Τρίτη 30 Γενάρη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΤΟΜΕΑΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΖΑΚΥΝΘΟΥ ΤΟΥ ΚΚΕ
Επικίνδυνη για τον λαό η εμπορευματοποίηση του νερού

Ενδιαφέρουσα εκδήλωση, που ανέδειξε και την τραγική κατάσταση στο νησί

Μια πολύ ενδιαφέρουσα εκδήλωση, με θέμα «Νερό: Ακριβό εμπόρευμα για τον λαό, κερδοφόρα επένδυση για το κεφάλαιο. Η πρόταση του ΚΚΕ», πραγματοποίησε το Σάββατο η Τομεακή Επιτροπή Ζακύνθου του Κόμματος.

Πρόκειται για σειρά εκδηλώσεων με πρωτοβουλία της Επιτροπής Περιοχής Δυτικής Ελλάδας, που συνεχίζονται στην Πάτρα αύριο Τετάρτη, με αφορμή τα συνολικά προβλήματα με το νερό και τα νέα αντιδραστικά μέτρα που ετοιμάζει η κυβέρνηση της ΝΔ, σε συνέχεια των προηγούμενων (ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ κ.λπ.). Στη Ζάκυνθο το θέμα συνέπεσε και με τα τεράστια προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί εδώ και πάνω από 15 μέρες, από την εισροή πετρελαίου στο δίκτυο υδροδότησης της πόλης.

Στην αίθουσα του Πνευματικού Κέντρου το «παρών» έδωσε πλήθος λαϊκού κόσμου, με τον Διονύση Κλάδη, μέλος του Γραφείου Περιοχής Δυτικής Ελλάδας του ΚΚΕ και αντιπρόεδρο της ΔΕΥΑ Πάτρας, να τονίζει μεταξύ άλλων στην κεντρική ομιλία:

«Το ΚΚΕ, πάντα, με όλες του τις δυνάμεις, στηρίζει τους αγώνες για την κατοχύρωση του νερού ως κοινωνικού αγαθού, και πιστεύουμε ότι οι αγώνες αυτοί πρέπει να δυναμώσουν, ιδιαίτερα τώρα που η κυβέρνηση παίρνει νέα μέτρα για την παραπέρα εμπορευματοποίηση του νερού, αλλά και που συχνά εμφανίζονται με έντονο τρόπο τα αποτελέσματα αυτής της πολιτικής».

Νερό ...πάνω σε ρόδες

Ο Δ. Κλάδης
Ο Δ. Κλάδης
«Σήμερα το νερό είναι εμπόρευμα και όχι κοινωνικό αγαθό. Το ξέρουμε όλοι πολύ καλά όταν ανοίγουμε τον λογαριασμό του και όταν αγοράζουμε εμφιαλωμένο νερό. Το ξέρουμε όταν εδώ στη Ζάκυνθο από τις βρύσες μας, στο μεγαλύτερο μέρος του νησιού, τρέχει νερό κακής ποιότητας, ακατάλληλο προς χρήση, όταν καθ' όλη τη διάρκεια του έτους και ειδικά το καλοκαίρι περνάνε μέρες για να πάρουμε νερό, για λίγες ώρες, όταν βλέπουμε τα βυτία των ιδιωτών να το μεταφέρουν συνεχώς.

Εδώ και πολλά χρόνια λέμε ότι εδώ στη Ζάκυνθο το νερό δεν μεταφέρεται με τους σωλήνες, αλλά ...με ρόδες. Την ίδια στιγμή που τα ξενοδοχεία γεμίζουν τις πισίνες και δεξαμενές τους, τα λαϊκά νοικοκυριά κάνουν μέρες να πάρουν.

Και αυτό συμβαίνει σήμερα που υπάρχει κρατικός, δημόσιος έλεγχος και οι επιχειρήσεις ύδρευσης είναι κρατικές και δημοτικές. Και συμβαίνει γιατί το σημερινό κράτος και όλες οι κυβερνήσεις του υπηρετούν τα συμφέροντα των μεγάλων ομίλων, του κεφαλαίου, και όχι της κοινωνίας. Αυτό γιατί έχουμε απέναντί μας το εχθρικό κράτος του κεφαλαίου, που όχι μόνο δεν αποτελεί το αντίβαρο των μεγάλων ομίλων αλλά προωθεί ενεργά τα στρατηγικά συμφέροντά τους», υπογράμμισε.

Και πρόσθεσε ότι «η προσπάθεια για την παραπέρα εμπορευματοποίηση του νερού, αλλά και των υπηρεσιών αποχέτευσης, είναι ένα κομμάτι του παζλ της πολιτικής υπέρ του κεφαλαίου η οποία προωθείται από την ΕΕ, την κυβέρνηση της ΝΔ και τα κόμματα του ΣΥΡΙΖΑ, του ΠΑΣΟΚ, τη Νέα Αριστερά και όλους αυτούς που "πίνουν νερό" στο όνομα της επιχειρηματικότητας, της ιδιωτικής πρωτοβουλίας κ.λπ.». Πάνω σε αυτή τη βάση, κάλεσε σε μάχη απέναντι στο σύνολο της κυβερνητικής πολιτικής που ξεδιπλώνεται σε όλα τα μέτωπα.

Αντιδραστικό «κομπολόι» μέτρων

Συνεχίζοντας αναφέρθηκε αναλυτικά στην πολιτική που απειλεί να μετατρέψει το νερό σε όλο και πιο ακριβό εμπόρευμα, με τη σύσταση των ΔΕΥΑ, την εισαγωγή των ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ στο χρηματιστήριο, το πέρασμα των μετοχών τους στο ΤΑΙΠΕΔ, τη μεταβίβασή τους στο Υπερταμείο, μαζί με άλλες επιχειρήσεις, το 2016. «Μάταια ο ΣΥΡΙΖΑ προσπαθεί να εμφανίσει αυτήν την επιλογή ως κίνηση προς όφελος του λαϊκού συμφέροντος», σχολίασε.

Και σε άλλο σημείο επεσήμανε: «Σε αυτήν την αντιδραστική αλυσίδα ήρθε να προσθέσει νέους κρίκους η σημερινή κυβέρνηση της ΝΔ, με τον νέο νόμο που συγκροτεί Ρυθμιστική Αρχή για το Νερό (ν. 50372023).

Ο νέος αντιδραστικός νόμος της ΝΔ στοχεύει στην πιο αποτελεσματική εφαρμογή της κοινοτικής Οδηγίας για την πλήρη εμπορευματοποίηση του νερού. Πολύ πριν την ψήφιση του νόμου, βουλευτές της ΝΔ δήλωναν ότι η τιμή του νερού πρέπει να γίνει φόβητρο, για να περιοριστεί η σπατάλη του.

Με αυτόν τον νόμο μετονομάστηκε η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας σε Ρυθμιστική Αρχή Αποβλήτων, Ενέργειας και Υδάτων και διευρύνθηκε το αντικείμενό της με αρμοδιότητες επί των υπηρεσιών ύδατος και της διαχείρισης αστικών αποβλήτων.

Και έτσι υλοποιούνται οι κατευθύνσεις της ΕΕ και των κυβερνήσεων διαχρονικά, και όπως αναφέρεται "σκοπός του παρόντος νόμου είναι η ενσωμάτωση στην ελληνική νομοθεσία της Οδηγίας (ΕΕ) 2019/944 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου"».

Υπάρχει ανατρεπτική διέξοδος

Παρουσιάζοντας την πρόταση του ΚΚΕ, τόνισε: «Υπάρχει η ανατρεπτική διέξοδος, ο σοσιαλισμός, που μπορεί να διασφαλίσει την ικανοποίηση των αναγκών μας. Ο επιστημονικός κεντρικός σχεδιασμός της οικονομίας θα μπορεί να αξιοποιεί προγραμματισμένα τα μέσα παραγωγής και τους εργαζόμενους, με βάση προκαθορισμένους στόχους και προτεραιότητες.

Θα αξιοποιεί τη διεπιστημονική έρευνα για τη γρήγορη ενσωμάτωση νέων τεχνολογικών λύσεων και την έγκαιρη πρόβλεψη των μελλοντικών αναγκών.

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο τα εργοστάσια επεξεργασίας νερού, τα δίκτυα ύδρευσης, αποχέτευσης και άρδευσης θα αποτελούν κοινωνική ιδιοκτησία και θα ανήκουν στον Ενιαίο Κρατικό Φορέα Νερού της εργατικής εξουσίας.

Ο Ενιαίος Κρατικός Φορέας Νερού, σε συνεργασία με άλλους αντίστοιχους κρατικούς φορείς, όπως της Ενέργειας, της Πολιτικής Προστασίας, των Δασών».

Σε αυτό το πλαίσιο κάλεσε σε πάλη για την ανατροπή της εφαρμοζόμενης πολιτικής, να σταματήσει να βρίσκεται το νερό στα χέρια ανώνυμων εταιρειών που λειτουργούν με γνώμονα το κέρδος τους.

«Ενόχλησε» η δράση του ΕΚΖ

Στην παρέμβασή του ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Ζακύνθου, Γιώργος Κωνσταντίνου, επεσήμανε ότι τα τελευταία προβλήματα στο δίκτυο της Ζακύνθου ήρθαν σε συνέχεια της συνολικής πολύ δύσκολης κατάστασης στο νησί. Αναφέρθηκε στο γεγονός ότι το νερό δεν πίνεται, είναι κακής ποιότητας, περνά μέσα από διάτρητο δίκτυο και την ίδια ώρα τα λαϊκά στρώματα το στερούνται, ιδιαίτερα το καλοκαίρι, προκειμένου να εξυπηρετηθούν οι μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες. Κατήγγειλε και τη στάση της σημερινής δημοτικής αρχής (ΝΔ κ.λπ.), που στη θέση του επιστημονικού φορέα - εκπροσώπου στο ΔΣ της ΔΕΥΑΖ όρισε εκπρόσωπο του τοπικού συλλόγου ξενοδόχων. Η δράση του Εργατικού Κέντρου για την επίλυση του προβλήματος που προέκυψε στην πόλη και οι πρωτοβουλίες που πήρε - σχολίασε ο συνδικαλιστής - ενόχλησαν τη δημοτική αρχή.

Στις δυνατότητες που υπάρχουν σήμερα, με την αξιοποίηση της τεχνολογίας και της επιστήμης για την παροχή νερού σε επαρκείς ποσότητες και ποιοτικό, αναφέρθηκε και με σχετικά παραδείγματα ο Θωμάς Χόνδρος, αφυπηρετήσας αναπληρωτής καθηγητής του Πανεπιστημίου Πατρών, μηχανολόγος μηχανικός και ομότιμο μέλος του ΤΕΕ.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ