Τρίτη 30 Γενάρη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗ ΠΟΛΕΜΟΣ - ΚΑΜΙΑ ΕΜΠΛΟΚΗ
ΣΥΡΙΑ - ΙΟΡΔΑΝΙΑ - ΙΡΑΚ - ΥΕΜΕΝΗ - ΛΙΒΑΝΟΣ
Πρώτη θανατηφόρα επίθεση σε βάση των ΗΠΑ στη Μέση Ανατολή

Αντίποινα προαναγγέλλουν οι ΗΠΑ, «δείχνοντας» το Ιράν

Η αμερικανική βάση Tower 22 στα σύνορα Ιορδανίας - Συρίας

Planet Labs PBC

Η αμερικανική βάση Tower 22 στα σύνορα Ιορδανίας - Συρίας
Το μακελειό από τον ισραηλινό στρατό στη Γάζα και η πολύμορφη στήριξη που παρέχουν ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ τροφοδοτούν διαρκώς άλλες περιφερειακές εστίες έντασης και συγκρούσεων, αυξάνοντας τις ανησυχίες γενικευμένης σύρραξης.

Σε ένα ακόμα επεισόδιο κλιμάκωσης, 3 Αμερικανοί στρατιώτες σκοτώθηκαν και άλλοι 34 τραυματίστηκαν μετά από επίθεση σε θέση αμερικανικών στρατευμάτων στα σύνορα βορειοδυτικής Ιορδανίας - Συρίας. Την ευθύνη για το πλήγμα ανέλαβαν χτες δυνάμεις της «Ισλαμικής Αντίστασης του Ιράκ».

Βάσεις που «φιλοξενούν» Αμερικανούς στρατιώτες στο Ιράκ και στη Συρία έχουν δεχθεί δεκάδες επιθέσεις μετά τις 7 Οκτωβρίου, ωστόσο η επίθεση, που έγινε στον «Πύργο 22», που είναι βάση επιμελητειακής υποστήριξης στην ιορδανική έρημο, ήταν η πρώτη θανατηφόρα κατά αμερικανικών δυνάμεων στη Μέση Ανατολή κατά τη διάρκεια του ισραηλινού μακελειού στη Γάζα.

Ο Λευκός Οίκος έσπευσε να δηλώσει ότι η επίθεση έγινε από «μαχητικές ομάδες που υποστηρίζονται από το Ιράν που δρουν στη Συρία και το Ιράκ» και ο Αμερικανός Πρόεδρος Τζο Μπάιντεν διαβεβαίωσε την Κυριακή πως θα προβεί σε αντίποινα «με τον τρόπο και τον τόπο της επιλογής μας».

Στο φόντο της αντίδρασης Μπάιντεν, ο Ελληνοαμερικανός πρώην διοικητής των αμερικανικών δυνάμεων του ΝΑΤΟ στην Ευρώπη, Τζέιμς Σταυρίδης, πρότεινε με άρθρο του στο δίκτυο «Bloomberg» να κλείσει το συντομότερο ο πόλεμος στη Γάζα ώστε να επιτευχθεί η απελευθέρωση των ομήρων, προκειμένου στη συνέχεια να κλιμακώσουν οι ΗΠΑ τα αντίποινα απέναντι στο Ιράν. Τόσο βραχυπρόθεσμα, με κυβερνοεπιθέσεις και άλλα μέσα, όσο και μεσοπρόθεσμα, αφενός με χτύπημα των πετρελαϊκών εγκαταστάσεων και των αποθηκών φυσικού αερίου και αφετέρου με τη δημιουργία «αντιπροσώπων» (proxies) που θα αναλάβουν (με τη συνεργασία εταίρων των ΗΠΑ στη Μέση Ανατολή) επιθέσεις ενάντια στις ιρανικές αρχές, αξιοποιώντας τη λαϊκή δυσαρέσκεια στη χώρα...

Μερικές ώρες αργότερα, ο εκπρόσωπος Τύπου του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας στον Λευκό Οίκο, Τζον Κίρμπι, προσπάθησε να ρίξει τους τόνους έναντι του Ιράν. Οπως είπε, οι ΗΠΑ δεν επιθυμούν έναν ευρύτερο πόλεμο με το Ιράν στην περιοχή, προσθέτοντας πως η κυβέρνηση πιστεύει πως ένα μεμονωμένο μη επανδρωμένο αεροσκάφος (drone) στοχοποίησε στρατιώτες των ΗΠΑ στην Ιορδανία στη διάρκεια του Σαββατοκύριακου.

Από την πλευρά του Ιράν, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, Ν. Καναάνι, διέψευσε οποιαδήποτε ανάμειξη της χώρας στην επίθεση στη μεθόριο Ιορδανίας - Συρίας, δηλώνοντας ότι «οι ομάδες αντίστασης στην περιοχή απαντούν στα εγκλήματα πολέμου και στη γενοκτονία. Δεν παίρνουν εντολές από την Ισλαμική Δημοκρατία του Ιράν. Αυτές οι ομάδες αποφασίζουν και δρουν με βάση τις δικές τους αρχές και συμφέροντα».

Ισραήλ: Νέα αιματηρή επίθεση στη Δαμασκό

Χτες το μεσημέρι, πιθανώς ισραηλινό αεροσκάφος πραγματοποίησε επίθεση κοντά στο τέμενος Σαγέντα Ζεϊνάμπ, που βρίσκεται κοντά στη Δαμασκό, προκαλώντας τον θάνατο τουλάχιστον δύο ατόμων και πολλούς τραυματίες.

Νωρίτερα ο συριακός ραδιοφωνικός σταθμός Sham FΜ είχε μεταδώσει ότι εκρήξεις ακούστηκαν κοντά στο συγκρότημα του τεμένους, με Ιρανό αξιωματούχο υπό το καθεστώς ανωνυμίας να δηλώνει στο Reuters ότι το πλήγμα είχε στόχο θέση που χρησιμοποιούν οι Ιρανοί «Φρουροί της Ισλαμικής Επανάστασης».

Η συριακή δημόσια ραδιοτηλεόραση μετέδωσε πως κατά την επίθεση της Δευτέρας σκοτώθηκε «ένας αριθμός Ιρανών συμβούλων» σε νότια συνοικία της Δαμασκού, κάτι που δεν επιβεβαιώθηκε άμεσα από Ιρανούς αξιωματούχους. Ανακοινώθηκε πως επίσης υπήρξαν θύματα και από τη μεριά του συριακού στρατού δίχως να δοθούν άλλες πληροφορίες.

Το λιβανέζικο δίκτυο «Naharnet» ανέφερε χτες το απόγευμα πως από την επίθεση του Ισραήλ στη νότια Δαμασκό χτες σκοτώθηκαν τουλάχιστον επτά άτομα.

Στο φόντο αυτής της επίθεσης, οι ιρανικές αρχές ανακοίνωσαν χτες πως εκτέλεσαν τέσσερα άτομα που καταδικάστηκαν για κατασκοπεία υπέρ του Ισραήλ.

Επίθεση σε αμερικανικό σκάφος ανακοινώνουν οι Χούθι

Το Σαββατοκύριακο, ΗΠΑ και Βρετανία επανέλαβαν τις επιδρομές εναντίον της Υεμένης, σε θέσεις των Χούθι.

Τη Δευτέρα οι Χούθι ανακοίνωσαν ότι εξαπέλυσαν πύραυλο σε αμερικανικό πολεμικό σκάφος στον Κόλπο του Αντεν.Ο στρατιωτικός εκπρόσωπος των Χούθι, Γιαχία Σαρί, υποστήριξε πως η επίθεση έγινε κατά του σκάφους «USS Lewis B. Puller»,αλλά δεν επιβεβαιώθηκε άμεσα από τον εκπρόσωπο του Πενταγώνου, ο οποίος δήλωσε άγνοια για ένα τέτοιο περιστατικό.

Την Παρασκευή προηγήθηκε επίθεση των Χούθι στο πετρελαιοφόρο «Marlin Luanda»,που έπλεε υπό σημαία Νήσων Μάρσαλ, προκαλώντας φωτιά σε μία από τις δεξαμενές του. Βοήθεια προσέφεραν πλοία από ΗΠΑ, Γαλλία και Ινδία, τα οποία έπλεαν στην περιοχή, ενώ στη συνέχεια ο Βρετανός υπουργός Αμυνας Γκραντ Σαπς χαρακτήρισε την επίθεση «μη ανεκτή και παράνομη». Σε ανάρτησή του στην πλατφόρμα Χ πρόσθεσε: «Είναι καθήκον μας να προστατεύσουμε την ελευθερία της ναυσιπλοΐας στην Ερυθρά Θάλασσα, και παραμένουμε αφοσιωμένοι σε αυτόν τον σκοπό όσο ποτέ».

Στο μεταξύ, χθες ο Αμερικανός σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας, Τζέικ Σάλιβανζήτησε χωρίς περιστροφές από την Κίνανα ασκήσει την «επιρροή» της στο Ιράν προκειμένου να «σταματήσουν» οι επιθέσεις των Χούθι της Υεμένης. Ειδικότερα, συναντώντας στην Μπανγκόκ της Ταϊλάνδης τον Κινέζο ΥΠΕΞ Ουάνγκ Γι, του ζήτησε να ασκήσει την επιρροή της χώρας του για να βοηθήσει να σταματήσει η υποστήριξη του Ιράν προς τους Χούθι, που επιτίθενται σε εμπορικά πλοία στην Ερυθρά Θάλασσα.

«Το Πεκίνο μάς λέει ότι θίγει το θέμα με το Ιράν, αλλά εμείς βλέπουμε τι συμβαίνει στην πραγματικότητα, και αυτές οι επιθέσεις φαίνεται να συνεχίζονται», δήλωσε ο αξιωματούχος, προσθέτοντας ότι η Ουάσιγκτον περιμένει να δει αν η Κίνα το κάνει αυτό και πόσο αποτελεσματική θα είναι.

Νωρίτερα, εκπρόσωπος του ιρανικού υπουργείου Εξωτερικών διέψευσε πως η Κίνα άσκησε πιέσεις στην Τεχεράνη για να σταματήσουν οι επιθέσεις σε εμπορικά πλοία στην Ερυθρά Θάλασσα. Ο Ν. Καναάνιείπε πως οι ισχυρισμοί αυτοί «είναι εξ ολοκλήρου λάθος» και πως το θέμα έχει διαψευστεί και από το υπουργείο Εξωτερικών της Κίνας.

Μπαράζ εχθροπραξιών στα σύνορα Ισραήλ - Λιβάνου

Συνεχίζονται το ίδιο διάστημα και οι εχθροπραξίες στη μεθόριο Ισραήλ - Λιβάνου.

Το Σάββατο, μη επανδρωμένα αεροσκάφη του Ισραήλ έπληξαν σπίτι στην κοινότητα Μπέιτ Λιφ του νότιου Λιβάνου, σκοτώνοντας 4 ανθρώπους και τραυματίζοντας άλλους 5. Οι τέσσερις νεκροί φέρεται πως ήταν μαχητές της Χεζμπολάχ.

Αργότερα, το κινέζικο πρακτορείο ειδήσεων Xinhua μετέδωσε πως ισραηλινά μη επανδρωμένα αεροσκάφη έκαναν συνολικά έξι επιδρομές σε 6 παραμεθόριες κοινότητες του νοτίου Λιβάνου με 28 πυραύλους και άλλες 18 επιθέσεις έγιναν από μονάδες του ισραηλινού πυροβολικού με τη χρήση περίπου 80 οβίδων.

Χτες, ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε πως χτύπησε «στρατιωτικούς στόχους» στο νότιο Λίβανο που χρησιμοποιούνται από τη Χεζμπολάχ στην περιοχή Γιαρούν.

Το Σαββατοκύριακο ο Αμερικανός ειδικός απεσταλμένος του Λευκού Οίκου για θέματα Ενέργειας και μεσολαβητής μεταξύ Ισραήλ-Λιβάνου, Ειμος Χοκστάιν, μιλώντας στο CBS News δήλωσε πως θα επιστρέψει πιθανώς σύντομα το επόμενο διάστημα σε Ισραήλ και Λίβανο για να καταβάλλει νέες προσπάθειες αποτροπής μίας μεγαλύτερης κλιμάκωσης στη μεθόριο των δύο χωρών.

Ο Χοκστάιν διέψευσε πως το Ισραήλ έχει θέσει ανεπίσημα «τελεσίγραφο» στη Χεζμπολάχ να αποχωρήσει σε βάθος μερικών δεκάδων χιλιομέτρων από τα σύνορα με το Ισράηλ, λέγοντας πως «δεν γνωρίζει για τέτοια σκληρά τελεσίγραφα». Διέκρινε ωστόσο με σιγουριά «ανοικτό παράθυρο για διπλωματία». Ο Χοκστάιν έθεσε ως στόχους δύο πράγματα: Το ένα είναι η παύση των εχθροπραξιών και από τις δύο πλευρές «ώστε να επιστρέψουν περίπου 100.000 άνθρωποι και από τις δύο πλευρές των συνόρων» και το δεύτερο είναι να ζήσουν και οι δύο λαοί «με ασφάλεια». Πρόσθεσε πως αυτό μπορεί να γίνει με «διπλωματική απόφαση» και όχι με απλή «εκεχειρία».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ