκληρά παζάρια με την Ουγγαρία για το πακέτο της ΕΕ

Πάντως και οι συνομιλίες της ΕΕ για τη χορήγηση οικονομικής βοήθειας ύψους 50 δισ. ευρώ στην Ουκρανία μέχρι το 2027 έχουν γίνει «πιο περίπλοκες», καθώς η Ουγγαρία παζαρεύει ακόμη τη στάση της ενόψει της Συνόδου Κορυφής την Πέμπτη.

Ο Ούγγρος πρωθυπουργός, Β. Ορμπαν, μπλόκαρε την αναθεώρηση του προϋπολογισμού της ΕΕ που περιλαμβάνει τη βοήθεια προς το Κίεβο σε Σύνοδο Κορυφής τον Δεκέμβρη.

Ο σύμβουλος του Ούγγρου πρωθυπουργού δήλωσε χτες ότι η Βουδαπέστη είναι πλέον «ανοιχτή» στην ιδέα να αφαιρεθούν τα 50 δισ. ευρώ από τον συνολικό προϋπολογισμό της ΕΕ, ωστόσο, δεν είναι σαφές εάν οι τελευταίες προτάσεις, που υποβλήθηκαν το Σάββατο, διαφέρουν από εκείνες που είχαν τεθεί πριν από μια βδομάδα, οι οποίες αφορούσαν ετήσια έγκριση της χρηματοδότησης ή, εναλλακτικά, ενδιάμεση αναθεώρηση.

Η πρόταση της Ουγγαρίας να υπόκειται η βοήθεια προς την Ουκρανία σε ομόφωνη έγκριση κάθε χρόνο δεν είναι αποδεκτή από τα άλλα μέλη της ΕΕ.

«Προκαταρκτικά, μπορούμε να πούμε ότι και τα 27 μέλη της ΕΕ έχουν συμφωνήσει να υποστηρίξουν αυτό το πρόγραμμα», ισχυρίστηκε ο Ουκρανός πρωθυπουργός, Ντ. Σμιγκάλ.

Στο μεταξύ, οι «Financial Times» επικαλέστηκαν έγγραφο την Κυριακή ότι η ΕΕ θα σαμποτάρει την οικονομία της Ουγγαρίας εάν μπλοκάρει τη βοήθεια για την Ουκρανία στη Σύνοδο Κορυφής.

«Οι Βρυξέλλες έχουν σχεδιάσει στρατηγική για να στοχοθετήσουν τις αδυναμίες της Ουγγαρίας, το νόμισμά της και να επιδεινώσουν την εμπιστοσύνη των επενδυτών στη χώρα, με στόχο να πλήξουν εργασία και ανάπτυξη», αν η Βουδαπέστη αρνηθεί να άρει το «βέτο» της για παροχή βοήθειας στο Κίεβο, εξήγησε η εφημερίδα, επικαλούμενη έγγραφο που έχουν συντάξει Ευρωπαίοι αξιωματούχοι.

Το κείμενο, το οποίο έχει περιέλθει στην κατοχή των FT, σημειώνει ότι «σε περίπτωση που δεν υπάρξει συμφωνία την 1η Φεβρουαρίου, άλλοι ηγέτες κρατών και κυβερνήσεων θα δηλώσουν δημοσίως ότι ενόψει της μη εποικοδομητικής συμπεριφοράς του Ούγγρου πρωθυπουργού (...) δεν μπορούν να φανταστούν» πως θα δοθούν στη Βουδαπέστη ευρωπαϊκοί πόροι.

«Το έγγραφο, που συντάχθηκε από γραφειοκράτες των Βρυξελλών, επιβεβαιώνει μόνο αυτό που λέει η ουγγρική κυβέρνηση εδώ και πολύ καιρό: Η πρόσβαση στα κονδύλια της ΕΕ χρησιμοποιείται για πολιτικό εκβιασμό από τις Βρυξέλλες», σχολίασε ο Γ. Μπόκα, υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Ουγγαρίας.

Χτες ο Ούγγρος ΥΠΕΞ, Π. Σιγιάρτο, είχε συνομιλίες στη δυτική Ουκρανία με τον Ουκρανό ομόλογό του, Ντμ. Κουλέμπα, με στόχο να προετοιμαστεί συνάντηση μεταξύ Ζελένσκι και Ορμπαν, προκειμένου να «βρουν λύσεις» στις διαφορές τους και να ανοίξει ο δρόμος ώστε να ληφθούν «κρίσιμες αποφάσεις της ΕΕ για την Ουκρανία», σύμφωνα με το Κίεβο. Το ραντεβού κλείστηκε στην Ούζγκοροντ, όπου κατοικεί μεγάλη κοινότητα Μαγυάρων.

Να σημειωθεί ότι η Ουγγαρία είναι η μόνη χώρα που δεν έχει επικυρώσει την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ. Χτες ουγγρικά κόμματα της αντιπολίτευσης υπέβαλαν πρόταση με την οποία ζητούν τη διεξαγωγή έκτακτης συνεδρίασης του Κοινοβουλίου.

Ο πρόεδρος του Κοινοβουλίου δήλωσε την περασμένη βδομάδα ότι δεν υπάρχει επείγουσα ανάγκη για οποιαδήποτε έκτακτη κίνηση για την επικύρωση της ένταξης της Σουηδίας και είχε σηματοδοτήσει ότι οι προσπάθειες της αντιπολίτευσης πιθανότατα θα αποτύχουν.

Στο μεταξύ, στη Σουηδία ο υπουργός Αμυνας, Pal Henning Jonson, και ο προκάτοχός του, Peter Hultqvist, εξέφρασαν την αντίθεσή τους σε ένα νομοσχέδιο που προωθούν οι Πράσινοι για να απαγορευτεί η ανάπτυξη πυρηνικών σε σουηδικό έδαφος, ενόψει της επίσημης ένταξης στο ΝΑΤΟ.

«Ούτε οι Ηνωμένες Πολιτείες ούτε η Μεγάλη Βρετανία ή η Γαλλία υπαινίχθηκαν την ανάπτυξη πυρηνικών όπλων σε εδάφη νέων συμμάχων», είπε ο υπουργός Αμυνας, υπενθυμίζοντας ότι η Νορβηγία και η Δανία δεν έχουν καν νομοθεσία σε αυτόν τον τομέα.

Δηλώσεις για βλέψεις της Ουγγαρίας στην Υπερκαρπαθία

Σε ένα τέτοιο φόντο, ο ηγέτης του ακροδεξιού ουγγρικού κόμματος «Η πατρίδα μας» δήλωσε το Σάββατο ότι η Ουγγαρία θα πρέπει να διεκδικήσει τη δυτική περιοχή Υπερκαρπαθία της Ουκρανίας, στην οποία ζουν περίπου 150.000 πολίτες ουγγρικής καταγωγής, εάν η Ουκρανία χάσει την κρατική της υπόσταση.

Ο Λ. Τοροτσκάι έκανε τις δηλώσεις αυτές σε συνέδριο, στο οποίο συμμετείχαν, μεταξύ άλλων, ηγέτες άλλων εθνικιστικών κομμάτων, όπως η AfD της Γερμανίας και το Ολλανδικό Φόρουμ για τη Δημοκρατία.

«Οσον αφορά τον πόλεμο στην Ουκρανία, το μήνυμά μας είναι εξαιρετικά απλό: Αμεση κατάπαυση του πυρός, ειρήνη και επίλυση του προβλήματος μέσω συνομιλιών», είπε ζητώντας αυτονομία για τους Ούγγρους στη δυτική Ουκρανία. Αν η Ουκρανία «χάσει την κρατική της υπόσταση (...) διεκδικούμε την Υπερκαρπαθία».

Σε αντίστοιχα σχέδια της Ουγγαρίας και ειδικά της Πολωνίας για απόσπαση εδαφών από την δυτική Ουκρανία έχουν αναφερθεί επανειλημμένα υψηλόβαθμοι Ρώσοι αξιωματούχοι και πρόσφατα και ο ίδιος ο Ρώσος Πρόεδρος, Βλ. Πούτιν.

Πούτιν: Το αεροσκάφος «Ιλιούσιν» καταρρίφθηκε με πυραύλους των ΗΠΑ ή της Γαλλίας

Το ρωσικό στρατιωτικό μεταγωγικό αεροσκάφος που συνετρίβη κοντά στα σύνορα με την Ουκρανία την περασμένη Τετάρτη καταρρίφθηκε από την ουκρανική αντιαεροπορική άμυνα, είτε σκοπίμως είτε κατά λάθος, είπε ο Ρώσος Πρόεδρος, Βλ. Πούτιν.

Ισχυρίστηκε ότι οι Ουκρανοί γνώριζαν ότι στο αεροσκάφος επέβαιναν 65 Ουκρανοί αιχμάλωτοι πολέμου, όπως έχει υποστηρίξει από την αρχή του συμβάντος η Μόσχα.

«Σε κάθε περίπτωση, αυτό που συνέβη είναι έγκλημα. Είτε από αμέλεια είτε επίτηδες, αλλά σε κάθε περίπτωση είναι έγκλημα» και σύμφωνα με τα προκαταρκτικά αποτελέσματα οι πύραυλοι που κατέρριψαν το αεροσκάφος ήταν αμερικανικοί ή γαλλικοί. Τα τελικά αποτελέσματα αναμένονται τις επόμενες μέρες.

Ο Βλ. Πούτιν τόνισε ότι το αεροπλάνο δεν θα μπορούσε να καταρριφθεί από ρωσικά πυρά επειδή τα συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας της Ρωσίας διαθέτουν δικλείδες ασφαλείας που τα εμποδίζουν να επιτίθενται σε δικά τους αεροπλάνα.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ