Τρίτη 30 Γενάρη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Στην Αγκυρα η Νούλαντ

Με φόντο την ευόδωση του παζαριού για την προμήθεια των F-16 (βλ. σχετικό θέμα) συνεχίζονται οι επαφές ΗΠΑ - Τουρκίας, καθώς χτες ολοκληρώθηκε νέος κύκλος διμερών επαφών, αυτήν τη φορά στην Αγκυρα, όπου βρέθηκε η αναπληρώτρια υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Βικτόρια Νούλαντ, στο πλαίσιο του «Στρατηγικού Μηχανισμού» Τουρκίας - ΗΠΑ (συστάθηκε το 2021).

Σε ανάρτησή του ο Τούρκος υφυπουργός Εξωτερικών Αχμέτ Γιλντίζ ανέφερε ότι στη συνάντηση που είχε με την Αμερικανίδα αξιωματούχο αντάλλαξαν απόψεις σχετικά με τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή και στην Αφρική.

Χτες η Νούλαντ συναντήθηκε και με τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών Χακάν Φιντάν, χωρίς όμως - μέχρι την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές - να εκδοθεί κάποια αναλυτική ενημέρωση για το περιεχόμενο της συνάντησης.

Σε δική του ανακοίνωση το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ανέφερε ότι «κατά τη διάρκεια της παραμονής της στην Αγκυρα, η αναπληρώτρια υπουργός Νούλαντ θα συναντηθεί με ανώτερους κυβερνητικούς αξιωματούχους και επιχειρηματικούς ηγέτες για να συζητήσουν το πλήρες φάσμα των διμερών, περιφερειακών και παγκόσμιων θεμάτων για τα οποία εργαζόμαστε από κοινού».

Η επίσκεψη της Νούλαντ στην Τουρκία έγινε λίγα μόλις 24ωρα μετά τα εύσημα που απέσπασε η Αγκυρα και από την Ουάσιγκτον για την έγκριση της ένταξης και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, με εκτιμήσεις του τύπου ότι «όλοι βλέπουν την αξία της συμμετοχής της Τουρκίας στο ΝΑΤΟ» και ότι «η Τουρκία αποτελεί σύμμαχο - κλειδί για το ΝΑΤΟ». Ακολούθησαν - θυμίζουμε - και διαπιστώσεις για τη «διαλειτουργικότητα που θα υπάρξει με τον εκσυγχρονισμό των F-16» κ.λπ., όπως και αποστολή επίσημου αιτήματος της αμερικανικής κυβέρνησης στο Κογκρέσο για πώληση στην Τουρκία μαχητικών αεροσκαφών F-16.

Μέσα σε αυτές τις συνθήκες, ο Τούρκος Πρόεδρος Ρ. Τ. Ερντογάν κατέφυγε σε νέες προκλητικές αναφορές, μιλώντας μέσα στο Σαββατοκύριακο για τον «αγώνα μας» που «δεν τελείωσε με την εκδίωξη του εχθρού από τα εδάφη μας, ρίχνοντάς τον στη θάλασσα στη Σμύρνη πριν 100 χρόνια»... Ενώ το τουρκικό ΥΠΕΞ, σε ανάρτησή του με φωτογραφία του βουλευτή Ξάνθης Σαδίκ Αχμέτ (μουσουλμανικής καταγωγής, πρώην ανεξάρτητου βουλευτή), αναμόχλευσε θέμα «μειονότητας», αναφέροντας ότι «η τουρκική μειονότητα της Δυτικής Θράκης συνεχίζει με αποφασιστικότητα τον αγώνα της για την αναγνώριση της εθνικής ταυτότητας. Η Τουρκία θα συνεχίσει την υποστήριξή της σε αυτόν τον δίκαιο αγώνα με αποφασιστικότητα και θα στηρίζει πάντα τους Τούρκους της Δυτικής Θράκης».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ