Τρίτη 30 Γενάρη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΟΙ ΗΠΑ ΠΡΟΩΘΟΥΝ ΤΗΝ ΠΩΛΗΣΗ F-35 ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ
Πανάκριβοι εξοπλισμοί για τις ανάγκες των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ και την εμπλοκή

Ενώ ό,τι επιπλέον υλικό «παραχωρείται» από τους Αμερικανούς αφορά αντικατάσταση όπλων και πυρομαχικών που στέλνονται για χρήση στην Ουκρανία

Την πώληση αεροσκαφών F-35 στην Ελλάδα (έναντι 8,6 δισ. δολαρίων όπως λένε οι Αμερικανοί) ενέκρινε το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ, προκειμένου η Ελλάδα να συμμετέχει ακόμα πιο ενεργά στους αμερικανοΝΑΤΟικούς σχεδιασμούς και πολέμους. Προηγήθηκε η έγκριση πώλησης F-16 στην Τουρκία, επιβεβαιώνοντας το παζάρι που διεξάγεται στην περιοχή και την υποδαύλιση άλλης μιας κούρσας εξοπλισμών στη συνεχή εναλλαγή φάσεων ύφεσης και έντασης για τα μερτικά της καπιταλιστικής λείας σε Αιγαίο και Ανατ. Μεσόγειο με μόνο θύμα τους λαούς.

Σύμφωνα με την επιστολή που στάλθηκε από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ στην ελληνική κυβέρνηση και έτερη που επιδόθηκε στο αμερικανικό Κογκρέσο, εκτός των 20+20 F35 (τα είχε ζητήσει η ελληνική κυβέρνηση ήδη από τον Ιούνιο 2022), οι Αμερικανοί φέρονται διατεθειμένοι να «παραχωρήσουν» στις ελληνικές Ενοπλες Δυνάμεις:

Εως 4 πλοία παράκτιου αγώνα («Littoral Combat Ships», η κυβέρνηση τα παρουσιάζει ως φρεγάτες) 2 μεταγωγικά αεροσκάφη C-130H, 60 θωρακισμένα οχήματα μάχης Bradley, 3 περιπολικά πλοία κλάσης Protector (θα ενταχθούν στο Λιμενικό). 10 κινητήρες για τα αεροσκάφη ναυτικής συνεργασίας P-3B Orion (ο εκσυγχρονισμός τους στην ΕΑΒ στοχεύει στην κάλυψη αναγκών του ΝΑΤΟ για συλλογή εικόνας και πληροφοριών στην Ανατ. Μεσόγειο, όπως έχει ειπωθεί ήδη από την εποχή ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ).

Ταυτόχρονα οι Αμερικανοί υπόσχονται «να εξετάσουν τις ελληνικές ανάγκες σε περίπτωση που καταστούν διαθέσιμα αεροσκάφη εναέριου ανεφοδιασμού, τύπου KC-135», όπως επίσης έχει ζητήσει η ντόπια αστική τάξη, ώστε μέσα από τέτοιες διαδικασίες τα ελληνικά μαχητικά να μένουν περισσότερες ώρες στον αέρα και να αναλαμβάνουν για τις ανάγκες του ΝΑΤΟ ακόμα πιο μακρινές, σύνθετες και επικίνδυνες αποστολές. Παραπέρα, το αμερικανικό υπουργείο Αμυνας θα δώσει τιμές και διαθεσιμότητες για την αγορά νέων μεταγωγικών C-130J από την Ελλάδα.

Επιπλέον, τους επόμενους μήνες αναμένεται να προχωρήσουν οι συζητήσεις για την προμήθεια 35 νέων ελικοπτέρων τύπου Black Hawk, αγορά ύψους περίπου 1,1 δισ. ευρώ.

Σημειωτέον, όπως έλεγε χτες ο υπουργός Αμυνας Ν. Δένδιας για τα F-35, «τους επόμενους μήνες θα καταλήξουμε στο σχέδιο της σχετικής συμφωνίας», καθώς «βρισκόμαστε στο αρχικό σχέδιο κατάρτισης της συμφωνίας προμήθειας». Ο ίδιος χαρακτήρισε «πολύ πρώιμα» όσα λέγονται περί του κόστους αγοράς των μαχητικών και του οπλισμού τους, το οποίο βέβαια σημαίνει ότι μπορεί και να αποβεί ιδιαίτερα αυξημένο.

Σε κάθε περίπτωση, επιβεβαίωσε ότι παζαρεύουν με τις ΗΠΑ και για τον κοινό σχεδιασμό και τη συμπαραγωγή των φρεγατών νέας γενιάς «Constellation». Αλλωστε, στις 16/1 παρελήφθη από το ΓΕΝ σχετική επιστολή του αμερικανικού Πολεμικού Ναυτικού, «καταρχήν αποδοχής» του ελληνικού αιτήματος για σχεδιασμό και συμπαραγωγή έως 7 φρεγατών τέτοιας κλάσης στα ελληνικά ναυπηγεία.

Ολα προκειμένου να αναβαθμιστούν οι δυνατότητες της ντόπιας αστικής τάξης να συμμετέχει ακόμα πιο ενεργά στους αμερικανοΝΑΤΟικούς σχεδιασμούς στην ευρύτερη περιοχή.

Για «τους στόχους εξωτερικής πολιτικής των ΗΠΑ» και τη «διαλειτουργικότητα στο ΝΑΤΟ»

Το επιβεβαιώνει ο ίδιος ο υπουργός Εξωτερικών Α. Μπλίνκεν, που υπογράφει την επιστολή της αμερικανικής κυβέρνησης προς τον Κυρ. Μητσοτάκη: «Η παραχώρηση αμυντικού υλικού στους συμμάχους μας στο NATO αποτελεί θεμελιώδες συστατικό των προσπαθειών μας για να τονώσουμε την ευρωπαϊκή ασφάλεια και να ενισχύσουμε τις συλλογικές αποτρεπτικές και αμυντικές δυνατότητες της Συμμαχίας. Προς αυτόν τον σκοπό, έχουμε επιδιώξει να συνεργαστούμε στενά με την Ελλάδα, ώστε να προωθήσουμε τα κοινά συμφέροντά μας» σημειώνει. Τονίζει, δε, ότι τον «ενθαρρύνει η πρόοδος που έχουμε επιτελέσει μαζί στο πλαίσιο της Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας ΗΠΑ - Ελλάδας (σ.σ. η Συμφωνία για τις Βάσεις) ώστε να διατηρήσουμε ισχυρά, ικανά και διαλειτουργικά στρατεύματα», εξ ου και οι Αμερικανοί βάζουν μπρος «να διευρύνουμε την εταιρική συνεργασία μας σε θέματα ασφάλειας».

Το επιβεβαιώνει επίσης η επιστολή του Στέιτ Ντιπάρτμεντ προς το Κογκρέσο, με την οποία «προτείνεται» η πώληση F-35 στην Ελλάδα: «Αυτή η προτεινόμενη πώληση θα υποστηρίξει τους στόχους εξωτερικής πολιτικής και την εθνική ασφάλεια των ΗΠΑ, βελτιώνοντας τις αεροπορικές δυνατότητες και τη διαλειτουργικότητα ενός συμμάχου του ΝΑΤΟ, ο οποίος είναι μια δύναμη για την πολιτική και οικονομική σταθερότητα στην Ευρώπη. Η προτεινόμενη πώληση θα επιτρέψει στην Ελλάδα (...) να συμβάλει στις αποστολές του ΝΑΤΟ για τη διατήρηση της περιφερειακής ασφάλειας και την υπεράσπιση των Συμμάχων του ΝΑΤΟ και τη διατήρηση της διαλειτουργικότητας με τις δυνάμεις των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ». Τονίζεται επίσης ότι «η προτεινόμενη πώληση αυτού του εξοπλισμού και υποστήριξης δεν θα αλλάξει τη βασική στρατιωτική ισορροπία στην περιοχή».

Σε πανομοιότυπη γλώσσα, και μην αφήνοντας περιθώρια παρερμηνειών για τους σκοπούς των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ, η αντίστοιχη επιστολή προς το Κογκρέσο για την πώληση σύγχρονων F-16 στην Τουρκία (συν πακέτου εκσυγχρονισμού υπαρχόντων): «Αυτή η προτεινόμενη πώληση θα υποστηρίξει τους στόχους εξωτερικής πολιτικής και την εθνική ασφάλεια των ΗΠΑ, βελτιώνοντας τις αεροπορικές δυνατότητες και τη διαλειτουργικότητα ενός συμμάχου στο ΝΑΤΟ, που είναι μια δύναμη για πολιτική και οικονομική σταθερότητα στην Ευρώπη». Επίσης, «αυτά τα νέα και ανακαινισμένα αεροσκάφη θα παρέχουν στην Τουρκία έναν στόλο εκσυγχρονισμένων πολεμικών αεροσκαφών πολλαπλών ρόλων που θα της επιτρέψουν (...) να συμβάλει στις αποστολές του ΝΑΤΟ για τη διατήρηση της περιφερειακής ασφάλειας και την υπεράσπιση των συμμάχων του ΝΑΤΟ και τη διατήρηση της διαλειτουργικότητας με τις δυνάμεις των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ». Και τέλος: «Η προτεινόμενη πώληση αυτού του εξοπλισμού και υποστήριξης δεν θα αλλάξει τη βασική στρατιωτική ισορροπία στην περιοχή».

Νέα «πακέτα» για Ουκρανία

Η πώληση ή «παραχώρηση» στην Ελλάδα όλου αυτού του υλικού έρχεται σε συνάρτηση και με τα «πακέτα» στρατιωτικής βοήθειας που στέλνει συνεχώς η Αθήνα στην κυβέρνηση του Κιέβου, ρίχνοντας κι άλλο «λάδι» στην αντιπαράθεση με τη Μόσχα.

Συγκεκριμένα, στην επιστολή Μπλίνκεν αποκαλύπτεται πως ήδη έχουν εγκριθεί για τη χώρα μας 60 εκατ. δολάρια ως «δωρεά» από τις ΗΠΑ, ενώ υπάρχει περιθώριο για ακόμη 200 εκατ. δολάρια, εφόσον γίνουν και άλλες αποστολές δικών μας όπλων και πυρομαχικών προς το Κίεβο. Δηλαδή τα ποσά αυτά προσφέρονται από τις ΗΠΑ ως αντιστάθμισμα των παροχών από τις ελληνικές Ενοπλες Δυνάμεις προς την κυβέρνηση Ζελένσκι.

Γράφει χαρακτηριστικά ο Αμερικανός ΥΠΕΞ: «Στις 27/9/22 ολοκληρώθηκε η διαδικασία γνωστοποίησης στο Κογκρέσο όσον αφορά επιχορήγηση ύψους 30 εκατ. δολαρίων στην Ελλάδα για αμυντικές προμήθειες, με τη διαδικασία της Χρηματοδότησης Ξένων Ενόπλων Δυνάμεων (Foreign Military Financing, FMF), προκειμένου να ενθαρρυνθεί κρίσιμη στήριξη προς την Ουκρανία. Στις 24/10/23 οι ΗΠΑ υπολόγισαν για την Ελλάδα επιπλέον 30 εκατ. δολάρια με τη διαδικασία της FMF, ώστε να ενθαρρύνουν περαιτέρω δωρεές».

Και παρακάτω: «Συνεχίζουμε να ενδιαφερόμαστε για τις αμυντικές δυνατότητες που η Ελλάδα θα μπορούσε να μεταβιβάσει ή να πουλήσει στην Ουκρανία. Εάν αυτές οι δυνατότητες ενδιαφέρουν την Ουκρανία (...) μπορούμε να διερευνήσουμε ευκαιρίες για πιθανή πρόσθετη Χρηματοδότηση Ξένων Ενόπλων Δυνάμεων ύψους μέχρι 200 εκατομμυρίων δολαρίων για την Ελλάδα».

Σημειωτέον, οι Ουκρανοί έχουν συζητήσει με την ελληνική κυβέρνηση την παραχώρηση των αντιαεροπορικών TOR-M1 και OSA-AK. Τα OSA είναι τοποθετημένα στα νησιά του Αιγαίου, ενώ η Θράκη είναι ο χώρος προβλεπόμενης επιχειρησιακής δράσης των TOR-M1. Εχει επίσης συζητηθεί η παράδοση των τσεχοσλοβακικής κατασκευής Πολλαπλών Εκτοξευτών Πυραύλων RM-70. Χιλιάδες ρουκέτες από το εν λόγω σύστημα δόθηκαν το προηγούμενο διάστημα στην κυβέρνηση του Κιέβου, αδειάζοντας τις αποθήκες ακόμα και στα νησιά του Βόρειου Αιγαίου.

Εξάλλου, η κυβέρνηση από την έναρξη της σύγκρουσης έχει στείλει στον Ζελένσκι χιλιάδες τόνους στρατιωτικού εξοπλισμού, πυραύλους και εκτοξευτές «Stinger», φυσίγγια, καθώς και τεθωρακισμένα οχήματα μάχης BMP. Επίσης, το 2023 ήταν ένας από τους πιο σταθερούς προμηθευτές των ουκρανικών δυνάμεων σε βλήματα των 155 χιλιοστών για το πυροβολικό τους. Αυτήν την εποχή, μάλιστα, εκτελείται συμβόλαιο, ύψους περίπου 47 εκατ. δολ., το οποίο υπέγραψαν Αθήνα και Ουάσιγκτον για επιπλέον πυρομαχικά πυροβολικού από το απόθεμα των Ενόπλων Δυνάμεων, που αγοράστηκε από τις ΗΠΑ προκειμένου να προωθηθεί κατόπιν στην Ουκρανία.

Διόλου τυχαία, ο Μητσοτάκης έσπευσε χτες να έχει τηλεφωνική επικοινωνία με τον Ζελένσκι, τον οποίο διαβεβαίωσε ότι η κυβέρνηση «θα συνεχίσει να στηρίζει την Ουκρανία τόσο διμερώς όσο και στο πλαίσιο της ΕΕ και του ΝΑΤΟ».

Επίσης, ο πρωθυπουργός, σε δήλωσή του, επιβεβαίωσε ότι μέρος αυτών των εξοπλισμών που «παραχωρούνται» από τους Αμερικανούς είναι «ανταλλάγματα» για τη συνέπεια στην εμπλοκή στα αμερικανοΝΑΤΟικά σχέδια.

Συγκεκριμένα, απέδωσε αυτές τις «παραχωρήσεις» των Αμερικανών στη «συμμαχική συνέπεια της Ελλάδας στα διεθνή μέτωπα» παράλληλα με «τη δυναμική και αυτοτελή ελληνοαμερικανική στρατηγική σχέση», σε μια «εξέλιξη» που «δικαιώνει την ενεργή διπλωματία της αξιοπιστίας που ακολουθούμε παντού τα τελευταία χρόνια: Από τον πόλεμο στην Ουκρανία, τη διεύρυνση του ΝΑΤΟ και την ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης, μέχρι την ένταση στην Ανατολική Μεσόγειο και το δράμα της Μέσης Ανατολής».

Αλλωστε, ο ίδιος έσπευσε, σε άλλη δήλωσή του και κατόπιν της επικύρωσης της ένταξης της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ από την τουρκική βουλή, να χαιρετίσει το γεγονός, τονίζοντας ότι «θα ενισχύσει περαιτέρω τη Συμμαχία, το οποίο είναι εξαιρετικά σημαντικό, ειδικά στο σημερινό γεωπολιτικό πλαίσιο», προσθέτοντας μάλιστα ότι «στο ίδιο πνεύμα, η Ελλάδα υποστηρίζει τη συνολική ενίσχυση του ΝΑΤΟ».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ